to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:22 | 14.03.2017

Κοινωνία

Καταγγελία εργαζόμενης στα «H&M»: Ταπεινωτικές συνθήκες εργασίας προβλέπει η νέα σύμβαση

Κινητοποίηση στην Ερμού από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και την Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων στην επιχείρηση


Σύμφωνα με εργαζόμενη στη γνωστή αλυσίδα εμπορικών καταστημάτων, η νέα τροποποιητική σύμβαση της «H&M Hennes & Mauritz Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Ειδών Ένδυσης & Υπόδησης» που μοιράστηκε στους εργαζομένους προς υπογραφή πριν λίγες μέρες «προσβάλλει τα κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων της αλλά και την ίδια την αξιοπρέπειά τους καθώς προβλέπει ιδιαίτερα επαχθείς νέους όρους εργασίας που μόνο σε συνθήκες "γαλέρας" παραπέμπουν» 

Αναλυτικά η καταγγελία της εργαζόμενης στα «Η&Μ» που για ευνόητους λόγους θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της:

Η νέα τροποποιητική σύμβαση της πολυεθνικής "H&M Hennes & Mauritz Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Ειδών Ένδυσης & Υπόδησης" που μοιράστηκε στους εργαζομένους προς υπογραφή πριν λίγες μέρες προσβάλλει τα κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων της αλλά και την ίδια την αξιοπρέπειά τους. Προβλέπει ιδιαίτερα επαχθείς νέους όρους εργασίας που μόνο σε συνθήκες «γαλέρας» παραπέμπουν. Συγκεκριμένα: 

1. Επιβάλλει στον εργαζόμενο να εκτελεί καθήκοντα που δεν περιορίζονται στη περιγραφή του ρόλου του (πωλητής-ταμίας) με τα ίδια ελάχιστα χρήματα (παράγραφος 2.04 της τροποποιητικής σύμβασης.) Η απαρίθμηση τον καθηκόντων που περιέχονται στη σύμβαση είναι ενδεικτική και όχι περιοριστική  και ουσιαστικά αφήνει στη διακριτική ευχέρεια της εργοδότριας εταιρείας το εύρος τον καθηκόντων που μπορεί να αναθέσει στον εργαζόμενο, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό!

2. Δίνει δικαίωμα στην εργοδότρια εταιρεία να στείλει τον εργαζόμενο σε οποιοδήποτε κατάστημα στην Ελλάδα χωρίς τη συγκατάθεση του και χωρίς κάλυψη εξόδων! Είτε για περιστασιακή βοήθεια σε όποιο κατάστημα έχει ανάγκη τη συγκεκριμένη περίοδο, όσο μακριά και αν είναι από την έδρα του εργαζόμενου, είτε ως δυσμενή μετάθεση με σκοπό να αναγκάσει τον υπάλληλο να παραιτηθεί και άρα να μην πάρει τη δεδουλευμένη του αποζημίωση. (παράγραφοι 4.02 και 4.03) 

3. Μετονομάζει σε "οικειοθελή παροχή" ένα συμφωνημένο επίδομα που έδινε η εταιρεία σε όλους τους εργαζόμενους της ως τώρα, ξεκαθαρίζοντας ότι δίνεται "εξ ελευθεριότητας" της εταιρείας και  στρώνοντας έτσι το έδαφος για την πλήρη περικοπή του (παρ. 6α). 

4. Ο εργαζόμενος υποχρεούται να συμμετέχει σε εκπαιδευτικά σεμινάρια οπουδήποτε και αν γίνονται, πάλι με δικά του έξοδα (παρ. 9.02). 

5. Ξεκαθαρίζει πως εάν ο υπάλληλος δεν τηρήσει τους όρους της τροποποιητικής σύμβασης θα απολυθεί χωρίς αποζημίωση. Επαφιεται έτσι στη διακριτική ευχέρεια του καθε διευθυντή το αν ο εργαζόμενος πληροί τις "αξίες τις εταιρείας" (2.02, 2.04) ή φυσικά αν αρνηθεί να πάρει μετάθεση οπουδήποτε εκείνος θελήσει να τον στείλει (10.02). 

 Όταν πολύ εύλογα οι εργαζόμενοι δείξαμε ανησυχία για τις τροποποιήσεις της σύμβασης, οι διευθυντές των καταστημάτων μάς κορόιδευαν εξόφθαλμα ισχυριζόμενοι πως δεν αλλάζει τίποτα, λέγοντας πως θέλουν να ανανεώσουν τις συμβάσεις «γιατί ο τρόπος γραφής τους ήταν παρωχημένος». Όταν την πήραμε στα χέρια μας και πριν καν συμβουλευτούμε δικηγόρους, καταλάβαμε και οι ίδιοι πως οι νέοι όροι είναι εξευτελιστικοί και αρχίσαμε να το συζητάμε μεταξύ μας. Πολλοί κλήθηκαν σε γραφεία διευθυντών και τους συμβούλευσαν να μη μιλάνε και να κρατήσουν τις απόψεις τους για τους εαυτούς τους. Υπεύθυνοι μοίραζαν τις συμβάσεις και λέγανε στους υπαλλήλους ψευδώς ότι ''δεν αλλάζει τίποτα, υπόγραψε το τώρα γιατί η διορία είναι μέχρι αύριο", ενώ η αληθής προθεσμία είναι μέχρι την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Η συγκεκριμένη προσπάθεια της Η&Μ να εξευτελίσει τους εργαζόμενους της αποσκοπεί στην αύξηση των (ήδη πολύ μεγάλων) κερδών της στην περαιτέρω ελαστικοποίηση των όρων εργασίας. Γι’ αυτό κανένας από τους συνάδελφους δεν πρέπει να υπογράψει την τροποποιητική σύμβαση. Η υπογραφή της σημαίνει και την απόλυση μας. 

Αύριο (σ.σ.: σήμερα) Τρίτη 14 Μαρτίου 2017, στις 12 μ.μ., έξω από το κατάστημα της Ερμού 11, συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα δικαιώματα μας (σ.σ: αναλυτικά παρακάτω). 

Αθήνα, 13/03/2017 

Εργαζόμενη της H&M, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Η κινητοποίηση στην Ερμού

«Όχι στις συμβάσεις υποταγής και εξαθλίωσης της "H&M"» τόνισαν με την κινητοποίηση που έκαναν την Τρίτη το μεσημέρι στο κατάστημα της πολυεθνικής στην Ερμού ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων στην επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι άνοιξαν το πανό τους στον πεζόδρομο της Ερμού, στο ύψος του καταστήματος και ενημέρωσαν με τις ανακοινώσεις τους για τις ατομικές συμβάσεις που προωθεί η εργοδοσία και τους απαράδεκτους όρους που περιλαμβάνουν όσον αφορά τους μισθούς και τα δικαιώματά τους.

Κάλεσαν τους συναδέλφους τους και στο συγκεκριμένο κατάστημα να μη βάλουν την υπογραφή τους στις συμβάσεις της «σύγχρονης σκλαβιάς», να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους, να τις επιστρέψουν στην εργοδοσία και να διεκδικήσουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους. Στη συνέχεια με πορεία στην Ερμού έφτασαν έξω από το δεύτερο κατάστημα που διατηρεί η επιχείρηση στον πεζόδρομο.

«Εργάτη μη δεχτείς τη σύγχρονη σκλαβιά, μπορείς να καταργήσεις νόμους κι αφεντικά», «Αυξήσεις στους μισθούς και σταθερή δουλειά, αγώνας ενάντια στη σύγχρονη σκλαβιά», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν συνδικαλιστές και συνάδελφοί τους από μια σειρά χώρους δουλειάς. Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε και στη Θεσσαλονίκη, με τους εργαζόμενους να σημειώνουν: «Μας ζητούν με την υπογραφή μας να βάλουμε ταφόπλακα στα δικαιώματά μας» (πηγή: 902.gr).

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)