to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:20 | 27.11.2014

Κοινωνία

Κατά του Αλ. Μπακατσέλου διαδηλώνουν οι εργαζόμενοι

Διακριτό «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση, που έγινε σήμερα το πρωί μπροστά στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, έδωσαν δεκάδες εργαζόμενοι του «Αγγελιοφόρου», της «Μακεδονίας», της ΕΡΤ3 και άλλων μέσων μαζικής ενημέρωσης της πόλης.


Αναδημοσίευση από το agelioforum

Δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, τεχνικοί Τύπου και διοικητικοί υπάλληλοι συγκεντρώθηκαν στη συμβολή των οδών Φιλίππου και Αγνώστου Στρατιώτη και διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στην εκθεμελίωση του ασφαλιστικού συστήματος και στη δρομολογούμενη κατάργηση της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος της απεργίας. Παράλληλα, ένωσαν δυναμικά τη φωνή τους με εργαζόμενους άλλων κλάδων κατά της φτώχειας, της εξαθλίωσης και της λιτότητας.    

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, η οποία έγινε στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τηςΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ,  απλήρωτοι εργαζόμενοι του «Αγγελιοφόρου» και αλληλέγγυοι προς αυτούς διαδηλωτές διένειμαν ενημερωτικό έντυπο για την κατάσταση στο εκδοτικό συγκρότημα του Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου. Όπως είναι γνωστό, το ανθρώπινο δυναμικό των εφημερίδων «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής»παραμένει δίχως μισθό επί 4 και πλέον μήνες, παρά την έκδοση ευνοϊκών δικαστικών αποφάσεων, ενώ συνεχίζει να εργάζεται υπό καθεστώς εκφοβισμού και εκβιασμών για «λουκέτο».

ΣυγκέντρωσηΜετά την απεργιακή συγκέντρωση οι εργαζόμενοι του «Αγγελιοφόρου» και των άλλων ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης ακολούθησαν την πορεία του ΕΚΘ και των συνδικαλιστικών σωματείων, μοιράζοντας σε πολίτες το ενημερωτικό έντυπο με τις θέσεις τους, και, μέσω κεντρικών οδών της πόλης, έφτασαν γύρω στις 2 μ.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, όπου ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές εκδηλώσεις.

Νέο ραντεβού στα δικαστήρια

Οι διαδηλωτές του «Αγγελιοφόρου» ανανέωσαν τη συνάντησή τους για αύριο, Παρασκευή, στις 9 π.μ., μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου συζητείται η αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης κατά της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ, της εταιρίας που διοικεί ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος. Με την αίτησή τους αυτή οι εργαζόμενοι ζητούν να δεσμευτούν περιουσιακά στοιχεία της εκδότριας εταιρίας, ώστε να διασφαλιστούν οι απαιτήσεις τους για την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους.

Συνεχίζεται η απεργία

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι του «Αγγελιοφόρου» έχουν προκηρύξει νέα 48ωρη απεργία, η οποία διαρκεί έως τα ξημερώματα του Σαββάτου. Η εργοδοσία απειλεί τους εργαζόμενους, δια στόματος του νεοφώτιστου γενικού διευθυντή και δικηγόρου Παντελή Χαλβατζάκη, ότι θα αναστείλει την έκδοση της ημερήσιας εφημερίδας χωρίς την καταβολή αποζημιώσεων, εάν 45 εργαζόμενοι δεν αποχωρήσουν «εθελουσίως», αποδεχόμενοι μάλιστα να αποζημιωθούν σε βάθος πενταετίας.

ΑΠΕΙΛΟΥΝ απλήρωτους εργαζόμενους, ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ την Ενημέρωση

Εντυπο

Το ενημερωτικό έντυπο που εξέδωσαν, υπό την αιγίδα της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΠΗΕΘ και της ΕΤΗΠΤΘ, και διένειμαν στη χτεσινή συγκέντρωση οι διαδηλωτές του «Αγγελιοφόρου», έχει ως εξής:

Τέσσερις μήνες συμπληρώνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος».

Αυτός είναι ο τρόπος που διάλεξαν οι εκδότες Αλέξανδρος ΜπακατσέλοςΣταύρος Ψυχάρης και Γιώργος Μπόμπολας, για να συμπεριφερθούν στους ανθρώπους που επί δεκαέξι χρόνια πασχίζουν να κρατήσουν ζωντανό και με υψηλές προδιαγραφές αξιοπιστίας ένα Μέσο ενημέρωσης στη Θεσσαλονίκη.

Σε όσους από αυτούς απέμειναν για την ακρίβεια, μετά τη συστηματική επιχείρηση εκδίωξής τους, καθώς προηγήθηκαν: απολύσεις, «εθελούσιες» έξοδοι υπό διλημματική πίεση, διαδοχικά «σχέδια εξορθολογισμού», που περιόρισαν μέσα σε μια τετραετία μόλις σε 108 τους εργαζόμενους, οι οποίοι καλούνται καθημερινά να επιτελέσουν το έργο το οποίο άλλοτε έκαναν περισσότεροι από 260.

Οι εργαζόμενοι του «Αγγελιοφόρου» αποδέχτηκαν μέσα στην τελευταία τριετία να μειωθούν οι αποδοχές τους, στήριξαν την απασχόληση συναδέλφων τους με δικές τους απώλειες, έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να μείνει η εφημερίδα ζωντανή και αντάξια της παράδοσής της.

Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα διαδοχικοί εκπρόσωποι της εργοδοσίας υπόσχονταν σχέδια ανάπτυξης και καλούσαν τους εργαζόμενους να τα υποστηρίξουν. Η υποστήριξη δόθηκε, τα σχέδια ποτέ δεν παρουσιάστηκαν, η ανάπτυξη ουδέποτε ήρθε.

Τον τελευταίο χρόνο η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο: συμφωνίες, συμβάσεις, έγγραφες δεσμεύσεις, όλα καταπατήθηκαν από την εργοδοσία, που συσσωρεύει τη μία παράβαση της νομοθεσίας μετά την άλλη. Ελαστικές σχέσεις εργασίας προστέθηκαν στη συσσώρευση οφειλών. Εκ περιτροπής εργασία επιβλήθηκε. Νέες υποσχέσεις για αποκατάσταση της μισθοδοσίας δόθηκαν και διαψεύστηκαν την επόμενη στιγμή.

Οι δημοσιογράφοι εργάζονται δίχως να πληρώνονται και η αντίδραση της εργοδοσίας στη διεκδίκηση όσων τους οφείλονται είναι η απειλή ότι θα κλείσει την εφημερίδα χωρίς να καταβάλει τις αποζημιώσεις τους, όπως ο νόμος ορίζει.

Την ίδια εφημερίδα χάρη στην οποία ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Μπακατσέλος φέρει και αξιοποιεί από το 2006 τον τίτλο του εκδότη, τον οποίον όμως τα τελευταία χρόνια έχει πάψει να τιμά. Ο ίδιος επιχειρηματίας που επανειλημμένα διαβεβαίωνε δημοσίως ότι είναι ζήτημα τιμής και αρχής γι’ αυτόν να μη χάσει κανείς εργαζόμενος ούτε ένα ευρώ από όσα νομίμως δικαιούται.

Για μια ακόμη φορά, την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, ο Αγγελιοφόρος δε θα είναι στα περίπτερα. Οι εργαζόμενοι απεργούν ζητώντας το αυτονόητο:

  • Να πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους.
  • Να μην απειλούνται από την εργοδοσία τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)