to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:31 | 06.05.2022

Διεθνή

Καρίν Ζαν Πιερ: Η νέα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είναι ό,τι μισεί ο Ντόναλντ Τραμπ

Η Καρίν Ζαν Πιερ θα γίνει η νέα εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου όταν η Τζεν Ψάκι αποχωρήσει από το πόστο της σε λίγες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δήλωσή του την Πέμπτη. Πρόκειται για μια κίνηση με πολύ ισχυρό συμβολισμό καθώς θα γίνει η πρώτη μαύρη ομοφυλόφιλη γυναίκα που θα αναλάβει τη θέση. «Είμαι ότι μισεί ο Ντόναλντ Τραμπ», είχε δηλώσει η ίδια σε συνέντευξή της το 2016


«Η Καρίν όχι μόνο φέρνει την εμπειρία, το ταλέντο και την ακεραιότητα που απαιτούνται για αυτή τη δύσκολη θέση, αλλά θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στην επικοινωνία σχετικά με το έργο της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις για λογαριασμό του αμερικανικού λαού», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «η Τζεν Ψάκι έχει θέσει τα πρότυπα για την επιστροφή της αξιοπρέπειας, του σεβασμού και της ευπρέπειας στην αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκο».

Η Ζαν-Πιερ θα ξεκινήσει επίσημα μετά την τελευταία ημέρα της Ψάκι, η οποία θα είναι η 13η Μαΐου. Το CNN ανέφερε πριν από λίγες ημέρες ότι η Ψάκι σχεδίαζε να εγκαταλείψει τον ρόλο της για να αναλάβει ρόλο στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

Τον περασμένο Μάιο, η Ζαν-Πιέρ έγινε η δεύτερη μαύρη γυναίκα στην ιστορία που έκανε την καθημερινή ενημέρωση του Τύπου. Έχει υπηρετήσει στην ανώτερη ομάδα επικοινωνίας του Λευκού Οίκου από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο Τζο Μπάιντεν, ενλω πριν από αυτό ήταν σύμβουλος στην προεκλογική εκστρατεία και επικεφαλής του προσωπικού της νυν αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις. Η σύντροφός της Ζαν Πιερ, η εθνική ανταποκρίτρια του CNN Σουζάν Μαλβιό, και μαζί έχουν υιοθετήσει μαζί μία κόρη.

Who Is Jean-Pierre's Partner? Suzanne Malveaux

«Ακόμα το επεξεργάζομαι γιατί, όπως είπε η Τζεν, είναι μια ιστορική στιγμή. Καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι για τόσους πολλούς ανθρώπους εκεί έξω. Τόσες πολλές διαφορετικές κοινότητες που στέκομαι στους ώμους τους», ανέφερε στις πρώτες της δηλώσεις η νέα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου και πρόσθεσε: «Είναι τιμή και προνόμιο να βρίσκομαι πίσω από αυτό το βήμα».

Ο Ζαν-Πιερ βρήκε ευχαρίστησε θερμά την προκάτοχό της: «Υπήρξε μια θαυμάσια συνάδελφος, φίλη, μέντορας, κατά τη διάρκεια αυτού του τελευταίου ενάμιση έτους και δεν νομίζω ότι θα ήμουν εδώ χωρίς τόσους πολλούς ανθρώπους, αλλά συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας. Είναι απλώς ένας πραγματικά καταπληκτικός άνθρωπος», δήλωσε.

Νέα καθήκοντα σε οικείο περιβάλλον

Η Ζαν Πιερ είναι εξοικειωμένη με το νέο της ρόλο και το περιβάλλον στο οποίο θα εργάζεται. Βρίσκεται συχνά στην αίθουσα όταν η Ψάκι ενημερώνει τους δημοσιογράφους, ενώ την έχει αντικαταστήσει στο βήμα στο παρελθόν, Επίσης έχει συνομιλήσει με δημοσιογράφους που ταξιδεύουν με τον Μπάιντεν μέσα στο Air Force One. Πρόσφατα, αντικατέστησε την Ψάκι την τελευταία στιγμή για το τετραήμερο ταξίδι του Μπάιντεν στην Ευρώπη εν μέσω της ρωσικής εισβολής, αφού η Ψάκι βρέθηκε θετική στον κορονοϊό μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση του Μπάιντεν.

Η αποχώρηση της Ψάκι δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι είχε δημοσιοποιήσει το σχέδιό της να αποχωρήσει μετά από ένα χρόνο στη δουλειά. Αρκετά ονόματα είχαν εξεταστεί για να την αντικαταστήσουν, συμπεριλαμβανομένου του εκπροσώπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, ο οποίος έχει γίνει ένα από τα δημοφιλή πρόσωπα της κυβέρνησης με τις συνεχείς ενημερώσεις μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ιστορική η στιγμή της διαδοχής

Κατά την ενημέρωση του Λευκού Οίκου την Πέμπτη, η εμφανώς συγκινημένη Ψάκι κάλεσε την Ζαν Πιερ στο βήμα μαζί της και οι δύο γυναίκες αγκαλιάστηκαν καθώς η Ψάκι ανέλυε τα προσόντα της Ζαν Πιερ και τη σημασία της ανάληψης της θέσης.

«Θέλω απλώς να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία για να γιορτάσω και να συγχαρώ τη φίλη μου, τη συνάδελφό μου, τη συνεργάτιδά μου στην αλήθεια, την Καρίν Ζαν Πιερ, την επόμενη γραμματέα Τύπου του Λευκού Οίκου», δήλωσε η Ψάκι στους δημοσιογράφους.

Και πρόσθεσε: «Θα είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα, το πρώτο ανοιχτό ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο που θα υπηρετήσει σε αυτόν τον ρόλο, το οποίο είναι καταπληκτικό, διότι η εκπροσώπηση της κοινότητας έχει σημασία και αυτή πρόκειται να, δώσει φωνή σε τόσους πολλούς και θα δείξει τι είναι πραγματικά εφικτό όταν εργάζεσαι σκληρά και ονειρεύεσαι μεγάλα πράγματα. Αυτό έχει σημασία και ... πρέπει να το γιορτάσουμε αυτό».

Η Ψάκι αναφέρθηκε στη ανοδική πορεία της Ζαν Πιερ, περιγράφοντάς την ως ένα «αξιοσημείωτο» πρόσωπο με «εμπειρία δεκαετιών». «Ανυπομονώ να τη δω να λάμπει στο βάθρο. Οπότε συγχαρητήρια και ανυπομονώ να σε δω να φέρνεις το δικό σου στυλ, και την ευφυΐα σου, σε αυτή τη δουλειά», δήλωσε η Ψάκι.

Ανανέωση των Δημοκρατικών του Μπάιντεν επιστρέφει στον Λευκό Οίκο

Η ανανέωση του προσωπικού στο γραφείο Τύπου έρχεται καθώς ο Λευκός Οίκος προβαίνει σε διάφορες άλλες κινήσεις προσωπικού σε μία προετοιμασία για πιθανή ανατροπή και έλεγχι του Καπιτωλίου από τους Ρεπουμπλικάνους στις ενδιάμεσες εκλογές.

Η προσωπική διαδρομή της Ζαν  Πιερ

Η 44χρονη Ζαν-Πιερ γεννήθηκε στο Φορτ ντε Φρανς της Μαρτινίκα και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες με την οικογένειά της σε ηλικία πέντε ετών, όπως αναφέρει το περιοδικό «Forbes». Μεγάλωσε στο Κουίνς Βίλατζ της Νέας Υόρκης και είναι η μεγαλύτερη από τα τρία αδέρφια της . Η μητέρα της εργαζόταν και ο πατέρας της ήταν οδηγός ταξί.

Καθώς οι δύο γονείς της δούλευαν τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, η Ζαν Πιερ ήταν συχνά υπεύθυνη για την φροντίδα των μικρότερων αδερφών της. Είναι απόφοιτη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης κι έλαβε το μεταπτυχιακό της από το τμήμα Διεθνών και Δημόσιων Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια.

Εργάστηκε για την προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν το 2020 και είχε προηγουμένως απασχοληθεί στον Λευκό Οίκο κατά τη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα. Έχει διατελέσει επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της οργάνωσης «MoveOn.org».

Πηγές: Έθνος, New York Times, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)