to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:16 | 16.08.2020

Πολιτική

Εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis - Χωρίς κοινή δήλωση το συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ (όλες οι εξελίξεις)

Συνεχίζονται οι κινήσεις τακτικής εκ μέρους της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου - Στα τέλη Αυγούστου παραπέμπεται ο «κατάλογος κυρώσεων» κατά της Τουρκίας, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της Ε.Ε., από το οποίο δεν εξεδώθη κοινή δήλωση λόγω γερμανικής διαφωνίας


Εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται το τουρκικό σεισμογραφικό Oruc Reis, καθώς σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες πλέει εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Open, το τουρκικό σκάφος φαίνεται ότι έχει αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ φέρεται να πλέει εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Τα στοιχεία του marinetraffic αναφέρουν πως το σεισμογραφικό, λίγο μετά τις 09:00 το πρωί, έπλεε στα ανοιχτά της Πάφου.

H θέση του Oruc Reis το πρωί του Σαββάτου 15/8

Το Σάββατο, εξάλλου, έγινε γνωστό ότι επιστρέφει στη βάση του Ακσάζ η τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» που συνόδευε το Oruc Reis.

Φαίνεται πως το «Κεμάλ Ρέις» έχει υποστεί σοβαρές μετά την επακούμβηση με τη φρεγάτα «Λήμνος» και χρήζει επισκευής.

Σημειώνεται πως η φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ έγραφε πως μετά τα τελευταία γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο, το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύουν πλέον οκτώ τουρκικά πολεμικά από πέντε πλοία που είχε μέχρι πρότινος.

Oι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για εξασφάλιση στήριξης δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα την Παρασκευή καθώς το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ δεν κατέστη δυνατό να εκδώσει κοινή δήλωση λόγω γερμανικής διαφωνίας όσον αφορά τις διατυπώσεις.  «Ακόμη ένα επεισόδιο δηλωτικό του κενού στρατηγικής και τακτικής της κυβέρνησης» το σχόλιο του Γ. Κατρούγκαλου, ενώ ο Δημ. Παπαδημούλης χαρακτηρίζει «ανεπαρκή την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο. Η απουσία ακόμη και της λέξης «κυρώσεις» από την σχετική ανακοίνωση, δείχνει μια ΕΕ χλωμή και διαιρεμένη απέναντι στις προκλήσεις του Ερντογάν».

Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ - Συνάντηση Δένδια - Πομπέο

Μετά από 4,5 ώρες ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ το απόγευμα της Παρασκευής, χωρίς ωστόσο να αποδώσει κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα για την ελληνική πλευρά. «Καταρτίζεται» ο κατάλογος κυρώσεων, «θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχούς συζήτησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα» σύμφωνα με τον Ν. Δένδια. Ένα χλιαρό «επείγουσα ανάγκη για μείωση των εντάσεων» απέφερε η συνάντηση του Ν.Δένδια με τον αμερικανό υπ. Εξωτερικών Μ. Πομπέο.

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε εκ νέου την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την «ελληνικότητα» του Καστελόριζου και διεμήνυσε ότι το Oruc Reis θα συνεχίσει απτόητο να πλέει στην Ανατ. Μεσόγειο μέχρι τις 23 Αυγούστου. Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στον γάλλο πρόεδρο Μακρόν ενώ παράλληλα ζήτησε διάλογο με την Ελλάδα ενώ είχε συνομιλία με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Ζοζέπ Μπορέλ.

Το παρ' ολίγον θερμό επεισόδιο που μεγαλοποίησε ο Ερντογάν

Το γεγονός ότι η Αγκυρα με την αποστολή του «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, συνοδεία πολεμικών σκαφών, παίζει με τη φωτιά, επιβεβαιώθηκε προχθές, ευτυχώς όχι με δραματικό τρόπο, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από λάθος χειρισμούς του κυβερνήτη της τουρκικής φρεγάτας «Κεμάλ Ρέις» σημειώθηκε πρόσκρουση με την ελληνική φρεγάτα «Λήμνος».

fregata-lhmnos-thumb-large--2

Κανονικά και χωρίς τον παραμικρό περιορισμό στο αξιόπλοό της, συμμετείχε η φρεγάτα «Λήμνος» στην κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας - Γαλλίας

Η τουρκική φρεγάτα υπέστη ζημιές, σε αντίθεση με την ελληνική, η οποία μετείχε κανονικά στα χθεσινά ελληνογαλλικά γυμνάσια.

Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν προέβη  σε λεονταρισμούς λέγοντας «είπαμε, μην τυχόν επιτεθείτε στο "Ορούτς Ρέις" αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και έλαβαν την πρώτη απάντηση».

Όπως γνωστοποίησε το ΓΕΕΘΑ, την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε κοινή ναυτική άσκηση με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού Γαλλίας και Ελλάδας , στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών.

Διαβάστε ακόμη:

Άρθρο του Αλ. Τσίπρα στην ΕφΣυν: Το έλλειμμα εθνικής στρατηγικής, σοβαρός κίνδυνος για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

«Όση αθλιότητα κατά του ΣΥΡΙΖΑ και να επιστρατεύσουν, το έλλειμμα εθνικής στρατηγικής δεν κρύβεται»

Για όλες τις προηγούμενες εξελίξεις ως το βράδυ της Παρασκευής 14/8 δείτε το σχετικό κεντρικό μας θέμα

tags: ORUC REIS

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)