to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κάποια συμπεράσματα από τις εκλογές του Μαΐου 2014

Άρθρο του Κοσμά Παπαχρήστου


 Oι εκλογές του Μαΐου έχουν για όλους μηνύματα , και δεν είναι όπως οι άλλες εκλογές που βιώσαμε  μέχρι σήμερα .

  Κάποια συμπεράσματα που πρέπει να πάρουμε σοβαρά υπ' όψιν μας .

Α)  Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δημαρχιακές και περιφερειακές .

 Την  πολιτικοποίηση των εκλογών αυτών παρά την προσπάθεια μας, δεν μπορέσαμε να την επιβάλουμε στο βαθμό που έπρεπε ,για να λειτουργήσει σαν δίλημμα απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές που διαλύουν την κοινωνία και μας οδηγούν σε μια ανθρωπιστική κρίση που η χώρα δεν έχει γνωρίσει σε καιρό ειρήνης .

Τελικά οι μηχανισμοί ,οι προσωπικές σχέσεις και κυρίως τα πρόσωπα  κυρίως των επικεφαλείς παίξανε τον σημαντικότερο ρόλο .

Η αποτίμηση των αποτελεσμάτων .

Πήραμε δύο περιφέρειες ,αττικής και ιονίων νήσων και είχαμε μια καλή εμφάνιση στον δήμο της Αθήνας ,όπου για λίγο θα  μπορούσαμε να τον κερδίσουμε ,καθώς και αρκετούς δήμους ,πιο πολλούς στο κέντρο .Βέβαια παντού αποκτήσαμε  μία αυτοδιοικητική   παρουσία . Εκτιμώ λοιπόν πως τα αποτελέσματα είναι θετικά . Όμως παράλληλα πρέπει να εκτιμήσουμε ότι τα ποσοστά μας ήταν πολύ μακριά από την πολιτική επιρροή του κόμματος μας .

Γιατί συνέβη αυτό ;   Πάνω σε αυτό πρέπει να προβληματισθούμε .

 Μην μπορώντας να πολιτικοποιηθούν τελείως οι εκλογές αυτές , φανήκαν οι δικές μας αδυναμίες , έλλειψη πολιτικής  συμμαχιών και συσπείρωσης όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων βάσει ενός προγράμματος που θα είχαμε καταρτίσει σε κάθε δήμο , και οι λάθος επιλογές που κάναμε σε πολλά μέρη προτάσσοντας άξιους συντρόφους στελέχη ,αλλά που δεν κάνανε για δήμαρχοι  περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες . Ήταν λύσεις χωρίς να παίρνουμε υπ όψιν την κοινωνική αποδοχή και δράση , και πιστεύοντας ότι μόνο με την πολιτική  αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαμε να κερδίσουμε .Πρέπει να σκεφθούμε πολύ πάνω σε αυτά και να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας , έξω από εγωισμούς και προσωπικά βολέματα . Εάν μέχρι χθες υπήρχε μια δικαιολογία σήμερα δεν υπάρχει ,και γι αυτό όλοι θα κάνουμε την αυτοκριτική μας . δεν έχει κανένας το δικαίωμα να εμποδίζει το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία έστω και ασυνείδητα .

 Το πάγωμα που δημιούργησε το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής όλοι το ζήσαμε . πιθανόν η διαφορά  στις ευρωεκλογές να ήταν πολύ μεγαλύτερη ,και οι εξελίξεις πιο ραγδαίες ,και αυτό όχι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι στην κυβερνητική εξουσία αλλά γιατί πλέον περνάμε όλο και πιο βαθειά στην ανθρωπιστική κρίση και  η κοινωνία έχει τις δικές ανάγκες που αν δεν τις εξυπηρετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει κάποιο άλλο κόμμα και θα τον προσπεράσει .   

Β) Για τις ευρωεκλογές

Σίγουρα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι ικανοποιητικό με σχεδόν 4 μονάδες διαφορά από την ΝΔ , και με σημαντική συρρίκνωση της δύναμης του μνημονιακού μπλοκ .

 Είναι μια νίκη ιστορική ,γιατί πρώτη φορά στην χώρα μας η αριστερά βγήκε πρώτη δύναμη  . Αυτό γεννά μεγάλες ελπίδες αλλά και υποχρεώσεις .

Τελικά όμως η ανατροπή της κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει μόνο με τις εκλογές ,χρειάζεται και η κινηματική δράση της κοινωνίας όλης .Αυτό λοιπόν κάνει αναγκαίο το άνοιγμα των οργανώσεων στην κοινωνία ,κάτι που δεν έγινε μέχρι σήμερα . αυτό είναι το πρώτο από τα προβλήματα που έχουμε .

 Άποψη μου είναι ότι η οργανώσεις μας πρέπει να γίνουν πιο ελκτικές και πιο ανοιχτές  στον κόσμο . πρέπει να μπουν νέα πρόσωπα στα όργανα του . Νέα βιολογικά αλλά και από άποψη υπευθυνοτήτων . δεν μπορεί να είναι όλο οι ίδιοι και οι ίδιοι στα όργανα και να εναλλάσσονται στα διάφορα πόστα και πρέπει να προσέξουμε πολύ την εικόνα ,  ζευγάρια και οικογενειακές σχέσεις να είναι μέσα στα όργανα πραγματικότητα . Αυτό δημιουργεί μία εικόνα άσχημη προς τους ανθρώπους που θέλουν να οργανωθούν  .

 Πρέπει να τολμήσουμε , όπου έγινε , υπάρχουν μηνύματα θετικά ,δείτε την υποψηφιότητα  του σ. Σακελλαρίδη στην Αθήνα κλπ .

  Βέβαια νομίζω και η Κ.Ε του κόμματος να ασχοληθεί πιο σοβαρά με όλο αυτό το θεμα . Τα ζητήματα δημοκρατικής λειτουργίας των Ο Μ είναι σημαντικά ,διότι δεν μπορούν να υπάρχουν σύντροφοι "ψηφοφόροι " στο κόμμα αλλά δεν έρχονται ποτέ στις συνελεύσεις των  ΟΜ και δεν τους γνωρίζουν οι σύντροφοι ,να δίνουν ένα ευρώ και να ψηφίζουν . Πρέπει το καταστατικό του κόμματος μας να εφαρμόζεται από όλους και για όλους από όπου και να προέρχονται . Πρέπει να σταματήσουν οι παραγοντισμοί στο κόμμα . πρέπει να είμαστε όλοι ίσοι ,και όχι κάποιοι πιο ίσοι από τους άλλους . Το κόμμα δημιουργήθηκε από όλους . Σίγουρα δεν έχω καμία συνταγή αλλά όπως εμένα ενοχλούν τέτοια φαινόμενα αυτά ενοχλούν και τον έξω κόσμο .

 Χρειάζεται μεγαλύτερη συντροφικότητα προς όλους ,αλληλεγγύη και εμπιστοσύνη .

Δεν είναι κακό σύντροφοι να κάνουμε αυτοκριτική για κάτι που έχουμε κάνει λάθος ,δεν είναι κακό να κάνουμε λίγο πίσω , και όλοι μαζί να προσπαθήσουμε για το καλύτερο .  και ένα τελευταίο σύντροφοι πρέπει να έχουμε κριτήρια αξιοκρατικά , δεν μπορεί ένας σύντροφος που δεν συμμετέχει όλη σχεδόν την χρονιά πουθενά να τον βάζουμε στα όργανα ,πως θα κάνουμε δράσεις στην κοινωνία μέσα ; δεν χρειάζεται νομίζω να συνεχίσω ,είναι όλα τα παραπάνω κατανοητά .Στο κόμμα μπήκαμε όλοι για να δώσουμε , όλοι . 

 Πιστεύω , ότι μέσα από αυτήν την μάχη που δώσαμε να βγούμε πιο δυνατοί , με σαφή προσανατολισμό προς την κοινωνία και με μια επίθεση συμμαχιών βάσει ενός προγράμματος με γνώμονα τις αποφάσεις του συνεδρίου μας για μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας , που θα σταματήσει την καταστροφή ,και με δημοκρατία και αξιοκρατία θα μετασχηματίσει την κοινωνία ,απονέμοντας δικαιοσύνη ισότητα αξιοπρέπεια ,για όλους , και αυτό θα γίνει με την καταγγελία των μνημονίων , και με μία ανακατανομή του πλούτου υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων . Αυτό είναι το

στοίχημα που πρέπει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ,όχι μόνο για την κοινωνία μας ,αλλά και για  τους λαούς της Ευρώπης . 

Εμείς λοιπόν μετά  την εμπειρία αυτή πού αποκτήσαμε πρέπει να κάνουμε άμεσα κάποια πράγματα .

Πρώτα να πείσουμε τους ανθρώπους που συνεργαστήκαμε σε αυτές τις εκλογές .

Δεύτερον , με συλλογική προσπάθεια να εξειδικεύσουμε καλύτερα το πρόγραμμα μας και να προβάλουμε ένα όραμα ,για την πόλη και για την περιφέρεια .

Έχουμε δυνατότητες και πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε , τα πλεονεκτήματα μας είναι πολλά και υπάρχουν ,πηγάζουν από την ιδεολογία μας και την πολιτική πρόταση μας .                                                                             

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)