to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:56 | 07.01.2020

Διεθνή

Καταγγελίες δεκάδων Ιρανοαμερικανών ότι κρατήθηκαν επί ώρες στα σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά

Δεκάδες Ιρανοί πολίτες ή πολίτες που είχαν και την ιρανική και την αμερικανική υπηκοότητα κατήγγειλαν χθες Δευτέρα ότι τους σταμάτησαν στα σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά και τους ανέκριναν επί ώρες.


Το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων (CAIR), μια μη κυβερνητική οργάνωση που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μουσουλμάνων, ανακοίνωσε ότι βοήθησε περισσότερους από 60 ταξιδιώτες που συνελήφθησαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στα σύνορα μεταξύ Καναδά και της αμερικανικής πολιτείας Ουάσινγκτον και ανακρίθηκαν επί ώρες σχετικά με τις πολιτικές τους απόψεις.

Σε πολλούς εξ αυτών απαγορεύθηκε η είσοδος στο αμερικανικό έδαφος.

Μία 24χρονη γυναίκα, την οποία αναφέρει το CAIR, διηγήθηκε ότι κρατήθηκε και ανακρίθηκε μαζί με την οικογένειά της επί περισσότερες από 10 ώρες στο Μπλέιν στην πολιτεία Ουάσινγκτον, προτού τελικά την αφήσουν ελεύθερη την Κυριακή το πρωί.

Σύμφωνα με την ίδια, όταν η οικογένειά της ζήτησε εξηγήσεις, τα μέλη της αστυνομίας συνόρων της απάντησε: «Απλώς δεν είναι μια καλή περίοδος για εσάς».

«Οι πληροφορίες αυτές είναι εξαιρετικά ανησυχητικές και πιθανόν να αποτελούν περιπτώσεις παράνομης κράτησης Αμερικανών πολιτών», εκτίμησε ο Μάσιχ Φουλάντι διευθυντής του CAIR στην πολιτεία Ουάσινγκτον.

Αξιωματούχοι της υπηρεσίας τελωνείων και συνόρων (CBP) διέψευσαν ωστόσο τις πληροφορίες αυτές, διαβεβαιώνοντας ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις που καταγράφηκαν στα σημεία εισόδου της χώρας οφείλονταν στην αυξημένη κίνηση λόγω των γιορτών και στην έλλειψη προσωπικού. Τόνισαν εξάλλου ότι οι πράκτορές τους δεν κάνουν διακρίσεις βάσει της θρησκείας, της φυλής ή της καταγωγής.

Εκπρόσωπος της CBP διέψευσε επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στην υπηρεσία να απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε Αμερικανούς που έχουν και ιρανική υπηκοότητα.

Ωστόσο πολλοί πολιτικοί κατηγόρησαν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι υπερβαίνει τις εξουσίες του, ανάμεσά τους ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της πολιτείας της Ουάσινγκτον Τζέι Ίνσλι.

Κάτοικοι της πολιτείας «που είναι Ιρανοαμερικανοί κρατήθηκαν στα σύνορα μεταξύ Καναδά και ΗΠΑ (…) για κανένα άλλο λόγο παρά μόνο την καταγωγή τους», καταγγέλλει σε ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για «συνταγματικά και ηθικά προβλήματα».

tags: ΗΠΑ, Ιράν

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)