to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:09 | 03.01.2019

Κοινωνία

Σε «λευκό κλοιό» η χώρα, ως το μεσημέρι του Σαββάτου θα τραβήξει η κακοκαιρία

Δριμύ ψύχος και πυκνή χιονόπτωση συνθέτουν το σκηνικό του καιρού σε πολλές περιοχές της βόρειας, κεντρικής και δυτικής Ελλάδας, όπου επελαύνει το νέο κύμα κακοκαιρίας - Η κακοκαιρία θα επηρεάσει και το επόμενο διήμερο τη χώρα, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης η ΕΜΥ.


(φωτογραφία: neaflorina.gr)

Η κακοκαιρία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις, ακόμα και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας και τις χαμηλές θερμοκρασίες, θα επηρεάσει και το επόμενο διήμερο τη χώρα, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης η ΕΜΥ.

 

Όπως επισημαίνεται, αύριο Παρασκευή οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται θα ενταθούν μετά το μεσημέρι στην Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, βαθμιαία στην ανατολική Μακεδονία και από αργά το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. 

H πρόγνωση για τον καιρό το πρωί της Παρασκευής - πηγή: Meteo.gr

To βράδυ της Πέμπτης, περί τις 10 το βράδυ, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των φορτηγών στην νέα εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας που είχε απαγορευθεί λόγω της χιονόπτωσης, το απόγευμα, από τα διόδια των Αφιδνών. Όλα τα οχήματα κινούνται κανονικά στην εθνική οδό.

- Η εικόνα του οδικού δικτύου στη Θεσσαλία - Πού χρειάζονται αλυσίδες, που απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών
 

Σημερινά πλάνα από τις κάμερες του Meteo.gr ανά την Ελλάδα

(βίντεο από το καταφύγιο «Μπάφι», το πρωί της Πέμπτης)

Στα «λευκά» η Μακεδονία

Συνεχίζονται από τις πρώτες πρωϊνες ώρες, με αμείωτη ένταση, οι χιονοπτώσεις σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας, καθώς επίσης στα ορεινά της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, όπου η κυκλοφορία των οχημάτων, σε μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου, διεξάγεται με αλυσίδες.

Αλυσίδες χρειάζονται:

Στη Χαλκιδική από το 65 έως το 95 χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού, από το 60 έως το 85 χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη), από τον Άγιο Πρόδρομο έως τον Πολύγυρο, της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου (μέσω Παλαιοκάστρου), στους επαρχιακούς δρόμους Νεοχωρίου - Βαρβάρας - Ολυμπιάδος, Αρναίας - Στανού, Παλαιοχωρίου - Μ. Παναγιάς, Παλαιοκάστρου - Ταξιάρχη, Ταξιάρχη - Παλαιόχωρας, Πολυγύρου - Ταξιάρχη, καθώς επίσης και εντός των Δημοτικών Διαμερισμάτων Παλαιοκάστρου, Ταξιάρχη και Σανών.

Στην Ημαθία, από το 82 έως το 97 χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στο οδικό δίκτυο προς τα Χιονοδρομικά Κέντρα Σελίου και Τριών - Πέντε Πηγαδιών,από το 21 έως το 39 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Βέροιας - Δασκίου, ,στη Δημοτική Οδό Νάουσας - Ροδοχωρίου και στη Δημοτική Οδό Νάουσας - Αρκοχωρίου.

Στο Κιλκίς, από το 14 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Γουμένισσας - Λιβαδίων, στην Πέλλα στο οδικό δίκτυο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας, στην Πιερία, από το 23 έως το 44 χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Κατερίνης - Ελασσόνας, στις Σέρρες, από το 11 έως το 30 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Σερρών - Άνω Βροντούς και από το 15 έως το 26 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Σερρών - Λαϊλιά.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού Γρεβενών. Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό διεξάγεται κανονικά.

Στη Φλώρινα χρειάζονται αλυσίδες από το 18ο έως 28ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 22ο έως 31ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Κλεισούρας), από το 30ο έως 43ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης) και σε ολόκληρο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο. Η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα Εγνατίας Οδού Σιάτιστας- Κρυσταλλοπηγής, καθώς και στο Εθνικό και υπόλοιπο Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Στην Κοζάνη απαιτούνται αλυσίδες στην Εθνική οδό Κοζάνης - Φλώρινας (κάθετος άξονας Εγνατίας Οδού Κοζάνης - Φλώρινας και παλαιό τμήμα), σε όλο το επαρχιακό και δημοτικό δίκτυο του Δήμου Εορδαίας, στο δημοτικό δίκτυο του Δήμου Κοζάνης και σε ολόκληρο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Περιορισμοί στην κυκλοφορία σε Αχαϊα και Αιτωλοακαρνανία

Περιορισμοί και απαγορεύσεις στην κυκλοφορία των φορτηγών με ωφέλιμο φορτίο άνω του 1,5 τόνου και λεωφορείων ισχύουν από σήμερα το απόγευμα στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία, ύστερα από απόφαση των τοπικών αστυνομικών διευθύνσεων.

Στην Αχαΐα ισχύουν στα εξής:

*Προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω του 1,5 τόνου και των λεωφορείων που κινούνται στην «Ολυμπία Οδό» από τη χιλιομετρική θέση 157,630, έως τη χιλιομετρική θέση 205,00, ρεύμα προς Πάτρα και αντιστοίχως στο ρεύμα προς Αθήνα, καθώς και στην επαρχιακή οδό Πούντας - Καλαβρύτων, όταν και όπου αυτό απαιτείται.

*Απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων που δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες, σε όλες τις περιοχές του νομού Αχαΐας («Ολυμπία Οδός», εθνικό και λοιπό οδικό επαρχιακό δίκτυο ), όταν και όπου αυτό απαιτείται.

Στην Αιτωλοακαρνανία, ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω του 1,5 τόνου και των λεωφορείων που κινούνται στο παρακάτω οδικό δίκτυο:

*Στο τμήμα της εθνικής οδού Αγρινίου - Καρπενησίου, από τη χιλιομετρική θέση 20, έως την χιλιομετρική θέση 52 + 400, στο τμήμα της επαρχιακής οδού Καλλιθέας - Προυσού, από το 1ο χιλιόμετρο, μέχρι το 18ο χιλιόμετρο, στο τμήμα της επαρχιακής οδού Αγρινίου - Εμπεσού - 'Αρτας, από την χιλιομετρική θέση 73, έως τη χιλιομετρική 93, στο τμήμα της επαρχιακής οδού Αμφιλοχίας - Εμπεσού, από το 10ο χιλιόμετρο, έως το 20ο χιλιόμετρο, απαγόρευση της κυκλοφορίας, στο προαναφερόμενο οδικό δίκτυο, όλων των λοιπών κατηγοριών οχημάτων που δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες, απαγόρευση κυκλοφορίας στο ορεινό και ημιορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο των δήμων Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και δημοτικής κοινότητας Μακρυνείας όλων των φορτηγών με ωφέλιμο φορτίο άνω του 1,5 τόνου και των λεωφορείων από σήμερα και μέχρι ύφεσης των δυσμενών καιρικών φαινομένων καθώς και εξομάλυνσης της κυκλοφορίας. 

*Κίνηση οχημάτων κάτω των 3,5 τόνων μεικτού βάρους, στο προαναφερόμενο οδικό δίκτυο, εφόσον είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σύσκεψη υπό τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας

Συντονιστική σύσκεψη φορέων πολιτικής προστασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 3/1, στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι υπό τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Ταφύλλη. Σκοπός ήταν ο συντονισμός της δράσης και η αμοιβαία ενημέρωση σχετικά με την ετοιμότητα των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες επιπτώσεις από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε αναφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί από τον κάθε εμπλεκόμενο φορέα στον τομέα αρμοδιότητάς του, καθώς και αναλυτική παρουσίαση των πιο πρόσφατων μετεωρολογικών στοιχείων πρόβλεψης από τον Διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, κ. Θεόδωρο Κολυδά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Υποδομών & Μεταφορών και Μεταναστευτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Αττικής, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΣΦΑ, της ΕΥΔΑΠ, καθώς και η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Λόγω της διάρκειας των καιρικών φαινομένων που προβλέπονται, συνίσταται στους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και υπομονετικοί καθώς και να ενημερώνονται μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Αστυνομίας για την προσπελασιμότητα του οδικού δικτύου και στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΑ για τα δρομολόγια των λεωφορείων.

Θερμαινόμενοι χώροι

Σημειώνεται ότι ανοιχτές θα μείνουν αρκετές θερμαινόμενες αίθουσες, που ανήκουν σε δήμους και φορείς. Θερμαινόμενο χώρο για την προστασία των άστεγων έχει ανοίξει ο δήμος Αθηναίων, στην οδό Σοφοκλέους 66.  Στη Θεσσαλονίκη, από τις 8 το πρωί ως τις 10 το βράδυ, θα είναι προσβάσιμοι οι χώροι του 4ου παραρτήματος του ΚΑΠΗ στη Γρ. Λαμπράκη 42, και του 6ου παραρτήματος του Κ.Α.Π.Η στην οδό Στεφάνου Νούκα 10, στην περιοχή Χαριλάου. Τα παραρτήματα θα λειτουργήσουν παράλληλα με τις ήδη υφιστάμενες δομές, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οι οποίες είναι το υπνωτήριο Αστέγων στην Ανδρέου Γεωργίου 13 (από τις 5 το απόγευμα ως τις 11 το πρωί της επόμενης μέρας) και το ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων  στην οδό Μοναστηρίου 62 (από τις 9 το πρωί ως τις 8 το βράδυ). 

Επισημαίνεται ότι στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής είναι αναρτημένοι οι θερμαινόμενοι χώροι φιλοξενίας και προστασίας των πολιτών, όπως αυτοί έχουν κοινοποιηθεί από όλους τους δήμους.

 Ακυρώσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο "Μακεδονία"

Ακυρώσεις πτήσεων σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, λόγω χαμηλής νέφωσης. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Fraport Greece, Γιάννης Παπάζογλου, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι τέσσερις πτήσεις προσγειώθηκαν στην Καβάλα και μία στην Αθήνα, ενώ δύο ακυρώθηκαν. Συγκεκριμένα, στην Καβάλα, προσγειώθηκαν οι πτήσεις Αμβούργο - Θεσσαλονίκη, Αθήνα - Θεσσαλονίκη, Ντύσελντορφ - Θεσσαλονίκη και από Βερολίνο για Θεσσαλονίκη. Επίσης, στην Αθήνα προσγειώθηκε η πτήση από Στοκχόλμη για Θεσσαλονίκη, ενώ ακυρώθηκαν δύο πτήσεις από την Ντόχα και το Μπάντεν. Ο κ. Παπάζογλου, τόνισε, ότι το αεροδρόμιο είναι σε επιφυλακή και έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση που θα σημειωθεί χιονόπτωση στην περιοχή.

(έντονη η χιονόπτωση στον Περιφερειακό της Θεσσαλονίκης)

Έντονες χιονοπτώσεις και στο Νομό Τρικάλων και Λάρισας - Πού απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

Έντονες χιονοπτώσεις πλήττουν τη Δυτική Θεσσαλία, καθώς χιονίζει εκτός από τα ορεινά και τα ημιορεινά, στα πεδινά και στις πόλεις. Στο Νομό Τρικάλων, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστο Μιχαλάκη, το ύψος του χιονιού φτάνει μέχρι και 50 πόντους στα ορεινά, ενώ στα πεδινά και σε πόλεις, ξεκινά από τους πέντε πόντους. Η Π.Ε. Τρικάλων συνδράμει με 42 μηχανήματα και μέχρι τώρα οι δρόμοι είναι ανοιχτοί.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις παρακάτω περιοχές:

* Ε.Ο. Τρικάλων - Ιωαννίνων από 28ο χλμ (θέση Μουργκάνι) έως 65ο χλμ. (Α/Κ Μαλακασίου)

* Επ. οδός Τρικάλων - 'Αρτας από 25ο χλμ (θέση Αναβρυσούλα) έως 75ο χλμ. (γέφυρα Αλεξίου)

* Επ. Οδός Πύλης - Μεσοχώρας από 4ο χλμ. (θέση Πηγή των Θεών) έως 55ο χλμ (Μεσοχώρα)

* Επαρχιακό οδικό δίκτυο Ασπροποτάμου (από 35ο έως 68ο χλμ).

Σε εξέλιξη βρίσκεται η χιονόπτωση και σε πολλές περιοχές του Νομού Λάρισας, χωρίς προς το παρόν να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα. Στα λευκά το Λιβάδι Ελασσόνας, η Μελούνα, αλλά και τα Φάρσαλα, ενώ ήπια χιονόπτωση και χιονόνερο σημειώνεται από το πρωί και στη πόλη της Λάρισας.

Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, όμως, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο της Ελασσόνας, στην Επαρχιακή Οδό Ελάφου-Σκλήθρου και στην Επαρχιακή Οδό Μεγαλόβρυσου - Ανατολής.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σημείωσε ότι, από το βράδυ, πάνω από 150 μηχανήματα επιχειρούν στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας ώστε οι δρόμοι να παραμένουν ανοιχτοί, ενώ κάλεσε τους πολίτες να προμηθευτούν αντιολισθητικές αλυσίδες καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ισχυρή η χιονόπτωση και στην Καρδίτσα

Έντονη είναι η χιονόπτωση στα ορεινά, ημιορεινά του Νομού Καρδίτσας, ενώ στις πόλεις το έχει «στρώσει». Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος, οι δρόμοι μέχρι τώρα είναι ανοιχτοί και η Π.Ε. Καρδίτσας βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή, καθώς με 48 μηχανήματα συνδράμει στην όλη προσπάθεια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, στο Νομό Καρδίτσας η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

1) Επ. Οδός Μουζακίου - Λίμνης Πλαστήρα από 8ο χλμ. έως 13ο χλμ. (Τ.Κ. Κρυοπηγής έως Τ.Κ. Κερασιάς)

2) Επ. Οδός Καρδίτσας - Λίμνης Πλαστήρα από 10ο χλμ. (μέσω Μοσχάτου)

3) Επ. Οδός Καρδίτσας - Λίμνης Πλαστήρα από 15ο χλμ. (μέσω Καστανιάς)

4) Περιμετρικά της Λίμνης Πλαστήρα

5) Επ. Οδός Καρδίτσας - 'Αρτας από 35ο χλμ (Δ/νση Βατσουνιάς, θέση «ΤΥΜΠΑΝΟΣ»

6) Επ. Οδός Μουζακίου - Στεφανιάδας από 7ο χλμ (θέση 'Αγιος Νικόλαος)

7) Επ. Οδός Κέδρου - Ρεντίνας - Καρπενησίου από 46ο χλμ έως 62ο χλμ (θέση «ΖΑΧΑΡΑΚΗ»)

(Αλπικό είναι το τοπίο λόγω των πρόσφατων χιονοπτώσεων, στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα, στον νομό Καρδίτσας)

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα (σ.σ.: 11:00 π.μ.) η χιονόπτωση και σε ορεινές περιοχές της Μαγνησίας. Από το πρωί χιονίζει στα ορεινά του Αλμυρού, στον Κοκκινόβραχο, αλλά και στο Πήλιο, από το Κατηχώρι και ψηλότερα. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθεά Κολυνδρίνη, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής προβλήματα στο οδικό δίκτυο και τόνισε ότι οι οδηγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο οδικό δίκτυο της περιοχής της Μαγνησίας υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Επαρχιακή οδό Χανίων-Κισσού από διασταύρωση Χιονοδρομικού Κέντρου «Αγριόλευκες Πηλίου» έως τη διασταύρωση με την Επαρχιακή οδό Βόλου-Ζαγοράς (Κάτω Κλάδος)-Κισσό, ενώ στην Επαρχιακή οδό Βόλου - Ζαγοράς (άνω κλάδος) από το 16ο χλμ. η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Χιονόπτωση στα Γιάννενα και στα ορεινά της Άρτας

Ισχυρή χιονόπτωση σημειώνεται από τις 2:00 τα ξημερώματα σε όλο τον Νομό Ιωαννίνων και στα ορεινά της 'Αρτας, ενώ 35 μηχανήματα αποχιονισμού και ρήψης αλατιού δουλεύουν πυρετωδώς σε όλο το επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα. Περίπου 2,5 τόνοι αλατιού έχουν πέσει ήδη στους δρόμους, ενώ συνεχίζονται οι ρήψεις με 15 αλατιέρες.

Ο υδράργυρος έπεσε κάτω από το μηδέν, με το θερμόμετρο να δείχνει το πρωί στο Μέτσοβο -5 βαθμούς Κελσίου, -6 στη Βωβούσα και -7 στο Δίστρατο της Κόνιτσας.

Η «Σοφία» πάνω από την Φθιώτιδα και την Ευρυτανία

Από νωρίς το πρωί ξεκίνησε η χιονόπτωση μέσα στην πόλη της Λαμίας και ήδη περιφερειακάαρχίζουν και δημιουργούνται τα πρώτα προβλήματα. Με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας απαγορεύθηκε η κυκλοφορία βαρέωνοχημάτων προληπτικά από Λαμία προς Δομοκό, από Λαμία προς Καρπενήσι και από Λαμία προςΆμφισσα όπου εντοπίζεται και η μεγάλη ένταση της χιονόπτωσης.

Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Φθιώτιδα και την Ευρυτανία η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη οδρόμος από Λαμία προς Καρπενήσι παραμένει ανοιχτός ενώ είναι απαραίτητες και οι αντιολισθητικέςαλυσίδες. Το ίδιο και στην περιοχή του Μπράλου στο δρόμο Λαμίας Άμφισσας όπως και στο 51οχιλιόμετρο.

Σε ό,τι αφορά το δρόμο Λαμίας Δομοκού τα καιρικά φαινόμενα είναι έντονα ενώ μετά τηνέξοδο της Λαμίας γίνεται έλεγχος στα αυτοκίνητα για αντιολισθητικές αλυσίδες οι οποίες σύμφωναμε τις εκτιμήσεις των αρμοδίων τις επόμενες ώρες θα είναι ανάγκες.

Σε ό,τι αφορά το εθνικό δίκτυο Αθηνών-Λαμίας τα έντονα καιρικά φαινόμενα εντοπίζονται απότα Καμένα Βούρλα μέχρι τις Ράχες σε ένα μήκος 80 km ωστόσο όμως τα εκχιονιστικά μηχανήματακινούνται συνεχώς. Τα μικρά προβλήματα στο εθνικό δίκτυο εντοπίζονται κοντά στη Λαμία καιιδιαίτερα από την περιοχή του Μώλου στο 185 χλμ μέχρι το 205 χλμ λίγο πριν τη Λαμία. Τέλοςστην περιοχή του Μαρτίνου δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Στο μεταξύ η Αστυνομική Διεύθυνση της Φθιώτιδας αποφάσισε την πλήρη απαγόρευση τηςκίνησης των φορτηγών στο Εθνικό δίκτυο από την Τραγανά μέχρι τη Στυλίδα. Η τροχαία ακινητοποιεί τα βαρέα οχήματα στα διόδια της Τραγάνας αλλά και στον κόμβο τουΑγίου Κωνσταντίνου έτσι ώστε από τα Καμένα Βούρλα μέχρι και τις Ράχες να μην κινείται φορτηγόαυτοκίνητο.

Στο αντίθετο ρεύμα για τα βαρέα οχήματα που κινούνται από Λάρισα προς Αθήνα η τροχαίααπαγόρευσε την κυκλοφορία από το 242 km στο ύψος των Ραχών και μέχρι τα Καμμένα Βούρλα. Έτσι στο τμήμα από Ράχες μέχρι Καμένα Βούρλα που παρατηρούνται έντονα καιρικά φαινόμενα μετο χιόνι να βρίσκεται στο οδόστρωμα της εθνικής οδού δεν κυκλοφορούν βαρέα οχήματα καλάγίνεται συνεχής προσπάθεια από εκχιονιστικά οχήματα για να κρατήσουν το εθνικό δίκτυο ανοικτό. Όπως τουλάχιστον προκύπτει μέχρι στιγμής υπάρχουν περίπου 20 κρίσιμα χιλιόμετρα από τα διόδιατης Αγίας Τριάδας μέχρι λίγο πριν τη Στυλίδα όπου τα καιρικά φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα καιη χιονόπτωση συνεχίζεται με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση.

Η έντονη χιονόπτωση συνεχίζεται και στον υπόλοιπο νομό και στους δρόμους Λαμίας Δομοκούμετά την Λαμία η κυκλοφορία των ΙΧ μόνο με αλυσίδες ενώ το ίδιο ισχύει και στην περιοχή τουΜπράλου από το 5μ χιλ του δρόμου Λαμίας Άμφισσας και από το 54χλμ του δρόμου ΛαμίαςΚαρπενησίου.

Στον κλοιό του χιονιά και η Δυτική Ελλάδα

Σε εξέλιξη είναι οι έντονες χιονοπτώσεις και σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Νίκος Γυφτάκης.

Ειδικότερα, χιονίζει σε περιοχές της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 600 μέτρων, ενώ στην Ηλεία χιονοπτώσεις καταγράφονται σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Όσον αφορά το οδικό δίκτυο, ο Νίκος Γυφτάκης λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι στην Αχαΐα τα εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται συνεχώς στους οδικούς άξονες ώστε να μην υπάρξει διακοπή της κυκλοφορίας. Παράλληλα, τονίζει ότι οι οδηγοί των αυτοκινήτων θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες από την στιγμή που κινούνται εκτός της πεδινής ζώνης.

Στην Αιτωλοακαρνανία, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας, Γιάννης Τέγας, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το ορεινό εθνικό και επαρχιακό δίκτυο που βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από 500 μέτρα. Μάλιστα, όπως σημειώνει, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσοι οδηγοί κινούνται ή πρόκειται να κινηθούν στους δρόμους που οδηγούν προς την Ευρυτανία, αλλά και στο δίκτυο της ορεινής Ναυπακτίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αχαΐα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Αιγίου-Καλαβρύτων, μέσω Πτέρης, από το 11ο χιλιόμετρο.

Στην Αιτωλοακαρνανία είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στις παρακάτω περιοχές:

*Στην εθνική οδό Αγρινίου - Καρπενησίου, από το 20ο, έως το 52ο χιλιόμετρο.

*Στην εθνική οδό Καλλιθέας - Προυσού, από το13ο, έως 18ο χιλιόμετρο.

*Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου - Πλατάνου, από την τοπική κοινότητα Παλαιοπύργου, έως την τοπική κοινότητα Πλατάνου.

*Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου - 'Ανω Χώρας, από την τοπική κοινότητα Λιμνίτσας, έως την τοπική κοινότητα 'Ανω Χώρας.

*Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου - Ελευθέριανης, προς τις τοπικές κοινότητες Παλαιοπύργου, Ελευθέριανης και Αγίας Κυριακής.

*Στην επαρχιακή οδό Αμφιλοχίας - Εμπεσού, από το 10ο έως το 25ο χιλιόμετρο.

Τι προβλέπει η ΕΜΥ για αύριο Παρασκευή 04-01-2019

Καιρός: στα βορειοδυτικά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές η χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα στα ανατολικά και βόρεια. Σποραδικές καταιγίδες στο Αιγαίο.

Ανεμοι: στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στο βόρειο Αιγαίο 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα στα νότια 7 μποφόρ.

Θερμοκρασια: σε πτώση. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες. Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία αναμένεται να είναι κατά τόπους ολικός.

Τι να προσέχουν οι πολίτες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)