to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:45 | 17.11.2017

Κοινωνία

Το Πολυτεχνείο ζει: Μαζική και με παλμό η πορεία για την 44η επέτειο από την εξέγερση

Ολοκληρώθηκε η μαζική πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.


Φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του, το ΠΑΜΕ, οργανώσεις και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και στην Ομόνοια και περίπου στις 5 το απόγευμα ξεκίνησαν με κατεύθυνση την αμερικάνικη πρεσβεία.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Ρήγας: Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε το Πολυτεχνείο είναι η συνέχιση του αγώνα

Η πορεία για το Πολυτεχνείο με το φακό του left:

Ολόκληρη η πορεία 

Νωρίτερα, μπλοκ από τους φοιτητικούς συλλόγους πραγματοποίησε προσυγκέντρωση έξω από το Πολυτεχνείο. Του συλλαλητηρίου προπορεύτηκε ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974.

 

Αφού πέρασε ο πρώτος όγκος από την αμερικάνικη πρεσβεία ακολούθησε το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ. «Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι ιδιαίτερα επίκαιρα σήμερα περισσότερο από ποτέ, μετά τη συμφωνία Τραμπ και Τσίπρα στις ΗΠΑ, με την οποία επεκτείνονται οι αμερικανικές βάσεις του θανάτου στη χώρα μας, με την οποία, επίσης, διευρύνονται οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και όχι για την άμυνα της πατρίδας μας και πολύ περισσότερο είναι η επαίσχυντη συμφωνία για το "πεσκέσι των 2,4 δισ. δολαρίων που έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην αμερικανική στρατιωτική βιομηχανία για να κάνει επεμβάσεις στους λαούς για τα συμφέροντά της, την ίδια στιγμή που ο ελληνικός λαός γονατίζει από τα μνημόνια, από τα αντιλαϊκά μέτρα, μειώνεται συνεχώς το εισόδημά του. Πρέπει όλοι αυτοί να πάρουν την απάντησή τους». Αυτό δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος συμμετέχει στην πορεία για την 44η επέτειο του Πολυτεχνείου, που κατευθύνεται προς την αμερικανική πρεσβεία.

 

Το «μπλοκ» απαρτιζόταν από μέλη της ΠΑΣΠ, όπου έχουν στην κατοχή τους την σημαία μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας, κινήθηκαν προς την πύλη του Πολυτεχνείου, όπου άνοιξαν τη σημαία και φώναξαν "αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε. Κατόπιν η πορεία κατευθύνθηκε προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Όταν έφτασε έξω από τη Βουλή, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα από τις πλημμύρες σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο.

Μόλις έφτασαν έξω από την πρεσβεία έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, την δίπλωσαν και διαλύθηκαν.

Παράλληλα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους γύρω δρόμους του Κέντρου της Αθήνας, ενώ προβλέπεται να αποκατασταθεί ομαλά.

Nωρίτερα, στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης, από την Επιτροπή Εορτασμού 17ης Νοεμβρίου 1973. 

Για το μήνυμα αντίστασης του Πολυτεχνείου στον παραλογισμό και τον φόβο και της υπεράσπισης της γνώσης έναντι στον σκοταδισμό, μίλησε ο κοσμήτορας της σχολής Πολιτικών Μηχανικών, Δημήτρης Κουτσογιάννης, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε στα γεγονότα του ’73, ως πρωτοετής φοιτητής. 

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1967-1974, Κώστας Μανταίος, τόνισε στην ομιλία του: «Στο Πολυτεχνείο απογειώθηκε η ψυχή ενός λαού. Το Πολυτεχνείο είχε πίσω του μήνες και χρόνια αγανάκτησης του λαού και της νεολαίας και συμβολίζει τη σύνδεση της αξιοπρέπειας με τη δημοκρατική ελευθερία. Το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει, όσο η συνείδηση δεν είναι επαναπαυμένη» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. 

Ως είθισται, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο νεκρών και την ανάκρουση του ύμνου του Πολυτεχνείου. 

Εξάλλου, από το πρωί οι πόρτες του ιδρύματος ήταν ανοικτές για τον κόσμο, για να αποτίσει φόρο τιμής, αφήνοντας ένα λουλούδι ή ένα στεφάνι. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, ωστόσο, που διαμορφώθηκαν φέτος, με την κατάληψη του Πολυτεχνείου, αλλά και τη δυνατή βροχή που άρχισε να πέφτει από το πρωί, ο κόσμος που ήρθε στο Πολυτεχνείο σήμερα ήταν λίγος. 

Ιδιαίτερη στιγμή της σημερινής ημέρας ήταν, όταν, υπό καταρρακτώδη βροχή, ο 95χρονος Μανώλης Γλέζος απέτισε τιμή στα θύματα του Πολυτεχνείου, καταθέτοντας λουλούδια στο μνημείο των πεσόντων.

Εξάλλου, στεφάνι κατέθεσαν μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ, η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, η Λαϊκή Ενότητα, οι Οικολόγοι Πράσινοι και σύλλογοι εργαζομένων.


Στη φετινή της διακήρυξη, η Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού της 44ης επετείου , αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα, 44 χρόνια μετά την κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 στο Πολυτεχνείο, τα κύρια συνθήματα της εξεγερμένης νεολαίας και του λαού μας, τότε, για "Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία" αποκτούν συγκεκριμένο περιεχόμενο στις συνθήκες που διαμορφώνονται από τη γενικευμένη οικονομική κρίση και τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται, δίνοντας σύγχρονα νοήματα στους σημερινούς αγώνες για ένα καλύτερη αύριο». 

Διαβάστε σε liveblog όλες τις εξελίξεις από την πορεία του Πολυτεχνείου:

 
Άνοιξαν το απόγευμα της Πέμπτης οι πύλες του Πολυτεχνείου, μετά από την πορεία φοιτητικών συλλόγων και οργανώσεων της εξοκοινοβουλευτικής αριστεράς αλλά κυρίως μετά την παρέμβαση ομάδας αναρχικών, έπειτα από την κατάληψη του χώρου το πρωί της Τετάρτης, με τους καταληψίες να έχουν περιοριστεί σε ένα κτίριο του ΕΜΠ.

Το χρονικό των προηγούμενων ημερών

Στην κατάληψη του Πολυτεχνείου προχώρησαν το πρωί της Τετάρτης ομάδα αναρχικών. Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους στην ιστοσελίδα indymedia στόχος ήταν να «ακυρώσουν τη διαδικασία που επιτρέπει σε υπουργούς, πρωθυπουργούς και ανθρώπους που προστατεύονται πίσω από τους πάνοπλους φασίστες της ΕΛ.ΑΣ. να καταθέσουν στεφάνια» ενώ άλλη ανακοινωσή τους ανέφεραν ότι θέλουν «να απελευθερώσουν το χώρο από τα κομματικά παράσιτα που καπηλεύονται την εξέγερση του Πολυτεχνείου το '73 δεκαετίες τώρα»...

Φωτογραφία του Agelos Kalodoukas.

Την Πέμπτη το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στα Εξάρχεια από ομάδα αναρχικών και άλλων αριστερών, ως αντίδραση στην «αντικινηματική κατάληψη», τονίζοντας ότι «το Πολυτεχνείο ανήκει στο λαό». 

Φωτογραφία του Agelos Kalodoukas.

Υπενθυμίζεται, ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΜΠ είχαν εξαρχής ζητήσει την αποχώρηση των καταληψιών, αλλά και των αστυνομικών δυνάμεων, ώστε να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, ενώ η Επιτροπή Εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου 1973 ζητά να λυθεί το ζήτημα με «πολιτικούς όρους» και όχι με δυνάμεις καταστολής.

 

Οι αντιδράσεις στην κατάληψη του Πολυτεχνείου

ΣΥΡΙΖΑ: Κανείς δεν μπορεί να καπηλεύεται το μήνυμά της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Τα όσα συμβαίνουν στο Πολυτεχνείο, με την κατάληψή του από μειοψηφική ομάδα ατόμων και την παρεμπόδιση του τριήμερου εορτασμού για την εξέγερση του 1973, αποτελούν προσβολή της ιστορικής μνήμης.

Η εξέγερση του Νοέμβρη αποτελεί έμπνευση και οδηγό για τους σημερινούς αγώνες της νεολαίας και κανείς δεν μπορεί να καπηλεύεται το μήνυμά της.

**Διαβάστε επίσης:

Τι καταγγέλει η ΚΝΕ

«Καταγγέλλουμε στο λαό και στη νεολαία ότι μία ομάδα που καμία σχέση δεν έχει με το φοιτητικό, σπουδαστικό, μαθητικό, γενικότερα με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, εμποδίζει τον αγωνιστικό εορτασμό της εξέγερσης του Νοέμβρη του ‘73.

Αποτέλεσμα των ενεργειών τους είναι να ακυρώνονται επισκέψεις Γυμνασίων, Λυκείων και άλλων σχολείων και μαθητών από την Αθήνα, φοιτητών και εργαζομένων για να τιμήσουν τον λαϊκό ξεσηκωμό και να μάθουν για τις ηρωικές μέρες της εξέγερσης.

Γι’ αυτό και τρίβουν τα χέρια τους η αντιλαϊκή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το αστικό κράτος και οι μηχανισμοί του συνολικά, οι δυνάμεις κρατικής καταστολής, αλλά και η πρεσβεία των ΗΠΑ, που μόνιμο στόχο τους έχουν να απογυμνωθεί ο εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου από το αντιιμπεριαλιστικό, εξεγερτικό του περιεχόμενο.

Την ώρα που τρίζουν τα κόκαλα των νεκρών αγωνιστών του λαού, όταν η κυβέρνηση από τη μια "ξεγυμνώνεται" μπροστά στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό με την κατάπτυστη συμφωνία με τον Τραμπ και από την άλλη εμφανίζεται ως τιμητής τους, "μόνο ως μέρος" της συμφωνίας κυβέρνησης - ΗΠΑ, που στηρίχτηκε και από τα άλλα κόμματα, ξεπλένοντας τους φονιάδες των λαών, μοιάζει η συγκεκριμένη ενέργεια στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Η τελευταία φορά που επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς να εμποδιστεί η συμμετοχή του λαού και της νεολαίας στους τριήμερους εορτασμούς, με αποκλεισμό του χώρου από τις αστυνομικές δυνάμεις, ήταν επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας το 2014. Όπως έπεσε τότε στο κενό αυτή η προσπάθεια, θα πέσει και τώρα.

Καλούμε το λαό και τη νεολαία να γιορτάσει μαζικά και μαχητικά τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, με το σύγχρονο μήνυμά του ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την αντιλαϊκή πολιτική, για να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Να συμμετέχει ενεργά στον τριήμερο εορτασμό και στις εκδηλώσεις, να διαδηλώσει μαζικά με τα πανό του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με τα πανό των ταξικών εργατικών σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων στις 17 Νοέμβρη σε όλη την Ελλάδα».


Την αποχώρηση των καταληψιών και των δυνάμεων καταστολής από το Πολυτεχνείο ζητούν η Επιτροπή Εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου και οι φοιτητές του ΕΜΠ

Την αποχώρηση των καταληψιών από τους χώρους του Πολυτεχνείου, αλλά και των δυνάμεων καταστολής γύρω από αυτό, ζητούν η Επιτροπή Εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου 1973 και οι φοιτητές του ΕΜΠ. 

Συγκεκριμένα, οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΜΠ, σε ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν την παρουσία δυνάμεων καταστολής, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσω αυτών «προσπαθεί να εμποδίσει και να διαλύσει τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου». «Αντικειμενικά, η κατάληψη που διεξάγεται αυτήν τη στιγμή στον χώρο του Πολυτεχνείου ενισχύει το σχέδιο αυτό και τους καλούμε να αποχωρήσουν άμεσα» αναφέρουν. 

Εξάλλου, η Επιτροπή Εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου 1973, σε απόφασή της, επισημαίνει ότι «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πρέπει να λυθεί με πολιτικούς όρους και στη βάση του νοήματος της εξέγερσης του Νοέμβρη και όχι με μέσα καταστολής». Παράλληλα, σημειώνει ότι θεωρεί βασική προϋπόθεση για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου «την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση του λαού και της νεολαίας στους χώρους του ΕΜΠ». Ακόμη, υπογραμμίζει ότι ότι ο φυσικός χώρος εορτασμού του Πολυτεχνείου είναι ο ιστορικός χώρος του ΕΜΠ, στον οποίο έλαβαν χώρα τα γεγονότα του 73 και ότι «κάθε άλλη συζήτηση υποτιμά και υποσκάπτει το νόημα του εορτασμού». 

 

Η σχετική ανακοίνωση, το μεσημέρι της Τετάρτης)

Το πολυτεχνείο ανήκει σε όλο τον λαό και τη νεολαία. Το εξεγερτικό του πνεύμα παραμένει ζωντανό μέσα στους αγώνες του σήμερα. Αποκτά νόημα μέσα από το ρόλο των σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων και των συλλογικοτήτων με αναφορά στο κίνημα στη διοργάνωση του τριημέρου. Σήμερα είναι πολύτιμο ενόψει της αντιλαϊκής τρίτης αξιολόγησης. Έχει τεράστια σημασία η πραγματοποίηση ενός εορτασμού του Πολυτεχνείου μαζικού, λαϊκού και νεολαιίστικου, μαχητικού, αντικυβερνητικού και αντιιμπεριαλιστικού, ανοιχτού στο κίνημα και το λαό. Ακόμα περισσότερο σήμερα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμπλέει απόλυτα με τα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ και του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.
Στην κατεύθυνση αυτή καταγγέλλουμε τον αποκλεισμό από το χώρο και την απόπειρα ακύρωσης του εορτασμού από ομάδες εχθρικές στο κίνημα. Η κίνηση αυτή δεν έχει καμία νομιμοποίηση από κανένα τμήμα του κινήματος, είναι αποτέλεσμα μιας ακραίας ιδιοκτησιακής λογικής που αποκλείει όλο το λαό από το χώρο του ασύλου. Η κατάσταση που διαμορφώνεται εξυπηρετεί τον πάγιο στόχο κάθε κυβέρνησης και όλων των δυνάμεων του συστήματος. Αποτελεί την καλύτερη προσφορά στην προσπάθεια κυβέρνησης και κράτους να αμαυρώσουν τον εορτασμό του πολυτεχνείου και να κόψουν το νήμα με τους αγώνες του σήμερα.Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, μαζί με όλα τα αστικά κόμματα και ΜΜΕ, αξιοποιούν τα γεγονότα για να εντείνουν το κλίμα τρομοκρατίας, να στοχοποιήσουν το άσυλο και να μη γίνει ο εορτασμός.

Ο τριήμερος εορτασμός του Πολυτεχνείου να διεξαχθεί στον ιστορικό χώρο του με πρόσβαση για το λαό, τη νεολαία και τους μαζικούς φορείς

Καταγγέλουμε την προσπάθεια αποκλεισμού της εισόδου στο λαό

Απαιτούμε την απόσυρση των ΜΑΤ. Καμία σκέψη για επέμβαση της αστυνομίας και καταπάτηση του χώρου του ασύλου

Καταγγέλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την απόπειρα τρομοκράτησης του κινήματος

Καλούμε τον λαό και την νεολαία σε μαζική συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο στις 4.00 μμ.

Καλούμε το λαό και τη νεολαία να διασφαλίσουν τον εορτασμό του Πολυτεχνείου με τη μαζική παρουσία τους.

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΛΑΟ - ΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Ανασύνθεση - ΟΝΡΑ
ΑΝΤΑΡΣΥΑ
ΑΡΑΝ
ΑΡΑΣ
Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση
Αριστερή Συσπείρωση
Αριστερό Ρεύμα
ΔΕΑ
Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά
ΕΕΚ - ΟΕΝ
ΚΚΕ (μ-λ)
Λαϊκή Ενότητα
ΝΑΡ 
νΚΑ
ΟΚΔΕ - Σπάρτακος
Οργάνωση Νεολαίας «Πορεία»
Παρέμβαση

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)