to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:49 | 12.06.2015

Διεθνή

«Κανένα έγκλημα» δεν είδε ο ισραηλινός στρατός στη δολοφονία των 4 παιδιών στην παραλία της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, πως κλείνει την εσωτερική έρευνα για πιθανά εγκλήματα κατά τη δολοφονική επίθεση που εξαπέλυσε πέρσι στη Γάζας, σκοτώνοντας με δύο πυραύλους τέσσερα παιδιά που έπαιζαν στην παραλία. Κι αυτό επειδή, «οι στρατιώτες δεν μπορούσαν να ξέρουν ότι είναι παιδιά» οι φιγούρες που έβλεπαν στην οθόνη και άρα «δεν υπάρχει κανένα έδαφος για υποψίες διάπραξης εγκλήματος από τις δυνάμεις του ισραηλινού στρατού («no grounds to suspect any crime was committed by IDF forces»...)


Παραθέτουμε όσα αναφέρει η Χααρέτζ σχετικά με το πόρισμα της εσωτερικής έρευνας του ισραηλινού στρατού (θυμίζοντας πως έχουμε μια ακόμα περίπτωση όπου ο ελεγχόμενος είναι και ελεγκτής του εαυτού του...) και φωτογραφίες από εκείνη την τραγική μέρα:

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες πως σταματά την εσωτερική έρευνα για το χτύπημα από ισραηλινό αεροσκάφος που οδήγησε στον θάνατο των τεσσάρων παιδιών (Ismayil Bahar (ετών 9), Aed Bahar (10 χρονών), Zacharia Bahar (10 χρονών), Muhammed Bahar (11 χρονών)) τον περασμένο Ιούνιο.

Η προκαταρκτική έρευνα επιβεβαίωσε πως τα παιδιά σκοτώθηκαν από ισραηλινό χτύπημα δίπλα σε ένα κτίσμα που - κατά τον ισραηλινό στρατό πάντα - ήταν «βάση επιχειρήσεων μαχητών της Χαμάς» (...)

 This picture has emerged showing four Palestinian boys from the same family running on a beach in Gaza moments before they were killed by an Israeli shell

Η έρευνα προσθέτει πως τη μέρα του χτυπήματος, αεροσκάφος της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας αναγνώρισε μερικές φιγούρες να τρέχουν και να μπαίνουν στο κτίριο, τις οποίες οι στρατιώτες θεώρησαν μαχητές της Χαμάς. «Δε κανένα στάδιο της επιχείρησης δεν αναγνωρίστηκε ότι ήταν παιδιά», αναφέρει η έκθεση του ανακριτή, «Η απόφαση για το χτύπημα εναντίον αυτών των φιγούρων έγινε αφού ελήφθησαν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις και αφού έγινε έρευνα ότι δεν υπήρχαν πολίτες στην περιοχή».

Ενας πύραυλος εκτοξεύτηκε εναντίον ενός από τα παιδιά (που ο στρατός, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του, θεώρησε μαχητή της Χαμάς) που μπήκε σε ένα κοντέινερ που είχε βομβαρδιστεί την προηγούμενη μέρα. Μετά την εκτόξευση του πυραύλου, τα άλλα τρία παιδιά άρχισαν να να τρέχουν προς την έξοδο του κοντέινερ, στιγμή κατά την οποία εκτοξεύτηκε και ο δεύτερος πύραυλος, που τα χτύπησε καθώς έφευγαν. 

 This image posted on Twitter is believed to show a different view of three of the boys running along the beach
 

Η δικαιολόγηση του χτυπήματος στη γλώσσα του ανακριτή συνεχίζει ως εξής: «Μετά το χτύπημα έγινε σαφές πως, δυστυχώς, τέσσερα παιδιά που είχαν μπει στο κοντέινερ για άγνωστο λόγο, είχαν χτυπηθεί. Τα ευρήματα της έρευνα εδειξαν πως λόγω των περιστάσεων, οι δυνάμεις που πήραν μέρος στο χτύπημα δεν είχαν κανένα μέσο να αναγνωρίσουν πως οι φιγούρες που έβλεπαν ήταν, στην πραγματικότητα, παιδιά».

 
ι Young Palestinian children cry during the funeral of four of their relatives in Gaza City this afternoon. The four boys - all from the Bakr family - were killed as Israel shelled a beach earlier in the day

Συγγενείς των τεσσάρων παιδιών θρηνούν

Η έρευνα είχε ξεκινήσει μετά τη διαπίστωση του βοηθού εισαγγελέα για επιχειρησιακά ζητήματα, στρατηγού Χάρελ Βάινμπεργκ, πως «υπάρχει υποψία πως το χτύπημα εκτελέστηκε αγνοώντας τους κανόνες εμπλοκής του ισραηλινού στρατού». Η έρευνα της στρατονομίας ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη και τώρα έκλεισε από τον στρατιωτικό εισαγγελέα, που αρνήθηκε να αποδώσει κατηγορίες για έγκλημα ή απειθαρχία στους εμπλεκόμενους στρατιώτες, όπως προσθέτει πάντα η Χααρέτζ. 

Σύμφωνα πάντα με τον ισραηλινό στρατό, αφού η έρευνα της στρατονομίας ολοκληρώθηκε και υπήρξε έλεγχός της από τον επικεφαλής στρατιωτικό εισαγγελέα στρατηγό Ντάνι Εφρόνι, πάρθηκε η απόφαση να κλείσει η υπόθεση καθώς δεν υπήρχε έδαφος για υποψίες ότι τελέστηκε κάποιο έγκλημα από τις δυνάμεις του στρατού...

ΥΓ.: Στην κεντρική φωτογραφία μας, δημιουργία του ισραηλινού καλλιτέχνη Amir Schiby για τα 4 παιδιά που σκοτώθηκαν στην παραλία της Γάζας, εκεί όπου δεν τελέστηκε κανένα έγκλημα. Σε αυτή την ιστοσελίδα, μια σκληρή φωτογραφία με ένα από τα παιδιά πεσμένο νεκρό στην παραλία της Γάζας ενώ ένας άντρας μεταφέρει ένα ακόμα από τα θύματα της ισραηλινής επίθεσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)