to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Kατά των ιδιωτικοποιήσεων οι εργαζόμενοι σε ΟΛΘ, ΕΛΒΟ, ΕΥΑΘ

Στην ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού μετώπου κατά των ιδιωτικοποιήσεων στάθηκαν εκπρόσωποι των εργαζομένων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στην ΕΥΑΘ και στην ΕΛΒΟ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Τετάρτης έξω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης μαζί με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.


Εκ μέρους των εργαζομένων του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, τοποθετήθηκε ο Ιγνάτιος Ζερβός, πρόεδρος των αρχιεργατών στον ΟΛΘ ο οποίος σημείωσε πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος σωματείου χείριστων οδηγών μηχανημάτων στον ΟΛΘ, Λάζαρος Τανταλίδης ανέφερε πως «γινόμαστε μάρτυρες ενός εγκλήματος που δεν έχει προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία», σημειώνοντας πως «η πολιτική απαξίωση όλων των προηγούμενων ετών έρχεται σήμερα να βάλει ‘καπέλο’ το ότι για να τα αναπτύξουμε πρέπει να τα πουλήσουμε», ενώ αναφέρθηκε και σε στοιχεία που δείχνουν την κερδοφορία του λιμανιού. Σχετικά με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση, επανέλαβε την άποψη των εργαζομένων πως πρόκειται για «ξεπούλημα» ενώ όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις τόνισε πως οι εργαζόμενοι διεκδικούν να διατηρηθούν ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και οι κανονισμοί υγιεινής και ασφάλειας. Σημειώνεται πως εκπρόσωποι των εργαζομένων του λιμανιού της Θεσσαλονίκης βρίσκονται καθ’ οδόν για την Αθήνα, όπου το απόγευμα θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα.Ο Θεόδωρος Αλιόγκας πρόεδρος των εργαζομένων στην ΕΛΒΟ σημείωσε οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται από τον Φεβρουάριο. Επίσης, ζητούν από την κυβέρνηση να καταβληθούν τα υπόλοιπα 7,2 εκατομμύρια ευρώ, από πενταετή σύμβαση του 2002, για στρατιωτικά οχήματα διαφόρων τύπων που παραδόθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις και λόγω της δικαστικής διαδικασίας που ακολούθησε δεν έχουν μέχρι σήμερα πλήρως εξοφληθεί, προκειμένου να εισρεύσει χρήμα στην εταιρεία για να πληρωθούν οι ίδιοι, να καλυφθούν οι δαπάνες της εταιρίας και να ξεκινήσει η παραγωγική διαδικασία. Ακόμη, οι εργαζόμενοι ζητούν να «τρέξει» άμεσα η διακρατική συμφωνία με την Αίγυπτο που αφορά την ανακατασκευή και παράδοση 92 αρμάτων. Όπως σημείωσε ο ίδιος, ζητούν από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της ότι θα σταματήσει η ειδική εκκαθάριση και παράλληλου ζητούν να πάρει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπό την εποπτεία του το κομμάτι της εταιρίας που ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών. «Δεν είναι να δυνατόν να κατασκευάζουμε στρατιωτικά υλικά και να είμαστε ο κύριος κατασκευαστής και προμηθευτής σε ό,τι αφορά τον ελληνικό στρατό και να ανήκουμε στο υπουργείο Οικονομικών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στους 220.000 πολίτες που ψήφισαν κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Επίσης, ανέφερε πως υπάρχει «καχυποψία» πως δεν θα πουληθεί μόνο το 23% και πως θα παραχωρηθεί και το management. Αναφέρθηκε δε στην πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφερθεί το 51% της ΕΥΑΘ στο νέο Υπερταμείο, σημειώνοντας πως έτσι «αλλάζει ουσιαστικά ο χαρακτήρας της Εταιρείας Ύδρευσης». «Ενώ σήμερα ο ιδρυτικός της νόμος λέει ότι σκοπός της είναι να παρέχει επαρκή ποσότητα καθαρού πόσιμου νερού στους πολίτες και συνθήκες υγιεινής με την αποχέτευση, εισάγοντας την εταιρία στο νέο Υπερταμείο σκοπός είναι το κέρδος», ανέφερε. Τέλος, ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν συμμαχίες και να δημιουργηθεί ένα κίνημα στην πόλη κατά των ιδιωτικοποιήσεων.Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης σημείωσε πως «Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει αυτή τη στιγμή ύστερα από μία 15ετή συνειδητή υπονόμευση των δημοσίων αυτών οργανισμών είναι ότι πωλιούνται οργανισμοί οι οποίοι έχουν χρήματα, έχουν τεράστιες δυνατότητες αναπτυξιακές», και «παρόλα αυτά για λόγους σκοπιμοτήτων, τους έχουν απαξιώσει όλη αυτήν την περίοδο με σκοπό να περάσει στην κοινή γνώμη ότι δεν υπάρχει άλλη λύση και ότι ο μόνος δρόμος είναι η ιδιωτικοποίηση και σε μεγάλο βαθμό το έχουν καταφέρει».

Ο ίδιος επιτέθηκε στην κυβέρνηση αναφέροντας πως στην περίπτωση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης «αυτοί που ήταν στα κάγκελα όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα κατά της ιδιωτικοποίησης» , σήμερα είναι «αυτοί που με διαδικασίες εξπρές που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν διανοηθεί να κάνουνε τέτοια βήματα» το ξεπουλούν «έναντι πινακίου φακής» και «χωρίς να διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς τους εργαζομένους».  Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο ίδιος και για την περίπτωση της ΕΛΒΟ  που όπως σημείωσε, «όλο αυτό το χρονικό διάστημα βρίσκεται σε μία κατάσταση πλήρους απαξίωσης και αδράνειας», αναφέροντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μη ιδιωτικοποίησή της και σημειώνοντας πως «τώρα το λένε συγκαλυμμένα αλλά ωμά από την άλλη πλευρά ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε για την ΕΛΒΟ είναι να την πουλήσουμε». Σχετικά δε με την ΕΥΑΘ, καταφέρθηκε κατά του πρωθυπουργού σημειώνοντας πως στην «περιβόητη διαπραγμάτευση της 12ης Ιουλίου», «τελικά ό,τι υπήρχε κρατημένο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, πήγε και τα υπέγραψε κι αυτά». Ταυτόχρονα ανέφερε πως εάν γίνει πράξη «η πώληση μέσω χρηματιστηρίου ενός σημαντικού κομματιού της ΕΥΑΘ», το επόμενο χρονικό διάστημα «θα έρθει η ολοκληρωτική πώληση του Οργανισμού». «Αυτοί που μέχρι τώρα ήταν κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ παίρνοντας κυβερνητικές θέσεις, έχουν γίνει οι πιο φανατικοί», κατέληξε.

Κλείνοντας να αναφερθεί πως στην σημερινή συνέντευξη Τύπου τοποθετήθηκαν επίσης εκπρόσωποι των εργαζομένων στη ΔΕΗ και στον ΟΣΕ, ενώ το παρών μεταξύ άλλων έδωσαν και εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ Καρυπίδης.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)