to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:58 | 13.09.2017

Διεθνή

Καταλωνία: Σε δίκη καλεί η Εισαγγελία τους δημάρχους που έχουν ταχθεί υπέρ του δημοψηφίσματος

Η κίνηση αυτή αυξάνει την ένταση στη διαμάχη για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, μία ημέρα μετά την αναστολή από το Συνταγματικό Δικαστήριο και του δεύτερου νόμου που ανοίγει τον δρόμο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.


Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας κάλεσε σήμερα τις τοπικές αρχές να κλητεύσουν περισσότερους από 700 καταλανούς δημάρχους, οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ το δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιφέρειάς τους

Η κίνηση αυτή αυξάνει την ένταση στη διαμάχη για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, μία ημέρα μετά την αναστολή από το Συνταγματικό Δικαστήριο και του δεύτερου νόμου που ανοίγει τον δρόμο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Μέχρι τώρα 712 δημοτικοί άρχοντες έχουν δηλώσει ότι θα επιτρέψουν τη χρήση δημόσιων χώρων για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας της 1ης Οκτωβρίου, αν και η δήμαρχος της κυριότερης πόλης, της Βαρκελόνης, δεν έχει λάβει οριστική θέση.

Αν οι δήμαρχοι που έχουν ταχθεί υπέρ του δημοψηφίσματος δεν ανταποκριθούν στις κλητεύσεις, η αστυνομία θα πρέπει να τους συλλάβει, ανέφερε το γραφείο του εισαγγελέα σε επίσημη επιστολή του προς τις τοπικές αρχές.

Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων έχει ταχθεί στο πλευρό του ‘ναι’. Στις 10 Σεπτεμβρίου 677 δημαρχίες είχαν επιβεβαιώσει τη στήριξή τους στο δημοψήφισμα. Αλλά ενώ αντιπροσωπεύουν το 71% των αιρετών αρχών της χώρας,  εκπροσωπούν μόλις το 34% των ψηφοφόρων.

Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου έληξε η διορία που είχαν οι δήμαρχοι 948 δήμων στην Καταλωνία να δηλώσουν εάν προσχωρούν στη διαδικασία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου. Τέσσερις μέρες μετά το σκηνικό δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, καθώς 260 δήμοι δεν έχουν απαντήσει ακόμη, ούτε καταφατικά, ούτε αρνητικά.

Συνεπώς, το 29% του πληθυσμού της Καταλωνίας δεν γνωρίζει ποια είναι η κατάσταση στην εκλογική περιφέρειά του. Το πληθυσμιακό αυτό ποσοστό αυξάνεται ακόμη περισσότερο, και φθάνει στο 50% του συνολικού πληθυσμού, καθότι μία από τις αναποφάσιστες δημαρχίες είναι και η Βαρκελώνη, που αντιπροσωπεύει το 21% του πληθυσμού της Καταλωνίας.

Μολονότι, η δήμαρχος της πόλης, η λαοφιλής Άντα Κολάου, έχει δηλώσει orbi et urbi πως «θα προσφέρει παντοιοτρόπως διευκολύνσεις ώστε το δημοψήφισμα να διεξαχθεί με τη μέγιστη δημοκρατικότητα», ακόμη δεν έχει δεσμευθεί.

Η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων έχει ταχθεί πάντως στο πλευρό του ‘ναι’. Στις 10 Σεπτεμβρίου 677 δημαρχίες είχαν επιβεβαιώσει τη στήριξή τους στο δημοψήφισμα. Αλλά ενώ οι δήμοι αυτοί αντιπροσωπεύουν το 71% των αιρετών αρχών της χώρας, σε εκλογικό επίπεδο εκπροσωπούν μόλις το 34% των ψηφοφόρων.

Το υπόλοιπο 15% διαμένει σε δέκα δήμους που έχουν ανακοινώσει πως δεν πρόκειται να στηρίξουν το δημοψήφισμα. Πρόκειται για δήμους που ελέγχονται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα PSC, και περιλαμβάνουν πέντε από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά πόλεις της Καταλωνίας: το Οσπιταλέτ ντε Λιομπρεγκάτ, η Τεράσα, η Λιέιδα, η Ταραγόνα, το Ματαρό και η Σάντα Κολόμα ντε Γκραμενέτ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)