to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:48 | 04.10.2017

Διεθνή

Καταλωνία: Η ένταση μετά τη βία της Κυριακής μεταφέρθηκε και στις σχολικές αίθουσες

Περιστατικά - λίγα πάντως - απαξιωτικής συμπεριφοράς καθηγητών προς μαθητές των οποίων οι γονείς υπηρετούν στην Εθνοφυλακή, σε μια μικρή κοινότητα της Καταλωνίας


H κλιμάκωση της πολιτικής έντασης, μετά την αστυνομική επέμβαση στην Καταλωνία για τη ματαίωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής, έχει περάσει από την περασμένη Δευτέρα και στις σχολικές αίθουσες του γυμνασίου ‘Ελ Παλάου’, στο Σαντ Αντρέου ντε λα Μπάρκα. «Θα είσαι ευχαριστημένος με όσα έκανε χθες ο πατέρας σου», έψεξε ο Καταλανός καθηγητής έναν μαθητή, γιό Εθνοφύλακα, μπροστά σε όλην την τάξη.

«Σήμερα δεν μπορώ να σας κάνω το μάθημα όπως πάντα. Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι. Η αμάθεια της Εθνοφυλακής έγινε πασιφανής. Το μόνο που γνωρίζουν είναι να δέρνουν», είπε άλλος καθηγητής στους μαθητές του.

Αυτές οι λεκτικές αναφορές «πόνεσαν σαν μαχαιριά» πολλούς μαθητές του σχολείου, που είναι παιδιά στελεχών της Εθνοφυλακής, το διοικητήριο, στρατώνες και καταλύματα οικογενειών της οποίας στεγάζονται 100 μ. μακρύτερα. Στο τεράστιο συγκρότημα του Σώματος διαμένουν περίπου 200 οικογένειες (περίπου 1.000 πρόσωπα).

«Η κόρη μου αντέδρασε. Είναι 15 χρόνων και έχει χαρακτήρα. Εγώ την είχα προειδοποιήσει για την κατάσταση, πως τα πράγματα θα ήσαν τεταμένα και να μην εκνευριζόταν εάν της έλεγαν κάτι. Όμως δεν μπόρεσε να κρατηθεί. Αυτή έχει γεννηθεί στην Καταλωνία. Τους είπε πως αυτό είναι άδικο, όμως γενικευόταν και έτσι ζήτησε την άδεια να φύγει. Της είπαν να τους αδειάσει τη γωνιά», τονίζει στην εφημερίδα El Pais , o Χαβιέρ Φερνάνδεθ που από το 1989 βρίσκεται στην Καταλωνία και από το 2003 ζει στον Σαντ Αντρέου.

Οι καθηγητές αξίωσαν από τους μαθητές να εκφράσουν την αποτροπή τους για τα γεγονότα της Κυριακής. Πέντε από αυτούς, μετά όσα έγιναν, αρνήθηκαν να το κάνουν και τηλεφώνησαν στις οικογένειές τους, που ήλθαν να τους παραλάβουν. Το απόγευμα, οι γονείς συναντήθηκαν με τους δύο διευθυντές του σχολείου και τους εξέφρασαν τα παράπονά τους. «Υπήρξαν και κάποια παιδιά που δεν είχαν το θάρρος να παραπονεθούν. Απλώς υπέμειναν τις προσβολές και έκλαψαν μόνον όταν επέστρεψαν σπίτι», τόνισε ένας άλλος Εθνοφύλακας.

Ο διευθυντής του σχολείου ‘Ελ Παλάου’ εξήγησε πως «υπήρξαν πολλοί γονείς που εξέφρασαν παράπονα για τα όσα συνέβησαν. Επί του παρόντος συγκεντρώνουμε όλες τις εκδοχές (χθες το σχολείο ήταν κλειστό λόγω της γενικής απεργίας) και θα λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις έτσι ώστε το συμβάν να μην αλλοιώσει τις συνθήκες συμβίωσης, που πάντοτε υπήρξε άψογη».

Όλες οι πηγές—γονείς, καθηγητές, δημοτικές αρχές—εντοπίζουν τα γεγονότα σε μεμονωμένες περιπτώσεις «δύο, ή τριών καθηγητών», μολαταύτα εκφράζουν την ανησυχία τους για την επίπτωση που αυτό το επεισόδιο μπορεί να έχει σε όλην την κοινότητα. Ακόμη και οι πιο επικριτικοί από τους γονείς επαινούν τη στάση των υπόλοιπων καθηγητών: «πολλοί μπόρεσαν να βιώσουν την κατάσταση χωρίς να μεταφέρουν την ένταση στα παιδιά. Υπήρξε μάλιστα ένας που τους είπε: ‘το γνωρίζετε πως εγώ είμαι υπέρ της ανεξαρτησίας, όμως στην τάξη δεν μιλάμε για πολιτική’», εξηγεί ο Μπαρτολομέ Μπάρμπα, ένας από τους γονείς.

Δήμοι όπως το Σαντ Αμπρέου ντε λα Μπάρκα (27.000 κάτοικοι), που βρίσκεται κοντά στο Μπάις Λιομπρεγκάτ και φιλοξενεί σημαντικές εγκαταστάσεις της Εθνοφυλακής, αποτελούν κάποια από τα εύθραυστα όρια της συνύπαρξης στην καταλανική κρίση. Η ένταση στον δήμο αυτό εντάθηκε την Κυριακή. Η Εθνοφυλακή εισέβαλε στο ίδιο σχολείο για να εμποδίσει την ψηφοφορία στο δημοψήφισμα και, μολονότι υπήρξαν λεκτικές αντιπαραθέσεις και συνθήματα, δεν προκλήθηκαν σημαντικά επεισόδια. Τέτοια επεισόδια σημειώθηκαν όμως στο κέντρο πρωτοβάθμιας περίθαλψης του δήμου, όπου είχαν μεταφερθεί οι κάλπες, όπου οι ειδικές δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν σε ορισμένους από τους δημότες.

Στις δημοτικές εκλογές του Σαντ Αντρέου, τον Μάιο του 2015, επεκράτησε το Καταλανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSC, που αντιτίθεται στην ανεξαρτησία), με 53%, ακολουθούμενο από το ψηφοδέλτιο των Podemos (15%), της αποσχιστικής ERC (14%) και των κεντρώων Ciutadans (10%). Όμως στις εκλογές που έφεραν τον Κάρλες Πουτζεμόντ στην προεδρία της Καταλωνίας, το ψηφοδέλτιο με τις περισσότερες ψήφους ήταν εκείνο των μη αποσχιστικών των Ciutatans (27%), με το PSC να έπεται (23%) και την αυτονομιστική συμμαχία των Junts pel Si να συγκεντρώνει το 19%.

Ο δήμαρχος Ενρίκ Λιόρκα (PSC) διαβεβαιώνει πως είναι «πολύ ανήσυχος για την αυξανόμενη ένταση». Τη Δευτέρα, ο ίδιος προπηλακίστηκε, σχεδόν υπέστη επίθεση, σε εκδήλωση που είχε διοργανωθεί για την καταγγελία της βίαιης καταστολής της Κυριακής. «Το τραυματικό είναι πως επρόκειτο για μία συγκέντρωση κατά της βίας. Σύντομα όμως άρχισαν να φωνάζουν αυτονομιστικά συνθήματα και μόλις κάποιοι πήγαμε να φύγουμε μας έσπρωχναν και μας έβριζαν», τόνισε.

Ένα άλλο δείγμα της έντασης είναι και η επίθεση που δέχθηκε χθες δημοσιογράφος τοπικού τηλεοπτικού δικτύου που κάλυπτε την πορεία αυτονομιστών. Διακομίσθηκε στο νοσοκομείο του Μπελβίτζε με προβλήματα όρασης έπειτα από ισχυρό κτύπημα που δέχθηκε στο κεφάλι.

Πηγή: El Pais - ΑΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)