to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:45 | 23.04.2016

Κοινωνία

Κατάληψη στέγης προσφύγων στο ξενοδοχείο City Plaza

Σε κατάληψη του ξενοδοχείο City Plaza, στο κέντρο της Αθήνας, προχώρησε η «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες» προκειμένου, όπως αναφέρει να στεγαστούν πρόσφυγες και να λειτουργήσει «ως ένα εγχείρημα αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης, ως ένα κέντρο αγώνα» - Το ξενοδοχείο δεν είναι εγκαταλειμμένο αναφέρει η ιδιοκτήτρια


Η ανακοίνωση της κατάληψης:

Από σήμερα, Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 στις 10 το πρωί, το εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο City Plaza, στο κέντρο της Αθήνας, μετατράπηκε σε Χώρο Στέγασης Προσφύγων. Οι πρώτες προσφυγικές οικογένειες, από διαφορετικές εθνικότητες μαζί με εκατοντάδες αλληλέγγυους/ες εργάζονται ήδη συλλογικά στην καθαριότητα, τις επισκευές και την οργάνωση του χώρου, ώστε να λειτουργήσει σύντομα κανονικά ως ένα εγχείρημα αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης, ως ένα κέντρο αγώνα. Για πρακτικούς λόγους, για τις επόμενες ημέρες και όσο διαρκούν οι πρώτες εργασίες, δεν είναι δυνατή η φιλοξενία περισσότερων προσφύγων. Για επικοινωνία: [email protected].

Από την Ομάδα Επικοινωνίας του Χώρου Στέγασης Προσφύγων City Plaza, ανακοινώνονται τα εξής:  

ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ CITY PLAZA 

Από το Καλοκαίρι του 2015, η Ευρώπη και η Ελλάδα καλούνται να ανταποκριθούν στα ζητήματα που θέτει η μεγαλύτερη εισροή προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αιτία αυτής της κίνησης είναι σε μεγάλο βαθμό η κήρυξη και διεξαγωγή ενός πολύμορφου πολέμου, στρατιωτικού όσο και οικονομικού, από τη μεριά του παγκόσμιου Βορρά στις χώρες του παγκόσμιου Νότου, που έχει οδηγήσει τους πληθυσμούς της στη φτώχεια, τον φόβο και τον κατατρεγμό.

Απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, δύο αντιθετικές κινήσεις βρίσκονται σε αντιπαράταξη. Η μία είναι η ενεργοποίηση των πιο βαθέων ρατσιστικών αντανακλαστικών της Ευρώπης. Εκφράζεται με την ανόρθωση φρακτών, τειχών και συρματοπλεγμάτων, την επιστράτευση της FRONTEX και του ΝΑΤΟ για να «προστατευτούν» τα σύνορα, τις απελάσεις και την καταστολή των προσφύγων. Εκφράζεται πάνω απ’ ολα με τη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που καταστρατηγεί τη Σύμβαση της Γενεύης και κάθε έννοια ανθρωπισμού, αντιμετωπίζοντας τους πρόσφυγες ως είδος προς ανταλλαγή και ανοίγοντας τον δρόμο για μαζικές απελάσεις σε χώρες στις οποίες απειλείται η ζωή και η ελευθερία τους. 

Η άλλη κίνηση είναι αυτή της ανάδειξης ενός τεράστιου κινήματος αλληλεγγύης στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Εκατομμύρια άνθρωποι κινητοποίηθηκαν σε όλη την ήπειρο, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στο πλευρό των προσφύγων, στο πλάι τους στη μάχη να περάσουν, ενάντια στα σύνορα και τα εμπόδια στον δρόμο τους. Από την άμεση δράση που ανέπτυξαν εκατοντάδες αλληλέγγυοι στο Πεδίο του Άρεως τον περασμένο Αύγουστο μέχρι τις χιλιάδες των ανθρώπων που ταξίδεψαν από όλες τις χώρες στη Μυτιλήνη και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου για να ενισχύσουν τις προσπάθειες υποδοχής και βοήθειας των προσφύγων, η Ευρώπη γνωρίζει το μεγαλύτερο κύμα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας των τελευταίων δεκαετιών. Στην κινητοποίηση αυτή, σε αυτή τη μεγάλη έκρηξη της αλληλεγγύης, διαβλέπουμε την ελπίδα για μια συνολική αναγέννηση των κοινωνιών μας, για να αποτρέψουμε τη μετατροπή της Ευρώπης ξανά σε «σκοτεινή ήπειρο».

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες, δραστηριοποιήθηκε εδώ και αρκετό καιρό μέσα σε αυτό το κίνημα αλληλεγγύης, με πεδίο δράσης την ευαίσθητη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Ανέδειξε τον αγώνα των προσφύγων, εμπόδισε τις απόπειρες δημιουργίας «υγειονομικών ζωνών» που θα απέκλειαν τη φυσική παρουσία τους, στηλίτευσε τις βαθύτατες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης που όχι μόνο δεν διασφάλισε από την πρώτη στιγμή την πλήρη φιλοξενία και προστασία των προσφύγων και την ελεύθερη διέλευσή τους, αλλά προχώρησε στην υπογραφή της ρατσιστικής συμφωνίας και ανέλαβε αυτή ουσιαστικά να την εφαρμόσει.

Μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο με ποιοτικά διαφορετικές ανάγκες. Η ρατσιστική πολιτική των κλειστών συνόρων που εφαρμόζει η Ευρώπη, αντικειμενικά μονιμοποιοεί την παρουσία στην Ελλάδα ενός μικρού αριθμού οικονομικών και πολιτικών προσφύγων που είχαν την πρόθεση να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τον βορρά. Χωρίς να απεμπολούμε ούτε ελάχιστα το αξιωματικό μας αίτημα για ανοιχτά σύνορα και τη συνολική πάλη μας ενάντια σε αυτά, είμαστε υποχρεωμένοι/ες, ως κίνημα αλληλεγγύης να δραστηριοποιηθούμε κατά προτεραιότητα στο ζήτημα της αξιοπρεπόύς διαμονής των προσφύγων στην Ελλάδα, μαζί μας, με πλήρη δικαιώματα σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες. 

Στο πλαίσιο αυτό, μαζί με το δεδομένο μας αίτημα να καλυφθούν άμεσα οι στεγαστικές ανάγκες των προσφύγων, όχι σε καταυλισμούς και στρατόπεδα, αλλά σε στεγασμένους χώρους με πλήρη υποδομή στους οποίους θα μπαίνουν και θα βγαίνουν ελεύθερα, προχωρήσαμε στην κατάληψη του χώρου ... με σκοπό, αφενός να απαντήσουμε στο μέτρο των δυνάμεών μας σε αυτό το πρρόβλήμα και αφετέρου να δημιουργήσουμε ένα κέντρο αγώνα και πληροφόρησης για τα ζητήματα των προσφύγων.

Η κίνησή μας αυτή δεν απαλλάσσει την ελληνική και καμία άλλη κυβέρνηση από την υποχρεώση να προβεί η ίδια άμεσα σε κινήσεις στέγασης και προστασίας όλων των προσφύγων. Αναδεικνύει ωστόσο την αλληλεγγύη ως την κινητήρια κοινωνική δύναμη που θα αποτρέψει τα ρατσιστικά σχέδια των ευρωπαϊκών κρατών και θα απλώσει ένα δίκτυ προστασίας των προσφυγικών πληθυσμών, στην κατεύθυνση της πλήρους και απρόσκοπτης πρόσμειξης τους με τους/τις ντόπιους/ες εργαζόμενους/ες, καταπιεσμένους/ες . Είναι η ίδια αυτή αλληλεγγύη που μετά τη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, στοχοποιήθηκε και δαιμονοποιήθηκε από τα ΜΜΕ και την κυβέρνηση, ως αυτή που παρασύρει τους κυνηγημένους πληθυσμούς στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Το καθεστώς εξαίρεσης που ετοιμάζεται για τους πρόσφυγες, είναι προφανές, ότι αν επιτύχει δεν θα σταματήσει σε αυτούς, αλλά θα επεκταθεί ως μοντέλο σε ευρύτερα κομμάτια της κοινωνίας, η οποία έχει βιώσει πολύ έντονα τα τελευταία χρόνια τις πολιτικές φτώχειας, καταστολής και αποκλεισμού.

Δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε μέχρι τέλους, μαζί με τους πρόσφυγες και τους/τις αλληλέγγυους/ες εργαζόμενους/ες που πάλεψαν όλα αυτά τα χρόνια ενάντια στην φτώχεια, για την πλήρη ικανοποίηση αυτών των δικαιωμάτων. Για την παροχή όλων των εκπαιδευτικών, υγειονομικών υπηρεσιών, για τη στέγαση και σίτιση των πρσφύγων και ενάντια στη δολοφονική πολιτική των κλειστών συνόρων, η οποία έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα στον θάνατο χιλιάδες ενήλικες και παιδιά. Ενάντια στη δημιουργία απομονωμένων γκέτο μακριά από τον αστικό ιστό που θα μετατρέπουν τους πρόσφυγες σε «αόρατους ανθρώπους».

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες καλεί κάθε αλληλέγγυο/α να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια, στο πλάι του Κέντρου Στέγασης Προσφύγων City Plaza και κάθε ανεξάρτητης δομής αλληλεγγύης. Για να σταματήσουμε τον ρατσισμό και την ανθρωποφαγία και να οικοδομήσουμε έναν κόσμο αμοιβαιότητας, αλληλοβοήθειας και συνύπαρξης. 

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ, Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ. 

-Κάτω η συμφωνία της ντροπής ΕΕ-Τουρκίας. Ανοιχτά σύνορα με ασφαλή περάσματα για τους πρόσφυγες.

-Πλήρης νομιμοποίηση όλων των προσφύγων. Καμία απέλαση στην Τουρκία ή αλλού.

-Στέγαση όλων των προσφύγων σε πρπστατευμένους χώρους μέσα στον αστικό ιστό. Επίταξη ξενοδοχείων και άδειων σπιιτιών για τη διαμονή τους. 

-Ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης για τους πρόσφυγες. Αμεση ενεργοποίηση προγραμμάτων ένταξης των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία.

-Να κλείσουν όλα τα κέντρα κράτησης, κανένας αποκλεισμός των προσφύγων από τις πόλεις.

-Κάτω τα χέρια από το κίνημα αλληλεγγύης

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 

ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τι αναφέρει η ιδιοκτήτρια 

H ιδιοκτήτρια, με αναρτήσεις της στα social media, αναφέρει ότι  το ξενοδοχείο δεν είναι εγκαταλελειμμένο, και προσπαθεί εδώ και χρόνια να το πουλήσει ενώ αμφισβητεί τις καταγγελίες της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης ότι εξύβρισε τους πρόσφυγες.

Η πρώτη της ανάρτηση:

Αναγκάζομαι να κάνω ανάρτηση που δεν θα θελα, απ το κινητό στον δρόμο, επειδή μαθαίνω ότι έχει γίνει και σελίδα καλέσματος αλληλέγγυων στο φατσομπούκι για να στηρίξουν την κατάληψη του ξενοδοχείου CITY PLAZA στην Αχαρνών.

Λοιπόν το ξενοδοχείο είναι ιδιοκτησίας μου, δεν είναι εγκαταλελειμένο, προσπαθώ εδώ και χρόνια να το πουλήσω. Τα τελευταία χρόνια των μνημονίων με τους ανήκουστους φόρους δε, έχουν φθάσει τα χρέη πάνω απ τον ουρανό. Το να καταλαμβάνεις ιδιωτικό χώρο να αρνείσαι να τον εγκαταλείψεις όταν στο ζητάει ο ιδιοκτήτης, να τον ξεφτιλίζεις λεκτικά και να του λες ότι τα δικαιώματά του είναι τίποτα μπροστά στον προσφύγων δεν είναι ούτε αλληλεγγύη ούτε δικαιοσύνη ούτε χτύπημα του καπιταλισμού. Αν σκοτώνοντας εμένα νομίζετε ότι θα έρθει παγκόσμια ειρήνη δικαιοσύνη και ανθρωπιά, είστε μακριά νυχτωμένοι.

Ντροπή μόνο και μετάνιωμα για πολλά που πίστεψα στην ζωή μου....

Σε νεότερη αναρτησή της, υπογραμμίζει: Το κτίριο δεν είναι εγκαταλελειμένο, ούτε κατασχεμένο, ούτε δημευμένο. Δεν έχει υποθήκες και τα χρέη του αφορούν τα ΕΝΦΙΑ και τα πανωτόκια του τα τελευταία χρόνια που δεν υπήρχαν έσοδα για να πληρωθούν οι μνημονιακοί φόροι, και τα ταμεία που αφορούν αποκλειστικά εμένα, γιατί είμαι η μόνη εργαζόμενη της εταιρίας μου. Αλλοι εργαζόμενοι που να τους χρωστάω δεν υπάρχουν ούτε πιστωτές. Αρκετά με τα ψέμματα που διαδίδετε. 

Αν δεν καταλαβαίνετε πόσο φασισμό κρύβουν οι συμπεριφορές σας και πόσο ΤΙΝΑ κάνετε τα πράγματα, κακό του κεφαλιού σας.

Η τελευταία ανακοίνωση-απάντηση της κατάληψης:

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε δημόσια η χρησιμοποίηση του εδώ και πολλά χρόνια εγκαταλειμμένου ξενοδοχείου CITY PLAZA ως Κέντρου Στέγασης Προσφύγων, εμφανίστηκαν διάφοροι καλοθελητές –σταγόνες μέσα σε έναν ωκεανό αλληλεγγύης– που έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν στο όνομα της ιδιοκτήτριας του πάλαι ποτέ ξενοδοχείου. Αργότερα, εμφανίστηκε και η ίδια με οργισμένη ανάρτησή της στα social media.

Η επιχειρηματολογία τους κινήθηκε γύρω από το επιχείρημα ότι η ιδιοκτήτρια «είναι δικιά μας, αριστερή» (sic), «έχει ευαισθησίες», «χρωστάει» και «αν δεν το πουλήσει, θα πάει φυλακή».

Απαντούμε και δεν θα χρειαστεί να επανέλθουμε:

1. Χαιρόμαστε που η ιδιοκτήτρια «έχει ευαισθησίες». Και θέλουμε να ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά που θα μας επισκεφθεί θα τις δείξει, καθώς σήμερα περιορίστηκε στο να καθυβρίζει και να σπρώχνει τους πρόσφυγες και τους/τις αλληλέγγυους/ες και να ωρύεται για την «ιδιοκτησία της».

2.Το εδώ και πολλά χρόνια εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο βρισκόταν σε άθλια κατάσταση μέχρι σήμερα το πρωί. Ήδη, μετά από οκτώ ώρες δουλειάς και φροντίδας , βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Όσο το κτίριο θα βρίσκεται κάτω από τη διαχείριση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης σε Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες, όχι μόνο δεν πρόκειται να υποστεί την παραμικρή ζημιά, αλλά θα προστατεύεται και η εικόνα του θα βελτιώνεται καθημερινά.

3. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι το δικαίωμα στη στέγη και την τροφή για τις δεκάδες χιλιάδες παιδιά προσφυγικών οικογενειών που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι απείρως σημαντικότερο από την αίσθηση ιδιοκτησίας σε ένα άδειο εδώ και πολλά χρόνια κτίριο.

Ο Χώρος Στέγασης Προσφύγων CITY PLAZA συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του με πλήρωμα εκατοντάδες πρόσφυγες και αλληλέγγυους και άνεμο την αλληλεγγύη.

Η αλληλεγγύη θα νικήσει. Θα ζήσουμε μαζί με τους πρόσφυγες.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)