to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:30 | 19.12.2019

πηγή: parallaximag.gr

Πολιτισμός

Το ΚΑΣ αποφάσισε να αποσπάσει τα αρχαία από το μετρό - Απίστευτη ολονύκτια συνεδρίαση

Μαύρη μέρα για την πόλη η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου τον τεμαχισμό και την απόσπαση των Αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο σταθμό της Βενιζέλου


Μετά από μια απίστευτη συνεδρίαση, που ξεκίνησε στις 6 χθες το απόγευμα και κράτησε μέχρι αυτή τη στιγμή, 8:30 το πρωί της Πέμπτης, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε με 13 ψήφους υπέρ και δυο κατά, τον τεμαχισμό και την απόσπαση των Αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο σταθμό της Βενιζέλου. Κατά ψήφισαν η Τζένη Βελένη και ο καθηγητής Βλάσης Κουμούσης. Αποχώρησε στις 4 το πρωί η κ. Ανδρουλιδάκη η οποία και δεν ψήφισε. Από την ψηφοφορία απείχε τελικά και ο κ. Μανώλης Κορρές ο οποίος δήλωσε παρών και δεν ψήφισε στο τέλος.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε συστηματική προσπάθεια αποδόμησης όλων των προηγούμενων λύσεων της κατά χώρα διατήρησης και παρουσίασης ως μοναδικής λύσης αυτής της απόσπασης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν μέλη του ΚΑΣ ρώτησαν την Αττικό Μετρό “γιατί δεν καταργείται ο σταθμός και να λειτουργήσει χωρίς αυτόν το μετρό;” για να λάβουν την απάντηση ότι χωρίς αυτόν το Μετρό δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα μέλη του ΚΑΣ δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ επί τόπου τον σταθμό και δεν έχουν δει τις αρχαιότητες που βρέθηκαν.

Τα μέλη της Κίνησης Πολιτών έδωσαν μια γενναία ομιλία στο ΚΑΣ αν και στην πραγματικότητα το κλίμα ήταν απόλυτα ειρωνικό εναντίον τους από τον Γ.Γραμματέα του Υπουργείου από την αρχή και τους διέκοπτε διαρκώς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας μίλησαν στο ΚΑΣ στις 3 το πρωί ενώ τα μέλη της Κίνησης Πολιτών μπήκαν στην αίθουσα στις 1:45 τη νύχτα μετά από 8 ώρες ορθοστασίας όπως θα διαπίστωσετε και στην εικόνα που είναι τραβηγμένη μετά τα μεσάνυχτα.

ΣΥΡΙΖΑ: Η απόφαση για τη μεταφορά των αρχαίων διαγράφει την ιστορία και τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για χειραγωγούμενη από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ απόφαση εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η σημερινή απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, απόφαση χειραγωγούμενη από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και προαναγγελθείσα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους.

Πρόκειται για μία απόφαση που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Κι αυτό γιατί, μέσω του ΚΑΣ, το Υπουργείο Πολιτισμού χλεύασε και απαξίωσε, και έμπρακτα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, την ελληνική επιστημονική κοινότητα, τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, τους ευαισθητοποιημένους πολίτες της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης. Αγνόησε ήδη ειλημμένες και τεκμηριωμένες αποφάσεις, εργασίες που είχαν ήδη ξεκινήσει, τις εκκλήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων και διεθνών οργανισμών.

Περιφρόνησε την ίδια την πόλη της Θεσσαλονίκης και τη μακραίωνη ιστορία της, αποφασίζοντας την καταστροφή ενός σημαντικού, σπάνιου, πολύτιμου μνημείου της. Υποθήκευσε το μέλλον της πόλης και την καθημερινότητα των πολιτών της. Όλα θυσιάστηκαν στο βωμό της προσωπικής και μικροπολιτικής εκδικητικότητας και των ιδιωτικών συμφερόντων.

Δεν θα μείνουμε άπραγοι μπροστά σε αυτή την καταστροφή. Δεσμευόμαστε ότι θα στηρίξουμε την επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης σε κάθε τους ενέργεια που θα έχει στόχο να την αποτρέψει.

Είμαστε και θα είμαστε παρόντες σε κάθε κοινωνική κινητοποίηση, σε κάθε νομική ή άλλη ενέργεια, σε κάθε προσπάθεια διεθνοποίησης του εγκλήματος που πρόκειται να συντελεστεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με ευθύνη εκείνων που μέχρι πρόσφατα πολιτεύονταν με όχημα τη φτηνή πατριδοκαπηλία και σήμερα δεν διστάζουν να διαγράψουν αιώνες πολιτισμού και ιστορίας.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Στην αρχή της συνεδρίασης απέρριψαν αίτηση εξαίρεσης του κ. Μανώλη Κορρέ, που είναι αδερφός του κ. Δημήτρη Κορρέ, στον οποίο ανήκει η εταιρία που θα αποσπάσει τις αρχαιότητες και ο οποίος μίλησε λίγο αργότερα για τον τρόπο που θα αποσπαστούν και του κ. Μιχάλη Τιβέριου που παλαιότερα ήταν σύμβουλος έμμισθος της Αττικό Μετρό. Ο κ. Μανώλης Κορρές τελικά δεν ψήφισε. Σε όσους κατέθεσαν την αίτηση δεν δόθηκε ο λόγος να αιτιολογήσουν.

Οι αρχαιολόγοι μιλώντας είπαν ότι το ΚΑΣ καλείται να πάρει απόφαση κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ήταν το μεγαλύτερο σε διάρκεια και ένταση και εκφοβισμό ΚΑΣ. Ο πρόεδρος ήταν θετικός να δίνει το λόγο σε όσους φορείς ήταν υπέρ της απόσπασης. Ο Σύλλογος Αρχαιολόγων μπήκε να μιλήσει στις 5 το πρωί. Οι δημοσιογράφοι είχαν αποχωρήσει στις 4 το πρωί. Οι αρχαιολόγοι καταγγέλουν ότι  είναι πρωτοφανές η Αττικό Μετρό μπήκε πρώτη και η Εφορία Αρχαιοτήτων, καθ΄ύλη αρμόδια δεν παρίστατο. Ο κ. Μιχάλης Τιβέριος προσέβαλε την καθηγήτρια Μελίνα Παϊσίδου της Κίνησης Πολιτών η οποία του ζήτησε να ανακαλέσει και κείνος αναγκάστηκε να το κάνει.

Η Τζένη Βελένη, η σπουδαία Αρχαιολόγος της Θεσσαλονίκης, αυτή η γενναία φωνή που δεν λύγισε μέχρι τέλους, ακόμα και όταν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΟ της χτύπησε το χέρι στο τραπέζι μιλώντας της απαξιωτικά μέσα στο ΚΑΣ, είναι Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και πρόσφατα αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης από τον Πρόεδρό του, Καθηγητή Jean Chambaz.

Λίγα λόγια για κείνη επειδή η Ιστορία θα μιλά μια μέρα για την σημερινή της πράξη:

Επιμελήτρια αρχαιοτήτων στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Έδεσσας και Θεσσαλονίκης (1979-2003). Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας (2003-2006). Αναπληρώτρια προϊσταμένη στην Εφορεία Σπηλαιολογίας Βορείου Ελλάδας (2006), αναπληρώτρια προϊσταμένη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας (2014). Από τον Απρίλιο του 2006 μέχρι τον Φεβρουάριο 2018 ήταν διευθύντρια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, τον Ιούνιο 2017 έγινε αναπληρώτρια προϊσταμένη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων  Πόλης. Από τον Φεβρουάριο 2018, έγινε κανονική προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης μέχρι τον Ιούνιο 2018, οπότε επιλέχτηκε μετά από δημόσια προκήρυξη της θέσης γενικής διευθύντριας στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Αθήνα, όπου σήμερα υπηρετεί. Μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου 2006-2008 και 2015-σήμερα.

Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Μουσείων (2012 έως σήμερα), μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων. Επίσης, είναι μέλος σε πολλές επιτροπές και συμβούλια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Φορέων και Ιδρυμάτων όπου ex officio συμμετέχει η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ο Βλάσης Κουμούσης είναι καθηγητής Δομοστατικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)