to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κανείς δεν βάζει το παιδί του σε μια βάρκα, εκτός αν το νερό είναι πιο ασφαλές από την στεριά

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν επιλέγουν συνειδητά να φύγουν από τις χώρες προέλευσής τους. Δεν επιλέγουν να μην μείνουν στην χώρα τους να πολεμήσουν. Δεν επιλέγουν να ζουν στην φτώχια και ξεριζωμένοι, λες και είχαν κι άλλες επιλογές.


Η προσφυγική κρίση την οποία αντιμετωπίζει όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και όλη η Ευρώπη τα τελευταία, πολλά πλέον, χρόνια, λόγω των πολλαπλών και συνεχιζόμενων συρράξεων σε Μ. Ανατολή και Β. Αφρική, αποτελεί ακόμα δυστυχώς ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει και η χώρα μας.

Και αυτό γιατί το μόνο σχέδιο που πραγματικά είχε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν η δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης σε συνδυασμό με μπόλικο εθνικισμό και καταστολή, ενώ για περίπου 7 μήνες δεν είχε καν εξειδικευμένο υπουργείο για να ασχοληθεί συγκεκριμένα και επισταμένα με την κρίση, την οποία όλοι οι διεθνείς φορείς αναγνωρίζουν ως την μεγαλύτερη προσφυγική και μεταναστευτική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η κατάσταση έχει οξυνθεί ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες καθώς η Τουρκία του Ερντογάν επιχειρεί για ακόμα μία φορά να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως μοχλό πίεσης προς την Ευρώπη, προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξή αυτής απέναντι στην Ρωσία, στις μάχες που μαίνονται ακόμα στην επαρχία Ιντλιμπ της Συρίας. Πέρα από την έλλειψη σχεδιασμού όμως, η Νέα Δημοκρατία όλο το προηγούμενο διάστημα συνειδητά έσπειρε ακροδεξιά ρητορική σε μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, με αποτέλεσμα τώρα να θερίζει ρατσιστικές και φασιστικές θύελλες σε μια σειρά από περιπτώσεις.

Σε αντίθεση δε, με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που πάντα είχε ως στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών, την ειδική μέριμνα και προτεραιότητα για ευάλωτες ομάδες, την ένταξη και την συμπερίληψη. Ενδεικτικές είναι, οι εικόνες ντροπής από την Θερμή της Λέσβου, όπου δήθεν αγανακτισμένοι κάτοικοι, ωσάν αυτόκλητοι συνοριοφύλακες χυδαιολογούν σε βάρος προσφύγων που βρίσκονται σε βάρκα και προσπαθούν να προσεγγίσουν την ακτή, και τους απαγορεύουν την αποβίβαση, χωρίς φυσικά να έχουν κανένα δικαίωμα προς τούτο, εικόνες που μας γεμίζουν οργή και δηλητηριάζει  με ακόμα περισσότερο μίσος την κοινωνία μας.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και καμία άλλη κυβέρνηση , δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύει σε αιτούντες άσυλο να εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια, ούτε και να τους στερεί του δικαιώματος να αιτηθούν άσυλο.

Το διεθνές δίκαιο την υποχρεώνει να καταγράφει τους αφιχθέντες και να εξετάζει σε ατομικό επίπεδο τα αιτήματά τους, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την πλήρη προστασία της ζωής και της ελευθερίας τους, καθώς και την αξιοπρέπή διαβίωσή τους, με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στέγη, εκπαίδευση κοκ, για όσο χρόνο η διαδικασία αυτή διαρκεί και για όσο χρόνο θα παραμείνουν στην ελληνική επικράτεια. Τίποτα από τα παραπάνω δεν κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τους τελευταίους μήνες, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, φτάνοντας στο σημείο μάλιστα να αναστείλει ακόμα και το δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου για ένα μήνα.

Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, όλο το προηγούμενο διάστημα και από την αρχή της προσφυγικής κρίσης στάθηκε στο σύνολό της, και με όλα της τα μέλη,  στο πλάι των προσφύγων και μεταναστών, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, στο λιμάνι του Πειραιά, στα νησιά και σε πολλές δομές της ενδοχώρας, και υπήρξε από την πρώτη στιγμή ενεργό κομμάτι του κύματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε όλη την χώρα.

Τα Χριστούγεννα του 2015 στο λιμάνι του Πειραιά, το πως στήσαμε μια ολόκληρη δομή στο Ελληνικό σε μια νύχτα, η καθημερινή αγωνία να φτάσουν τα μέσα που είχαμε για όλο τον κόσμο και  το παιχνίδι και το γέλιο των παιδιών να είναι πάντα ζωντανό, το πάγωμα από φόβο όταν έκλεισε η Ειδομένη, ο καθημερινός αγώνας για να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο, αποτελούν κομμάτι της συλλογικής μνήμης που δεν πρέπει να ξεχάσουμε, γιατί είναι η παρακαταθήκη για τους αγώνες που έχουμε να δώσουμε. Η οργάνωσή μας βρισκεται λοιπόν απέναντι σε οποιαδήποτε επιχείρηση περαιτέρω στρατιωτικοποίησης των νησιών και των χερσαίων συνόρων.

Αντιτασσόμαστε ευθέως στην τρομολαγνεία που καλλιεργεί η κυβέρνηση, στη μισαλλοδοξία και τις φασιστικές πρακτικές που αυτή γεννά. Αντιτασσόμαστε σε λογικές επαναπροωθήσεων και αποτροπής εισόδου, σε φράχτες και πλωτά φράγματα. Διεκδικούμε την δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος παροχής ασύλου, κατάργηση της συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ για τις επιστροφές προσφύγων και μεταναστών στην πρώτη χώρα εισόδου, ποσόστωση στην κατανομή των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για πρόσφυγες και μετανάστες, παροχή ΑΜΚΑ σε όλους και πλήρη πρόσβαση  σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πρόσβαση όλων των παιδιών αλλά και των ενηλίκων στο δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο, ειδικές δομές φροντίδας για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Αντιτασσόμαστε στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης – φυλακές και στη λογική των κλειστών συνόρων και διεκδικούμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε ανοιχτές δομές, διαμερίσματα, ξενώνες φιλοξενίας με επαρκές προσωπικό κτλ, διεκδικούμε την απλούστευση, επιτάχυνση και διευκόλυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, τον έλεγχο των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό. Μα πάνω απ’όλα διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε η ελληνική κοινωνία να αντιμετωπίζει την κρίση αυτή με ανθρωπιά και αλληλεγγύη.

Οι πρόσφυγες  και οι μετανάστες δεν επιλέγουν συνειδητά  να φύγουν από τις χώρες προέλευσής τους. Δεν επιλέγουν να μην μείνουν στην χώρα τους να πολεμήσουν. Δεν επιλέγουν να ζουν στην φτώχια και ξεριζωμένοι, λες και είχαν κι άλλες επιλογές. Κανείς δεν βάζει το παδί του σε μια βάρκα εκτός αν το νερό είναι πιο ασφαλές από την στεριά. Μέσα σε όλη την προπαγάνδα και το ρατσιστικό μίσος να μην ξεχάσουμε ότι υπήρξαμε πρόσφυγες και εμείς οι ίδιοι. Να μην συνηθίσουμε τις εικόνες ντροπής και τον φασισμό σαν μία ακόμα «πολιτική άποψη» σαν όλες τις άλλες, σαν μία ακόμα εικόνα της νέας «κανονικότητας».

Η Βίκυ Τσεφαλά είναι μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)