to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:41 | 30.07.2021

Πολιτική

Κάνουν το Ταμείο Ανάκαμψης εργαλείο ενίσχυσης των λίγων: Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Στις Επιτροπές της Βουλής συζητείται αυτές τις μέρες το σχέδιο νόμου του υπ. Οικονομικών για την κύρωση της Σύμβασης Χρηματοδότησης και της Δανειακής Σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και Κομισιόν, που την Παρασκευή 30/7 θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια - «Η κυβέρνηση σπαταλά μια ιστορική ευκαιρία για την κοινωνική και οικονομική ανασύνταξη της χώρας μας, μετατρέποντας το Ταμείο Ανάπτυξης σε εργαλείο ενίσχυσης των λίγων και ισχυρών», τονίζουν σε όλους τους τόνους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Τα πυρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ συγκεντρώνει το σχέδιο νόμου του υπ. Οικ. και το κυβερνητικό σχέδιο «Ελλάδα 2.0» κατά τη διάρκεια της εσπευσμένης συζήτησης στις Επιτροπές της Βουλής, αλλά και στην Ολομέλεια την Παρασκευή 30/7

«Στο κυβερνητικό σχέδιο «Ελλάδα 2.0» βλέπουμε την αναπαραγωγή μιας λίστας έργων που δεν συνιστούν ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό με θετικό κοινωνικό αποτύπωμα» τονίζει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Χαρίτσης, που θα είναι και ο εισηγητής από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας: «Ενώ σε όλη την Ευρώπη επανέρχεται η αξία του δημόσιου σχεδιασμού, η κυβέρνηση διακηρύττει ότι ‘το κράτος δεν ξέρει και δεν πρέπει να επιλέγει επενδύσεις’, καταδικάζοντας την χώρα σε απαρχαιωμένα νεοφιλελεύθερα δόγματα».

Εισηγητές και εκπρόσωποι της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ:

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Κανένα άγχος της κυβέρνησης για τις ανισότητες

• Αλέξης Χαρίτσης: Η κυβέρνηση σπαταλά μια ιστορική ευκαιρία για την κοινωνική και οικονομική ανασύνταξη της χώρας (δείτε την τελευταία τοποθέτηση στην Ολομέλεια, στο σχετικό θέμα, εδώ)

Μερικές από τις δηλώσεις και παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, αλλά και προηγουμένως στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Κοινωνικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων επί του σχεδίου νόμου του υπ. Οικονομικών:

Τρ. Αλεξιάδης: Αποκλείουν στα φανερά και σχεδιάζουν στα κρυφά που θα πάνε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης

«Συζητάμε για ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο και το ερώτημα που ζητά απαντήσεις και τώρα και στο μέλλον, σε πολιτικό και σε πανεπιστημιακό επίπεδο, είναι ποιες πολιτικές και ποιοι πολιτικοί οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική καταστροφή και ποιες πολιτικές και ποιοι πολιτικοί οδήγησαν τη χώρα έξω από τη βαρβαρότητα των μνημονίων, στην ανάκαμψη και στα πλεονάσματα», σημείωσε εισαγωγικά ο αν. τομεάρχη Οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Β’ Πειραιά Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Όπως επισήμανε:

«Χωρίς σεβασμό στο Σύνταγμα, προσβάλλοντας τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, έγγραφα κατατίθενται κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, χωρίς να δίνεται η στοιχειώδης δυνατότητα στα μέλη των Επιτροπών να τα ξεφυλλίσουν ή να ανατρέξουν σε αυτά.

Απελπιστική η εικόνα της συνεδρίασης και μεγάλη ασέβεια στο ρόλο του Κοινοβουλίου, να βλέπεις εκτός από τον Εισηγητή, μόνο ένα Βουλευτή της ΝΔ - ο οποίος, σε λίγο θα φύγει, γιατί έχει να μιλήσει στην Ολομέλεια – και ο Υπουργός κ. Σκυλακάκης να κάνει κριτική στο πόσοι είναι μέσα στην αίθουσα, απαντώντας στο ΣΥΡΙΖΑ.

Να δοθούν απαντήσεις ποιο ποσοστό ελληνικών επιχειρήσεων, με βάση αυτά που έχετε καταθέσει, θα μπορέσει να ενταχθεί στο σχέδιο που έχετε κάνει; Το 90%, το 95%, το 2%, το 5%; Απαντήστε τόσο τοις εκατό των μεγάλων επιχειρήσεων, τόσο των μεσαίων, τόσο των μικρών.

Να δοθούν απαντήσεις, σε περίπτωση που επιχειρήσεις που ενταχθούν σε αυτό το σχέδιο, δεν μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνεια που θα λάβουν, ποιος θα πληρώσει αυτά τα δάνεια; Ποιος θα επιβαρυνθεί σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής; Διότι σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Σκυλακάκη ότι «κάθε ευρώ που σπαταλάμε, είναι μελλοντικός φόρος» να μην επιβαρυνθεί και άλλο το ελληνικό δημόσιο, με φόρους σαν τον ΕΝΦΙΑ και τους λοιπούς που βάλατε Νέα Δημοκρατία και ΠΑ.ΣΟ.Κ. Εκτός και αν η απάντησή σας είναι αυτό που λέει η Έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, δηλαδή «εταιρείες ζόμπι» που πρέπει να οδηγηθούν σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αναμένω τις απαντήσεις σας».

Σωκράτης Βαρδάκης: «Την ώρα που η Ε.Ε. φαίνεται να εγκαταλείπει τις πολιτικές λιτότητας, ο κ. Μητσοτάκης εμμένει σε νεοφιλελεύθερες, δοκιμασμένες και κυρίως αποδεδειγμένα αποτυχημένες πρακτικές»

Με αφορμή την κύρωση της Σύμβασης Χρηματοδότησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δανειακής Σύμβασης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Σωκράτης Βαρδάκης, Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, τονίζει:

«Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει συνειδητά να συνδέσει το σημαντικότερο Πρόγραμμα, το οποίο έχει εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας, με σειρά μεταρρυθμίσεων εις βάρος της κοινωνίας, χωρίς δίκαιη ανακατανομή πόρων, χωρίς καμία στόχευση σε  κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Μεταρρυθμίσεις, που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, αντιθέτως εγκλωβίζουν εργαζόμενους, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε ένα φαύλο κύκλο λιτότητας, πτώχευσης, αντεργατικών ρυθμίσεων, ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, απλήρωτων υπερωριών, καταστρατήγησης συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ούτε ένα ευρώ για το κοινωνικό κράτος. Η κυβέρνηση προωθεί το σύνολο των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης σε λίγους ιδιώτες μέσω Τραπεζων.

Σε καμία περίπτωση, η πρόταση της Κυβέρνησης δεν αποτελεί ένα σχέδιο επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας και  στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αντιθέτως παράγει ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες και δεν εγγυάται στήριξη, ανάπτυξη και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, τη δεδομένη στιγμή μάλιστα, που κάτι τέτοιο κρίνεται  πιο αναγκαίο από ποτέ.

Γιατί άραγε αρνείται η κυβέρνηση την συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για την εποπτεία της εφαρμογής του Ελληνικού Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, αντίστοιχη με αυτή που συστάθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κύριε Μητσοτάκη δεν διδαχθήκατε τίποτα από την πρόσφατη ιστορία, ούτε από την στροφή στις οικονομικές και πολιτικές επιλογές των υπόλοιπων χωρών; Επιλέγετε να εργαλειοποιήσετε το Ταμείο Ανάκαμψης και να το αντιμετωπίσετε ως μηχανισμό ενίσχυσης επιχειρηματικών συμφερόντων; Επιλέγετε ο Ελληνικός λαός να κληθεί ξανά να υπερφορολογηθεί και  να πληρώσει το μάρμαρο των πολιτικών μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής με σφραγίδα της Κυβέρνησή σας;»

Γ. Δραγασάκης: Η ΝΔ δεν θέλει τον έλεγχο. Θα τον υποστεί, από τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Το θέμα δεν είναι αν θα γίνουν κάποια έργα, αλλά αν οι ευρωπαϊκοί πόροι μπορούν να αξιοποιηθούν με τρόπο ώστε να συμβάλουν στην αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου. Να αποκτήσουμε μία οικονομία που δεν θα οδηγείται σε χρεοκοπίες και σε κρίσεις, μία βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη» τόνισε στη τοποθέτηση του ο βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών.

«Οι πόροι του Ταμείου είναι συμπληρωματικοί προς τους εθνικούς πόρους. Η στρέβλωση είναι ότι έχουμε υποκαταστήσει τον αναγκαίο εθνικό σχεδιασμό κάθε φορά με τις ευρωπαϊκές ενέσεις χρηματοδότησης. Υπάρχουν λίστες αποσπασματικών έργων που δεν συγκροτούν σχέδιο.

Το σχέδιο που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση αναπαράγει το υπάρχον μοντέλο σε ό,τι αφορά την παραγωγική του δομή και τον τρόπο λειτουργίας του, επιτείνει τα αντικοινωνικά του στοιχεία και εφόσον δεν τίθενται και συγκεκριμένοι στόχοι ως ανάχωμα στην αύξηση των ανισοτήτων, δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε νέα ελλείμματα και σε διεύρυνση των ανισοτήτων.

Από το ελληνικό σχέδιο απουσιάζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η περιφερειακή διάσταση, οι συγκεκριμένοι παραγωγικοί, αναπτυξιακοί και κοινωνικοί στόχοι. Υπάρχει, όμως, έλλειμμα και στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό. Είναι μεροληπτικό το σχέδιο σε βάρος των και των δομών των οικονομικών του Νότου» παρατήρησε.

Και συνέχισε υπογραμμίζοντας πως: «Η κυβέρνηση χωρίς διαφάνεια και ουσιαστική διαβούλευση επιχειρεί να μοιράσει τους πόρους σε ισχυρούς και ημέτερους. Γράφτηκε ότι έγινε μία σύσκεψη υπό τον κ. Μητσοτάκη με τη συμμετοχή ενός μικρού αριθμού επιχειρηματιών και εκεί έγινε η βασική «μοιρασιά». Υπήρξε πράγματι τέτοια σύσκεψη κ. Υπουργέ; Και αν ναι, πόσα χρήματα μπήκαν στο τραπέζι; Έτσι αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τον σχεδιασμό. Η κυβέρνηση βλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης ως λάφυρο εξουσίας και ως εργαλείο βίαιης αναδιάρθρωσης υπέρ των ισχυρών και σε βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση εμφανίζει ως κάτι σύγχρονο και αποτελεσματικό ότι αναθέτει στις τράπεζες τη διαχείριση των πόρων που αφορούν στο δανεικό σκέλος του προγράμματος. Όμως πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες; Διότι αυτό που θα κάνουν οι τράπεζες θα είναι να διοχετεύσουν τους πόρους στις πιο αξιόχρεες επιχειρήσεις για να τις κρατήσουν στη πελατεία τους και επιλεκτικά σε υπερχρεωμένους μεγάλους πελάτες τους για να διασώσουν τα δάνεια τους. Έχετε καμία εγγύηση ότι δεν θα συμβεί τώρα αυτό; Θα μπορούσατε να υιοθετήσετε το μοντέλο της Πορτογαλίας. Να βάλετε μπροστά την Αναπτυξιακή Τράπεζα η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως φίλτρο και ως έλεγχος».

Και κατέληξε: «Δεν θέλετε τον έλεγχο αλλά θα τον υποστείτε. Δεν θα τον αποφύγετε. Και αφού δεν θέλετε να γίνει πριν, θα γίνει μετά. Με την επιλογή του ελληνικού λαού, από τη νέα προοδευτική κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα σας αντικαταστήσει».

Χ. Μαμουλάκης: Οι κυβερνητικές ιδεοληψίες, στερούν μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα

Με κριτική για την έλλειψη δημόσιας διαβούλευσης, τον εν κρυπτό σχεδιασμό και την ιδεοληπτική προσέγγιση της Κυβέρνησης της ΝΔ όσο αναφορά τις προτάσεις της για το Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων του, ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη στη συζήτηση του σχετικού σχεδίου νόμου στη Βουλή.

Ο Χάρης Μαμουλάκης, καυτηρίασε την τακτική που ακολουθήθηκε κατά τη φάση της προετοιμασίας της ελληνικής πρότασης, που είχε ως αποτέλεσμα να κατατεθούν μόλις 45 σχόλια, έναντι, για παράδειγμα, 24.000 και πλέον που υπήρξαν στο ν/σ για τα ζώα συντροφιάς ή 14.000 και πλέον στο ν/σ της συνεπιμέλειας. «Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για το μέλλον της χώρας μας, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν προχωρήσατε ουσιαστικά σε δημόσια διαβούλευση. Δεν ενημερώθηκε η κοινωνία, δεν ενημερώθηκαν Φορείς όπως για παράδειγμα τα Επιμελητήρια, δεν ενημερώθηκε ούτε καν η Αυτοδιοίκηση. Και είναι απορίας άξιο ποια είναι τα έργα που θα ενταχθούν υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς να γνωρίζουν το παραμικρό οι εκπρόσωποί της» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας: «Η προετοιμασία σας ήταν ερασιτεχνική και υποκειμενική. Ο κ. Σκυλακάκης παραδέχτηκε ότι έδειξε ιδιαίτερη σπουδή στην επιτάχυνση της διαδικασίας και δεν έγινε η δημόσια διαβούλευση που θα έπρεπε. Αν είναι έτσι, ας κάνετε δεκτή την τροπολογία που κατατέθηκε από τον Αλέξη Χαρίτση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να συσταθεί διακομματική επιτροπή παρακολούθησης. Αν πράγματι κόπτεστε, δεχθείτε την πρότασή μας που κινείται στη λογική και τα πλαίσια του ΕΣΠΑ, για να θωρακιστεί επιτέλους η διαφάνεια που τόσο ανάγκη έχει η χώρα».

Ο Χάρης Μαμουλάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο τμήμα που αφορά στο δανεισμό και ανέρχεται σε ποσό ύψους 12,7 δισ ευρώ, επισημαίνοντας ότι με τις επιλογές της ΝΔ για τη διαχείριση αυτών των κονδυλίων, αποκλείεται το 96% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι εκτός τραπεζικού συστήματος, παραθέτοντας και τα ανάλογα στοιχεία: «27.882 ΜμΕ έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό επί του συνόλου των 822.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας. Δηλαδή, 96% και πλέον, βρίσκεται καθ’ ολοκληρία εκτός χρηματοδότησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε επίσης και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει σχεδιάσει να οδεύσουν το σύνολο των κονδυλίων που θα προσέλθουν από τον δανεισμό σε ιδιωτικές επενδύσεις, παραθέτοντας παράλληλα παραδείγματα άλλων χωρών, που ακολουθούν εντελώς διαφορετική πολιτική. «Η Πορτογαλία, θα χρησιμοποιήσει μέρος του δανείου της για χρηματοδότηση κοινωνικών πολιτικών, με κορωνίδα το ζήτημα της κοινωνικής στέγασης. Η Σλοβενία θα αξιοποιήσει αυτούς τους πόρους για ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων. Η Ισπανία, από το 2022, θα αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία από τον δανεισμό της προκειμένου να πετύχει την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης» είπε ο Χάρης Μαμουλάκης.

Άσκησε επίσης κριτική για το ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμα τον θεσμό της Αναπτυξιακής Τράπεζας, καθώς επίσης και ότι παρά το ότι νομοθέτησε πριν από ενάμιση χρόνο τις περίφημες μικροπιστώσεις, μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιήσει καμία απολύτως δράση προς αυτή την κατεύθυνση. Γεγονός που αποδεικνύει ότι τρόποι υπάρχουν, αλλά λείπει η πολιτική βούληση.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Χάρης Μαμουλάκης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους στόχους της Κυβέρνησης της ΝΔ, οι οποίοι υπηρετούν την ιδεοληπτική της προσέγγιση πως οι ΜμΕ φοροδιαφεύγουν και είναι εσωστρεφείς. Καυτηρίασε τέλος την απουσία ενίσχυσης κλάδων όπως οι νεοφυείς επιχειρήσεις μικρομεσαίας κλίμακας, ο πρωτογενής τομέας, η βιομηχανία και οι εξαγωγές, κλάδοι που μπορούν να ισορροπήσουν το εθνικό αναπτυξιακό μοντέλο και να συμβάλλουν στην αποφυγή προβλημάτων από τακτικές οικονομικής «μονοκαλλιέργειας» και κατέληξε: «Έχουμε μπροστά μας μια ξεκάθαρη προσέγγιση από την πλευρά της ΝΔ. Η ίδια Κυβέρνηση, το ίδιο πολιτικό προσωπικό που επέβαλε λιτότητα εις βάρος των φτωχών τα σκοτεινά μνημονιακά χρόνια, φέρνει έναν έντονο και ακραιφνή κεϋνσιανισμό προς όφελος των πλουσίων, ακόμα και τώρα, την εποχή της πανδημίας.».

Κ. Παπανάτσιου: Το Σχέδιο της Κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάπτυξης δείχνει προχειρότητα, αδιαφάνεια, μονομέρεια και θα μετατραπεί σε άλλη μία ευκαιρία χαμένη για τη χώρα

Η αναπληρώτρια τομεάρχης οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το Ταμείο Ανάπτυξης. Η Βουλεύτρια σημείωσε πως το Ταμείο αποτελεί μία χρυσή ευκαιρία για τη χώρα, ώστε μετά την πανδημία να ανακάμψει και να εκμεταλλευτεί πόρους για να καλύψει τα κενά που η πρόσφατη δημοσιονομική, και μετέπειτα η υγειονομική κρίση, έφεραν στο προσκήνιο. Η κ.Παπανάτσιου ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαρχής τοποθετηθεί υπέρ του Ταμείου, ως βήμα για έναν μηχανισμό στήριξης της βιώσιμης ανάπτυξης και της μείωσης των ανισοτήτων, αναρωτήθηκε όμως αν θα εκμεταλλευτεί η χώρα την ευκαιρία.

Η αν.Τομεάρχης αναφέρθηκε σε τρία σημεία κριτικής. Αρχικά, η κ.Παπανάτσιου τόνισε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ένα τόσο σημαντικό εργαλείο νομοθετείται αποσπασματικά, μέσω τροπολογιών και χωρίς καμία ενημέρωση. Η Βουλεύτρια υπογράμμισε χαρακτηριστικά, «Το σχέδιο αυτό δεν αποτελεί προϊόν διαβούλευσης με τους παραγωγικούς φορείς ή την κοινωνία των πολιτών». Στη συνέχεια, η Βουλεύτρια τόνισε πως, «Πρέπει να συζητήσουμε ποιους αφορά, ποιοι θα καρπωθούν τα οφέλη». Η κ.Παπανάτσιου σημείωσε πως ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση έχει σχεδιάσει τη δομή της υλοποίησης του ελληνικού σχεδίου, είναι πασιφανές ότι αφορά λίγους, για να συνεχίσει λέγοντας, «Είναι υπόθεση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, δεν ωφελεί τους εργαζόμενους, που αντιθέτως θα υποστούν μεγαλύτερη ελαστικοποίηση της εργασίας, απλήρωτα 10ωρα και μείωση μισθών». Ενώ υπογράμμισε πως το ιδεολογικό περίβλημα του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας, είναι η έκθεση Πισσαρίδη.

Η κ.Παπανάτσιου σημείωσε πως η έκθεση αυτή εκφράζει ένα σχέδιο με κεντρικό επιχείρημα την αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος όπου επιτυγχάνεται μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας και σημείωσε πως, «Περιγράφετε ένα μοντέλο που αποδεδειγμένα δεν λειτούργησε, η πρόταση της Κυβέρνησης αφήνει εκτός χρηματοδότησης τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αντιμέτωπους με τα Πανδημικά χρέη και το νέο πτωχευτικό κώδικα». Η Βουλεύτρια ανέφερε πως άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, δίνουν χρηματοδότηση για κοινωνικές δομές, στεγαστικά προγράμματα ενώ ενισχύουν και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η κ.Παπανάτσιου ανέφερε ένα τρίτο σημείο κριτικής σχετικά με το ποιες ανάγκες έρχεται να καλύψει το Εθνικό Σχέδιο και σημείωσε χαρακτηριστικά, «Για ν’ απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, θα πρέπει να κατανοήσουμε τι έχει συμβεί στην ελληνική κοινωνία και κατ’ επέκταση στην οικονομία και τον παραγωγικό ιστό της χώρας». Η κ.Παπανάτσιου σημείωσε χαρακτηριστικά πως «κάθε κρίση παράγει τέτοια ερωτήματα, αλλά η εμπειρία της προηγούμενης δεκαετίας θα έπρεπε να μας κάνει πιο σοφούς/ες». Η Βουλεύτρια τόνισε πως η Κυβέρνηση δεν θέλησε ποτέ να μπει στη συζήτηση για αύξηση των δαπανών σε κρίσιμους τομείς, όπως η Υγεία, η Παιδεία, αντίθετα, επιχειρεί μία ολομέτωπη επίθεση σε βασικούς τομείς του Κοινωνικού Κράτους.

Η κ.Παπανάτσιου ανέφερε πως η Κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει «μεταρρυθμίσεις» που συρρικνώνουν δικαιώματα της πλειοψηφίας του κόσμου της εργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «μεταρρύθμιση» για τον εργασιακά. Και σημείωσε πως «το κάνει αυτό συμπεριλαμβάνοντας τις «μεταρρυθμίσεις» αυτές στο σχέδιο Ανάκαμψης και τοποθετώντας αυτές ως ορόσημα για την εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων». Κλείνοντας, η Βουλεύτρια, ανέφερε πως η ανάπτυξη δεν μπορεί να εξαλείψει από μόνη της, τις ανισότητες, γιατί ο πλούτος που παράγεται δεν ισοκατανέμεται και ανέφερε χαρακτηριστικά πως το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, για την διαχείριση των πόρων του Ταμείου, έρχεται ν’ απαντήσει ακριβώς στη μείωση των ανισοτήτων.  «Το σχέδιο ΕΛΛΑΔΑ + έχει στόχο  τη διάχυση του οικονομικού οφέλους στην κοινωνία με ταυτόχρονη αποφυγή κάθε αποκλεισμού για την ισότιμη ανάπτυξη όλων των περιφερειών της χώρας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπανάτσιου, για να κλείσει σημειώνοντας πως δυστυχώς με το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, άλλη μία ευκαιρία για την χώρα, θα πάει χαμένη.

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη λειτουργεί ως «γκρουπιέρης» των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης

«Γιατί η κυβέρνηση ΝΔ διάλεξε να μη γίνει ευρεία συζήτηση αλλά fast track διαδικασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης; Γιατί δεν παρουσίασε το Σχέδιό της στην κοινωνία με δημόσιο διάλογο αν το Σχέδιο είναι για όλους, όπως ισχυρίζονται τα στελέχη της; Γιατί διάλεξε να μην καλέσει κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς για να το συζητήσουμε στη Βουλή; Αν είναι διαφανές γιατί δεν κατατέθηκε στο σύνολό του στη Βουλή αλλά ψάχνουμε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα Παραρτήματα; Και γιατί προστέθηκε νέο πολυσέλιδο υλικό ενώ συζητούσαμε ήδη στην Επιτροπή; Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι για όλους και δεν είναι διαφανές», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (growth strategy) που είχε και την έγκριση των θεσμών και συμπεριελάμβανε την κλιματική στρατηγική, το δημοσιονομικό απόθεμα «μαξιλάρι» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και σειρά μεταρρυθμίσεων που βοηθούσαν την Ελλάδα να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα με κοινωνικούς και οικονομικούς όρους. «Καταστρέφετε όμως ό,τι σάς κληροδοτήσαμε».

Η ΝΔ δεν έχει δημοκρατικές ανησυχίες, τόνισε, γιατί θεωρεί πως το Ελληνικό κράτος της ανήκει και συνεπώς μπορεί να αποφασίζει και να διατάζει. Όπως επίσης δεν επιδιώκει τη διαφάνεια και την ασφάλεια δικαίου γιατί έτσι δε θα μπορεί να κάνει τακτοποιήσεις κολλητών του συστήματος εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου και ρουσφέτια, που αυτό είναι το πραγματικό της σχέδιο.

«Η πραγματικότητα δυστυχώς είναι πως θέλετε να βοηθήσετε τα μεγάλα «κεφάλια» που λειτουργούν παρασιτικά εις βάρος του κράτους και να κάνετε τους μεγάλους μεγαλύτερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Δεν έχετε επιλέξει ποιοι κλάδοι της οικονομίας έχουν προτεραιότητα, ούτε ποιες κοινωνικές ομάδες χρειάζονται στήριξη. Δεν θέλετε να ενεργοποιήσετε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα γιατί αν το θέλατε θα την είχατε συμπεριλάβει στο Ταμείο Ανάκαμψης», δήλωσε στη συνέχεια.

Ο Σ. Φάμελλος παρουσίασε επίσης τις βασικές αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που βρίσκει ευκαιρία να προωθήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το με το Ελλάδα 2.0.

  • Εισάγετε Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων και Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων ώστε να ιδιωτικοποιήσετε τη διαχείριση του βασικού για εμάς αγαθού του νερού, καθώς και για να ιδιωτικοποιήσετε τη διαχείριση απορριμμάτων, ενώ έχετε καταργήσει και τη Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρόκειται για αιτήματα που είχαν θέσει οι δανειστές και δε δεχτήκαμε το 2015, 2016 και με δική σας επιλογή, επαναφέρετε. Έχετε ενημερώσει τους Δήμους ότι σκοπεύετε να ιδιωτικοποιήσετε τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ);  
  • Εισάγετε νέα «δυναμική» χρέωση για το νέο Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που θα δημιουργήσετε με το διαχωρισμό του υφιστάμενου ΕΛΑΠΕ σε ένα σχήμα «καλού» και «κακού», το λογαριασμό που σάς παραδώσαμε πλεονασματικό και καταφέρατε να χρεωκοπήσετε σε ένα μόλις έτος. Σχεδιάζετε ακόμη να μη μειώσετε τη χρέωση Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τους καταναλωτές, ενώ πρέπει λόγω προόδου των διασυνδέσεων, ακόμα ένα έμμεσο χαράτσι σε όλους τους καταναλωτές.

Αναφέρθηκε επιπλέον, στη «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αδειοδότηση των ΑΠΕ που οδήγησε στην υπερθέρμανση της αγοράς και σε συγκρούσεις με αποτέλεσμα οι τοπικές κοινωνίες να εναντιώνονται στην ανάπτυξη ΑΠΕ, ένα μείζον πρόβλημα που με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση προσπαθεί να «μαζέψει» μέσω Εγγυητικών Επιστολών.

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία δύο χρόνια στην αγορά ηλεκτρισμού που, με ευθύνη της κυβέρνησης, είχαμε φαινόμενα αισχροκέρδειας το 2020 και χειραγώγηση των τιμών ηλεκτρισμού, όπως καταγγέλλουν και οι εκπρόσωποι των ενεργοβόρων βιομηχανιών, και σε «ρεκόρ» ακρίβειας ρεύματος με την Ελλάδα να καταγράφει τιμές χονδρικής ηλεκτρισμού που ξεπερνούν εδώ και ένα μήνα τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα  και σήμερα να φτάνει στα 130 ευρώ! Αναφέρθηκε ακόμη στη ρήτρα αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας που θα ενεργοποιήσει από τις 05.08.2021 και η ΔΕΗ που θα εκτινάξει περαιτέρω το κόστος ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

«Πρακτικά έχετε καταρτίσει μία λίστα αιτημάτων ημέτερων και «κολλητών» του Μεγάρου Μαξίμου, όπου το δημόσιο έχει ένα ρόλο «γκρουπιέρη» που μοιράζει χρηματοδοτήσεις, δάνεια ή δημόσια περιουσία. Για αυτό απουσιάζει παντελώς από το Σχέδιό σας για το Ταμείο Ανάκαμψης η διάσταση του Περιφερειακού Σχεδιασμού. Αλλά η Ελλάδα μένει πίσω στην ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή και καταντάει τελικά με το σχέδιο της ΝΔ να μένει πίσω η Ελλάδα συνολικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε τέλος, στην απουσία οποιουδήποτε σχεδιασμού για τη Θεσσαλονίκη, ως ένα παράδειγμα απουσίας της περιφερειακής διάστασης του Ελλάδα 2.0.  Δεν φτάνει που δεν προβλέπετε κανένα έργο για τη Θεσσαλονίκη στο Ταμείο Ανάκαμψης, παγώνετε και σοβαρά αναπτυξιακά έργα που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να καταστεί η Θεσσαλονίκη εμπορικός, ενεργειακός και αναπτυξιακός κόμβος στα Βαλκάνια. Έργα όπως το διαμετακομιστικό κέντρο εμπορίου στο στρατόπεδο Γκόνου στη δυτική Θεσσαλονίκη έχουν σταματήσει, ενώ ακόμη και η μελέτη σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμανιού με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο ακυρώθηκε. Την ίδια στιγμή καταργείται ο Φορέας Διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου, ιδιωτικοποιείται η διαχείριση του νερού και των απορριμμάτων, η Περιφερειακή Οδός που για να κατασκευαστεί θα αποψιλωθούν και 70 στρέμματα του περιαστικού δάσους του Σέιχ-Σου, κλπ. Η ακύρωση των έργων logistics κλείνει την εμπορική προοπτική, την ανοιχτή ματιά της Θεσσαλονίκης προς τα Βαλκάνια.

Θ. Φωτίου: Η χώρα χάνει μια τεράστια ευκαιρία  να θωρακίσει και να αναβαθμίσει το κοινωνικό κράτος

«Η πρόνοια δεν πρόκειται να δει από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ούτε ένα ευρώ», τόνισε μιλώντας την Τετάρτη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής , η Θεανώ Φωτίου, Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοιν. Αλληλεγγύη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας.

Η Θεανώ Φωτίου τόνισε συγκεκριμένα τα εξής:

«Θα ήθελα να θυμίσω ότι η Πορτογαλία της οποίας η πρόταση εγκρίθηκε πρώτη έκανε διαβούλευση ενάμιση μήνα με φορείς, παραγωγικές δυνάμεις, επιμελητήρια, εκπροσώπους κοινωνίας των πολιτών και βεβαίως το πρόγραμμα της είναι συνδεδεμένο με όλες τις εθνικές στρατηγικές της χώρας που είχε εκπονήσει για το παιδί, το δημογραφικό, την κλιματική μετάβαση, τη μείωση των ανισοτήτων, κτλ.

Η χώρα μας χάνει μια ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να θωρακίσει το κοινωνικό κράτος υγεία, παιδεία, πρόνοια από ενδογενείς και εξωγενείς κρίσεις και να το αναβαθμίσει.

Συνεχίζετε το χρεωκοπημένο μοντέλο της ιδιωτικοποίησης του κοινωνικού κράτους στο πεδίο της υγείας και της παιδείας. Αντίθετα, στην πρόνοια, την οποία θεωρείτε εκ προοιμίου αντιαναπτυξιακή, δηλώνετε ΜΗΔΕΝ επενδύσεις.

Τα ελάχιστα χρήματα που κατευθύνετε, 600 εκατ. ευρώ σε σύνολο 30,9 δις, για την πρόνοια σπαταλούνται το 50% εξ αυτών σε προγράμματα κατάρτισης και ψηφιοποίησης. Στο δε μεσοπρόθεσμο τα έτη της μεγάλης ανάπτυξης 22,23,24 κρατάτε τις δαπάνες της πρόνοιας στα 3,350 δις, εκεί δηλαδή που σας τις παραδώσαμε το 2019. Η πρόνοια δεν πρόκειται να δει από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ούτε ένα ευρώ.

Από το δε αναθεωρημένο πρόγραμμα λείπουν ακόμα και εκείνα τα ελάχιστα που είχατε βάλει για την αναπηρία, όπως η πρώιμη διάγνωση και κοινωνική ένταξη για τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, μέτρα βελτίωσης υποδομών προσβασιμότητας για κινητικά και αισθητηριακά ανάπηρους και η ψηφιακή μεταρρύθμιση των ΚΕΠΑ.

Με το πρόσχημα του πιλοτικού προγράμματος του προσωπικού βοηθού ατόμων με αναπηρία που θα ξεκινήσει το 2022 σε περιορισμένο αριθμό ατόμων, επαναφέρετε την λειτουργικότητα του αναπήρου ως βασικό κριτήριο αξιολόγησης και επιλογής

Πραγματική καινοτομία θα ήταν η δημιουργία ενός κοινού δικτύου δωρεάν υπηρεσιών φροντίδας υγείας και πρόνοιας στην κοινότητα και στο σπίτι για παιδιά, ανάπηρους και ηλικιωμένους. Αυτό θα μείωνε τις δαπάνες κάθε νοικοκυριού για υπηρεσίες φροντίδας που είναι στη χώρα μας αρκετά υψηλές, 39% έναντι 21% της Ευρωπαΐκής Ένωσης και θα τις παρείχε το κράτος δωρεάν με ένα ψηφιακό δημόσιο βραχίονα.

Δεν υπάρχει καμία σκέψη στην πρόταση της κυβέρνησης για ένα νέο δίκτυ ασφάλειας πέρα από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο έδειξε τα όρια του και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κρίσεις, ενδογενείς ή εξωγενείς όπου ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού, κυρίως μεσαίων στρωμάτων, φτωχοποιούνται ραγδαία. Εμείς σας προτείναμε και επιμένουμε στο Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης».

Κ. Παπανάτσιου : Προχειρότητα και αδιαφάνεια

Η αναπληρώτρια τομεάρχης οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε την Τετάρτη 28/7 στην Κοινή Επιτροπή σχετικά με τη συζήτηση για το σχέδιο της Κυβέρνησης για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Η κ.Παπανάτσιου αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η Νέα Δημοκρατία έχει επιλέξει να θεσμοθετήσει το διοικητικό μέρος του ταμείου. Η Βουλεύτρια ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Κυβέρνηση έχει νομοθετήσει μόνο μέσω τροπολογιών, αφαιρώντας το δικαίωμα της συζήτησης από την αντιπολίτευση, αλλά και της ορθής ενημέρωσης των πολιτών.

Στη συνέχεια η κ.Παπανάτσιου αναφέρθηκε στην ελλιπή ενημέρωση από την Κυβέρνηση, που μονομερώς προχωράει στην υλοποίηση του σχεδίου δεσμεύοντας τη χώρα, πέρα από την συνταγματική θητεία της παρούσας Βουλής. Η αν.Τομεάρχης οικονομικών χαρακτήρισε το σχέδιο της Κυβέρνησης ελλιπές, τόνισε πως οι αλλαγές που έχει επιλέξει να νομοθετήσει η Κυβέρνηση σε βασικούς τομείς της δημόσιας ζωής, αφήνουν εκτός τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.  Ενώ αντίστοιχα, το μοντέλο της ανάπτυξης μέσω της υπερσυσώρρευσης και της υποτιθέμενης επανεπένδυσης των κερδών, δεν έχει δουλέψει ποτέ. Η κ.Παπανάτσιου υποστήριξε πως οι πολίτες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από το σχέδιο της Κυβέρνησης, εκτός από απλήρωτες υπερωρίες και αύξηση των ανισοτήτων.

Ν. Σαντορινιός: Η Νησιωτικότητα και η Ναυτιλία απουσιάζουν από το σχέδιο της Κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης

«Δεν ασχολείστε με τη ναυτιλία και την ακτοπλοΐα της χώρας μας. Ενώ στην αρχή είχατε μιλήσει για «πράσινη» ναυτιλία με 350 εκατομμύρια στο Μέτρο 1.3, το μόνο που τελικά βλέπουμε να περιλαμβάνεται στο σχέδιο σύνταξης, είναι μια έρευνα για την καινοτομία στα καύσιμα! Χωρίς καν προϋπολογισμό και συγκεκριμένο σχέδιο», υπογράμμισε ο Ν. Σαντορινιός.

«Ρωτάμε για άλλη μια φορά: Γιατί δεν έχει γίνει διαβούλευση στη Βουλή και γιατί αρνείται η Κυβέρνηση να συζητήσει σοβαρά και ουσιαστικά μαζί με την κοινωνία και τις παραγωγικές τάξεις  της χώρας;».

«Δεσμεύετε τη χώρα σε ένα πρόγραμμα με ισχύ μέχρι το 2026, υπερβαίνοντας το χρόνο τον οποίον σας έχει δώσει ο λαός για να κυβερνήσετε. Με αυτό τον τρόπο, δεσμεύετε και την επόμενη Κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή. Δεσμεύετε, πάνω από όλα, τον ελληνικό λαό σε ένα ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, το οποίο έρχεται να εφαρμόσει τις εντολές και «εκθέσεις» Πισσαρίδη».

«Διάβαζα στην «Καθημερινή», ότι θα παρέχετε …κίνητρο, για συγχωνεύσεις και εξαγορές μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ρίχνοντας στο μισό τον φορολογικό συντελεστή. Αυτό ακριβώς είναι το πρόγραμμά σας. Δε θέλετε να ενισχύσετε και να εξυγιάνετε τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θέλετε να τις αποκλείσετε από οποιαδήποτε χρηματοδότηση ή δανειοδότηση που θα γίνεται μέσω των συστημικών τραπεζών.

[...] «Οι «κολλητοί» σας είναι οι μεγάλες εταιρείες που φτιάχνουν τις ΑΠΕ και αυτούς θέλετε να χρηματοδοτήσετε. Δεν έχετε καμία σχέση με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, τον οποίον χρηματοδοτείτε με μηδέν ευρώ, δηλαδή τον βάζετε στη λίστα απλά για να υπάρχει, όπως και πολλά άλλα!»

[...] Σε ένα πρόγραμμα των 32 δισ., δίνετε μόνο 1 εκατομμύριο για τη ναυτιλία. Αυτή είναι η εκτίμησή σας για την ανάπτυξη της ναυτιλίας της χώρας».

[...] 'Επειτα διαβάζω τα προτεινόμενα έργα, που μόνο ως αστείο μπορώ να τα εκλάβω. Αλήθεια, τα διάβασαν αυτά στην Ευρώπη και δεν γέλασαν με όσα προτείνετε;  Να μιλάτε για ανάπτυξη λιμανιών και να λέτε ότι θα κάνετε μία μελέτη αναβάθμισης του Μαραθόκαμπου, μία πλατφόρμα στη Χαλκιδική, ένα τουριστικό Καταφύγιο; Αυτή είναι η δική σας αντίληψη για την ανάπτυξη των περιφερειακών λιμανιών της χώρας; Ντροπή και αίσχος!»

Δ. Χαρίτου: Τίποτα δε μπορεί να περιμένει η περιφέρεια από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου με αφορμή τη συζήτηση και ψήφιση σήμερα στη Βουλή της δανειακής σύμβασης για το Ταμείο Ανάκαμψης δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Οι σημαντικοί πόροι για την πράσινη μετάβαση κατευθύνονται σε έναν μικρό αριθμό ομίλων για τα ενεργειακά, ενώ μένει απ’ έξω η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα και η πλειοψηφία της κοινωνίας.

Δε στοχεύει στο μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου. Αντί να ενισχυθεί η εγχώρια επιχειρηματικότητα για να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία των παραγόμενων προϊόντων στην χώρα μας, ενισχύονται λίγες επιχειρήσεις του κλάδου των εισαγωγών.

Ούτε εντάσσονται για υλοποίηση έργα υποδομών, ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα, που τόσο αναγκαία είναι για τον αγροτικό κόσμο. 200 εκ. ευρώ είναι όλο το ποσό που αφορά το σύνολο των υποδομών, πώς να ενταχθούν έργα όπως το Φράγμα Κομψάτου;

Αγνοεί τις μεγάλες ανάγκες της περιφέρειας γι’ αυτό δεν έχει καμία περιφερειακή διάσταση στην κατανομή των πόρων και μάλιστα σε υποβαθμισμένες Περιφέρειες, όπως η ΑΜΘ, παρά τις μεγαλοστομίες για στήριξη της περιοχής στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη. Αντίθετα για άλλη μια φορά οι πόροι συγκεντρώνονται και κατευθύνονται στο κέντρο για την υλοποίηση έργων».

* Η δημοσίευση ανανεώνεται περιοδικά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)