to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κατ’ ευθείαν στην καρδιά της Δημοκρατίας

Το ζήτημα είναι να μην βάλεις, όσο άθελά σου, την τρομοκρατία και τους τρομοκράτες στο πολιτικό παιχνίδι. Να μην τους καταστήσεις «συνομιλητές». Αν το κάνεις, την πάτησες…


Φαίνεται λοιπόν ότι κι αυτή τη φορά την πατήσαμε. Είναι ό,τι ακριβώς προκύπτει από τις αντιδράσεις στο τρομοκρατικό χτύπημα κατά του Λουκά Παπαδήμου. Αντιδράσεις ποικίλες,  από πολλές, και άκρως αντιτιθέμενες πλευρές.

Δεν τίθεται, φυσικά, θέμα με κείνους που εκφράζονται επιχαίροντες για το γεγονός. Μ’ αυτούς, έτσι κι αλλιώς, δεν υπάρχει κοινός τόπος συζήτησης, διαλόγου, συνεννόησης, ακόμη και αντιπαράθεσης. Ζούμε σε διαφορετικούς γαλαξίες, πολιτικά και –κυρίως- πολιτισμικά.

Μιλούμε για τους άλλους. Εκείνους που θεώρησαν πως είναι τώρα η στιγμή (και η ευκαιρία) να θυμηθούν και να θυμίσουν τις πολιτικές διαφορές τους με τον πρώην Πρωθυπουργό. Ή να εκφράσουν την απαξίωσή τους απέναντί του. Αν το έκαναν πριν από ένα μήνα, αν το κάνουν μετά από καιρό, κανένα πρόβλημα. Σήμερα όμως μονάχα ζημιά προκαλούν, μεγάλη ζημιά. Προσφέροντας άλλοθι στους τρομοκράτες.

Και μιλούμε επίσης για κείνους που ψάχνουν «ηθικούς αυτουργούς» σε όσους αντιπολιτεύτηκαν τότε τον Λουκά Παπαδήμο. Αυτούς τους αμφισβητίες της ίδιας της Δημοκρατίας. Που δεν καταλαβαίνουν (οι περισσότεροι απ’ αυτούς, απλώς, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν) πως η πολιτική αντιπαράθεση η όσο σκληρή, η αντιπαλότητα η όσο δριμεία, είναι η ουσία της Δημοκρατίας. Ακριβώς αυτή.

Λες και αν – ό μη γένοιτο – παραλάβει αύριο τρομοδέμα ο Αλέξης Τσίπρας δικαιούμαστε ν’ αναζητήσουμε τους ηθικούς αυτουργούς στον Μητσοτάκη, στη Γεννηματά, στον Κουτσούμπα, στον Θεοδωράκη. Από τους οποίους ο Πρωθυπουργός έχει ακούσει και ακούει καθημερινά τα χειρότερα. Αυτό κι αν θα ήταν, αυτό κι αν είναι χτύπημα κατά της Δημοκρατίας. Κατ’ ευθείαν στην καρδιά της. Ή λες και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής που κι εκείνος υπήρξε παραλήπτης, προ ολίγων μόλις ημερών, φακέλου με σφαίρες, είχε ποτέ στοχοποιηθεί από πολιτικούς αντιπάλους. Έτσι ώστε να βρουν αφορμή και πάτημα και άλλοθι και επιχειρήματα οι τρομοκράτες.

Το χειρότερο, το απολύτως χειρότερο λοιπόν, είναι ότι κάποιοι επιχειρούν να συνδέσουν την τρομοκρατία με το πολιτικό κλίμα. Υποστηρίζοντας πως είναι οι εντάσεις του δημοσίου βίου που οπλίζουν το χέρι των τρομοκρατών. Παρέχοντάς τους, μ’ αυτόν τον τρόπο, πολιτικά ακόμη και «ηθικά» ελαφρυντικά. Παγίδα στην οποία πέφτουν και πολιτικά κόμματα και πολιτικές προσωπικότητες. Για κοντόφθαλμα μικροπολιτικούς λόγους, προφανώς. Κάποιοι μάλιστα θυμήθηκαν, σήμερα, ακόμη και τις πλατείες των «αγανακτισμένων». Επιχειρώντας να αποδώσουν εκεί την «στοχοποίηση» του Λουκά Παπαδήμου. Δίχως ν’ αντιλαμβάνονται πως στοχοποιούν έτσι, ενοχοποιώντας την, την πολιτική αντιπαράθεση, την πολύμορφη έτσι κι αλλιώς. Για σκεφτείτε το λίγο. Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου αποκαλούσε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη «Εφιάλτη», θα έπρεπε να περιμένουμε πως αυτό θα ενεργοποιήσει τρομοκρατικού τύπου διαθέσεις εναντίον του; Ή όταν ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήριζε τον Κώστα Σημίτη «Αρχιερέα της Διαπλοκής». Για να μείνουμε μονάχα σε δύο από τις αιχμηρότερες «στιγμές» της νεότερης πολιτικής ιστορίας του τόπου.

Και επιτέλους, μονάχα κλασικά ανιστόρητοι θα μπορούσαν να αποδώσουν στην Αριστερά στάση ανοχής απέναντι στην τρομοκρατία. Όταν είναι ακριβώς η Αριστερά που έχει υποστεί, όσο κανείς, την τρομοκρατική βία όχι και τόσο παλαιών εποχών. Και όταν είναι απολύτως βέβαιο πως η τρομοκρατία, πάντα και παντού, ενεργοποιεί συντηρητικά ανακλαστικά. Ότι οδηγεί στην αναβάθμιση των κατασταλτικών μηχανισμών. Στην περιστολή εντέλει των ατομικών αλλά και των συλλογικών δικαιωμάτων. Ότι λειτουργεί, μ’ άλλα λόγια, ευθέως, ευθύτατα, κατά των λαϊκών συμφερόντων.

Το ζήτημα λοιπόν αυτό είναι. Να μην βάλεις, με τον όποιο τρόπο και από την όποια κατεύθυνση, την τρομοκρατία και τους τρομοκράτες στο πολιτικό παιχνίδι. Να μην τους καταστήσεις «συνομιλητές». Αν το κάνεις, την πάτησες…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)