to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:29 | 29.06.2012

left.gr

Κοινωνία

Κάντο -το κράτος πρόνοιας- όπως ο Ομπάμα: Υποχρεωτική ασφάλιση για όλους τους Αμερικάνους

Το σημαντικότερο στοιχείο της μεταρρύθμισης έγκειται στο ότι πλέον όλοι οι Αμερικανοί θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλιστούν μέχρι το 2014 γιατί διαφορετικά θα τους επιβληθεί πρόστιμο, πράγμα που εγκρίθηκε κατ' αρχήν από το Ανώτατο Δικαστήριο.


Το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών, που επιβάλλει στις ασφαλιστικές εταιρείες να παρέχουν ασφαλιστική κάλυψη υγείας σ'όλους ανεξαιρέτως τους Αμερικανούς πολίτες πέρασε και από τις συμπληγάδες του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Οργίλη αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων

Η δικαστική απόφαση που επικυρώνει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας αντιπροσωπεύει μια μεγάλη πολιτική νίκη για τον Αμερικανό πρόεδρο. Η εξέλιξη δίνει ένα ακόμη πλεονέκτημα στους Δημοκρατικούς ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, ωστόσο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων.

Το Δικαστήριο ενέκρινε με οριακή πλειοψηφία (5 υπέρ, 4 κατά) τον νόμο σχεδόν στο σύνολό του θέτοντας μόνο ορισμένους περιορισμούς σ' ό,τι αφορά την παράταση της δωρεάν περίθαλψης προς τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Το βασικότερο στοιχείο της μεταρρύθμισης, το άρθρο που ορίζει ότι όλοι οι Αμερικανοί θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλιστούν μέχρι το 2014 γιατί διαφορετικά θα τους επιβληθεί πρόστιμο, εγκρίθηκε κατ' αρχήν από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο νόμος του 2010, που συνιστά τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας στις ΗΠΑ εδώ και περίπου μισό αιώνα, είχε στόχο να παράσχει ασφαλιστική κάλυψη σε περισσότερα από 30 εκατ. Αμερικανούς πολίτες τους οποίους αρνούνται να καλύψουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για εισοδηματικούς ή άλλους λόγους.

Οι επικριτές του υποστήριζαν ότι ο νόμος “περιορίζει τις ατομικές ελευθερίες” και την πολιτική κάθε Πολιτείας σε θέματα Υγείας. Είκοσι έξι Πολιτείες και μια μικρή συνδικαλιστική ένωση προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωσή του. Αντίθετος στον νόμο είναι και ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, ο οποίος δήλωσε ότι θα τον καταργήσει εάν εκλεγεί νέος πρόεδρος. "Αυτή είναι η στιγμή της επιλογής για τον αμερικανικό λαό. Για να απαλλαγούμε από τη νομοθεσία "Obamacare" θα πρέπει να αντικαταστήσουμε τον πρόεδρο Ομπάμα. Η αποστολή μου είναι να καταστήσω βέβαιο ότι αυτό θα γίνει" δήλωσε κυνικά ο Ρόμνεϊ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι αποφασισμένοι να επαναφέρουν θέμα ακυρότητας του νόμου στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 11 Ιουλίου, όπως δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Έρικ Κάντορ. "Στις 11 Ιουλίου, η Βουλή θα ψηφίσει για άλλη μια φορά για την κατάργηση του Obamacare" σημείωσε ο Κάντορ σχολιάζοντας την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Πάντως, ακόμη κι αν η Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, ψηφίσει την κατάργηση του νόμου, η πρόταση για την ακύρωσή του δεν έχει καμία πιθανότητα να ψηφιστεί στη Γερουσία, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς.

Από την πλευρά του ο Ομπάμα χαρακτήρισε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου “νίκη όλων των Αμερικανών” και υποσχέθηκε να εφαρμόσει και να βελτιώσει τον νόμο. "Το Ανώτατο Δικαστήριο μίλησε. Θα συνεχίσουμε με την εφαρμογή του νόμου και θα συνεργαστούμε για να τον βελτιώσουμε όπου μπορούμε" είπε ο Ομπάμα σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο. "Όποιες κι αν είναι οι πολιτικές επιφυλάξεις, η σημερινή απόφαση αποτελεί νίκη για όλους τους Αμερικανούς που έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια χάρη στο νόμο αυτό και στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να τον επικυρώσει" πρόσθεσε. Όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, η δικαστική απόφαση υποστηρίζει την αρχή ότι όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να ασφαλιστούν οφείλουν να το πράξουν.

Εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο προώθησε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι το έκανε επειδή πίστευε ότι ήταν καλό για τη χώρα. "Το έκανα επειδή πίστευα ότι είναι καλό για τον αμερικανικό λαό" συνέχισε, επισημαίνοντας τα οφέλη που θα έχουν τα 30 εκατομμύρια Αμερικανοί που σήμερα είναι ανασφάλιστοι.

Η κίνηση αυτή, αλλά και μια σειρά άλλες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Ομπάμα, ίδιως κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, δείχνουν πως ο νεοφιλελευθερισμός δε συνιστά μονόδρομο για όλους. Σε αντίθεση με τη Μέρκελ, η οποία επιδιώκει να επιβάλλει καθεστώς σκληρού νεοφιλελευθερισμού πανευρωπαϊκά, οι ΗΠΑ, υπό την προεδρεία του Ομπάμα, κινούνται σε σαφώς προοδευτικότερη κατεύθυνση από την Ευρώπη. Σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ δεν είναι πια η υπερδύναμη που καθόριζε τις τύχες του λεγόμενου "δυτικού κόσμου", αν και παραμένει βασικός παίκτης στη διεθνή σκακιέρα, το γεγονός αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει παραδειγματικά για όλους τους Ευρωπαίους.


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)