to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:04 | 06.10.2019

Πολιτική

Καταγγελία της Έφης Αχτσιόγλου για μη τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας από τον «Ελεύθερο Τύπο»

«Φαίνεται ότι η εφημερίδα είχε προαποφασίσει να εμφανίσει όπως εκείνη θα επιθυμούσε τη συνέντευξη και δεν σεβάστηκε στοιχειώδεις κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας» τονίζει σε δήλωσή της η Έφη Αχτσιόγλου, ενώ επισημαίνει ότι «τόσο ο τίτλος που δόθηκε από την εφημερίδα στη συνέντευξή μου όσο και το χτύπημα στο πρωτοσέλιδο διαστρεβλώνουν εσκεμμένα τα όσα είπα»


Ολόκληρη η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»:

Πριν λίγες μέρες η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» με προσέγγισε ζητώντας μου να της παραχωρήσω συνέντευξη. Αποδέχτηκα την πρόταση, παρότι πρόκειται για ένα έντυπο που συχνά έχει διαστρεβλώσει το έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Εργασίας με ψευδείς ειδήσεις.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η εφημερίδα είχε προαποφασίσει να εμφανίσει όπως εκείνη θα επιθυμούσε τη συνέντευξη και δεν σεβάστηκε στοιχειώδεις κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, όπως το να χρησιμοποιήσει αυτολεξεί τα λεγόμενά μου στους τίτλους της.

Τόσο ο τίτλος που δόθηκε από την εφημερίδα στη συνέντευξή μου όσο και το χτύπημα στο πρωτοσέλιδο διαστρεβλώνουν εσκεμμένα τα όσα είπα. Παραθέτω αυτολεξεί τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις από τα σημεία που η εφημερίδα έβγαλε τους παρακάτω τίτλους.

1) Ερώτηση - απάντηση:

Αν πάρουμε τοις μετρητοίς τις τοποθετήσεις του πρώην πρωθυπουργού, μέσα σε δυόμισι μήνες η Ν.Δ. έχει καταστρέψει τη χώρα και εσείς έχετε δικαιωθεί σε όλα. Τελικά, κάνατε κάτι λάθος;

Κατ’ αρχάς, γιατί να μην πάρουμε τοις μετρητοίς τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα; Εγώ προτείνω να παίρνουμε τοις μετρητοίς τα λόγια όλων των πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου του κ. Μητσοτάκη. Βεβαίως, αυτό το τελευταίο ενδέχεται να οδηγήσει σε συγχύσεις, γιατί θα πρέπει να αποφασίσουμε τελικά πότε ο κ. Μητσοτάκης εννοεί αυτά που λέει και πότε όχι. Για παράδειγμα, θα πρέπει κανείς να αποφασίσει αν για την τραγωδία στο Μάτι έφταιγε η κυβέρνηση, αλλά και η διαχείριση της κρίσης από τον κ. Τσουβάλα, του οποίου ο κ. Μητσοτάκης ζητούσε την παραίτηση πριν από 15 μήνες. Ή αν, τελικά, ο κ. Τσουβάλας είναι ένας ικανός αξιωματικός, που αξίζει να ηγείται του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αν η αιτία της τραγωδίας ήταν η κλιματική αλλαγή και αν η φωτιά ήταν αδύνατον να περιοριστεί, όπως δήλωσε στην πρόσφατη ομιλία του στον ΟΗΕ. Αντίστοιχη σύγχυση προκαλούν οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη και στελεχών της Ν.Δ. για το προσφυγικό, για το οποίο πριν από τις εκλογές έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά τώρα είναι γεωπολιτικό ζήτημα, για τη συμφωνία των Πρεσπών, που προεκλογικά ήταν προδοτική ενώ σήμερα πρέπει να την τιμήσουμε, για τον δημοσιονομικό χώρο, που πριν δεν υπήρχε αλλά τώρα υπάρχει. Επομένως, η άποψή μου είναι ότι μπορεί η στρατηγική της παραπλάνησης και της χειραγώγησης διά της προπαγάνδας να μην είναι η μοναδική αιτία που οδήγησε στα συγκεκριμένα εκλογικά αποτελέσματα αλλά σίγουρα έπαιξε σημαντικότατο ρόλο.

Και ο τίτλος:  «ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΧΑΣΑΜΕ ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ»

2) Ερώτηση - απάντηση

- Είστε έτοιμη να συναποφασίζετε για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη του ΠΑΣΟΚ;

Αυτό που οδήγησε τη χώρα στην κρίση και τη χρεοκοπία ήταν το μοντέλο της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης και της διαπλοκής. Αυτό το μοντέλο ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Ποιος άλλος δηλαδή να ευθύνεται αν όχι αυτοί που κυβερνούσαν; Ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΚΕ; Σήμερα, τα πράγματα έχουν ως εξής: Στελέχη του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, που σημειωτέον κανένα εξ αυτών δεν έχει κατηγορηθεί για διαφθορά, επιλέγουν να συμπορευτούν με τον ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας μια πανευρωπαϊκή στροφή τμημάτων της σοσιαλδημοκρατίας προς τα αριστερά. Και αυτό είναι αναμφισβήτητα θετικό, καθώς ενισχύει τη στρατηγική της δίκαιης ανάπτυξης και του περιορισμού των ανισοτήτων. Επομένως, ναι, αισθάνομαι πολύ άνετα που συμπορεύομαι με στελέχη που ενστερνίζονται αυτή τη στρατηγική. Το ερώτημα είναι αν και ο φιλελεύθερος κ. Μητσοτάκης μπορεί να πει το ίδιο για τους δικούς του ακροδεξιούς και ρατσιστές συνοδοιπόρους που έχει μεταγράψει από τον ΛΑΟΣ και άλλους ακροδεξιούς σχηματισμούς στην κατά τα άλλα «κεντροδεξιά» Νέα Δημοκρατία.

Και ο τίτλος: «ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΠΟΛΥ ΑΝΕΤΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ»

Τα συμπεράσματα δικά σας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)