to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:56 | 23.10.2019

Πολιτισμός

ΚΑΣ: Απόσπαση των αρχαιοτήτων από τις «Σκουριές» Χαλκιδικής - Η αντίδραση της Κυρ. Μάλαμα

Να διατηρηθούν τα αρχαία στις Σκουριές και να ελεγχθεί η εταιρία για τις καταστροφές που έχει προκαλέσει στον αρχαιολογικό χώρο ζήτησε η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα


Να μη διατηρηθούν οι αρχαιότητες στη θέση «Σκουριές» Χαλκιδικής, οι οποίες ανακαλύφθηκαν στο πλαίσιο κατασκευής του έργου «Μεταλλευτικές-Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας» της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», γνωμοδότησαν κατά πλειοψηφία (με μια μειοψηφική ψήφο) τα μέλη του ΚΑΣ. Από τις αρχαιότητες που θα αποσπαστούν, οι καλύτερα διατηρημένες -τα κατάλοιπα κτιρίου και μια λιθόστρωτη επιφάνεια- θα μεταφερθούν στη θέση «Κόνιαρη», ένα χιλιόμετρο περίπου από τις «Σκουριές», όπου, σύμφωνα με τον όρο που συνόδευσε τη γνωμοδότηση, θα πρέπει να υπάρξει μνημόνιο συναντίληψης με την εταιρεία για την ανάδειξή τους.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των ευρημάτων στις «Σκουριές», που πιστοποιούν το διαχρονικό μεταλλουργικό ενδιαφέρον στην περιοχή από τον 2ο αι. π.Χ., εκτός από τα κατάλοιπα κτιρίου και τη μικρή λιθόστρωτη επιφάνεια, έχουν βρεθεί λάκκοι και πασσαλότρυπες, καθώς και αρκετά κινητά ευρήματα, όπως ακροφύσια φυσερών, τα οποία διοχέτευαν οξυγόνο στον κλίβανο, τμήματα από οινοχόες κι ένας «θησαυρός» 12 νομισμάτων. Στη θέση όπου θα μεταφερθούν έχουν αποκαλυφθεί αρχαία του 6ου αι. μ.Χ., μεταξύ των οποίων κι ένα αψιδωτό κτίριο, τα οποία φαίνεται να είχαν σχέση με τη μεταλλουργία.

Το θέμα χτες βράδυ στο ΚΑΣ συζητήθηκε εξ αναβολής. Έχει αναβληθεί συνολικά τέσσερις φορές από το 2015 επειδή εκκρεμούσαν απόφαση του ΣτΕ ή -την τελευταία φορά- έγκριση τεχνικής μελέτης, από τις οποίες εξαρτιόταν η συνέχιση της εξόρυξης στην περιοχή από την εταιρεία. Επίσης, τον Σεπτέμβριο του 2016 πραγματοποιήθηκε αυτοψία από μέλη του ΚΑΣ, σύμφωνα με το πόρισμα της οποίας προτάθηκε, μεταξύ άλλων, η διατήρηση των αρχαιοτήτων στο σημείο εύρεσής τους ή, αν δεν μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, η μεταφορά και ανάδειξη του κτιρίου και της λιθόστρωτης επιφάνειας σε κατάλληλο χώρο.

Όπως τονίστηκε στη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση, κατά την οποία διαβάστηκε και σχετικό έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ παρέστησαν και εκπρόσωποι της εταιρείας (είχαν ζητήσει παράσταση), σήμερα δεν υπάρχουν εκκρεμότητες. Οι εγκαταστάσεις στις Σκουριές είναι πλήρως αδειοδοτημένες, ενώ η όποια εκκρεμότητα της εταιρείας με το ΣτΕ έχει να κάνει με άλλη περιοχή και όχι για τη συγκεκριμένη χρήση.

Τα μέλη του ΚΑΣ συζήτησαν το θέμα της διατήρησης ή μη των πενιχρών αν και -για πολλούς- αντιπροσωπευτικών για τις μεταλλευτικές εργασίες της αρχαιότητας καταλοίπων. Το σύνολο σχεδόν των μελών τάχθηκε υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων και μεταφοράς των δυο εξ αυτών (κατάλοιπα κτιρίου και λιθόστρωτου) σε μια περιοχή, όπου με την κατάλληλη ανάδειξη να μπορούν δώσουν πολύτιμες πληροφορίες. Το μέλος που μειοψήφησε μίλησε για ταπεινά και ευτελή αρχαία, που όμως είναι σπουδαία γιατί δίνουν τη μαρτυρία μιας δραστηριότητας την οποία ελάχιστες φορές έχουμε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε.

Σημειώνεται ότι αιτήματα για αναβολή του θέματος υπήρξαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης, καθώς και από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), εκπρόσωποι του οποίου παρέστησαν στη συνεδρίαση για να εκθέσουν τις απόψεις του. Σύμφωνα με τον ΣΕΑ, οι αρχαιότητες πρέπει να διατηρηθούν λόγω της σημασίας τους, αλλά και του ενιαίου συνόλου που δημιουργούν με το φυσικό τοπίο, καθώς και με το ευρύτερο δίκτυο θέσεων, όπως τα αρχαία Στάγειρα και η αρχαία Άκανθος.

Κ. Μάλαμα: Να διατηρηθούν τα αρχαία στις Σκουριές και να ελεγχθεί η εταιρία για τις καταστροφές που έχει προκαλέσει στον αρχαιολογικό χώρο.

Η εισήγηση της βουλευτή Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακής Μάλαμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σε σχέση με την διατήρηση του αρχαιολογικού χώρου των Σκουριών:

Κυρίες και κύριοι, η αρχαιολογική σκαπάνη στις Σκουριές, παρόλα τα εμπόδια που ενδεχομένως κατά καιρούς συνάντησε η αρχαιολογική υπηρεσία, κατέδειξε ότι ο ευρύτερος χώρος αποτέλεσε ένα σημαντικό κέντρο μεταλλουργίας των μακεδονικών χρόνων. Τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν δείχνουν σταθερή εγκατάσταση ανθρωπογενούς δραστηριότητας, αντίστοιχης εκείνης του Λαυρίου, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι Σκουριές ήταν πιθανότατα ένα από τα σημαντικότερα μεταλλευτικά κέντρα του αρχαιοελληνικού κόσμου. Όσοι βιώνουμε την καθημερινότητα της βορειοανατολικής Χαλκιδικής γνωρίζουμε ότι τα τελευταία τουλάχιστον 40 χρόνια δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια εις βάθους μελέτης και ανασκαφής στην ευρύτερη περιοχή. Ως βουλευτής του Νομού Χαλκιδικής έχω ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο κι έχω τοποθετηθεί στην Ολομέλεια σχετικά με την ανάγκη να προστατευτούν οι αρχαιολογικοί χώροι που βρίσκονται εκεί, αλλά και να προχωρήσει σε βάθος το ανασκαφικό έργο.

Για διάφορους λόγους, κυρίως όμως λόγω της τεράστιας πίεσης συμφερόντων, τα αρχαιολογικά ευρήματα υποβαθμίζονται επικοινωνιακά εδώ και χρόνια, κυρίως από πολιτικούς κι οικονομικούς παράγοντες, ενώ κατηγορείται συστηματικά η αρχαιολογική υπηρεσία για καθυστερήσεις κι εμπλοκές στην ανάπτυξη επενδύσεων και δη των μεταλλευτικών. Σε σχέση με τα αρχαιολογικά ευρήματα στις Σκουριές, είναι σαφές ότι θα πρέπει η αρχαιολογική έρευνα να εμβαθύνει. Όπως φαίνεται από τα πρώτα ευρήματα οι τόποι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στο χωρικό εύρος που σχεδιάζεται το υποέργο των Σκουριών είναι τουλάχιστον τρεις κι ενδέχεται ο αρχαιολογικός πλούτος που δεν έχει ακόμα εξερευνηθεί να παρουσιάζει πολύ σημαντικό ενδιαφέρον.

Ταυτόχρονα, ήδη η εταιρία με τα έργα που έχει ξεκινήσει έχει αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά των αρχαιολογικών και των γεωμορφολογικών ευρημάτων. Στο πλαίσιο αυτό η αρχαιολογική υπηρεσία οφείλει, στα πλαίσια της προστασίας του αρχαιολογικού πλούτου, να ξεκινήσει ένα διευρυμένο πρόγραμμα αρχαιολογικής ανασκαφής κι εντός των Σκουριών, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, για την οποία υπάρχουν διαρκείς καταγγελίες πολιτών για σύληση αρχαιολογικών τόπων που είναι παρατημένοι εδώ και χρόνια.       

Ως προς το ζήτημα της μεταφοράς των μέχρι στιγμής ευρημάτων στις Σκουριές, θα πρέπει να τονιστεί ότι η μεταφορά τους έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η οποία είναι σαφής ως προς το γεγονός ότι εφόσον δεν ληφθεί οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα της μεθόδου μεταλλουργίας, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει απόφασης μετακίνησης. Οφείλουμε να σεβαστούμε την προηγούμενη απόφαση του ΚΑΣ και ταυτόχρονα θα πρέπει η αρχαιολογική υπηρεσία και το υπουργείο να ερευνήσουν σε βάθος τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής κι όχι να προκρίνεται η επιχειρηματολογία της εταιρίας.

Σας καλούμε λοιπόν να παραμείνετε στη λογική της απόφασης του 2016 και να μην λάβετε καμία απόφαση μεταφοράς των αρχαιοτήτων των Σκουριών. Παράλληλα θα πρέπει να διενεργηθεί άμεσα αυτοψία σε βάθος διότι υπάρχουν σοβαρότατες καταγγελίες ότι πλησίον των αρχαιοτήτων έχουν τοποθετηθεί μπάζα κι ο χώρος ενδέχεται να έχει υποστεί εσκεμμένες καταστροφές. Θεωρούμε επίσης απαραίτητο να μην ληφθεί καμία απόφαση προτού ξεκαθαρίσει το ζήτημα της μεταλλουργίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο είναι κομβικό, καθώς διαφαίνεται ότι η εταιρία δεν μπορεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της σε σχέση με την μεθοδολογία μεταλλουργίας κι άρα δεν είναι βέβαιο ότι το υποέργο των Σκουριών θα ξεκινήσει, εφόσον υπάρξει αρνητική απόφαση από το ΣτΕ.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις αρχαιότητες και την αρχαιολογική έρευνα, όχι ως πρόβλημα, όπως θέλει να το παρουσιάζει η εταιρία που κάνει τις εξορύξεις, αλλά ως κεφάλαιο για την Χαλκιδική. Η προστασία τους αποτελεί συνταγματικό καθήκον και δεν θα πρέπει να διολισθήσουμε στην επιχειρούμενη προπαγάνδα ότι οι συγκεκριμένες αρχαιότητες, εντός εισαγωγικών, “δεν είναι δα και η Ακρόπολη”. Στο πλαίσιο αυτό τασσόμαστε με την αναβολή της απόφασης μέχρι να τελεσιδικήσει το θέμα της μεταλλουργίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ταυτόχρονα καλούμε το υπουργείο πολιτισμού να παρέμβει ενεργητικά για την διάσωση των αρχαιοτήτων σε όλη την αναφερθείσα περιοχή. Σας ευχαριστώ  ​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)