to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Καραμπινάτη ενοχή

Όπως πράττουν πάντα τα αυταρχικά συστήματα εξουσίας σε όλη την Ιστορία, δεν διστάζουν να «καθαρίσουν» ακόμα και τους δικούς τους.


Τα πράγματα δεν είναι δα και τόσο σύνθετα. Όλα τα αυταρχικά καθεστώτα, όταν κάποτε φτάνει η στιγμή που δεν μπορούν πια να καθορίσουν και να ελέγξουν τις εξελίξεις, αντιδρούν σπασμωδικά με βάση το ένστικτο της επιβίωσης. Επιτίθενται, ψεύδονται, απειλούν, εκκαθαρίζουν, θυσιάζουν ακόμα και τους δικούς τους ώστε να προστατευτεί πάση θυσία ο αρχηγός. Το σύστημα Μητσοτάκη δεν διαφέρει.

Εστησαν ένα παρακράτος παρακολουθήσεων με εγκέφαλο το Μέγαρο Μαξίμου, εργαλειοποιώντας ακόμα και την ΕΥΠ υπό την ηγεσία του Κοντολέοντα, εκλεκτού του πρωθυπουργού και του Γρηγόρη Δημητριάδη. Για σχεδόν τρία χρόνια τέθηκαν υπό παρακολούθηση πολιτικοί αντίπαλοι, δημοσιογράφοι, πολίτες, υπουργοί της κυβέρνησης, επιχειρηματίες, συνεργάτες, φιλενάδες και συγγενείς τους. Μέχρι που κάπου το παιχνίδι «στράβωσε».

Πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω. Από τότε έως και σήμερα με κλιμακούμενη ένταση έσπευσαν να συγκαλύψουν το μείζον, που είναι η ευθύνη του πολιτικού προϊσταμένου της ΕΥΠ και κατά… σύμπτωση του κράτους, του ίδιου του πρωθυπουργού. Όπως κάθε αυταρχικό και αντιδημοκρατικό καθεστώς.

Οι εξελίξεις, όμως, οδήγησαν σε κατάρρευση του συστήματος και απώλεια του απόλυτου ελέγχου των εξελίξεων και της διαμόρφωσης της κοινής γνώμης. Οι αποκαλύψεις δεν σταματούν να εκθέτουν τα ψεύδη του Κυριάκου Μητσοτάκη και την καραμπινάτη επιχείρηση συγκάλυψης. Η επίκληση του απορρήτου και το στήσιμο της Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου να μη διερευνήσει την υπόθεση, η φυγάδευση των βασικών μαρτύρων με εντολή πρωθυπουργού και πρόθυμο συνοδοιπόρο τον πρόεδρο της Βουλής εξέθεσαν την κυβέρνηση όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και διεθνώς.

Όπως πράττουν πάντα τα αυταρχικά συστήματα εξουσίας σε όλη την Ιστορία, δεν διστάζουν να «καθαρίσουν» ακόμα και τους δικούς τους. Η εκπαραθύρωση Τζαβάρα από τη Θεσμών και Διαφάνειας, παρά τη δική του θέληση, φανερώνει τον φόβο να ανατραπούν οι λεπτές ισορροπίες στην Επιτροπή. Άλλωστε, ο έμπειρος βουλευτής έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη τη διαφωνία του με τις μεθοδεύσεις, ιδίως όσον αφορά το απόρρητο και τη φυσική παρουσία των μαρτύρων. Έχει, άραγε, σειρά η Όλγα Κεφαλογιάννη;

Θα αποδειχθεί προφητική η πρωτοφανής παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι όσοι ασκούν κριτική στην πορεία της έρευνας «στο τέλος θα απαξιωθούν»; Αν η κυβέρνηση επιθυμεί να διαψεύσει όσους βλέπουν έναν ένοχο πρωθυπουργό, μπορεί αύριο να φέρει ακόμα και με τη βία, βάσει του άρθρου 147, τους μάρτυρες στην Επιτροπή και να αποκλείσει την επίκληση του απορρήτου, και όχι να αλλοιώνει τη σύστασή της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)