to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:14 | 30.11.2021

Κοινωνία

Καταδίκη με ηπιότερες ποινές για τους πρώην σωφρονιστικούς βασανιστές του Ίλι Καρέλι

Σε ποινές φυλάκισης από 3 έως 5 έτη -που ανεστάλησαν επί τριετία- καταδικάστηκαν από το Εφετείο δώδεκα σωφρονιστικοί υπάλληλοι που κατηγορούνταν ότι προκάλεσαν βασανιστήρια σε βάρος του 42χρονου Αλβανού κρατούμενου Ίλι Καρέλι, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις φυλακές Νιγρίτας, λίγες ώρες μετά την μεταγωγή του από το Μαλανδρίνο, τον Μάρτιο του 2014.


Ύστερα από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο (ΜΟΕ) Θεσσαλονίκης, όπου δικάστηκε η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, έκρινε ένοχους τους κατηγορούμενους για πρόκληση βασανιστηρίων με σωματικές βλάβες, σε βαθμό κακουργήματος (στην απλή μορφή της πράξης). Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί για τέλεση διακεκριμένων βασανιστηρίων, πάλι σε βαθμό κακουργήματος, με την επιβαρυντική όμως περίσταση στην τέλεση της πράξης.

Υπό αυτές τις συνθήκες και σε συνδυασμό με την αναγνώριση δεύτερου ελαφρυντικού, αυτό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς (τούς είχε αναγνωριστεί από το πρωτόδικο δικαστήριο ο πρότερος έντιμος βίος), οι ποινές κάθειρξης των 5 έως 7 ετών, μετατράπηκαν σε ποινές φυλάκισης 3, 4 και 5 ετών, ανάλογα με το βαθμό συμμετοχής του καθένα. Το δικαστήριο ανέστειλε την εκτέλεση των ποινών για τρία χρόνια (σε όσους καταδικάστηκαν με ποινές 4 και 5 ετών υπό τον όρο ότι θα παρακολουθούνται από επιμελητή ή κοινωνικό λειτουργού).

Με την ίδια απόφαση αθωώθηκε, λόγω αμφιβολιών, ο 13ος κατηγορούμενος (εξωτερικός φρουρός), ο οποίος είχε τιμωρηθεί πρωτόδικα σε φυλάκιση 3 ετών (με αναστολή) για προσβολή αξιοπρέπειας.

Για τι καταδικάστηκαν

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Νιγρίτας προέβησαν στην πράξη τους για να «τιμωρήσουν» τον 42χρονο βαρυποινίτη, επειδή είχε δολοφονήσει τον συνάδελφό τους Γιώργο Τσιρώνη, στις φυλακές Μαλανδρίνου. Ήδη, από το πρωτόδικο δικαστήριο, ο θάνατός του είχε αποσυνδεθεί από τα βασανιστήρια και αποδόθηκε σε καρδιακό επεισόδιο, η έναρξη του οποίου τοποθετήθηκε χρονικά πριν από την άφιξή του στις φυλακές Νιγρίτας.

«Υπέβαλαν εσκεμμένα τον κρατούμενο σε βασανιστήρια με σκοπό να τον τιμωρήσουν για τη δολοφονία του συναδέλφου τους. Ενώ ήταν καταπονημένος και ήδη δεμένος πισθάγκωνα, τον χτυπούσαν με λακτίσματα και γροθιές, ενώ κάποιοι χρησιμοποίησαν και αυτοσχέδιο βούρδουλα. Ο κρατούμενος δύο ώρες μετά τον ξυλοδαρμό κυριολεκτικά σερνόταν», ανέφερε στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας του ΜΟΕ, ζητώντας την καταδίκη των 12 κατηγορουμένων, πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή.

Τι ανέφερε το παραμπεπτικό βούλευμα στο πρωτόδικο δικαστήριο

Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραφε τις συνθήκες διαρκούς βασανισμού του κρατούμενου Ιλία Καρέλι από δεσμοφύλακες στις φυλακές Νιγρίτας το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Σερρών, με το οποίο παραπέμφθηκαν για κακούργημα οι 13 σωφρονιστικοί υπάλληλοι και για πλημμέλημα ο διευθυντής των φυλακών (υπόθαλψη εγκληματία).

Φάλαγγα στα πέλματα των ποδιών και στις γάμπες με αυτοσχέδιο βούρδουλα, συνεχή χτυπήματα σε όλο του το σώμα, ακόμη και στα σημεία όπου ήδη είχε κακώσεις, και ταυτόχρονο βρέξιμο με παγωμένο νερό μεταξύ των χτυπημάτων αλλά και ένα χτύπημα εν είδει λαβής στο στέρνο περιλάμβανε το “μενού” του βασανισμού του 42χρονου από τους σωφρονιστικούς μέσα στην αίθουσα αναμονής, το χαρακτηριζόμενο “ψυγείο” των φυλακών, ήταν κάποιες από τις αποδιδόμενες σε αυτούς πράξεις.

Και τα βασανιστήρια είχαν και συνέχεια: τον τοποθετούσαν στο κελί του σοβαρά τραυματισμένο πλέον σε σημείο που να μην έχει τη δυνατότητα να σταθεί στα πόδια του, ούτε καν να ξαπλώσει από τους αφόρητους πόνους, ημίγυμνο και βρεγμένο, την ώρα που η θερμοκρασία στον χώρο δεν ξεπερνούσε τους 10 βαθμούς Κελσίου. “Στην κατάσταση στην οποία ευρίσκετο, που δεν έφερε κανένα ρούχο προστατευτικό από το ψύχος, ακόμη και απολύτως υγιής άνθρωπος θα κατέληγε από υποθερμία”, σημείωνε το συμβούλιο.

Το δικαστικό συμβούλιο με το βούλευμα των 60 σελίδων απέδιδε σαφώς τον βασανισμό στην εκδίκηση των σωφρονιστικών υπαλλήλων για τη δολοφονία συναδέλφου τους, λίγες ημέρες νωρίτερα, στις φυλακές Μαλανδρίνου. Ο Καρέλι είχε σκοτώσει στις 25 Μαρτίου τον σωφρονιστικό Γιώργο Τσιρώνη, πλήττοντάς τον με πολλαπλά τραύματα μέσα από το κελί του και χρησιμοποιώντας ένα αυτοσχέδιο μαχαίρι.  Αυτός είναι ο λόγος που το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε αποφασίσει τη μεταγωγή του στη Νιγρίτα δύο ημέρες αργότερα, στις 27 Μαρτίου. Κανείς όμως δεν φανταζόταν πως το κατάστημα κράτησης Κεντρικής Μακεδονίας ΙΙΙ θα μετατρεπόταν σε τάφο για τον 42χρονο βαρυποινίτη, αντί να τον προστατεύσει.

Στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Σερρών οι δικαστές έκριναν ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν βαρύτατες ποινικές ευθύνες, που τιμωρούνται μέχρι και με ισόβια κάθειρξη. Η κατηγορία με την οποία παραπέμπονται είναι “διακεκριμένη περίπτωση βασανιστηρίων, συνέπεια των οποίων επήλθε ο θάνατος ατόμου, κατά συναυτουργία”. Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για βασανιστήρια που είχαν ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη του Ίλι Καρέλι, σε βαθμό κακουργήματος, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, ένας εκ των κατηγορούμενων δεσμοφυλάκων κρίθηκε ένοχος για βασανιστήρια, στην πλημμεληματική του μορφή, ενώ ο διευθυντής των φυλακών, ο οποίος αντιμετώπιζε το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία, αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών.

Οι κατηγορούμενοι πέτυχαν την αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους μέχρι τη δίκη στο Εφετείο όπου και ξεκινά η δεύτερη πράξη της ιστορίας.

Βίντεο - Αποκάλυψη της Καθημερινής με τα βασανιστήρια

Άκρως αποκαλυπτικό για το τι πραγματικά συνέβη στις φυλακές της Νιγρίτας, Σερρών το απόγευμα της 27ης Μαρτίου είναι το βίντεο από τις κάμερες Ασφαλείας που έφερε στην δημοσιότητα η «Κ» το 2014.

Πρόκειται για περίπου 20 ώρες υλικό που έχουν καταγράψει τέσσερις κάμερες από τέσσερα διαφορετικά σημεία της: τον προαύλιο χώρο της φυλακής, όπου φτάνει το τζιπ της αστυνομίας που μεταφέρει τον Καρέλι από το Α.Τ. Ιτέας, την κεντρική είσοδο των φυλακών, τον διάδρομο ακριβώς έξω από το κελί-ψυγείο, όπου οι σωφρονιστικοί ομολόγησαν ότι ξυλοκόπησαν τον Ιλία Καρέλι και τέλος από το κελί, στο οποίο μεταφέρθηκε και κατέληξε λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Με πληροφορίες από: news247.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)