to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:22 | 18.12.2019

Κοινωνία

Κουκάκι: ΜΑΤ και ΟΠΚΕ συνέλαβαν και χτύπησαν τους γείτονες της κατάληψης (βίντεο)

Δεμένοι και χτυπημένοι στην ταράτσα του σπιτιού τους βρέθηκαν οι γείτονες της κατάληψης στην οδό Ματρόζου, μόνο και μόνο επειδή ζήτησαν χαρτί εισαγγελέα για να επιτρέψουν στην αστυνομία να περάσει μέσα από το οικιακό τους άσυλο - «Ανέβηκαν στην ταράτσα του σπιτιού μου, συνέλαβαν και έδειραν τον άντρα και τον γιο μου και με απείλησαν ότι θα με πετάξουν από τη σκάλα, κι όλο αυτό επειδή ζητήσαμε παρουσία εισαγγελέα για να περάσουν από το σπίτι μας», η μαρτυρία της γυναίκας που είδε τον άντρα και τον γιο της να χτυπιούνται από τα ΜΑΤ και τελικά να συλλαμβάνονται - Απόπειρα ενοχοποίησης της οικογένειας από την ΕΛΑΣ


«Ήρθαν τα ΜΑΤ και ζήτησαν να περάσουν από το σπίτι για να μπουν στο διπλανό. Ζητήσαμε χαρτί Εισαγγελέα για να περάσουν. Κάποια στιγμή ακούσαμε βήματα στην ταράτσα μας και πήγαν ο άντρας μου και τα παιδιά μου να δουν τι γίνεται. Ζήτησαν χαρτί Εισαγγελέα και σε απάντηση τους έβαλαν κάτω, τους έδεσαν τα χέρια και τους πλάκωσαν στο ξύλο. Πήγα να δω τι γίνεται και μου είπαν: Φύγε γιατί θα σε πετάξουμε από τη σκάλα» (!), η συγκλονιστική καταγγελία κατοίκου του Κουκακίου για τις πράξεις της αστυνομίας σήμερα το πρωί κατά την επιχείρηση ΟΠΚΕ και ΜΑΤ για την εκκένωση διπλανού κτιρίου που τελούσε υπό κατάληψη.

Και προσθέτει:  «Είδα άνθρωπο των ΜΑΤ να έχει πατήσει το κεφάλι του γιού μου στο πάτωμα της ταράτσας. Ζητήσαμε Εισαγγελέα τους ξυλοκόπησαν και τους πήγαν στην ΓΑΔΑ».

«Οι αστυνομικές δυνάμεις ήθελαν να περάσουν από το σπίτι μας χωρίς χαρτί εισαγγελέα. Θέλαμε ένα χαρτί εισαγγελέα για να γίνει το οτιδήποτε. Δεν έχουμε σχέση με το διπλανό κτίριο. Στη συνέχεια ήρθε ο εισαγγελέας και έκανε έλεγχο στο σπίτι μας μήπως βρουν καταληψίες αλλά τον άντρα μου και τα παιδιά μου τα έχουν πάρει δαρμένους και ξυλοδαρμένους στην ΓΑΔΑ», προσθέτει η κάτοικος.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το βίντεο από τον ΑΝΤ1 (με τον Κ. Παπαδάκη να σπεύδει να πει ότι η συγκλονιστική μαρτυρία της κατοίκου είναι «η μία πλευρά» και πρέπει να ακούσουμε και την άποψη της αστυνομίας...)

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν ακινητοποιήσει στη ταράτσα του σπιτιού τους, τους γείτονες της κατάληψης!

Η πρώτη εκδοχή της ΕΛΑΣ για τη σύλληψη των γειτόνων: «Αντιδρούσαν»...

Την εκδοχή ότι «αντιδρούσαν στην αστυνομική επιχείρηση» ο πατέρας και το παιδί του που συνελήφθησαν από το γειτονικό σπίτι που γειτονεύει με την κατάληψη της Ματρόζου, διακινούσε η ΕΛΑΣ το πρωί, εκδοχή που εμπλούτισε το μεσημέρι ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, όπως θα διαβάσετε παρακάτω. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, «στην επιχείρηση που έγινε στην οδό Ματρόζου, προσήχθησαν και ένας πατέρας με τον γιο του από την ταράτσα του διπλανού κτιρίου (αριθμός 47), στο οποίο διαμένουν. Οι αστυνομικοί τούς αντιλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και -όπως λένε- τους είδαν να αντιδρούν στην επιχείρηση. Οι άνδρες της αστυνομίας προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο, αλλά δεν τους άνοιξε κανείς. Τελικά, παρουσία εισαγγελέα συνελήφθησαν, ενώ αντιδράσεις σημειώθηκαν και από τη μάνα, όταν είδε τον σύζυγο και τον γιο της με χειροπέδες. Με εντολή του εισαγγελέα, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο διαμέρισμά τους, για την περίπτωση που είχαν κρύψει καταληψίες, αλλά δεν βρέθηκε τίποτα. Όλοι οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στην Κρατική Ασφάλεια όπου εξετάζονται, ενώ οι έρευνες στα κτίρια συνεχίζονται».

Ενοχοποιεί τους γείτονες της κατάληψης ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ

Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Θ. Χρονόπουλο, ανασκεύασε την εκδοχή της αστυνομίας, λέγοντας ότι οι δύο γιοι της οικογένειας ήταν στην κατάληψη και επιχείρησαν να περάσουν στην ταράτσα του πατρικού τους σπιτιού που βρίσκεται δίπλα. Ενοχοποιεί δε και τον πατέρα, ότι προσπάθησε να πάρει το όπλο αστυνομικού!

Αναλυτικά: Πατέρας και δύο γιοί είναι οι τρεις συλληφθέντες στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι κατά τη διάρκεια της πρωινής επιχείρησης της αστυνομίας. Η αστυνομία παρουσίασε το μεσημέρι της Τετάρτης το σενάριο - όπως το μεταφέρει το ΑΠΕ -  ότι, πρώτα, ξεκίνησε ο ένας από τους γιους να πετάει αντικείμενα από την ταράτσα, στη συνέχεια έκανε το ίδιο και ο αδελφός του, ενώ ο πατέρας τους επιχείρησε να αρπάξει το πιστόλι αστυνομικού όταν ανέβηκαν στην ταράτσα για να συλλάβουν τα δύο αδέλφια.

Ολόκληρη η δήλωση του εκπροσώπου της ΕΛΑΣ Θεόδωρου Χρονόπουλου είναι η εξής:

«Στην κατάληψη της οδού Ματρόζου όλα έγιναν νόμιμα με την παρουσία εισαγγελικών λειτουργών. Οι αστυνομικοί κατά την είσοδό τους δέχθηκαν επίθεση κατ’αρχάς από ένα άτομο και στη συνέχεια από δεύτερο με πέτρες, τούβλα, μεταλλικά αντικείμενα, χρώματα και πυροσβεστήρες. Μετά την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων τα άτομα προσπάθησαν να διαφύγουν σε γειτονικό κτίριο όπου, όπως αποδείχθηκε, ήταν το πατρικό τους σπίτι. Εκεί εμφανίστηκε τρίτο άτομο το οποίο αποπειράθηκε να πάρει το όπλο άνδρα της αστυνομικής δύναμης. Τα τρία άτομα ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν στην ταράτσα».

Δεν είδε βία κατά την αστυνομική εισβολή

«Οι εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι παραπλανητικές», προσθέτει στη δήλωσή του ο Λ. Οικονόμου, «Δεν υπάρχουν κουκούλες, ούτε γυναικεία παρουσία, ούτε αναιτιολόγητη βία. Οι τρεις άνδρες έχουν συλληφθεί και προσήχθησαν στην Ασφάλεια Αττικής. Τα ευρήματα στην κατάληψη είναι σοβαρά. Θα ακολουθήσει παρουσίαση από την Ελληνική Αστυνομία».

Σε αναλυτικότερες δηλώσεις που έκανε αργότερα την Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε ότι «συνελήφθηκαν ο μεν πατέρας για αντίσταση στις αστυνομικές δυνάμεις και τα δύο παιδιά για συμμετοχή στην κατάληψη». «Διευκρινίζεται ότι δεν υπήρχε γυναικεία παρουσία στην ταράτσα, δεν υπήρξε κουκούλα, δεν ασκήθηκε βία κατά των ήδη δεσμευμένων ατόμων», επανέλαβε ο Λ. Οικονόμου

Για να συμπληρώσει το σκηνικό πολέμου και να δικαιολογήσει τις νέες εικόνες αστυνομικής τρομοκρατίας, η ΕΛ.ΑΣ. επισήμανε ότι στη μεταλλική σκάλα που οδηγεί από το κτίριο της κατάληψης στην ταράτσα, είχε προσαρμοστεί ειδική κατασκευή με καρφιά - βίδες, για να αποκλείεται η πρόσβαση στην ταράτσα. Η κατασκευή αυτή είναι πραγματικά παγίδα θανάτου, καθώς λειτουργεί με μηχανισμό καταπέλτη, ικανού να προκαλέσει ακόμα και θάνατο από τα καρφιά – βίδες που προεξέχουν περισσότερο από δέκα πόντους, τα οποία όπως θα δείτε πέφτουν με δύναμη με την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Σημειώνεται ότι κατά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων έγινε χρήση της κατασκευής αυτής.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με εντολή και κάλυψη Χρυσοχοΐδη το κρεσέντο αστυνομικής τρομοκρατίας

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Μ. Χρυσοχοΐδης απαντάει στο Ν. Αλιβιζάτο και προκαλεί: Δεν υπήρξαν πράξεις αστυνομικής βίας

«Στην ταράτσα πλάκωσαν στο ξύλο τον πατέρα και τα δύο παιδιά τους, και κάνανε λαμπόγιαλο το σπίτι τους»

«Δυστυχώς τα επεισόδια στο Κουκάκι έγιναν σε σπίτι φιλικό μου», η δικηγόρος και υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις τελευταίες ευρωεκλογές, Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου, η οποία καταγγέλλει και σχολιάζει τα όσα έγιναν σήμερα στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ.

Με την έφοδο στην παράπλευρη του γνωστού μου σπιτιού κατάληψη και επειδή όπως δήλωσαν είχαν διαφύγει δύο καταληψίες τα κάνανε γυαλιά καρφιά στους ανθρώπους δίπλα γιορτιάρες μέρες που είναι! Τους πλάκωσαν στο ξύλο στη ταράτσα τους τα δύο τους παιδιά και τον πατέρα και κάνανε λαμπόγιαλο το σπίτι τους! Τι ψάχνετε ; Οτιδήποτε παράνομο.

Εχει κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος και δεν το ξέρουμε; Τέλος ξυλοδαρμένοι πήγανε στη ΓΑΔΑ απο όπου φαντάζομαι θα αφαιθούν.

Μήπως πρέπει να κρύψουμε τα βιβλία που διαβάζουμε, όλο και κάτι ανατρεπτικό και μαρξιστικό θα βρεθεί. Είναι δυνατόν να τρώς ξύλο απο το πουθενά γιατι ρωτάς τι στο καλό γυρεύουν τα ΜΑΤ στην ιδιοκτησία σου; Τον πατέρα τον βγάλανε σχεδόν γυμνό και δαρμένο, τους είχανε μπρούμιτα στην ταράτσα. Οταν τους πήραν για τη Γαδά ούτε τα παππούτσια τους δεν τους άφηναν να πάρουν! Κύριε Χρυσοχοίδη μαζέψτε τους η ευθύνη σας είναι μεγάλη!».

Σωρεία αντιδράσεων για τη νέα αυθαιρεσία των οργάνων Χρυσοχοϊδη

Π. Σκουρλέτης: «Δεν είναι μεμονωμένα γεγονότα. Η πολιτική ηγεσία να σταματήσει να δίνει το σήμα σε συγκεκριμένες αστυνομικές δυνάμεις να αυθαιρετούν»

Ο Π. Σκουρλέτης κατά την επίσκεψή του στο «Αλλοδαπών» στην Πέτρου Ράλλη σήμερα το πρωί, αναφέρθηκε και στο σημερινό «μεμονωμένο περιστατικό» στο Κουκάκι, το οποίο περιέγραψε, λέγοντας πως «με αφορμή την επιχείρηση εκκένωσης μιας κατάληψης αστυνομικές δυνάμεις μπήκανε σε μία ιδιωτική κατοικία χωρίς άδεια εισαγγελέα ή σε κάθε περίπτωση να δείξουν την άδεια εισαγγελέα, ξυλοκόπησαν τον πατέρα και τον γιο της οικογένειας και απείλησαν την μητέρα ότι θα την πετάξουν από τη σκάλα».

«Δεν είναι μεμονωμένα γεγονότα αυτά. Πάραυτα πρέπει η πολιτική ηγεσία να σταματήσει να δίνει αυτό το σήμα σε συγκεκριμένες αστυνομικές δυνάμεις να αυθαιρετούν εις βάρος της νεολαίας, εις βάρος των πολιτών. Αυτός ο δρόμος είναι πράγματι επικίνδυνος, ολισθηρός και θα μας οδηγήσει σε άσχημες καταστάσεις», κατέληξε ο Π. Σκουρλέτης.

Γ. Ραγκούσης : «Επιβεβαιώθηκε η χειρότερη εκδοχή κατάλυσης βασικών κι αναφαίρετων ανθρώπινων δικαιωμάτων»

Αναλυτικά η δήλωση του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούση, που επικοινώνησε με τη γυναίκα που έκανε την καταγγελία:

«Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Σπαρτιώτη -για όσα σήμερα συνέβησαν στο σπίτι της με εντολή της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τα ΜΑΤ- επιβεβαιώθηκε η χειρότερη εκδοχή κατάλυσης βασικών κι αναφαίρετων ανθρώπινων δικαιωμάτων καθώς και θεμελιωδών άρθρων του Συντάγματος. Ε, όχι λοιπόν κ. Μητσοτάκη. Κράτος στην Ελλάδα δεν είναι τα ΜΑΤ, είναι το Σύνταγμα και οι νόμοι».

Αλ. Χαρίτσης: Δεν μας είπαν ότι θα καταργήσουν και το οικογενειακό άσυλο

Όπως αναφέρει σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

Όταν ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι θα καταργήσει το άσυλο, δεν αποσαφήνισε ότι εννοούσε και το οικογενειακό άσυλο. Εδώ βλέπουμε αστυνομικούς στο μπαλκόνι του σπιτιού, δίπλα από την κατάληψη. Στο σπίτι που μπήκαν με όπλα στα χέρια, έδειραν πατέρα και δυο γιους και έδεσαν πισθάγκωνα με κουκούλα τη μητέρα.

Το ερώτημα είναι απλό και η διάταξη του Συντάγματος ρητή, κύριοι της κυβέρνησης: Είχαν ένταλμα;

Και κάτι ακόμη: Έχετε δώσει εντολή στην Αστυνομία να ξυλοκοπά πολίτες μέσα στο ίδιο τους το σπίτι;

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Την άθλια καταστολή κατήγγειλε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ (βίντεο)

Επιστολή 33 ευρωβουλευτών προς Μητσοτάκη, Χρυσοχοΐδη και ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας υπογράφουν 33 Ευρωβουλευτές από 3 Πολιτικές ομάδες (Σοσιαλδημοκράτες – S&D, Πράσινοι- GREENS/EFA & Ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL,) αναφορικά με τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα αστυνομικής βίας και καταστολής στην Ελλάδα ζητώντας τη διερεύνηση όλων των περιστατικών βίας καθώς και τη διασφάλιση της σύννομης δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας .(δείτε εδώ αναλυτικότερα)

ΜέΡΑ 25: Δεν είναι κανονικότητα η αστυνομία να βιαιοπραγεί σε βάρος των πολιτών

«Η εισβολή πάνοπλων αστυνομικών χωρίς άδεια εισαγγελέα σε οικία που απλώς γειτνίαζε με κατάληψη, και η άσκηση αδικαιολόγητης βίας στους εύλογα διαμαρτυρόμενους ενοίκους της, δείχνει μια Αστυνομία που δε δείχνει συμφιλιωμένη με την ιδέα των Δημοκρατικών θεσμών και ορίων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25, σχολιάζοντας την αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι.

ΚΚΕ: Οι δυνάμεις καταστολής κάνουν επίδειξη βίας για να τρομοκρατήσουν τον λαό και να εμπεδωθεί το δόγμα «νόμος και τάξη»

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρει:

«Το σημερινό κρεσέντο αστυνομικής βίας και καταστολής, που παραβιάζει ακόμα κι αυτούς τους αστικούς νόμους, βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση της ΝΔ και το αρμόδιο υπουργείο.

Οι εικόνες με τις συλλήψεις και τις “κουκούλες”, αλλά και οι καταγγελίες για απειλή και άσκηση βίας, σε βάρος κατοίκων της περιοχής, έρχονται να προστεθούν σε άλλα απαράδεκτα κρούσματα, όπως αυτά του “ξεγυμνώματος” συλληφθέντων.

Είναι προφανές ότι με αυτές τις πρακτικές οι δυνάμεις καταστολής κάνουν επίδειξη βίας, που στόχο έχει τελικά να τρομοκρατήσει τον λαό και να εμπεδώσει το αυταρχικό δόγμα “νόμος και τάξη” της κυβέρνησης.

Σε αυτά τα κρούσματα πρέπει να υπάρχει απάντηση από το εργατικό κίνημα. Την αντιλαϊκή πολιτική και την κρατική καταστολή, που πάνε χέρι - χέρι, μπορεί να τις αντιμετωπίσει η πάλη του λαού και της νεολαίας».

Ανοιχτή Πόλη: «Μνημόνιο συνεργασίας και ανασφάλειας με την ΕΛΑΣ;»

«Την ώρα που ο Δήμος Αθηναίων ανακοινώνει πανηγυρικά μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Αστυνομία, η αστυνομική αυθαιρεσία γίνεται κανονικότητα στην πόλη, με καθημερινά κρούσματα βαρβαρότητας και καταπάτησης δικαιωμάτων», τονίζει η δημοτική παράταξη.

Ερωτήματα διατυπώνει ο Γ. Καμίνης

Ερωτήματα για την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων στο Κουκάκι, διατυπώνει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης, με δήλωσή του.

   Όπως αναφέρει, «οι σοβαρές καταγγελίες κατοίκων στο Κουκάκι για πρωτοφανείς αυθαιρεσίες εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων, καθώς και η σημερινή επιστολή του κ. Αλιβιζάτου, επικεφαλής της Επιτροπής που ο ίδιος ο υπουργός όρισε πρόσφατα, για τα φαινόμενα αυτά, δημιουργούν δύο βασικά ερωτήματα, τα οποία η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας έχει υποχρέωση να απαντήσει αμέσως:

   - Τι είδους σχεδιασμός είχε γίνει για τη συγκεκριμένη επιχείρηση, η οποία, σύμφωνα με τις καταγγελίες, έγινε χωρίς την παρουσία εισαγγελέα και χωρίς πρόβλεψη για εισαγγελική εντολή για είσοδο σε άλλους χώρους για τις ανάγκες τις επιχείρησης;

   - Πως δικαιολογείται η προσαγωγή και κατά τα φαινόμενα αδικαιολόγητη και δυσανάλογη χρήση βίας προς άτομα εντελώς άσχετα με το αντικείμενο τη επιχείρησης;».

    Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη δεν πρέπει «να εξαντλείται το υπουργείο σε δημοσιεύσεις τελεσιγράφων που μικρή αξία έχουν και ας επικεντρωθεί στο να κάνει απλά τη δουλειά του: να προετοιμάζει τις επιχειρήσεις αυτές με επάρκεια, απόλυτο σεβασμό στο κράτος δικαίου και σαφείς οδηγίες προς τις αστυνομικές δυνάμεις να μην αυθαιρετούν».

   Ο Γιώργος Καμίνης υπενθύμισε την τοποθέτησή του την περασμένη Παρασκευή, στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής που είχε καταθέσει για τα πρόσφατα ανησυχητικά περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, την οποία ο κ. Χρυσοχοΐδης θεώρησε αρκετά σημαντική για να απαντήσει αυτοπροσώπως. Εκεί ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, είχε αναφερθεί εκτενώς στο ιστορικό της αστυνομικής αυθαιρεσία στη χώρα και είχε τονίσει πως το πραγματικά καθοριστικό βήμα θα γίνει από την αλλαγή της κουλτούρας της ίδιας της Αστυνομίας. Όταν, δηλαδή, η αστυνομία καταφέρει η ίδια να διερευνά αποτελεσματικά περιπτώσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας με βάση τις παραδοσιακές πειθαρχικές διαδικασίες.

Και τι λέει ο συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ, Γ. Μπαλάσκας, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα: «Δημόσιος χώρος οι ταράτσες»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)