to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:55 | 23.12.2022

Κοινωνία

Όχι στην υποβάθμιση των διπλωμάτων: Δυναμική διαμαρτυρία των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών (φωτ.)

Στο δρόμο βρέθηκαν εκατοντάδες απόφοιτοι καλλιτεχνικών σχολών που διαδήλωσαν μπροστά στο υπουργείο Εσωτερικών για το προεδρικό διάταγμα που απαξιώνει τα πτυχία τους, εξισώνοντάς τα με απολυτήρια λυκείου - Η ΠτΔ αναγκάστηκε να πάρει θέση κατά τη διάρκεια παράστασης που παρακολούθησε: «Δεν έχω ευθύνη», καλεί την κυβέρνηση να δώσει δίκαιη λύση


(φωτ. Eurokinissi)

Δυναμική και ευφάνταση η διαμαρτυρία εκατοντάδων αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών (ωδείων, σχολών θεάτρου, χορού, κινηματογράφου κ.λπ) έξω από το υπ. Εσωτερικών, το μεσημέρι της Παρασκευής, ενάντια στο προκλητικό προεδρικό διάταγμα που εξισώνει τα πτυχία και τα διπλώματά τους με ...απολυτήρια λυκείου, υποβαθμίζοντάς τα αλλά και μεταβάλλοντας προς το χειρότερο τη θέση τους όταν διεκδικούν θέση στη δημόσια διοίκηση.

Οι καλλιτέχνες αντέδρασαν με χιούμορ και φαντασία στην επιχειρούμενη απαξίωση και υποβάθμιση των πτυχίων τους - χαρακτηριστικό και το σύνθημα Ooops, i got it again! (ωχ, το ξαναπήρα!), εννοώντας το απολυτήριο λυκείου καθώς με αυτό εξισώνει τους τίτλους τους το Προεδρικό Διάταγμα-ντροπή.

Περισσότερα στιγμιότυπα από τη διαμαρτυρία των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών μπροστά στο υπ. Εσωτερικών (φωτ. Τ. Μπόλαρη/Eurokinissi):

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήρε θέση για τα καλλιτεχνικά πτυχία: «Δεν έχω ευθύνη», καλεί την κυβέρνηση να δώσει δίκαιη λύση

Στη σκηνή αναγκάστηκε να ανέβει η ΠτΔ καθώς στην παράσταση «Η Χάιντι και τα βουνά» την οποία παρακολούθησε, οι ηθοποιοί διάβασαν τη διαμαρτυρία του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Αφού εξήγησε ότι η ίδια δεν έχει ευθύνη για το περιεχόμενο του ΠΔ για τα καλλιτεχνικά πτυχία, κάλεσε - με διπλωματικές διατυπώσεις ως εκ της θέσεώς της - το υπουργείο και την κυβέρνηση να δώσει λύση στο ζήτημα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ελπίζει ότι με τον κατάλληλο διάλογο και τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα δοθεί δίκαιη λύση» (διαβάστε αναλυτικά)

Κατάληψη στη Δραματική του Εθνικού

Σε κατάληψη της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου προχώρησαν την Πέμπτη οι σπουδαστές/τριες της Σχολής, εκφράζοντας την εναντίωσή τους στο κατάπτυστο Προεδρικό Διάταγμα που ουσιαστικά ακυρώνει τις σπουδές τους και καλώντας στη σημερινή κινητοποίηση.

«Σε μια περίοδο που το Υπουργείο Πολιτισμού ανοίγει έναν υποτιθέμενο διάλογο περί διαβάθμισης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης» και «το Εθνικό Θέατρο διοργανώνει ημερίδα για την αναβάθμιση των δραματικών σχολών» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, «η κυβέρνηση αποφασίζει να εκγυμνώσει τους καλλιτέχνες του θεάτρου, του χορού, της μουσικής και του κινηματογράφου, εξισώνοντας τη σπουδή μας με τη μη σπουδή, ανακηρύσσοντάς μας "ανειδίκευτους εργάτες"». 

Η κατάληψη θα διαρκέσει μέχρι σήμερα Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, και με επόμενη ανακοίνωση του Συλλόγου θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα συζητήσεων, εκδηλώσεων και δράσεων.

->Διαβάστε ακόμα:

 Προσβλητικό προεδρικό διάταγμα: Εξισώνουν με αποφοίτους λυκείου τούς αποφοίτους ωδείων, σχολών θεάτρου, κινηματογράφου, χορού - Η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών

και: Απάντηση Ηλιόπουλου: Ο κ. Οικονόμου ή αγνοεί βασικούς κανόνες ή λέει συνειδητά ψέματα για το ΠΔ για τους καλλιτέχνες

Αλέξης Τσίπρας: Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ηθοποιός σημαίνει... Τίποτα

Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζει το προεδρικό διάταγμα που ουσιαστικά ακυρώνει τις καλλιτεχνικές σπουδές και έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο:

Τομέας Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση απαξιώνει δίχως τέλος τους καλλιτέχνες και τον σύγχρονο πολιτισμό

«Σήμερα, στεκόμαστε στο πλευρό των καλλιτεχνών, στηρίζουμε τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις τους προκειμένου να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία και το καταστροφικό μένος της κυβέρνησης Μητσοτάκη με θύματα τους καλλιτέχνες και τον σύγχρονο πολιτισμό» τονίζει σε σχετική ανακοίνωση του ο Τομέας Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Η κυβέρνηση θέλει να μας αντιμετωπίζει ως χομπίστες»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Σπουδαστών/Τριών της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου που προχώρησαν σε κατάληψη της σχολής τους:

«Η κυβέρνηση με βάση το προεδρικό διάταγμα 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022) αποφασίζει να υποτιμήσει τις καλλιτεχνικές σπουδές, εξισώνοντας τα διπλώματά μας με απολυτήρια λυκείου.

Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε την ίδια περίοδο που διαπράττονται κρατικές δολοφονίες, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση εντείνει την εργασιακή εκμετάλλευση των πολιτών, την οικονομική εξαθλίωση της χώρας και θεμελιώνει με κάθε τρόπο την αυθαιρεσία στο πεδίο της θεσμικής δικαιοσύνης.

Σε μία περίοδο που το Υπουργείο Πολιτισμού ανοίγει έναν υποτιθέμενο διάλογο περί διαβάθμισης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, με το Εθνικό Θέατρο να διοργανώνει μία διημερίδα για την αναβάθμιση των δραματικών σχολών, η κυβέρνηση αποφασίζει να εκγυμνώσει τους καλλιτέχνες του θεάτρου, του χορού, της μουσικής και του κινηματογράφου, εξισώνοντας την σπουδή μας με την μη σπουδή, ανακηρύσσοντας μας “ανειδίκευτους εργάτες”.

Δεν ντρεπόμαστε να είμαστε εργάτες, εργάτριες και άτομα που εργάζονται στην τέχνη μας, ωστόσο προσπαθούμε να είμαστε ικανοί, εκπαιδευμένοι, πιστοί στην τέχνη και την δουλειά μας. Γι’αυτό και πιστεύουμε πως η νέα γενιά σπουδαστών δεν πρέπει να παραδοθεί σε άλλη μία πράξη περιφρόνησης και υποβάθμισης απέναντι στους καλλιτέχνες.

Είναι ξεκάθαρο για ακόμη μία φορά πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο να συρρικνώσει τον προϋπολογισμό για τον σύγχρονο πολιτισμό και να περικόψει όσα εργασιακά δικαιώματα και προοπτικές απέμειναν στους εργαζόμενους του χώρου μας, αντιμετωπίζοντάς μας επίσημα ως χομπίστες.

Απέναντι σε κάθε νομοσχέδιο και υπουργική απόφαση που υποβαθμίζει τις σπουδές και την τέχνη μας, μαζί με κάθε καλλιτέχνη, καθηγητή και συνσπουδαστή από άλλες καλλιτεχνικές σχολές προχωράμε στην κατάληψη της Σχολής μας, της “Ανωτάτης” Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου και στην διοργάνωση διήμερου δράσεων στο Θέατρο της Σχολής σήμερα 22 και αύριο, Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022, με σκοπό τον διάλογο και την συσπείρωση των σπουδαστών όλων των σχολών και του κλάδου μας ευρύτερα.

Θα ακολουθήσει άμεσα επόμενη ανακοίνωση για το πρόγραμμα συζητήσεων, εκδηλώσεων και δράσεων.

Η Γενική Συνέλευση των Σπουδαστών και των Σπουδαστριών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Το κάλεσμα στην κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών 

Το συντονιστικό της κατάληψης της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου στο κάλεσμά του σε αυτή την πρώτη δράση, την κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών (Λεωφ. Βασ. Σοφίας 15, Αθήνα) σήμερα, Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, στις 12:00, τονίζει:

«Η κυβέρνηση με βάση το προεδρικό διάταγμα 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022) αποφασίζει να υποτιμήσει τις καλλιτεχνικές σπουδές, εξισώνοντας τα διπλώματά μας με απολυτήρια λυκείου.Το συντονιστικό της κατάληψης  της “Ανωτέρας” Δραματικής Σχολής του Εθνικού θεάτρου καλεί αύριο 23/12 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.00 μ.μ, έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών (Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 15, Αθήνα) όλους/ες όσοι/ες θέλουν να στηρίξουν τη διεκδίκηση της μη περαιτέρω υποβάθμισης των σπουδών, των εργασιακών μας δικαιωμάτων και των ζωών μας εν γένει.

Διεκδικούμε όχι μόνο την άμεση ανάκληση του προεδρικού διατάγματος αλλά και την άμεση θεσμική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, με περαιτέρω στόχο την εξίσωση τους με τις σπουδές των ΑΕΙ και την αύξηση της χρηματοδότησής τους. Δικαιούμαστε εδώ και τώρα ανώτατες, αναγνωρισμένες σπουδές, που θα βάλουν τέλος στην λογική του χομπισμού, της εργασιακής επισφάλειας και της αντιμετώπισης της τέχνης ως πάρεργου. Το διάταγμα αυτό εκδόθηκε την ίδια περίοδο που διαπράττονται κρατικές δολοφονίες, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση εντείνει την εργασιακή εκμετάλλευση των πολιτών, την οικονομική εξαθλίωση της χώρας και θεμελιώνει με κάθε τρόπο την αυθαιρεσία στο πεδίο της θεσμικής δικαιοσύνης. 

Το συντονιστικό της κατάληψης της “Ανωτέρας” Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου, με την παρουσία σπουδαστών, σπουδαστριών και αποφοίτων των κάτωθι Δραματικών Σχολών: Ανώτερη Δραματική Σχολή Θεάτρου «Δήλος» - Αθηναϊκή Σχολή Κάλβου-Καλαμπόκη - Πειραϊκός Σύνδεσμος - Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Δήμου Αγίας Βαρβάρας «Ιάκωβος Καμπανέλλης» - Ανώτερη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» - Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης «Βεάκη» - Ανώτερη Δραματική Σχολή «Πράξη Επτά»

22/12/22, Σχολείον Ειρήνης Παπά, Πειραιώς 52»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)