to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:25 | 22.06.2012

left.gr

Πολιτική

Κανένα σπίτι φτωχού χωρίς ρεύμα

Αυτές τις μέρες η ΔΕΗ προχωρά σε διακοπή ρεύματος σε εκατοντάδες νοικοκυριά. Παράλληλα, παρανομεί αγνοώντας την απόφαση του ΣτΕ που αποσυνδέει την πληρωμή του χαρατσιού από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Με αφορμή όλα αυτά το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εξαρχείων διοργάνωσε παράσταση διαμαρτυρίας στις 9 το πρωί της Παρασκευής 22 Ιούνη στη ΔΕΗ (Αριστείδου 5-7).


Η απαράδεκτη μεθόδευση της ΔΕΗ, μια πράξη κλοπής

Οι συγκεντρωμένοι πολίτες δήλωσαν αποφασισμένοι να αντισταθούν με κάθε ένδικο μέσο στις διακοπές αυτές που γίνονται με το πρόσχημα της "μη πληρωμής ρεύματος". Η διοίκηση της ΔΕΗ μετέφερε ποσά χρημάτων που είχαν πληρώσει για το ρεύμα στο χαράτσι με αποτέλεσμα να φαίνεται απλήρωτο το ρεύμα και να προχωρά σε διακοπές.

Κατήγγειλαν επίσης τη μεθόδευση αυτή της ΔΕΗ σαν πράξη κλοπής (ποινικό αδίκημα) για την οποία θα καταφύγουν και στα δικαστήρια. Σε προηγούμενες παρεμβάσεις είχαν πετύχει να πληρώνουμε μόνο το ρεύμα και τα τέλη στα ταμεία της ΔΕΗ και όχι το χαράτσι. Όσοι πληρώσαν με αυτό τον τρόπο είχαν πάρει και γραπτή διαβεβαίωση ότι δεν οφείλουν ποσά ρεύματος. Όμως στον επόμενο λογαριασμό τα ποσά αυτά μερικώς ή ολικώς είχαν μεταφερθεί στο χαράτσι!!!

Στο κάλεσμα του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Εξαρχείων αναφέρονται σαφώς τα εξής:
"Ο εμπαιγμός της διοίκησης της ΔΕΗ και της κυβέρνησης συνεχίζεται. Απροκάλυπτα πια εδώ και 20 μέρες οι εργολάβοι της ΔΕΗ κόβουν το ρεύμα σε σπίτια και καταστήματα, όσων είτε αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα, είτε αρνήθηκαν να πληρώσουν το χαράτσι. Δεν τους σταμάτησε ούτε το προεκλογικό κλίμα, ούτε οι διαμαρτυρίες των πολιτών. 

Ακόμη δεν διστάζουν να προχωρούν σε πράξεις παράνομες -πράξεις που θεωρούνται ποινικά αδικήματα, πράξεις που αντίκεινται ακόμη και στο νόμο και τις υπουργικές αποφάσεις για το χαράτσι (ΕΕΤΗΔΕ), κλέβοντας στην κυριολεξία τα χρήματά μας". 


Τα αιτήματα


Οι συγκεντρωμένοι δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στους διοικούντες της ΔΕΗ αλλά και στη νέα κυβέρνηση των μνημονίων, ζητώντας:


- Να σταματήσουν όλες οι διακοπές ρεύματος.
- Να επανασυνδεθούν χωρίς κόστος και προϋποθέσεις όλα τα κομμένα ρεύματα.
- Να μας επιστρέψουν τα χρήματα που πληρώσαμε για το ρεύμα και που παράνομα μετέφεραν στο χαράτσι.
- Να αποσυνδεθεί το ρεύμα, ως κοινωνικό αγαθό, από τα χαράτσια.


Οι πολίτες θα καταφύγουν στα ποινικά και αστικά δικαστήρια


Ο διευθυντής του καταστήματος δήλωσε αναρμοδιότητα και αδυναμία ικανοποίησης αυτών των αιτημάτων, παραπέμποντας στη Διοίκηση. Το μόνο που δέχθηκε να κάνει ήταν η απαλοιφή του ποσού του χαρατσιού από λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί πριν της 2 Μαίου.

Από τους πολίτες του Δικτύου κατατέθηκαν στο πρωτόκολλο της διεύθυνσης τα αιτήματα και δήλωσαν ότι για την πράξη της υπεξαίρεσης χρημάτων, που πλήρωσαν για ρεύμα και πήγαν στο χαράτσι, θα καταφύγουν στα ποινικά και αστικά δικαστήρια. Κάτι που αναμένεται να δρομολογηθεί στις επόμενες μέρες.



Η κοινωνική αντίσταση στα χαράτσια συνεχίζεται


Η υπόθεση των χαρατσιών να θυμήσουμε ότι ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2011, όταν ο "αντι-συνταγματολόγος" κύριος Βενιζέλος (τότε υπουργός Οικονομικών) επέβαλε τελικά το χαράτσι και παρέκαμψε αυτό που ο ίδιος δήλωνε το καλοκαίρι του 2011, ότι το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και δεν θα επιβληθεί τέλος στη ΔΕΗ!
Ο ίδιος καθοδήγησε μια πρωτοφανή τρομοκρατική εκστρατεία προς τους πολίτες με την απειλή ότι θα κόβετε το ρεύμα σε όποιον δεν πλήρωνε χαράτσι.

Σιγά μη φοβήθηκαν οι πολίτες!!! Οργανώθηκαν στις γειτονιές, με τους Δήμους τους, με πρωτοφανείς σε μαζικότητα συνελεύσεις, με ομάδες περιφρούρησης, πήγαν στα πρωτοδικεία, κέρδισαν δικαστικές αποφάσεις και τους ανάγκασαν να αρχίσουν τις τροπολογίες και από τις 20 μέρες οι διακοπές ρεύματος παρατάθηκαν στις 40 μέρες, μετά στις 80 και τώρα σε 4 μήνες+2 αν κάνουν ένσταση, μετά παραπέμπεται και στο υπουργείο Οικονομικών και... ζήσε Μαύρε μου να φας τριφύλλι... Ήρθε κι η απόφαση του ΣτΕ, είπαμε όλοι ότι θα συμμορφωθούν και θα τελειώσει αυτή η ιστορία.

Κανένα σπίτι φτωχού χωρίς ρεύμα


Κι όμως... Αυτές τις μέρες η ΔΕΗ παρανομεί αγνοώντας την απόφαση του ΣτΕ που αποσυνδέει την πληρωμή του χαρατσιού από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Προχωρά σε διακοπή ρεύματος σε εκατοντάδες νοικοκυριά. Η διοίκηση της εταιρείας αδιαφορεί για την κατάσταση οικονομικής ανέχειας που βασανίζει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, και μάλιστα μέσα σε δυσχερείς καιρικές συνθήκες, δημιουργώντας προβλήματα διαβίωσης αλλά και επιβίωσης ακόμα και σε ασθενείς, άπορους και άνεργους.
Η πρόσβαση σε ένα κοινωνικό αγαθό, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, είναι πολιτικό ζήτημα και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μια ανάλγητη και παρανόμως ενεργούσα διοίκηση μιας εταιρείας.  


Δείτε το βίντεο με εικόνες και συνεντεύξεις από τους παρευρισκόμενους και τον δικηγόρο-μέλος του Δικτύου που έχει αναλάβει την υπόθεση.


Διαβάστε επίσης:

Πρωτοβουλία πολιτών Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης: Μια ακόμα νίκη ενάντια στα χαράτσια

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)