to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κατ’ επάγγελμα μοιρολογίστρες...

Πόσα χρόνια είχαμε ν’ ακούσουμε για αυξήσεις αντί για μειώσεις; Εννιά - δέκα χρόνια; Ναι, κάπου τόσο. Πόσα χρόνια είχαμε ν’ ακούσουμε για προσλήψεις αντί για απολύσεις;


Το ίδιο. Ε, και μόνο γι' αυτό, και πέρα από την ουσία του πράγματος, δεν θα 'πρεπε, αν όχι να πανηγυρίσουμε, τουλάχιστον να χαρούμε; Βλέποντάς το, έστω, στον συμβολισμό του. Ως την έναρξη της διαδικασίας επιστροφής στην κανονικότητα.

Κι όμως, δεν χαίρονται όλοι. Κάποιοι μάλιστα επιδεικτικά δυσφορούν. Ψάχνοντας να βρουν γκρίζες όψεις στις περί ων ο λόγος ευεργετικές ρυθμίσεις. Και άλλη μια φορά εκτίθενται...

Επιδεικτικά δυσφορούν η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., με την αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Όπως έκαναν και με την αναγγελία των δεκάδων χιλιάδων προσλήψεων στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Κοινωνική Πρόνοια. Και μάλιστα με τη μόλις εξασφαλισθείσα αναλογία του «ένα προς ένα». Και σχεδόν μοιρολογούν προβλέποντας τα χείριστα για την «ευστάθεια» των επιχειρήσεων, όπως και για τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας. Δίχως την παραμικρή έγνοια για τις, εξ αυτών, ανακουφιζόμενες κοινωνικές ομάδες. Αλλά και δίχως να λογαριάσουν πόσες, έως τώρα, φορές διαψεύστηκαν οικτρά στις δυσοίωνες προβλέψεις τους. Σχεδόν πάντα. Αλλά συνεχίζουν. Και επιμένουν να εκτίθενται...

Και τι βρήκαν να πουν, παρακαλώ; Ότι φέρνει τώρα τις αυξήσεις ο Τσίπρας, προκειμένου να μετατεθεί η προσοχή της κοινής γνώμης από τη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζει η Ν.Δ. Μα ο Τσίπρας πανηγυρίζει για τις Πρέσπες θεωρώντας τες ως το μείζον επίτευγμα της πρωθυπουργικής του θητείας. Και κάθε άλλο παρά επιδιώκει να ξεχαστεί. Όντας βέβαιος ότι, τελικά, θα του πιστωθεί από τους πολίτες.

Όσο για το ΚΙΝ.ΑΛΛ., το οποίο, στην αγωνιώδη προσπάθειά του να βρει πάντα κάτι να πει και, αν είναι δυνατόν, να πλειοδοτήσει στον αντι-ΣΥΡΙΖΑ ανταγωνισμό του με τη Ν.Δ., υποστηρίζει πως οι αυξήσεις θα εξανεμιστούν με τη μείωση του αφορολόγητου.

Προσέξτε, με την μείωση του αφορολόγητου που θά 'ρθει το 2020. Τη στιγμή που όλος ο κόσμος είναι πεπεισμένος πως και το αφορολόγητο θά 'χει την καλή τύχη των συντάξεων. Ότι δηλαδή ούτε το αφορολόγητο θα μειωθεί την 1.1.20, όπως ακριβώς δεν περιεκόπησαν οι συντάξεις την 1.1.19.

Άσε δε που τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν έδειξαν να αισθάνονται καν την ανάγκη να απολογηθούν, επειδή είναι ακριβώς εκείνοι που μείωσαν τον κατώτατο και που εισήγαγαν τον υποκατώτατο μισθό. Ντροπιαστικά πράγματα και τα δύο...

Ας μη στοιχηματίζουμε για Μάιο...

«Έχω ένα στενάχωρο νέο για τη Ν.Δ. Βγήκαμε με επιτυχία στις αγορές»... Έτσι ξεκίνησε, την περασμένη Τρίτη, την ομιλία του στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αναφερόμενος την υπεραπόδοση του μόλις εκδοθέντος πενταετούς ομολόγου. Ως προπομπού της έκδοσης του δεκαετούς ομολόγου, το οποίο, απ’ ό,τι όλα δείχνουν, όπου να 'ναι έρχεται. Κι όμως, η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιμένουν ότι η χώρα βρίσκεται ακόμη «εκτός αγορών».

Θυμίζουν δε ότι και η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλουείχε βγει κι εκείνη με πενταετές ομόλογο στις αγορές το 2014. Παραλείποντας πάντως να πουν πως το επιτόκιο που τότε επετεύχθη ήταν σημαντικά υψηλότερο του σημερινού. Όπως παραλείπουν επίσης να πουν πως τα spreads του δεκαετούς ομολόγου σήμερα, παρότι ακόμη δεν μας αρέσουν, είναι χαμηλότερα εκείνου με το οποίο η χώρα δανειζόταν την περίοδο 2008-2009, δηλαδή τα δύο τελευταία προμνημονιακά χρόνια!

Τι τα θέλετε, η αντιπολιτευτική ένδεια του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά είναι τόσο δεδομένη και τόσο εμφανής, ώστε τους οδηγεί σε πλήρη αμηχανία επιλογών και δράσης. Με συνέπεια τις διαρκείς γκάφες και τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις. Έτσι ώστε εισπράττουν το χειρότερο για τον όποιον πολιτικό οργανισμό. Την απόλυτη δυσαρμονία προς το δημόσιο αίσθημα.

Γιατί βέβαια κάτι περισσότερο καταλαβαίνουν και κάπως καλύτερα αισθάνονται την πραγματικότητα οι πολίτες. Η πολύ πέραν του ρόλου τους εμμονική αντι-ΣΥΡΙΖΑ πρακτική τούς ανάγει σε κατ’ έθος και κατ’ επάγγελμα μοιρολογίστρες, οτιδήποτε κι αν συμβαίνει στη χώρα.

Και ξέρετε κάτι; Καθώς ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί στον απόλυτο βαθμό την πρωτοβουλία των κινήσεων. Και καθώς τώρα μόλις αρχίζει να ξεδιπλώνει την κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησής του. Φαίνεται πως μάλλον αδυνατίζει το σενάριο για τετραπλές εκλογές τον προσεχή Μάιο. Και ισχυροποιείται όλο και περισσότερο εκείνο της πλήρους εξάντλησης της τετραετίας...

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)