to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:54 | 04.06.2015

Κοινωνία

Καταγγελίες πανεπιστημιακών για "διώξεις και κρούσματα αυταρχισμού"

Για "σειρά ποινικών διώξεων" εναντίον νυν και πρώην μελών Δ.Σ. των συλλόγων ΔΕΠ και Διοικητικών του ΑΠΘ" και για απόπειρα "ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης" κάνουν λόγο πανεπιστημιακοί του ΑΠΘ και του ΕΚΠΑ.


Για "σειρά ποινικών διώξεων που έχει ασκήσει η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης εναντίον νυν και πρώην μελών Δ.Σ. των συλλόγων ΔΕΠ και Διοικητικών του ΑΠΘ" κάνει λόγο ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, ενώ για απόπειρα ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης εντός των πανεπιστημίων μιλάει ο πανεπιστημιακός Παναγιώτης Σωτήρης, πρώην μέλος της  Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ, με αφορμή τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας.

Η ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Διδασκόντων Σχολής Θετικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αθηνών:

Ανακοίνωση Διοικητικού Συμβουλίου για τις διώξεις στο ΑΠΘ

Το ΔΣ του Συλλόγου μας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία και ανησυχία του για τη σειρά ποινικών διώξεων που έχει ασκήσει η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης εναντίον νυν και πρώην μελών Δ.Σ. των συλλόγων Δ.Ε.Π. και Διοικητικών του Α.Π.Θ. με τις κατηγορίες για «παράνομη βία από κοινού» και «διατάραξη υπηρεσιακής ειρήνης και παράνομη βία τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση και μη».

Οι συνάδελφοι που διώκονται, έδρασαν μαζί με πολλούς άλλους, υλοποιώντας αποφάσεις των συλλογικών συνδικαλιστικών οργάνων τους, υπερασπιζόμενοι τον δημόσιο χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν κατά τις ψηφοφορίες για την εκλογή του Σ.Ι. του ΑΠΘ. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την σχετική διερεύνηση του τότε Πρυτανικού Συμβουλίου του Α.Π.Θ, δεν καταλογίστηκε κανένα αδίκημα στους συναδέλφους, και ως εκ τούτου εγείρονται σοβαρά ερωτήματα ως προς την σκοπιμότητα της παρούσης δίωξης.

Το ΔΣ του Συλλόγου εκφράζει   τη συμπαράσταση  και την αλληλεγγύη του στους συναδέλφους του ΑΠΘ θεωρώντας αδιανόητο στη δημοκρατία να γίνεται προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και περιστολής του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος κάθε πολίτη στην ελεύθερη έκφραση γνώμης και ζητά την άμεση διακοπή της δίωξης.

Ο Πρόεδρος: Δ. Φασουλιώτης
Ο Γραμματέας; Α. Κατάβολος

Συγκεκριμένα, εισαγγελική παραγγελία που εκκρεμούσε από το Δεκέμβρη εκκίνησε την προκαταρκτική εξέταση, καλώντας τον φοιτητή Χρήστο Ξαγοράρη για κατάθεση εξηγήσεων για το περιστατικό της διαμαρτυρίας τους στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ, με την κατηγορία της «απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης» του άρθρου 361Α ΠΚ (αδίκημα το οποίο διώκεται αυτεπάγγελτα).

Ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί εξάλλου εναντίον μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ και Διοικητικού Προσωπικού, οι οποίοι παραπέμπονται σε δίκες με τις κατηγορίες για  «παράνομη βία από κοινού» και «διατάραξη υπηρεσιακής ειρήνης και παράνομη βία τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση και μη». Οι συγκεκριμένες διώξεις συνδέονται με την πραγματοποίηση των ψηφοφοριών για την εκλογή του Σ.Ι. του ΑΠΘ (στις 15/2/2012 και 17/2/2012) και τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν εναντίον των ψηφοφοριών αυτών που έγιναν μετά από αποφάσεις των συλλόγων τους.

Δήλωση του πανεπιστημιακού Παναγιώτη Σωτήρη

Πληροφορήθηκα ότι έγγραφο της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, σε εκτέλεση σχετικής παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ζητά από την ΠΟΣΔΕΠ τα στοιχεία μέλους της με το «όνομα ή επώνυμο ‘Σωτήρης’ το οποίο εισέβαλε στην αίθουσα της Συγκλήτου την 30-10-2014».

Δεν χρειάζεται να με αναζητούν. Στις 30-10-2014 βρέθηκα στην αίθουσα της Συγκλήτου, με την ιδιότητα του μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ και του εκπροσώπου της Συνάντησης Πανεπιστημιακών Δασκάλων. Προφανώς και δεν «εισέβαλα». Άλλωστε, πώς θα μπορούσα να «εισβάλω» σε χώρο που είχε πόρτες ανοιχτές και πλήρη δυνατότητα πρόσβασης;

Βρέθηκα εκεί για να απευθυνθώ με την ιδιότητα του συνδικαλιστικού εκπροσώπου του κλάδου στον κ. Πρύτανη του ΕΚΠΑ και τα μέλη της Συγκλήτου κάνοντας έκκληση να διαλέξουν το δρόμο του διαλόγου με τους φοιτητές για να μπορέσει να μπει τέλος στην κρίση που αντιμετώπιζε το ΕΚΠΑ, κάνοντας σαφές ότι ο αυταρχισμός δεν ταιριάζει σε πανεπιστημιακούς δασκάλους και δη σε μέλη Πρυτανικών Αρχών.

Έπραξα δηλαδή αυτό που όριζε η συνδικαλιστική και η ακαδημαϊκή μου ευθύνη και η υπεράσπιση του δημόσιου και δημοκρατικού πανεπιστημίου απέναντι σε αυτό που από πολλές πλευρές καταγγέλθηκε ως αυταρχική εκτροπή του τότε Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και σημερινού βουλευτή της ΝΔ κ. Φορτσάκη.

Στάθηκα στο πλευρό του δικαιώματος των φοιτητών να αντιμετωπιστούν ως ισότιμο τμήμα της πανεπιστημιακής κοινότητας και υπερασπίστηκα την ανάγκη να έχουμε ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό στις συλλογικές διεκδικήσεις και όχι ένα αυταρχικό και περικυκλωμένο από τις δυνάμεις καταστολής εκπαιδευτήριο.

Τις ίδιες θέσεις υπερασπίζομαι και σήμερα και τις ίδιες θα επαναλάβω όσες φορές κι αν με καλέσουν στην Κρατική Ασφάλεια. Ούτε με πτοούν, ούτε με φοβίζουν τέτοιες πρακτικές, που θυμίζουν άλλες εποχές.

Το θέμα, όμως, δεν είναι ατομικό. Σήμερα, που έχει αλλάξει η κυβέρνηση, που συνάδελφος με ιστορία στο πανεπιστημιακό κίνημα είναι Υπουργός Παιδείας και που συνάδελφοι Πανεπιστημιακοί προΐστανται των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, δικαστικές και αστυνομικές αρχές απεργάζονται την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης εντός των πανεπιστημίων. Αυτό είναι κάτι που μάλλον συνιστά από μόνο του σοβαρό πολιτικό ζήτημα.

Δήλωση του Νάσου Ηλιόπουλου, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ: Οι εποχές που η Κρατική Ασφάλεια σημάδευε συνδικαλιστές και αγωνιστές για τη δράση τους, έχουν τελειώσει. Τα απομεινάρια αυτών των πρακτικών δεν έχουν καμία θέση ούτε εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας ούτε σε κανένα χώρο δουλειάς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)