to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:23 | 27.06.2020

Διεθνή

Κατακραυγή για νομοσχέδιο που αλλάζει τη λειτουργία των ΜΜΕ στο Αφγανιστάν

Δημοσιογράφοι και ειδησεογραφικές οργανώσεις στο Αφγανιστάν καταγγέλλουν τις αλλαγές στη νομοθεσία για τα μέσα ενημέρωσης, τις οποίες εισηγήθηκε το υπουργείο Πολιτισμού και οι οποίες εστάλησαν στο κοινοβούλιο για οριστική έγκριση μετά την υιοθέτησή τους από το υπουργικό συμβούλιο


Δημοσιογράφοι και ειδησεογραφικές οργανώσεις στο Αφγανιστάν καταγγέλλουν τις αλλαγές στη νομοθεσία για τα μέσα ενημέρωσης, τις οποίες εισηγήθηκε το υπουργείο Πολιτισμού και οι οποίες εστάλησαν στο κοινοβούλιο για οριστική έγκριση μετά την υιοθέτησή τους από το υπουργικό συμβούλιο.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις με αίτημα η κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της, ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι αναγκάστηκε να αποσύρει το σχέδιο νόμου από την κάτω Βουλή αυτή την εβδομάδα.

Ο ρεπόρτερ Ζακί Νταριάμπι, ο οποίος έχει τη βάση του στην Καμπούλ, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο πως μια από τις πιο επίμαχες διατάξεις προβλέπει πως οι δημοσιογράφοι θα είναι στο εξής υποχρεωμένοι να αποκαλύπτουν τις πηγές τους σε θεσμούς όπως το υπουργείο Εσωτερικών, η υπηρεσία πληροφοριών και ο γενικός εισαγγελέας της ασιατικής χώρας. Για τον Νταριάμπι, εάν αυτή η διάταξη εγκριθεί θα σημάνει τον «θάνατο της ερευνητικής δημοσιογραφίας» στο Αφγανιστάν.

Ο επικεφαλής της NAI, μη κυβερνητικής οργάνωσης που υποστηρίζει την ελευθεροτυπία στο Αφγανιστάν, επέκρινε επίσης το σχέδιο νόμου, ιδίως διότι δημιουργεί ένα ανώτατο συμβούλιο και διάφορες επιτροπές που θα αξιολογούν και θα παρακολουθούν τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης. Για τον Μουτζίμπ Χελουάτγκαρ, η δημιουργία των θεσμών αυτών θα συγκεντρώσει υπερβολικά μεγάλη εξουσία πάνω στα μέσα ενημέρωσης και θα τα αναγκάσει να «αυτολογοκρίνονται» συστηματικά.

Προχθές, οι επικεφαλής αρκετών μεγάλων μέσων ενημέρωσης συναντήθηκαν με τον β΄ αντιπρόεδρο του Αφγανιστάν Σαρουάρ Ντανίς.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να δημιουργηθεί μεικτή επιτροπή για να εξετάσει αν και ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στο σχέδιο νόμου, εξήγησε ο Λουτφουλά Νατζαφιζάντα, ο διευθυντής του τηλεοπτικού δικτύου Tolo News.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Σεντίκ Σεντίκι, εκπρόσωπος της προεδρίας, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν προσπαθεί να επιβάλει περιορισμούς στη δραστηριότητα των ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF), το Αφγανιστάν είναι ήδη μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον πλανήτη για τους εργαζομένους στον Τύπο. Τουλάχιστον 70 εργαζόμενοι σε ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων 16 ξένων δημοσιογράφων, έχουν σκοτωθεί ασκώντας το επάγγελμά τους στη χώρα αυτή από το 2001, σημείωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)