to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:04 | 20.06.2022

Διεθνή

Μετεκλογικά παζάρια: Κανείς δεν συνεργάζεται για την ώρα με τον Μακρόν (upd)

Οι Ρεπουμπλικάνοι αποκλείουν το σενάριο συνασπισμού με την παράταξη Μακρόν


Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να συναντηθεί διαδοχικά αύριο (Τρίτη) και μεθαύριο (Τετάρτη) με τους επικεφαλής «των κομμάτων που σκοπεύουν να σχηματίσουν πολιτική ομάδα στη Βουλή», ανακοίνωσε σήμερα το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων.

«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τίθεται το ερώτημα πώς θα ληφθούν και εφαρμοστούν οι απαραίτητες αποφάσεις για τη χώρα. Αυτό είναι το νόημα αυτής της συνάντησης με τις πολιτικές δυνάμεις, ανέφεραν κύκλοι προσκείμενοι στην προεδρία. Ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Κριστιάν Ζακόμπ αποδέχτηκε την πρόσκληση, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, το κόμμα της παραδοσιακής δεξιάς τη Γαλλία, απέκλεισαν νωρίτερα σήμερα το ενδεχόμενο να συνασπιστούν με τους κεντρώους του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ή να συνάψουν κάποια συμφωνία συνεργασίας, μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, στις οποίες καμία παράταξη δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Διαβάστε σχετικά:

Ραγδαίες εξελίξεις στον απόηχο των γαλλικών εκλογών: Πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού καταθέτει η Αριστερά
Μελανσόν: Η αριστερά πέτυχε τον στόχο της, να στερήσει από τον Μακρόν την πλειοψηφία

Εκτός από κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, οι βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων, που συνεδρίασαν σήμερα για να συζητήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, είχαν ήδη απορρίψει μια συμφωνία συνεργασίας με τον Μακρόν. Οι αναλυτές όμως εκτιμούν ότι ίσως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρέχουν στήριξη, κατά περίπτωση, στα νομοσχέδια της κυβέρνησης.

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων Κριστιάν Ζακόμπ επανέλαβε σήμερα ότι αντιτίθεται στη σύναψη οποιασδήποτε συμφωνίας με τον Μακρόν. «Είχαμε μόλις τώρα μια συζήτηση και αυτό που σας λέω εδώ είναι η σχεδόν ομόφωνη θέση μας, που αντικατοπτρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία», είπε στους δημοσιογράφους, καθώς αποχωρούσε από τη συνεδρίαση.

Η παράταξη Ensemble! («Μαζί») του Μακρόν και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν παραπλήσια προγράμματα σε ό,τι αφορά την οικονομία. Για παράδειγμα, θέλουν και οι δύο να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και στηρίζουν την πυρηνική ενέργεια. Αν συνεργάζονταν, θα είχαν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Όταν ρωτήθηκε για πιθανές αποσκιρτήσεις από τους Ρεπουμπλικάνους, ο Ζακόμπ είπε ότι οι βουλευτές του «έκαναν μαζί προεκλογική εκστρατεία και θα παραμείνουν μαζί χωρίς δυσκολία».

Πρώτη «πόρτα» στον Μελανσόν

Τα πράγματα όμως δεν είναι εύκολα ούτε για το μπλοκ της αριστεράς που συνασπίστηκε στις εκλογές υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν, καθώς τα τρία απ' τα τέσσερα κόμματα διαμήνυσαν σήμερα ότι απορρίπτουν την πρότασή του για σχηματισμό ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το  κόμμα των Ευρωπαίων Οικολόγων και Πρασίνων και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα αρνούνται την πρόταση του Μελανσόν για μια ενιαία ομάδα Nupes στην Εθνοσυνέλευση.

Ο Μελανσόν είπε στους δημοσιογράφους ότι τα κόμματα που απαρτίζουν την αριστερή συμμαχία Nupes θα έπρεπε να σχηματίσουν από κοινού μία κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία θα ήταν η δεύτερη σε μέγεθος στην Εθνοσυνέλευση, μετά τους κεντρώους του προέδρου  Μακρόν. Η πρόταση αυτή, εξήγησε, βασίζεται κυρίως στο γεγονός ότι, ξεχωριστά η κοινοβουλευτική ομάδα του κάθε κόμματος (Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Κομμουνιστές) θα είχε λιγότερα μέλη από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν. Κατ' επέκταση αυτό σημαίνει ότι στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορούσε τελικά να βρεθεί το  κόμμα της Λεπέν, που αποτελεί ενιαία κοινοβουλευτική δύναμη.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τα κόμματα υπό την ομπρέλα Nupes, αιτιολόγησαν τη σημερινή τους άρνηση λέγοντας πως πίστευαν ότι η συμφωνία συνασπισμού που υπογράφηκε στις αρχές Μαΐου προέβλεπε ξεχωριστές ομάδες.

«Ποτέ δεν αφορούσε μια ομάδα. Θα υπάρξει μια σοσιαλιστική ομάδα στην Εθνοσυνέλευση», δήλωσε ο Πιέρ Ζουβέ, εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού κόμματος. «Δεν τίθεται θέμα συγχώνευσης σε μια ενιαία ομάδα», αντέδρασε ο εκπρόσωπος των Πρασίνων και Οικιολόγων Αλέν Κουλομπέλ.  Κατά μιας κοινής κοινοβουλετικής ομάδας δήλωσε και  ο στενός φίλος του κομμουνιστή ηγέτη Φαμπιάν Ρουσέλ.

«Δεν πρότεινα τη διάλυση των κομμάτων αλλά τον σχηματισμό κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο καθένας φυσικά θα μπορεί να αποτελέσει ξεχωριστή αντιπροσωπεία στην Εθνοσυνέλευση όπως ήδη κάνουμε ο καθένας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», έγραψε στο Twitter ο Μελανσόν μετά τις αντιδράσεις.

Σχεδιάζουν πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού

Ο Μελανσόν είπε ακόμα ότι η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν θα πρέπει να τηρήσει την παράδοση και να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της νεοεκλεγείσας Εθνοσυνέλευσης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον την πλειοψηφία. Η Μπορν «θα ηττηθεί», τόνισε.

Η πρωθυπουργός Μπορν εξελέγη οριακά, με ποσοστό 52,46%, όπως και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον. Υπήρξαν όμως και ηχηρές απώλειες. Η νέα υπουργός Υγείας Μπριζίτ Μπουργκινιόν ηττήθηκε στο Πα-Ντε-Καλέ από τον υποψήφιο του Εθνικού Συναγερμού. Ο πρώην υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέρ και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, που συνέδεσε το όνομά του με την άγρια αστυνομική καταστολή της προηγούμενης πενταετίας Μακρόν, δεν κατόρθωσαν να επανεκλεγούν.

Όπως αναφέρει η Liberation, τα κόμματα της παράταξης Nupes δηλώνουν ότι θα καταθέσουν πρόταση μομφής στο πρόσωπο της Μπορν στις 5 Ιουλίου, την ημέρα της ομιλίας της πρωθυπουργού. Αλλά το σχέδιο της ενωμένης αριστεράς αποδεικνύεται περίπλοκο: αν χρειάζονται μόνο 58 βουλευτές για να καταθέσουν μια πρόταση, χρειάζονται πολύ περισσότερες (289) για να απομακρύνουν ένα πρωθυπουργό.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το TF1-LCI το υπουργικό συμβούλιο που ήταν προγραμματισμένο για αύριο, Τρίτη, ματαιώνεται.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)