to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:59 | 24.08.2022

Πολιτική

Καυτή συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας - Με τις ψήφους της ΝΔ ο νέος διοικητής της ΕΥΠ

Κατά πλειοψηφία, μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ, ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, μετά την κεκλεισμένων των θυρών ακρόασή του, έλαβε την θετική έκφραση γνώμης και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τον διορισμό του στην θέση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Αντίθετα, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν αρνητική γνώμη. Σάλο προκάλεσαν τα σαφή υποννοούμενα του ότι δημοσιογράφοι και πολιτικοί παρακολουθούνται ακόμη και σήμερα. «Η σήψη που υπάρχει στην καρδιά της πατρίδας μας, έχει ονοματεπώνυμο Κυριάκος Μητσοτάκης» δήλωσε μετά το πέρας των εργασιών ο Γ. Κατρούγκαλος


Με τη διαδικασία του απορρήτου που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής ξεκίνησε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την ακρόαση και διατύπωση γνώμης στον διορισμού του Θεμιστοκλή Δεμίρη ως νέου διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Η ίδια η συνεδρίαση είχε προκαλέσει αντιδράσεις καθώς είχε προηγηθεί πράξη νομοθετικού περιεχομένου που κατ' ουσίαν διόριζε τον κ. Δεμίρη, οπότε τα πυρά της αντιπολίτευσης στάθηκαν στη προσχηματικότητα της διαδικασίας.

Αντίθετα σύσσωμη η αντιπολίτευση είχε ζητήσει να συγκλιθεί άνω της μιας συνεδρίασης η εν λόγω επιτροπή και να καταθέσουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι με την υπόθεση των παρακολουθήσεων μάρτυρες προκειμένου τόσο η εξεταστική επιτροπή που θα προκύψει όσο και η προ ημερισίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων να γίνει πάνω σε συγκεκριμένα στοιχεία που θα έχουν κατατεθεί στο κοινοβούλιο. Πράγμα το οποίο δεν έγινε δεκτό από την πλειοψηφία που χρεώνεται την κωλυσιεργία. 

Στην συνεδρίαση παρέστη εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος είχε διαβεβαιώσει ψευδώς πριν τη χιονοστιβάδα αποκαλύψεων ότι ουδείς πολιτικός παρακολουθείται.

Θύελλα για τα υπονοούμενα Δεμίρη: Παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι

Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ είπε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν εξαιρείται» προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στους παρευρισκόμενους βουλευτές.

Ακολούθησαν αλλεπάλληλες ερωτήσεις των βουλευτών, αλλά ο Θ. Δεμίρης δεν προχώρησε σε καμία διευκρίνιση ή διάψευση.

Η παραδοχή του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, πως ακόμα και σήμερα παρακολουθούνται πολιτικοί και δημοσιογράφοι προκαλεί σάλο. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν πως «μετά τις ομολογίες Οικονόμου - Δεμίρη, ο Μητσοτάκης οφείλει να πει ποιους άλλους πολιτικούς παρακολουθούσε», αλλά και πως οι δικαιολογίες «δεν ήξερα» και «φταίει ο ανιψιός μου» τελειώσανε, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Πιο αναλυτικά, «μετά τη χθεσινή άρνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου να διαψεύσει πως παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί, σήμερα ο κ. Δεμίρης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας επιβεβαίωσε ακόμα πιο εμφατικά το παρακράτος Μητσοτάκη» σημειώνουν οι ίδιες πηγές, γνωστοποιώντας πως «σε απανωτές ερωτήσεις βουλευτών για το αν υπάρχουν και άλλες παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, ο ίδιος απάντησε ότι "έχω πλήρη έλεγχο της Υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες, κανείς δεν εξαιρείται"».

«Το μόνο που έχει να κάνει πλέον ο κ. Μητσοτάκης είναι να πει δημοσίως ποιους ακόμα βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθεί, για ποιους ακριβώς λόγους και εν συνεχεία να παραιτηθεί.

«Τα "δεν ήξερα" και "φταίει ο ανιψιός μου για το λάθος" τελειώσανε. Τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι» καταλήγουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Γ. Κατρούγκαλος: Η σήψη που υπάρχει στην καρδιά της πατρίδας μας, έχει ονοματεπώνυμο Κυριάκος Μητσοτάκης

 Είστε περήφανοι που το Ορούτς Ρέις 40 ημέρες  παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας; | Flash.gr

Σε πολύ υψηλούς τόνους η δήλωση του Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Α’ Αντιπροέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Γιώργου Κατρούγκαλου μετά τη λήξη της συνεδρίασης της για διατύπωση γνώμης για τον Διοικητή της ΕΥΠ.

Στη δήλωση του τόνισε ότι: «Εμείς δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να δραπετεύσει, θα ζητήσουμε  και θα επιμείνουμε να έρθουν και οι φυσικοί αυτουργοί των παράνομων παρακολουθήσεων, ο τέως Διοικητής της ΕΥΠ, ο ανιψιός του Πρωθυπουργού και έμπιστος του, αλλά και θα επιμείνουμε ώστε  να φτάσει η έρευνα στον πυρήνα της υπόθεσης. Δεν δικαιούται κανένας να αμαυρώνει την εικόνα της χώρας. Η σήψη που διαπιστώνουν οι New York Times ότι υπάρχει στην καρδιά της πατρίδας μας έχει ονοματεπώνυμο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από τις επιπτώσεις»

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση με Δεμίρη

Μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση βλέπει το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ μετά τα όσα είπε ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σχετικά με τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων.

Ως εκ τούτου το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ καλεί τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν στο αίτημα άμεσης σύγκλησης εκ νέου της επιτροπής, ώστε ο κ. Δεμίρης να δώσει εξηγήσεις.

"Πριν παρέλθει η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προέκυψε μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση από τις απαντήσεις που έδωσε ο προτεινόμενος για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κ. Δεμίρης σχετικά με την παρακολούθηση πιθανόν και αυτήν τη στιγμή πολιτικών προσώπων", δήλωσε ειδικότερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και μέλος της Επιτροπής Χάρης Καστανίδης.

"Το μείζον αυτό πολιτικό θέμα αποκτά βαρύνουσα σημασία και έχει απόλυτη προτεραιότητα στη διερεύνησή του. Γι’ αυτό ακριβώς και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, απευθυνόμενο στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων, με αίσθηση εθνικού καθήκοντος και θεσμικής ευθύνης, ζητά να προηγηθεί της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, η άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να προσέλθει εκ νέου και ο νυν διοικητής της ΕΥΠ να δώσει εξηγήσεις για αυτό που αποκαλέσαμε μείζον πολιτικό θέμα", συνέχισε ο κ. Καστανίδης και πρόσθεσε:

"Διαφορετικά, η συζήτηση της Παρασκευής, χωρίς να γνωρίζουμε πρόσωπα παρακολουθούμενα, πώς, υπό ποιες συνθήκες και γιατί, θα αποτελέσει αφορμή μιας στείρας κομματικής αντιπαράθεσης, που δεν διευκολύνει την αποκάλυψη της αλήθειας. Και κυρίως δεν θα καθοδηγεί η αλήθεια τα πολιτικά κόμματα. Εμείς πάντως αναλαμβάνουμε την ευθύνη αυτή να προχωρήσουμε σε θεσμικές αποφάσεις που θα διορθώνουν τη λειτουργία τα ΕΥΠ και θα την τοποθετούν στη βάση της συνταγματικής τάξης και της νομιμότητας."

Ο κ. Καστανίδης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αρνήθηκε να παράσχει θετική γνώμη στο νέο εκλεκτό του κ. Μητσοτάκη για την θέση του νέου διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

"Και αυτό γιατί διανύουμε μία περίοδο θεσμικής εκτροπής με όσα τρομερά έχουν συμβεί στην προσβολή της Δημοκρατίας και το κράτος δικαίου και συνεπώς θα έπρεπε ένας πρωθυπουργός ο οποίος ενδιαφέρεται να διορθώσει τα λάθη του και τα ημαρτημένα, να συνεννοηθεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μέσα σε ένα πλαίσιο συναίνεσης να οριστεί πρόσωπο που να έχει ευρύτερη συμφωνία και στήριξη για να ασκήσει τα καθήκοντά του", σημείωσε.

Μ. Κριθαρίδης: Δεν αλλάζει τίποτα - Τεράστιες ευθύνες για τις υποκλοπές

Εκ μέρους του ΜέΡΑ25 ο εκπρόσωπος τύπου με σχόλιο του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επισημαίνει: «Ο διορισμός του νέου διοικητή της ΕΥΠ δεν αλλάζει τίποτα και δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση από τις τεράστιες ευθύνες για τις υποκλοπές.»

Ο Κ. Τασούλας για τις «διαρροές» της επιτροπής

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας - Τα έργα και  οι ημέρες του | HuffPost Greece ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρόεδρος της Βουλής λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση έσπευσε να λάβει θέση για τη διαδικασία λειτουργίας της Επιτροπής και με δήλωση του χαρακτήρισε απαράδεκτες τις διαρροές που συνέβαιναν ακόμα και κατά τη διάρκειά της.

Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι: «η εν λόγω συνεδρίαση, παρά τον αυστηρά απόρρητο χαρακτήρα της, μεταδίδετο κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της επιλεκτικά σε συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης με αποτέλεσμα να μετατραπεί έτσι η όλη διαδικασία σε «σουρωτήρι», δίνοντας την εντύπωση πως η επίκληση των θεσμικών διαδικασιών είναι εντελώς προσχηματική και το μόνο που ενδιαφέρει τελικά είναι η αναπάντητη, άρα και ανεξέλεγκτη, δημοσιότητα, λόγω ακριβώς και του ότι οι υπεύθυνοι και επώνυμοι θεσμικοί φορείς αδυνατούν να απαντούν. 

Η διενέργεια ελέγχων και η επιδίωξη διορθώσεων σε θέματα που αφορούν στην ΕΥΠ πρέπει να προχωρήσουν, αλλά και να διαφυλαχθούν από τη μετατροπή τους σε επιλεκτικό, παράνομο και εκτός ελέγχου καθημερινό ανάγνωσμα διαστρεβλώσεων, που αποβαίνει τελικά αδιέξοδο ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».

Ο κ. Τασούλας βεβαίως δείχνει εκλεκτικές ευαισθησίες στα θέματα εμπιστευτικότητας των επιτροπών της Βουλής, για παράδειγμα όταν οι δικογραφίες κατά πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ και οι μαρτυρικές καταθέσεις ακόμα και προστατευόμενων μαρτύρων γινόταν φύλλο και φτερό από τον φιλοκυβερνητικό τύπο καταπατώντας τη μυστικότητα της προδικασίας για την οποία αρμοδιότητα είχαν οι επιτροπές της Βουλής αλλά και το τεκμήριο της αθωότητας των ελεγχόμενων πολιτικών δε βρήκε ούτε μισή λέξη να αρθρώσει.

Τον ενδιαφέρει, επικαλούμενος τη μυστικότητα, οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις για συσκότιση του σκανδάλου των παρακολουθήσεων αλλά και οι συγκλονιστικές πληροφορίες ότι αυτές συνεχίζουν έως σήμερα να μη δουνε το φως της δημοσιότητας στα ελάχιστα μέσα που έτσι κι αλλιώς θα τις προβάλλουν. 

Ωστόσο το κύρος του προέδρου της Βουλής δεν προστατεύεται όταν λειτουργεί ως κομματάρχης που λαμβάνει εντολές από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου. 

Ποιος θα είναι ο νέος διοικητής της ΕΥΠ

 Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο διορισμός του στη διοίκηση  της ΕΥΠ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο νέος διοικητής σύμφωνα με το βιογραφικό που δημοσιοποίησε το Αθηναϊκό Πρακτορείο

Ο πρέσβης και πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης έχει γεννηθεί στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει κάνει μεταπτυχιακό στην Μεσανατολική Πολιτική στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Αραβικών Σπουδών. Το διάστημα 1978- 1981 εργάστηκε ως δημοσιογράφος (εξωτερικός συνεργάτης) στην επιθεώρηση "Πολιτικά Θέματα" και ως διευθυντής σύνταξης στα περιοδικά "Computer Age", "Plant", "Equip", "Αγροτική Περιουσία" Το 1981 εισήλθε στην Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών και ορκίστηκε Διπλωματικός Ακόλουθος το 1982. Μέχρι και το 1984 εργάστηκε ως Ακόλουθος και Γραμματέας Γ' στην Κρυπτογραφική Υπηρεσία και τη Διεύθυνση Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Το 1985 τοποθετήθηκε στην Ελληνική Πρεσβεία στη Βαγδάτη. Το 1989 μετατέθηκε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO.

To 1992 επέστρεψε στην Κεντρική Υπηρεσία, τοποθετούμενος στη Διεύθυνση Τουρκίας-Κύπρου, αναλαμβάνοντας, το 1994, ως επικεφαλής, το τμήμα Κύπρου. Από το 1996 υπηρέτησε στην Ελληνική Πρεσβεία στη Λευκωσία, ως Σύμβουλος Α' και Αναπληρωτής Επικεφαλής Αρχής / Επιτετραμμένος.

Το 2001 μετατέθηκε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε. αναλαμβάνοντας, διαδοχικά, τα καθήκοντα εκπροσώπου στην Ομάδα Δυτικών Βαλκανίων και τη διεύθυνση του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Αντιπροσωπείας. Επανήλθε το 2006 στην Κεντρική Υπηρεσία, αναλαμβάνοντας ως διευθυντής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Εξωτερικών Σχέσεων και προαγόμενος το 2007 σε Πληρεξούσιο Υπουργό Β΄.

Τον Σεπτέμβριο του 2008 τοποθετήθηκε στις Βρυξέλλες ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και Πρέσβης στη Ε.Ε. με καθήκοντα Εκπροσώπου της Ελλάδας στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας.

Το 2013 ορίστηκε ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Ιταλία και στον 'Αγιο Μαρίνο και ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (FAO) και τους άλλους Διεθνείς Οργανισμούς με έδρα την Ρώμη.

Το 2014 προήχθη σε Πληρεξούσιο Υπουργό Α΄. Τον Μάιο του 2017 επέστρεψε στην Αθήνα και ανέλαβε Διευθυντής στη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών μέχρι την 1.1.2018. Έχει παρασημοφορηθεί από τους Προέδρους της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μιλάει και γράφει ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)