to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:40 | 17.06.2017

Πολιτική

Επιμένει ο Μηταράκης παρά την καταδίκη: «Εθελόντρια» η πρώην υπάλληλός του, ελπίζει να καταπέσει η απόφαση στο Εφετείο!

Ο γαλάζιος βουλευτής που καλείται να καταβάλει σε πρώην υπάλληλο του το ποσό των 6.601,94 ευρώ, αρνείται την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας ισχυριζόμενος ότι η συγκεκριμένη γυναίκα παρείχε τις υπηρεσίες της στο πολιτικό γραφείο «εθελοντικά κι αμισθί» - ΣΥΡΙΖΑ: «Η υπόθεση της καταδίκης του αναπλ. Τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ δείχνει έμπρακτα πώς εννοεί τα εργασιακά δικαιώματα το κόμμα του»


Καταδικαστική ήταν η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για τον βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη, αναφορικά με την υπόθεση πρώην υπαλλήλου του στο πολιτικό του γραφείο, η οποία κατήγγειλε παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στο διάστημα 2011-2015. Ο γαλάζιος βουλευτής και αναπληρωτής Τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ (!) καλείται τώρα να καταβάλει στην πρώην υπάλληλο του το ποσό των 6.601,94 ευρώ, με τον νόμιμο τόκο (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω).

Ωστόστο, ο Ν. Μηταράκης, απαντώντας σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την καταδικαστική απόφαση εναντίον του, συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι η εργαζόμενη ήταν «εθελόντρια» και  δηλώνει αισιόδοξος για διαφορετική απόφαση σε δεύτερο βαθμό!

Αναλυτικά η απάντηση Μηταράκη με ημερομηνία 17/6/17:

«Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ.: διαβάστε την αμέσως παρακάτω) είναι παραπλανητική, διότι δεν υπάρχει καμία εννοούμενη “καταδίκη” μου, καθώς πρόκειται περί μιας αστικής διαφοράς με εθελόντρια του γραφείου μου, η οποία κρίθηκε μόλις πρωτοδίκως. Ήδη, η Επιθεώρηση Εργασίας έχει τελεσίδικα κρίνει από 11/11/2015 ότι «δεν δύναται να διαπιστώσει παράβαση της εργατικής νομοθεσίας». Η δε πρωτόδικη απόφαση έκανε μόνο εν μέρει δεκτή την αγωγή της ενάγουσας και σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι θα καταπέσει στο Εφετείο καθώς, κατά κοινή παραδοχή, είναι ατεκμηρίωτη και νομικά εσφαλμένη.

Είμαι βέβαιος για τα πολιτικά κίνητρα των συμμετεχόντων στην υπόθεση, λόγω της ταχείας και συστηματικής διαρροής της υπόθεσης στον τύπο.

Παρότι πιεστικά μου ζητήθηκε να συμβιβαστώ και πριν αλλά και μετά τη δίκη, δεν το δέχθηκα. Έχω εμπιστοσύνη στις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης και είμαι αισιόδοξος για τη θετική έκβαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.»

H χθεσινή (16/6) ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την καταδίκη του αναπλ. Τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ:

  «Η υπόθεση της καταδίκης του αναπληρωτή Τομεάρχη Εργασίας και Βουλευτή της ΝΔ κ. Ν. Μηταράκη  για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στο διάστημα 2011-2015,  δείχνει έμπρακτα πώς εννοεί τα εργασιακά δικαιώματα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: ως "ιδεοληψίες", όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Μηταράκης οφείλει, τουλάχιστον, να δώσει άμεσα εξηγήσεις για τη συγκεκριμένη υπόθεση».

Το χρονικό της υπόθεσης

Η πρώην υπάλληλος του γαλάζιου βουλευτή απασχολήθηκε στο γραφείο του κατά την τετραετία 2011-2015, αναγκαζόμενη να υπογράψει προδιατυπωμένη έγγραφη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με ένα… γνωστό σουπερμάρκετ! Όπως ανέφερε στην αγωγή της ο βουλευτής της ΝΔ, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι είχε άμεση ανάγκη από χρήματα αλλά και ασφάλισης, προκειμένου να αποκτήσει ασφαλιστικά δικαιώματα το ανήλικο παιδί της, επικαλούμενος φορολογικούς και λογιστικούς λόγους της πρότεινε να δηλωθεί ως υπάλληλος της συγκεκριμένης εταιρείας της οποίας νόμιμος εκπρόσωπος είναι ένας στενός του φίλος κι εκείνη αναγκάστηκε να το δεχτεί.

Η συνέχεια της συνεργασίας τους δεν φαίνεται να ήταν όμως καλύτερη. Αφού δέχτηκε την εικονική σύμβαση εργασίας, η εν λόγω υπάλληλος που εργαζόταν κανονικά στο πολιτικό γραφείο του Νότη Μηταράκη με καθήκοντα γραμματειακής υποστήριξης, όπως υποστήριξε αμειβόταν για το πρώτο τετράμηνο με μόλις 200 ευρώ καθαρά και για τους επόμενους 4 μήνες έπαιρνε 400 ευρώ μισθό. Από την 1η Ιανουαρίου του 2013 ο μισθός της ανέβηκε στα 751,39 ευρώ μεικτά μηνιαίως. Επίσης, αν και υποχρεωνόταν σε υπερωρίες με αποτέλεσμα να δουλεύει 12 ώρες την ημέρα επί 7 μέρες την εβδομάδα, ο βουλευτής δεν τις κατέβαλλε τις υποχρεωτικές από τον νόμο απολαβές για αυτές.

Τελικά την 1η Οκτωβρίου του 2015 ο Νότης Μηταράκης την απέμπεψε από την εργασία της προφορικά, χωρίς να της καταβάλλει τη νόμιμη αποζημίωση, αφού ούτως ή άλλως δεν την είχε καταχωρήσει στα τηρούμενα για το ΙΚΑ μισθολόγια.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την καταγγελία της, της πρότειναν να προσληφθεί εν τέλει πραγματικά κι όχι μόνο εικονικά στο σούπερμαρκετ του φίλου του Νότη Μηταράκη, ως εργάτρια αποθήκης!

Εκείνη προσέφυγε στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, με τον βουλευτή αλλά και κύκλους του να αρνούνται τα καταγγελλόμενα, ισχυριζόμενοι ότι η συγκεκριμένη γυναίκα παρείχε τις υπηρεσίες της στο πολιτικό γραφείο «εθελοντικά κι αμισθί».

Η απόφαση του δικαστηρίου

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου η εργαζόμενη δεν ήταν εθελόντρια όπως υποστήριξε ο Νότης Μηταράκης, αλλά προσελήφθη στο πολιτικό του γραφείο με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Η Δικαιοσύνη έκρινε επίσης αβάσιμο τον ισχυρισμό του γαλάζιου βουλευτή ότι δεν υπήρχε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας μεταξύ τους καθώς εκείνος θα μπορούσε να απασχολήσει μετακλητούς ή αποσπασμένους υπαλλήλους, καθώς όταν εκείνος εξελέγη βουλευτής το 2012 είχε συμπληρώσει τον αριθμό των ατόμων που θα μπορούσε να απασχολήσει με αυτόν τον τρόπο.

Επβαρυντικά στοιχεία για τον Νότη Μηταράκη, ήταν είσης το οργανόγραμμα του πολιτικού του γραφείου, όπου φαινόταν η συγκεκριμένη γυναίκα, το γεγονός ότι κατείχε κλειδιά του χώρου αλλά και η κατάθεση πρώην συνεργάτη του υπέρ της εργαζόμενης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)