to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:29 | 12.09.2014

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Κάνουν την Αμφίπολη reality καταγγέλλει ο σύλλογος αρχαιολόγων (βίντεο)

«Να σταματήσει η λανθασμένη επικοινωνιακή διαχείριση της ανασκαφής. Δεν μπορούν οι πολιτικοί και δημοσιογράφοι να ανακοινώνουν ευρήματα πριν καν ολοκληρωθεί η έρευνα» δήλωσε στα τηλεοπτικά κανάλια ΑΝΤ1 και Μega, η πρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Όλγα Σακαλή προσθέτοντας ότι «μερίδα των ΜΜΕ ακολουθεί κατά πόδας την ανασκαφική ομάδα μετατρέποντας την επιστημονική εργασία σε ένα ρεάλιτυ σόου»!


Υποστήριξε ότι πρέπει «να αφεθούν οι αρχαιολόγοι να κάνουν τη δουλειά τους και μετά να βγουν τα συμπεράσματα».

Εξηγώντας τους λόγους της χθεσινής επιστολής που έστειλε ο σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων προς την πολιτική ηγεσία του υπ. Πολιτισμού η πρόεδρός του κατήγγειλε την «πολιτική εκμετάλλευση γύρω από το σημαντικό όπως είπε εύρημα της Αμφίπολης» καθώς και την «μεγάλη ψυχολογική πίεση στους αρχαιολόγους, από τα ΜΜΕ που ακολουθούν κατά πόδας την αρχαιολογική ανασκαφή.»

Πρόκειται για ένα «πρωτοφανές φαινόμενο στην ελληνική και στη διεθνή πρακτική» χαρακτηριστικό του οποίου είναι: «Η πολιτική ηγεσία και ο πρωθυπουργός μετά την επισκεψή του στην ανασκαφή της Αμφίπολης ανακοίνωσε ευρήματα της ανασκαφής στην Αμφίπολη τα οποία μάλιστα και χρονολόγησε!»

Ο υπ. Πολιτισμού, μάλιστα, «δήλωσε ότι ο τάφος είναι ασύλητος,  ενώ μιλάει για μια ανασκαφή εν εξελίξει» ενώ  «ακούμε, διαβάζουμε συνεντεύξεις από αρχαιοκάπηλους σαν να πρόκειται για αθώους πατριώτες που ασχολούνται με την ιστορία, ενώ θα έπρεπε να επιληφθεί ο εισαγγελέας»!

Κατήγγειλε επίσης ότι η επικοινωνιακή διαχείριση της ανασκαφής επαφίεται σε συμβούλους του υπουργείου δίνοντας στη δημοσιότητα φωτογραφίες και υλικό που προέρχεται από την ανασκαφή. Πρόσθεσε ότι «τα καθημερινά δελτία τύπου από το υπουργείο Πολιτισμού δεν βοηθούν την αρχαιολογική έρευνα» καθώς θα έπρεπε να αφήσουν να εξελιχθεί η ανασκαφή  ώστε να ακολουθήσει η ερμηνεία των ευρημάτων για να προβούμε σε ασφαλή συμπεράσματα.

Οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη εκτελούν το έργο τους με το ρολόι στον κρόταφο

Στα επιχειρήματα των δημοσιογράφων ότι η δημοσιότητα που δίνεται στην Αμφίπολη βοηθάει την εισροή κονδυλίων για τη συνέχιση της έρευνας, η πρόεδρος του συλλόγου των αρχαιολόγων αντέταξε: «Ποια περισσότερα κονδύλια; Μόνο η ανασκαφή της Αμφίπολης είναι; Ξέρετε ότι υπάρχουν αρχαιολογικά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι που δεν μπορούν να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες τους;

Τέλος, η πρόεδρος του συλλόγου αρχαιολόγων επεσήμανε ότι οι αρχαιολόγοι: «Όταν τελειώσουν την ανασκαφή δίνουν τα πραγματικά τεκμηριωμένα συμπεράσματα, είτε μέσω ανακοινώσεων, είτε μέσω συνεδρίων. Στην Αμφίπολη αντίθετα η ίδια η πολιτική ηγεσία από νωρίς έβγαζε εκτιμήσεις και συμπεράσματα».

Αυτή η εξήγηση της φυσιολογικής διαδικασίας της αρχαιολογικής έρευνας ενόχλησε τον κ. Θ. Πλεύρη που ήταν στο πάνελ του ΑΝΤ1 (Video) και αμέσως χρέωσε στην αρχαιολόγο ότι ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας πιστά την παλαιοκομματική λογική του φακελώματος, που παραπέμπει άμεσα, στο πολιτικό παρελθόν της Ν.Δ., των πολιτικών φρονημάτων οποιουδήποτε εκφέρει διαφορετική άποψη

Τέλος ο Δημ. Βίτσας εξέφρασε την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι «κεντρικό ζήτημα είναι ότι ο πολιτισμός είναι ζωντανή διαδικασία και δεν πρέπει να γίνεται πολιτική εκμετάλλευση μιας επιστημονικής ανακάλυψης». «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έγινε ξεναγός στην Αμφίπολη» και η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν εντελώς λανθασμένη.

Να σημειωθεί ότι παρά τις καταγγελίες των αρχαιολόγων, μεγάλο μέρος στις πρωινές ενημερωτικές εκπομπές των καναλιών αφιερώθηκε και πάλι στην Αμφίπολη που επιστρατεύουν ειδικούς και μη για να υποστηρίξουν μια ανακάλυψη σε συνέχειες…

Κατ. Μπρέγιαννη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)