to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:07 | 22.10.2013

Κοινωνία

Καρτέλ υψηλών τιμών σε φροντιστήρια - Από το 2012 η καταγγελία της ΟΙΕΛΕ

Πρόστιμα 855.356 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε 600 φροντιστήρια που «συντόνιζαν την τιμολογιακή πολιτική τους»


Όπως αναφέρει η«Εφημερίδα των Συντακτών», με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι πέντε σύλλογοι του συστήματος PALSO, με συνολικά 600 μέλη-φροντιστήρια ξένων γλωσσών σε όλη την Ελλάδα, αποκαλύφθηκε ότι είχαν συστήσει καρτέλ. Με αυτό συντόνιζαν μεταξύ τους εδώ και μια δεκαετία τα δίδακτρα και τις παροχές, για να κερδίζουν εύκολα και σίγουρα λεφτά μέσα στην κρίση από τους σπουδαστές. Αποτελεί την πρώτη υπόθεση καρτέλ στην ιδιωτική εκπαίδευση που έρχεται στο φως έπειτα από έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Θύματά της, δεκάδες χιλιάδες σπουδαστές της Β. Ελλάδας, Χανίων, Ηρακλείου, Σερρών και Κιλκίς. Οι Αρχές επέβαλαν πρόστιμα στους πέντε συλλόγους, τα οποία θα κληθούν στην πραγματικότητα να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων.

Όπως σχολιάζει η «Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος» (ΟΙΕΛΕ), έχει καταγγείλει εδώ και χρόνια ότι «σύλλογοι φροντιστηρίων ξένων γλωσσών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Αττική, Βόρεια Ελλάδα, Κρήτη) είχαν στήσει καρτέλ με στόχο να υποχρεώνονται οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων – μελών τους να μην κατεβάζουν τις τιμές κάτω από ένα συγκεκριμένο ύψος, να μην μπορούν να δίνουν μεγαλύτερες παροχές και να μην συμμετέχουν σε άλλες εξετάσεις πιστοποίησης σπουδών». Παράλληλα, «οι συγκεκριμένοι εργοδότες που είχαν στήσει το καρτέλ, έστησαν  το 2010 το περιβόητο «Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών νομού Αττικής» με αδιαφανείς διαδικασίες και, σε πολλές περιπτώσεις, με απειλές και εκβιασμούς στους εργαζόμενους. Στόχος των εργοδοτών ήταν η υπογραφή, με τη συνέργεια του ψευδοσωματείου, συλλογικών συμβάσεων – μαϊμού με εξευτελιστικές αμοιβές για τους εργαζόμενους». 

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου της ΟΙΕΛΕ:

«Η ΟΙΕΛΕ εδώ και χρόνια καταγγέλλει συστηματικά αυτό που μόλις σήμερα βλέπει μαζικά το φως της δημοσιότητας: ότι σύλλογοι φροντιστηρίων ξένων γλωσσών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Αττική, Βόρεια Ελλάδα, Κρήτη) είχαν στήσει καρτέλ με στόχο να υποχρεώνονται οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων – μελών τους να μην κατεβάζουν τις τιμές κάτω από ένα συγκεκριμένο ύψος, να μην μπορούν να δίνουν μεγαλύτερες παροχές και να μην συμμετέχουν σε άλλες εξετάσεις πιστοποίησης σπουδών. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που συνεδρίασε για το ζήτημα τον Ιούλιο του 2012 επέβαλε στους συλλόγους των ιδιοκτητών φροντιστηρίων πρόστιμο 850.000 ευρώ περίπου που θα κληθούν να πληρώσουν τα φροντιστήρια – μέλη.

Αυτό που δεν αποκαλύπτει, όμως, σήμερα ο τύπος και αποτελεί ακόμη μια σημαντική πτυχή του προβλήματος είναι ότι οι συγκεκριμένοι εργοδότες που είχαν στήσει το καρτέλ, έστησαν  το 2010 το περιβόητο «Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών νομού Αττικής» με αδιαφανείς διαδικασίες και, σε πολλές περιπτώσεις, με απειλές και εκβιασμούς στους εργαζόμενους. Στόχος των εργοδοτών ήταν η υπογραφή, με τη συνέργεια του ψευδοσωματείου, συλλογικών συμβάσεων – μαϊμού με εξευτελιστικές αμοιβές για τους εργαζόμενους. Για τη διετία 2013-15 οι εργολάβοι του καρτέλ και το δήθεν εργατικό σωματείο (16 από τα 21 μέλη που υπογράφουν στο Πρωτοδικείο είναι συγγενείς εργοδοτών) έχουν υπογράψει ΣΣΕ ντροπής που καθορίζει για τους καθηγητές το μεικτό εξευτελιστικό ωρομίσθιο  των 3,52 ευρώ (μηνιαίος μισθός 253 ευρώ για κανονικό πρόγραμμα πλήρους διδακτικής απασχόλησης 18 ωρών εβδομαδιαίως). (Η νέα συλλογική σύμβαση προβλέπει αποδοχές μειωμένες κατά 90% σε σχέση με την προηγούμενη ΣΣΕ του 2011). Επομένως, οι μεγαλοφροντιστηριούχοι χτυπούσαν με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Από τη μια θησαύριζαν με το καρτέλ και από την άλλη πολλαπλασίαζαν τα κέρδη τους επιβάλλοντας μισθούς Μπαγκλαντές στους εκπαιδευτικούς! 

1,5 χρόνο πριν η Ομοσπονδία έδωσε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία, τόσο για το καρτέλ, όσο και για την αθλιότητα της στημένης ΣΣΕ που εξαθλιώνει τους εργαζόμενους. Μάλιστα, η Ομοσπονδία μας τον Οκτώβριο του 2012 απέστειλε επιστολή (συνημμένη) προς τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Σκορδά (ο οποίος, ενώ ήταν επίσημος προσκεκλημένος και μιλούσε ως τιμώμενο πρόσωπο στη Γενική Συνέλευση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων, αρνήθηκε τέσσερις (4) προσκλήσεις της ΟΙΕΛΕ  και του Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών σε Ιδιωτικά Σχολεία για να του θέσουν το θέμα των διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια) στην οποία επισημαίνονται τα προβλήματα καρτελοποίησης στο χώρο των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών. Όμως, τόσο το Υπουργείο Εργασίας, όσο και το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν έκαναν καμία απολύτως ενέργεια για να αντιμετωπίσουν το όργιο ανομίας και αυθαιρεσίας στο χώρο των φροντιστηρίων. Είναι συνένοχοι στο έγκλημα του καρτέλ και της χυδαίας οικονομικής εξαθλίωσης των εκπαιδευτικών.

Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η συντονισμένη προσπάθεια Υπουργείου Παιδείας και σχολαρχών να οδηγήσουν τα ιδιωτικά σχολεία στον έλεγχο των Υπουργείων Εργασίας και Εμπορίου. Όνειρο των σχολαρχών είναι να ακολουθήσουν το «καλό» παράδειγμα των μεγαλοφροντιστηριούχων με μισθούς πείνας για τους εκπαιδευτικούς και για καρτέλ κερδοσκοπίας.

ΥΓ Μπορεί να μας απαντήσει ο Υπουργός Παιδείας, εάν μεγάλοι φροντιστηριακοί οργανισμοί που εδρεύουν στον Πειραιά και με τους οποίους συνεργάζεται «για το καλό της ελληνικής εκπαίδευσης» συμμετείχαν στις έκνομες δραστηριότητες που τιμώρησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού;»

Και η επιστολή της ΟΙΕΛΕ, τον Οκτώβριο του 2012 (!,) προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Θ Σκορδά για το ζήτημα:

«Κύριε Υφυπουργέ,

Η πρωτοφανής τακτική σας να αγνοήσετε τρεις επιστολές μας (14-9-2012, 24-9-2012, ΑΠ 24146/5-10-2012) με τις οποίες ζητούμε συνάντηση της Ομοσπονδίας μας και της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μαθητών Ιδιωτικών Σχολείων για το ζήτημα των υψηλών και «παγωμένων» διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών, τη στιγμή που μειώνονται έως και 70% οι μισθοί των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και εξασφαλίζονται υπερκέρδη για τους ιδιοκτήτες, θεωρούμε πως υποκρύπτει την πολιτική βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης για πολλαπλασιασμό της κερδοφορίας μιας ολιγομελούς ομάδας επιχειρηματιών εις βάρος γονέων και εκπαιδευτικών που εξαθλιώνονται οικονομικά. Η άποψη, επίσης, όπως εκφράστηκε από συνεργάτη του γραφείου σας σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία του εκπροσώπου τύπου της Ομοσπονδίας μας που ζήτησε, επιτέλους, απάντηση στις προσκλήσεις μας για διάλογο, πως δικαιούται ο επιχειρηματίας να πολλαπλασιάσει τα κέρδη του ανεξάρτητα από την πολιτική των διδάκτρων ή το ύψος των μισθών, μας προξένησε βαθύτατη έκπληξη και επιβεβαίωσε την ανησυχία μας για την αποφυγή απάντησης στις προσκλήσεις μας. 

Κύριε Υφυπουργέ,

Οι πολιτειακές αρχές είναι υποχρεωμένες να ανταποκρίνονται στην ελάχιστη, έστω, υποχρέωσή τους. Να απαντούν, δηλαδή, εγγράφως στις προσκλήσεις σε διάλογο που τους αποστέλλει μια δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση και μια Πανελλήνια Ένωση πολιτών. Με θλίψη οφείλουμε να σας ενημερώσουμε πως είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που αρμόδιο Υπουργείο για ζητήματα ιδιωτικής εκπαίδευσης αρνείται επιδεικτικά οποιαδήποτε επικοινωνία, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας.

Σε καιρό βαθύτατης κρίσης η σιωπηλή αποδοχή, εκ μέρους σας, της «καρτελοποίησης» των διδάκτρων αποθρασύνει τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι βρίσκουν την ευκαιρία να δράσουν ανεξέλεγκτα. Η ιδιωτική εκπαίδευση, ιδιαίτερα τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και ο χώρος της προσχολικής αγωγής που λόγω σοβαρών ελλείψεων της αντίστοιχης κρατικής εκπαίδευσης αποτελούν είδος πρώτης ανάγκης για τους γονείς, δεν είναι προνόμιο για λίγους, αλλά αφορά τη μέση οικογένεια. Ελπίζουμε, έστω και την ύστατη ώρα, ότι θα ανταποκριθείτε στην πρόσκλησή μας για διάλογο σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος αυτού. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ιδιωτικών σχολείων που κινδυνεύουν με κλείσιμο από την άφρονα τιμολογιακή πολιτική των ιδιοκτητών τους, θα ανακοπούν οι εκροές μαθητών προς τη δημόσια εκπαίδευση και θα μπει φραγμός στη  προκλητική κερδοσκοπία των Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων, των Κέντρων Ξένων Γλωσσών και των Κέντρων Προσχολικής Αγωγής

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)