to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:27 | 06.01.2023

Διεθνή

Κατακραυγή για τη δολοφονία ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή στην Κένυα

Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η δολοφονία του Edwin Chiloba, ενός ακτιβιστή της LGBTQ+ κοινότητας στην Κένυα - Η σορός του βρέθηκε μέσα σε μεταλλικό κουτί


Δολοφονημένος, με το σώμα του μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί, στην άκρη του δρόμου, βρέθηκε ο Κενυάτης σχεδιαστής μόδας και μοντέλο, Έντουιν Τσιλόμπα, ο οποίος ήταν ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στη χώρα, όπου η ομοφυλοφιλία είναι ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με φυλάκιση έως 14 ετών.

Η δολοφονία του 25χρονου Τσιλόμπα, που βρέθηκε νεκρός την Τετάρτη στην πόλη Έλντορετ Βάλεϊ Ριφτ, έχει προκαλέσει γενικότερη κατακραυγή για τις επιθέσεις κατά των ομοφυλόφιλων στην Κένυα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αστυνομίας, Ρεσίλα Ονγιάνγκο, το κίνητρο της δολοφονίας παραμένει για την ώρα άγνωστο και «οι ειδικοί χειρίζονται το θέμα».

Ακτιβιστές για τα δικαιώματα έχουν ζητήσει ταχεία διερεύνηση επιθέσεων σε άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε μία από τις πλέον συντηρητικές χώρες της Αφρικής.

Η ομοφυλοφιλία είναι ταμπού στην Κένυα και σε μεγάλο μέρος της Αφρικής και οι ομοφυλόφιλοι αντιμετωπίζουν συχνά διακρίσεις ή διώξεις. Οι προσπάθειες ανατροπής των νόμων της βρετανικής αποικιακής εποχής που απαγορεύουν την ομοφυλοφιλία στην Κένυα έχουν αποδειχθεί ανεπιτυχείς και το ομοφυλοφιλικό σεξ παραμένει αξιόποινο έγκλημα με ποινές που περιλαμβάνουν φυλάκιση έως και 14 ετών.

«Είναι πραγματικά ανησυχητικό το γεγονός ότι συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες κλιμάκωσης της βίας που στοχεύει τους ΛΟΑΤΚΙ+ Κενυάτες», δήλωσε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κένυας, σημειώνοντας ότι «καθημερινά τα δικαιώματά τους παραβιάζονται, με ελάχιστες συνέπειες για τους δράστες». Και κάλεσε την αστυνομία «να προχωρήσει με ταχύτητα στις έρευνες και να διασφαλίσει ότι οι δολοφόνοι θα συλληφθούν και θα διωχθούν».

Σύμφωνα με το φεμινιστικό φόρουμ LBQT της Δυτικής Κένυας, ο δολοφονηθείς Τσιλόμπα χρησιμοποίησε «τη μόδα για να αποδομήσει το φύλο και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της περιθωριοποιημένης ομάδας».

«Θέλουμε να μάθουμε ως κοινότητα, ως Κενυάτες, τι συνέβη στον Έντουιν, γιατί δολοφονήθηκε και ποιος άφησε το σώμα του εκεί, στην άκρη του δρόμου», είπε η διευθύντρια προγραμμάτων του φόρουμ, Μπέκι Μουντούντα.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο, ακόμη ένας ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας δολοφονήθηκε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)