to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:28 | 10.10.2019

Πολιτική

Καταδικάζει τη νέα μονομερή στρατιωτική ενέργεια της Τουρκίας κατά της Συρίας το ελληνικό ΥΠΕΞ

Τη στρατιωτική επιχείρηση του τουρκικού στρατού στη Συρία, καθώς και το σχέδιο της Τουρκίας για αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών σχολίασε με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών


Την απόφαση του τουρκικού στρατού, ο οποίος άρχισε χθες Τετάρτη, ευρείας κλίμακας επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία εναντίον των κουρδικών δυνάμεων του YPG, σχολίασε σήμερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ τονίζεται πως η Ελλάδα συντάσσεται με τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ καταδικάζεται οποιαδήποτε στρατιωτική μονομερής ενέργεια της Τουρκίας κατά εδάφους κυρίαρχου κράτους.

Στην ανακοίνωση ακόμα τονίζεται πως οι αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών, βασική επιδίωξη της Τουρκίας σήμερα, «αποτελούν ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και ανακαλούν θλιβερότατες μνήμες».

Ολόκληρη η ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία:

«Η Ελλάδα συντάσσεται πλήρως με τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδικάζει τη νέα μονομερή στρατιωτική ενέργεια της Τουρκίας σε έδαφος κυρίαρχου κράτους και την καλεί να θέσει άμεσα τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη ΒΑ Συρία.

Επιχειρήσεις που αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής και θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες υπό τα Ηνωμένα Έθνη για επίλυση της συριακής κρίσης.

Αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών στο συριακό έδαφος και διά της βίας αλλοίωση των δημογραφικών δεδομένων, αποτελούν ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και ανακαλούν θλιβερότατες μνήμες.

Επιπλέον, η Τουρκία καθίσταται υπεύθυνη ενώπιον της διεθνούς κοινότητας για τις δυνητικές ανθρωπιστικές συνέπειες της επιχείρησής της στη Συρία. 

Υπογραμμίζουμε ότι μια βιώσιμη λύση στη συριακή διαμάχη δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί με στρατιωτικά μέσα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)