to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:08 | 08.06.2019

Πολιτική

Κατ. Ιγγλέζη: Η απόφαση του 2016 ήταν και παραμένει η σημαντικότερη κίνηση που έχει γίνει για το θέμα των Σκουριών

Συνέντευξη της Κατερίνας Ιγγλέζη στο Κόκκινο στην εκπομπή του Απόστολου Λυκεσσά και της Σταυρούλας Πουλημένη, με θέμα τις εξελίξεις στις τελευταίες δημοτικές εκλογές και το θέμα των Σκουριών


Τι έχει κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των Σκουριών;

Κατερίνα Ιγγλέζη: Υπάρχει μία παρεξήγηση γι’ αυτό το θέμα, μιλάμε για τις δραστηριότητες των Μεταλλείων Κασσάνδρας γενικότερα και της Ελληνικός Χρυσός. Οι Σκουριές είναι μία συγκεκριμένη περιοχή, όπου τα τελευταία τρία χρόνια δεν υπάρχει καμία εργασία σχετικά με την εξόρυξη, έχουν σταματήσει. Δεν υπάρχουν σχετικές άδειες οπότε το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει. Υπάρχουν βέβαια οι αδειοδοτήσεις οι οποίες δόθηκαν προσωρινά στον Κοκκινόλακκα, και το θεωρώ πολύ μεγάλο λάθος της Κυβέρνησης το ότι δόθηκαν έστω και αυτές οι προσωρινές αδειοδοτήσεις. Κι αυτό γιατί δεν έχουν βγει ακόμη τα πορίσματα των Επιστημονικών Επιτροπών, οι οποίες ορίστηκαν για να αποδειχτεί αν τελικά ο τρόπος με τον οποίο κατασκευάζεται το φράγμα, παραβιάζοντας η εταιρεία την ΑΕΠΟ, είναι ορθός ή όχι.

-Έχουμε μία μεταστροφή του εκλογικού σώματος. Δηλαδή στις Δημοτικές Εκλογές εκλέχθηκε νέος Δήμαρχος Αριστοτέλη ο Στέλιος Βαλιάνος από την Νέα Δημοκρατία, ενώ οι προηγούμενες εκλογές είχαν ένα κινηματικό αποτέλεσμα. Ο κ. Βαλιάνος έχει ταχθεί σαφέστατα υπέρ της εξόρυξης χρυσού. Αυτό γιατί έχει συμβεί, ενώ είχαμε στην περιοχή ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά κινήματα στην Ελλάδα;

Κατερίνα Ιγγλέζη:  Πράγματι είχαμε το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνημα, αλλά δυστυχώς μέσα από μικροκομματικές – μικροπολιτικές συμπεριφορές, από προσωπικές αντιδράσεις και προσωπικά προβλήματα αυτό το κίνημα κάποιοι, κάπως κατάφεραν να το διασπάσουν. Δεν υπήρξε αυτή η ενότητα του κινήματος που υπήρχε το 2014, όπου όλοι μαζί προσπαθήσαμε και βγάλαμε Δήμαρχο. Απέναντι τότε βέβαια ήταν ο Χρήστος Πάχτας, ο οποίος λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια ως εκπρόσωπος της εταιρείας και όχι ως Δήμαρχος Αριστοτέλη. Σήμερα δεν ήταν ο Χρήστος Πάχτας απέναντι, ήταν όμως κάποιος ο οποίος ποτέ δεν έκρυψε την συμπάθεια του απέναντι στα μεταλλεία. Εξάλλου ήταν μία κομματική υποψηφιότητα από την Νέα Δημοκρατία και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων είναι γνωστές.

Πέρα από αυτά όμως δεν νομίζω ότι κέρδισε ο κ. Βαλιάνος τις εκλογές, τις έχασε το κίνημα. Και τις έχασε το κίνημα γιατί διασπάστηκε.Τις έχασε ο κίνημα γιατί επί τέσσερα χρόνια κάποιοι δεν κοιτούσαν πραγματικά ποιος είναι ο απέναντι, ποιος είναι ο εχθρός, ποιος είναι αυτός που σιγοντάρει την καταστροφή της περιοχής, αλλά στρεφότανε απέναντι στον Δήμαρχο, απέναντι σε ανθρώπους που παλέψανε όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζουν να παλεύουν γι’ αυτή την υπόθεση.

-Η κυβέρνηση στάθηκε πάντα στο πλευρό του κινήματος όλα αυτά τα χρόνια κατά τη γνώμη σας;

Κατερίνα Ιγγλέζη: Εγώ δεν θα πω ότι η κυβέρνηση έκανε αυτό το οποίο υποσχέθηκε να κάνει το 2015. Θέλετε οι συγκυρίες… θέλετε οι πιέσεις που δέχεται και η ίδια η κυβέρνηση… Το ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι κάποια πράγματα δεν είναι εύκολο να γίνουν… Θέλετε τα ήδη αδειοδοτημένα και νομοθετημένα στοιχεία που δεν μπορούσε η Κυβέρνηση να τα παρακάμψει… ολιγωρία… Μπορώ να πω χίλια πράγματα. Αλλά σίγουρα όμως η Κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά βήματα. Επαναλαμβάνω, στις Σκουριές δεν έχουν δοθεί άδειες. Με την Απόφαση του Σκουρλέτη το 2016, που θεωρώ ότι είναι και το κορυφαίο από αυτά που έχει κάνει η Κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή η εταιρεία δεν έχει μελέτη που να αποδεικνύει ότι πράγματι μπορεί να εφαρμόσει το λόγο για τον οποίο γίνονται όλα αυτά, που είναι η παραγωγή καθαρού χρυσού και χαλκού, τη μεταλλουργία πάνω στην οποία στηρίζεται όλο το επενδυτικό της σχέδιο. Άρα δεν μπορεί να προχωρήσει και όλες τις άλλες εργασίες που σχετίζονται με την μεταλλουργεία. Και αυτός είναι και ο λόγος που δεν παίρνει την άδεια στις Σκουριές. Μπορώ όμως να αναφέρω κι άλλα (που έκανε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), τους συνεχής ελέγχους οι οποίοι έγιναν, τα πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν, τα οποία τα αναίρεσαν τα Ελληνικά δικαστήρια. Δεν έχει τελειώσει όμως αυτή η υπόθεση,  τα δυο εκατομμύρια τα οποία είχαν καταλογιστεί στην αρχή του 2016 βρίσκονται σε εκδίκαση αυτή τη στιγμή. Αλλά έχουν επιβληθεί και άλλα πρόστιμα στην εταιρεία, γύρω στις 400.000€. Υπάρχει επιτροπή η οποία ελέγχει εάν το φράγμα του Κοκκινόλακκα γίνεται σωστά ή όχι. Οι άδειες που δόθηκαν στον Κοκκινόλακκα περιέχουν πάντα έναν όρο. Εάν η Επιτροπή η οποία έχει συσταθεί αποφασίσει ότι ο τρόπος που γίνεται δεν είναι σωστός, η εταιρεία με δικιά της ευθύνη με δικά της έξοδα πρέπει να αποκαταστήσει τις βλάβες που έχει προκαλέσει.

-Οι υπηρεσίες του Υπουργείου, λένε ότι στον Κοκκινόλακκα η εταιρεία παραβιάζει τον νόμο όσον αφορά την διαχείριση υγρών αποβλήτων, όσον αφορά την κατασκευή του φράγματος. Γι’ αυτά τα πράγματα έχει γίνει κάτι;

Κατερίνα Ιγγλέζη: Έχουν επιβληθεί πρόστιμα γι’ αυτά.

-Αρκούνε τα πρόστιμα για μία κατάσταση που μπορεί να είναι επιζήμια περιβαλλοντικά και να θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Κατερίνα Ιγγλέζη: Συμφωνώ απόλυτα, δεν αρκούν τα πρόστιμα το έχω ξαναπεί. Η περιβαλλοντική νομοθεσία ορίζει ότι όταν οι παραβάσεις γίνονται κατ΄εξακολούθηση δεν αρκούν τα πρόστιμα. Όταν γίνεται κατ΄εξακολούθηση θα πρέπει να σταματούν οι εργασίες και να ανακαλείται η ΑΕΠΟ. Εγώ προς αυτή την κατεύθυνση είμαι και παλεύω και πιέζω την Κυβέρνηση.

-Από την οποία αυτό που περίμεναν όλοι από την επόμενη της εκλογής, θα έκλεινε αυτή την ιστορία που λέγετε Σκουριές, θα έβαζε ένα λουκέτο, θα έδιωχνε την εταιρεία. Κι ας έτρεχε η εταιρεία στα Διεθνή Δικαστήρια. Αυτή είναι η ιστορία να το πω πολύ απλά κ. Ιγγλέζη

Κατερίνα Ιγγλέζη: Θα σας πω μόνο κάτι, ότι η εταιρεία αυτή τη στιγμή διεκδικεί από την Ελληνική κυβέρνηση, με εξώδικο που έχει στείλει 750.000.000 € Ξέρετε με τι αντιστοιχεί αυτό; Με την 13η σύνταξη. Η χώρα μας βρισκότανε σε τέτοια δημοσιονομική πίεση από τους δανειστές μας. Έγινε μεγάλη προσπάθεια ώστε να βγούμε από αυτό τον ασφυκτικό κλοιό μνημονίων.

Εάν λοιπόν η εταιρεία κατέφευγε στα Διεθνή Δικαστήρια και της επιδικαζόταν μία αποζημίωση, αυτή θα ήταν (από έγκυρες εκτιμήσεις το γνωρίζω) περί των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.

-Άρα υπήρχαν και άτυπα μνημόνια?

Κατερίνα Ιγγλέζη: Νομίζω ότι αυτό είναι προφανές και έχει φανεί σε πάρα πολλούς τομείς. Αλλά από την άλλη επιμένω ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε όλα αυτά που έκανε απέναντι στη εταιρεία. Μην ξεχνάμε ότι η εταιρεία έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είναι στο φάσμα της χρεοκοπίας, δεν έχει βγει από αυτό ακόμα.

-Γι’ αυτό και πανηγύρισαν με τις αλλαγές.

Κατερίνα Ιγγλέζη: Γι’ αυτό και μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είχε μια σημαντική αύξηση η τιμή της μετοχής της eldorado. Από την άλλη μεριά όμως έχεις ένα Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος λέει ότι την άλλη μέρα θα δοθούν άδειες στις Σκουριές από την ώρα που θα βγει κυβέρνηση.

-Και άρα αυτό στο οποίο εσείς καλείτε τον κόσμο ποιο είναι;

Κατερίνα Ιγγλέζη: Αυτή η κυβέρνηση, με τις παραλείψεις της, τις ολιγωρίες της τα λάθη της, ότι θέλετε μπορείτε να της καταλογίσετε, δεν έκανε αυτό το οποίο υποσχέθηκε. Νομίζω ότι ήταν και ουτοπικό αυτό που λέγαμε τότε. Κάνω κι εγώ την αυτοκριτική μου, ότι ήταν ουτοπικό αυτό που λέγαμε ότι την άλλη μέρα κλείνει, δεν είναι εύκολο να κλείσεις μια αδειοδοτημένη με συμβάσεις εταιρεία. Δεν είναι τόσο εύκολο τελικά. Αλλά παρόλα αυτά όλο αυτό διάστημα η Κυβέρνηση έκανε αυτό που επιβάλει η περιβαλλοντική νομοθεσία, έγιναν οι έλεγχοι, καταλογίστηκαν τα πρόστιμα, υπήρξε σταμάτημα εργασιών στις Σκουριές, όπου εκεί ήταν και η καρδιά της όλης ιστορίας. Υπήρξε η απόρριψη της μεθόδου της μεταλλουργίας, μία πολύ σημαντική παράμετρος την οποία έβαζε πάντοτε το κίνημα, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να εφαρμοστεί αυτή η μεταλλουργία, ούτε η τεχνική ούτε η περιβαλλοντική. Όλα αυτά τα βήματα δείχνουν ότι υπήρξε μία κατεύθυνση της Κυβέρνησης χωρίς βέβαια επαναλαμβάνω αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν ολιγωρίες και πισωγυρίσματα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)