to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Καταγγελίες για «ειδικά δικαστήρια» στο (αντ)Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής

Η φαρέτρα των μεθοδεύσεων του προέδρου του Ε.Κ. Κομοτηνής, Π. Μαγαλιού, μοιάζει απύθμενη και η αυθαιρεσία παγιώνεται ως καθεστώς σε έναν χώρο που θα έπρεπε να αποτελεί θεματοφύλακα των εργασιακών δικαιωμάτων


Ένα καθεστώς αδιαφάνειας, σωματεία «φαντάσματα», κι έντονη διαπλοκή: με αυτές τις περιγραφές έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας οι πρακτικές της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου (Ε.Κ.) Κομοτηνής, πρόεδρος στο οποίο είναι ο Παντελής Μαγαλιός (φωτογραφία παρακάτω), επικεφαλής της παράταξης Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Ενότητας (ΔΗΣΥΕ) η οποία έχει αναφορά στην ΠΑΣΚΕ. 

Οι πρακτικές αυτές αποτυπώθηκαν ανάγλυφα στην εκδικητική μανία του Π. Μαγαλιού κατά της Ρυίας Πατσατζή, υπαλλήλου του Ε.Κ. Κομοτηνής, εκλεγμένης πρόεδρου του Σωματείου Εμπορίου και Υπηρεσιών και μέλος του Δ.Σ. του Ε.Κ. Κομοτηνής, μανία την οποία είχαμε καταγράψει σε αναλυτικό ρεπορτάζ του Left.gr τον Ιούλιο του 2017

Στο εν λόγω δημοσίευμα περιγράφαμε την αλληλουχία ακραίων μεθοδεύσεων σε βάρος της Ρ. Πατσατζή, προκειμένου να εκδιωχθεί από την εργασίας της στο Ε.Κ. Κομοτηνής όπου δουλεύει τα τελευταία 17 χρόνια. 

Αποκορύφωμα, η κατά παράβαση ακόμα και της γνωμοδότησης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), προσπάθεια του προέδρου του Ε.Κ. να καταστήσει χωρίς αντικείμενο την εργασία της κ. Πατσατζή, με την οποία άλλωστε βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη. 

Το μεγάλο «αμάρτημα» της εργαζόμενης ήταν ότι, σε συνέντευξή της σε τοπικό ραδιόφωνο αναφέρθηκε σε «ομολογία» του Π. Μαγαλιού, κατά τη διάρκεια τριμερούς σύσκεψης, ότι κατέγραφε κρυφά τις συνομιλίες στον εργασιακό χώρο της γραμματείας (εδώ το σχετικό ηχητικό το οποίο ανασύραμε από την ιστοσελίδα τοπικής εφημερίδας). 

Η νέα επινόηση Μαγαλιού, το «Πειθαρχικό Συμβούλιο»

Στην παραπάνω αλυσίδα ακραίων μεθοδεύσεων, προστίθεται μία ακόμα: Όπως καταγγέλλει στο Left.gr ο Τάκης Μουμτζίδης, μέλος του Δ.Σ. του Ε.Κ. Κομοτηνής και επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Παρέμβαση», ο πρόεδρος του Ε.Κ. Κομοτηνής έχει δημιουργήσει «Πειθαρχικό Συμβούλιο», κάτι που αφενός «δεν προβλέπεται από το καταστατικό και είναι σίγουρα παράνομο», και αφετέρου λειτουργεί ως «μηχανισμός προστασίας για τον εαυτό του, και εξόντωσης και τρομοκράτησης για τους αντιπάλους του». 

Εν προκειμένω την κ.  Πατσατζή, η οποία κλήθηκε σε απολογία μετά από καταγγελία που έκανε στον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, υπόθεση η οποία ήδη έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον κ. Μουμτζίδη, πρόκειται για μια κίνηση κάλυψης του Π. Μαγαλιού ο οποίος εκμεταλλευόμενος την πλειοψηφία που διαθέτει, στήνει «ειδικά δικαστήρια» ως μηχανισμούς προστασίας για τον εαυτό του, και εξόντωσης και τρομοκράτησης για τους αντιπάλους του. «Αυτές οι μέθοδοι δυστυχώς θυμίζουν ολοκληρωτικά καθεστώτα και επιβεβαιώνουν τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου».

«Εμείς ως Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Παρέμβαση δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε τέτοιες μεθόδους. Αρνούμαστε να συναινέσουμε σε αυτές τις στημένες διαδικασίες και στη δημιουργία ιδιωτικής χρήσης μηχανισμών του Προέδρου, ο οποίος έχει επιδοθεί σε ένα κυνήγι μαγισσών όσων αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία του», υπογραμμίζει ο κ. Μουμτζίδης καλώντας τα μέλη της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου να πάψουν να καλύπτουν τον Πρόεδρο, ο οποίος έχει διαλύσει κυριολεκτικά το Εργατικό Κέντρο και αντί να ασχολείται με τα προβλήματα των εργαζομένων, έχει μετατρέψει το Εργατικό Κέντρο σε όργανο επίλυσης προσωπικών διαφορών φορτώνοντάς το και με έξοδα για τις δικαστικές του υποθέσεις».

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται φαιδρά, η κ. Πατσατζή, ωστόσο, συνεχίζει, σε καθημερινή βάση εδώ και μήνες, να δέχεται διαρκές bullying ώστε να εξαναγκαστεί σε παραίτηση: ο πρόεδρος του Ε.Κ. της απαγορεύει να δέχεται οποιαδήποτε επίσκεψη στα γραφεία του Ε.Κ., να μην έχει κανένα αντικείμενο εργασίας, να μην ασκεί καμία συνδικαλιστική δράση στο σωματείο της...

Θέση για το ζήτημα πήρε με ανακοίνωσή της και η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΑΚ), συνδικαλιστική παράταξη της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος τονίζοντας ότι ο Π. Μαγαλιός “καμία σχέση δεν θα έπρεπε να έχει με τα συνδικάτα, έχοντας στήσει ένα «ιδιωτικής χρήσεως» μηχανισμό στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, δε μπορεί να χωνέψει την άνοδο των δυνάμεων της ΕΑΚ που αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία του και έχει μέσα στην απελπισία του εξαπολύσει ένα «κυνήγι μαγισσών»”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΑΚ:

“Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΑΚ) καταγγέλλει το αίσχος που συντελείται εδώ και καιρό στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής από τον Πρόεδρό του Π. Μαγαλιό, ο οποίος αποτελεί κυριολεκτικά ντροπή για το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας.

Αυτός ο άνθρωπος, ο οποίος καμία σχέση δεν θα έπρεπε να έχει με τα συνδικάτα, έχοντας στήσει έναν «ιδιωτικής χρήσεως» μηχανισμό στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, δεν μπορεί να χωνέψει την άνοδο των δυνάμεων της ΕΑΚ που αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία του και έχει μέσα στην απελπισία του εξαπολύσει ένα «κυνήγι μαγισσών».

Νομίζει μάλιστα ότι έχει βρει και τον αδύναμο κρίκο στο πρόσωπο στελεχών της παράταξής μας. Στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση τρομοκρατίας απέναντι στη συναδέλφισσα Ρυΐα Πατσατζή, υπάλληλο του Ε.Κ., που είναι ταυτόχρονα Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Εμπορίου & Υπηρεσιών Ν. Ροδόπης αλλά και μέλος της ίδιας της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. Ο Π. Μαγαλιός θεωρώντας τον εαυτό του «εργοδότη» μαζί με την ελεγχόμενη από αυτόν ομάδα του, σέρνει εδώ και καιρό στα δικαστήρια τη συναδέλφισσα Πατσατζή, που «όλως τυχαίως» είναι και στέλεχος της ΕΑΚ, για δήθεν συκοφαντική δυσφήμηση επειδή τόλμησε να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα της. Ταυτόχρονα και σε καθημερινή βάση εδώ και μήνες δεν διστάζει – με σκοπό να την εξαναγκάσει σε παραίτηση – να εκτοξεύει εναντίον της απειλές, να κινείται εκδικητικά και να ασκεί εργασιακό bullying, τρομοκρατία και εκφοβισμό, να της απαγορεύει να δέχεται οποιαδήποτε επίσκεψη στα γραφεία του Ε.Κ., να μην έχει κανένα αντικείμενο εργασίας, να μην ασκεί καμία συνδικαλιστική δράση στο σωματείο της.

Τελευταίο κρούσμα ήταν η κλήση της (μέσω SMS) για απολογία σε μια ανύπαρκτη πειθαρχική επιτροπή (!) αγνώστων λοιπών στοιχείων, για πειθαρχικά αδικήματα που ο ίδιος και η στενή του ομάδα προσπαθούν μάλλον να κατασκευάσουν (!) μήπως μπορέσουν και την απολύσουν.

Η υπόθεση Μαγαλιού δεν αφορά μόνο το Ε.Κ. Κομοτηνής, αφορά το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο δεν μπορεί να έχει στις τάξεις του ένα «στέλεχος» που αμαυρώνει κυριολεκτικά την εικόνα των συνδικαλιστών. Ένα στέλεχος που αντί να ασχολείται με τα καυτά προβλήματα των εργαζομένων έχει διαλύσει ο ίδιος το Ε.Κ. της περιοχής του και κυνηγά φαντάσματα στο πρόσωπο συνδικαλιστών της ΕΑΚ.

Άλλωστε ο τοπικός Τύπος της Κομοτηνής βρίθει για τα έργα και τις ημέρες Μαγαλιού στην Κομοτηνή. Η ΕΑΚ έχοντας πλήρη συναίσθηση των καταγγελιών της, και με στοιχεία που υπάρχουν, καλεί όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις να καταγγείλουν τις πρακτικές Μαγαλιού. Σε κάθε περίπτωση η ΕΑΚ στέκεται δίπλα στη συναδέλφισσα Πατσατζή και δε θα την αφήσει έρμαιο στην κατατρομοκράτηση του εν λόγω «συνδικαλιστή»”.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)