to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:05 | 07.05.2013

Κοινωνία

Καταγγελία ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας για απαράδεκτη απόφαση του Συμβουλίου ΤΕΙ Πάτρας

Ανακοίνωση Οργάνωσης Πανεπιστημίου – ΤΕΙ του Αχαΐας


Το Συμβούλιο του ΤΕΙ Πάτρας, στη συνεδρίασή του 26/4/2013, έλαβε νέα κατάπτυστη απόφαση, εναρμονισμένη πλήρως με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ. Η απόφαση να «χαθεί» το Εαρινό εξάμηνο, λόγω των δίκαιων κινητοποιήσεων ενάντια στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ, συνιστά κατάχρηση εξουσίας, η οποία οδηγεί σε απόγνωση περισσότερους από 5.000 φοιτητές και φοιτήτριες των τεσσάρων τμημάτων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας, του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας και των τμημάτων "Πληροφορικής και ΜΜΕ" και "Μουσειολογίας" του Παραρτήματος Πύργου. Οι φοιτητές αυτοί τίθενται από τώρα σε αργία, αδυνατώντας να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους ή να συνεχίσουν την εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Από καθηγητές των τμημάτων του ΤΕΙ Πάτρας έγιναν προτάσεις, στο πλαίσιο ακόμα και αυτού του αντιδραστικού νόμου 4009 που διέπει τη λειτουργία των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να διδάσκονται τα μαθήματα μέχρι τις 19 Ιουλίου (με δύο εβδομάδες παράταση) και οι εξετάσεις να διεξαχθούν το Σεπτέμβριο ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο. Παρόλα αυτά το Συμβούλιο του ΤΕΙ Πάτρας απέρριψε αυτές τις προτάσεις με οριακή πλειοψηφία (3 έναντι 2), λειτουργώντας εκδικητικά απέναντι στους φοιτητές που τόλμησαν να διεκδικήσουν δυναμικά το δικαίωμα στη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, στην αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να αντισταθούν στο ισοπεδωτικό «Σχέδιο Αθηνά».

Οι δάσκαλοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν δείξει σε προηγούμενες μείζονες κινητοποιήσεις (πχ κατά την απόπειρα αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος) ότι είναι διατεθειμένοι να υπερασπίσουν τα δικαιώματα των φοιτητών τους καλύπτοντας πάντα το προβλεπόμενο διδακτικό έργο μέσα σε περιόδους διακοπών. 

Οι επιπτώσεις αυτής της απόφασης, πέραν της καθυστέρησης ολοκλήρωσης των σπουδών, είναι πολλές. 

Κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος δεν θα διδαχθούν τα μαθήματα του Α και Β εξαμήνου, λόγω μεταβατικότητας σε όλα τα τμήματα που χάνουν το εξάμηνο. Επομένως, οι πρωτοετείς φοιτητές δεν θα παρακολουθήσουν ποτέ τα μαθήματα του Β εξαμήνου. 

Η καταγγελία των συμβάσεων των εκτάκτων εκπαιδευτικών που αποφασίστηκε ως αποτέλεσμα της διακοπής διδασκαλίας των μαθημάτων θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα στην επίβλεψη των πτυχιακών εργασιών που εκπονούν επί πτυχίω φοιτητές και φοιτήτριες. Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί  δεν μπορούν να επιβλέψουν όλες τις πτυχιακές εργασίες που είναι σε εξέλιξη, καθώς είναι εξαιρετικά λιγότεροι από τους εκτάκτους, και  δεν καλύπτουν όλα τα γνωστικά αντικείμενα που σχετίζονται με τις πτυχιακές εργασίες.

Το Συμβούλιο του ΤΕΙ έλαβε μια ακόμα απερίγραπτη απόφαση: Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουν να διδάσκουν τα μαθήματα, παρ’ όλο που χάνεται το εξάμηνο και τα μαθήματα αυτά θα θεωρηθούν ως μη διδαχθέντα. Προφανώς αυτό γίνεται για να δικαιολογηθεί ο μισθός των μονίμων εκπαιδευτικών και να μη θεωρηθούν ως αργόμισθοι. Οι φοιτητές που θα παρακολουθήσουν αυτά τα μαθήματα, για διάστημα 6-7 εβδομάδων μέχρι το τέλος του εξαμήνου, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις υπόλοιπες εβδομάδες μέχρι να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός,  στο νέο ακαδημαϊκό έτος. Πώς να χαρακτηρίσει κανείς αυτή την απόφαση; Εκπαίδευση αλά καρτ; Ή μήπως ότι ανοίγει μια νέα εποχή στην εκπαίδευση, όπου οι φοιτητές αφήνουν «καβάτζα» μαθήματα για να τα χρησιμοποιήσουν ένα χρόνο μετά;

Η Οργάνωση Πανεπιστημίου - ΤΕΙ του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση του Συμβουλίου ΤΕΙ. Η απόφαση αυτή είναι αντιεκπαιδευτική, έξω από οποιαδήποτε ακαδημαϊκή δεοντολογία και εκπορεύεται από εγωιστικά κίνητρα με εκδικητική πρόθεση απέναντι στους φοιτητές. Η σχιζοφρενής αυτή απόφαση πρέπει να ανακληθεί. Ζητάμε την ομαλή συνέχιση των μαθημάτων σε όλο το ΤΕΙ Πάτρας, ώστε να καλυφθεί πλήρως ο απαιτούμενος αριθμός μαθημάτων. Ζητάμε την άμεση υπογραφή των συμβάσεων του Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού για ολόκληρο το εξάμηνο, βάσει των αναθέσεων που έγιναν στην αρχή του εξαμήνου.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)