to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:24 | 16.02.2017

πηγή: stokokkino.gr

Κοινωνία

«Καταλυτική η παρέμβαση του ΣΕΠΕ ώστε να αποκατασταθεί η εργασιακή δικαιοσύνη στην τρ. Πειραιώς»

Γράφει η Άντυ Κουκλάδα: Δέκα χρόνια χρειάστηκαν για να αποκατασταθούν τα εργασιακά δικαιώματα των φυλάκων που δούλευαν στα κεντρικά υποκαταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς στην πλ. Αμερικής και την Πλάκα


Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων της Τράπεζας Μανώλης Μπεμπένης δήλωσε Στο Κόκκινο ότι «25 φύλακες που δούλευαν στο κτήριο της διοίκησης της Τράπεζας, δεν απολάμβαναν τα εργασιακά δικαιώματα που είχαν οι υπόλοιποι 30.000 τραπεζοϋπάλληλοι που δουλεύουν στα υποκαταστήματα της Πειραιώς».

Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο κ. Μπεμπένης, «οι τραπεζοϋπάλληλοι αυτοί, είχαν συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ τα ωράριά τους ήταν καταχρηστικά και προσαρμόζονταν ανάλογα με τις ανάγκες του εργοδότη». Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους εργαζομένους, οι φύλακες αυτοί απασχολούνταν Σαββατοκύριακα, αργίες και κάλυπταν βραδινές βάρδιες, χωρίς να έχουν τα δικαιώματα που απορρέουν από τις κλαδικές συμβάσεις.

Παρόλο που είχαν γίνει αναφορές προς το συνδικαλιστικό τους σωματείο, η απάντηση ήταν ότι δεν ανήκουν στην προστατευτική ισχύ των κλαδικών συμβάσεων και έτσι συνέχιζαν να εργάζονται σαν εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας.

Ουσιαστικά, γίνονταν συνεχεία παραβάσεις νόμιμου ωραρίου εργασίας που προκύπτει από την κλαδική σύμβαση ΟΤΟΕ των Τραπεζών και τα μηνιαία αποδεικτικά μισθοδοσίας δεν ανέγραφαν τον βασικό μισθό βάσει του κλιμακίου του Ενιαίου Μισθολογίου, το επίδομα πολυτελείας, γάμου, τέκνων κτλ. Επίσης, κανείς δεν είχε πρόσβαση στο Intranet προκειμένου να λάβει γνώση για τα αποδεικτικά μισθοδοσίας του, ενώ χρεωνόταν ημέρες επίσημης αργίας ως ημέρες κανονικής αδείας.

Ωστόσο, πριν από περίπου δυο μήνες, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να αλλάξουν συνδικαλιστικό σωματείο και να ενταχθούν στον Σύλλογο Εργαζομένων στις υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς. 

Τότε, ο σύλλογος, με την κινητοποίηση που έκανε σε συνδυασμό με την καταλυτική παρέμβαση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ώθησε στο να αποκατασταθεί η εργασιακή δικαιοσύνη για να μην υπάρχουν υπάλληλοι β’ κατηγορίας. Το ΣΕΠΕ, απείλησε με ελέγχους και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πανικοβληθεί η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της Τράπεζας και να αποκατασταθεί η νομιμότητα στις εργασιακές σχέσεις των 25 φυλάκων.

Τώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων, κ. Μπεμπένη, «οι φύλακες πλέον δουλεύουν από Δευτέρα ως Παρασκευή, δεν τους ζητείται να απασχολούνται βράδια, αργίες και υπερωρίες ενώ ο μισθός τους απορρέει από αυτό που προβλέπουν οι κλαδικές συμβάσεις της ΟΤΟΕ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)