to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:37 | 06.09.2022

Διεθνή

Καναδάς: Νεκρός ο ένας δράστης των επιθέσεων με μαχαίρι σε κοινότητες αυτοχθόνων στη Σασκάτσουαν

Νεκρός βρέθηκε ο ένας από τους δύο αδελφούς που είναι ύποπτοι για τη διάπραξη την Κυριακή στον Καναδά κατά συρροή επιθέσεων με μαχαίρια με δέκα νεκρούς, ανακοίνωσε η αστυνομία, η οποία εξακολουθεί να αναζητεί τον άλλο δράστη.


Η επίθεση αυτή είναι μεταξύ των πιο αιματηρών που έχουν σημειωθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια, ενώ το κίνητρό της παραμένει άγνωστο. Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, εκτός από τους 10 νεκρούς άλλοι 18 άνθρωποι τραυματίστηκαν, κάποιοι από τους οποίους σοβαρά, σε δύο απομακρυσμένες πόλεις στον κεντροδυτικό Καναδά, στην επαρχία Σασκάτσουαν.

Χθες Δευτέρα το βράδυ 13 θύματα εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται, τα τέσσερα από τα οποία σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της επαρχίας.

Αν και η αστυνομία πίστευε ότι οι δύο δράστες είχαν καταφύγει στη Ρεγκίνα, την πρωτεύουσα της επαρχίας που βρίσκεται περισσότερα από 300 χιλιόμετρα μακριά, το πτώμα του 31χρονου Ντέιμιεν Σάντερσον τελικά βρέθηκε στην κοινότητα Τζέιμς Σμιθ Κρι Νέισον, μία από τις δύο όπου εξαπολύθηκαν οι επιθέσεις.

Έφερε πολλά «εμφανή τραύματα» και εντοπίστηκε «σε μια περιοχή κοντά σε ένα σπίτι», εξήγησε η Ρόντα Μπλάκμορ αναπληρώτρια επιθεωρήτρια της Βασιλικής Χωροφυλακής του Καναδά. «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πώς πέθανε ο Ντέιμιαν, αλλά ενδέχεται να τον σκότωσε ο αδελφός του», πρόσθεσε.

Μέχρι χθες το βράδυ ο Μάιλς Σάντερσον, 30 ετών, «εξακολουθεί να διαφεύγει τη σύλληψη και θεωρείται ένοπλος και επικίνδυνος», δήλωσε σε βίντεο ο Έβαν Μπρέι, επικεφαλής της αστυνομίας της Ρεγκίνα.

 What we know about the Saskatchewan attack that left  10 dead and 15 injured - journalbreak

Αυτός ζήτησε από τους κατοίκους της πόλης να ενημερώσουν την αστυνομία «για οτιδήποτε ασυνήθιστο ή οποιαδήποτε πληροφορία ενδέχεται να έχετε η οποία ίσως να επιτρέψει τη γρήγορη επίλυση της κατάστασης».

Από την Κυριακή εκατοντάδες αστυνομικοί αναζητούν τους υπόπτους σε μια τεράστια περιοχή της επαρχίας Σασκάτσουαν.

Ο Μάιλς Σάντερσον ενδέχεται να έχει τραυματιστεί και να χρειάζεται «φροντίδα», διευκρίνισε η αστυνομία, η οποία τον αναζητά από τον Μάιο όταν δεν εμφανίστηκε ως όφειλε ενώπιον της δικαιοσύνης. Έχει καταδικαστεί σε σχεδόν πέντε χρόνια φυλάκιση, μεταξύ άλλων και για κλοπή.

Θύματα αυτόχθονες

Το Τζέιμς Σμιθ Κρι Νέισον είναι μια κοινότητα αυτοχθόνων με περίπου 3.400 κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, το κυνήγι και το ψάρεμα. Το Γουέλντον είναι ένα χωριό 200 κατοίκων. Και οι δύο βρίσκονται στην αγροτική επαρχία Σασκάτσουαν στον κεντροδυτικό Καναδά, η οποία αν και είναι μεγάλη σε μέγεθος είναι πολύ αραιοκατοικημένη.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό κατήγγειλε χθες Δευτέρα ότι αυτού του είδους οι φονικές επιθέσεις «έχουν γίνει κάτι πολύ συνηθισμένο». «Αυτού του είδους η βία δεν έχει θέση στη χώρα μας», υπογράμμισε.

Στην επαρχία Σασκάτσουαν οι κάτοικοι βρίσκονται σε κατάσταση σοκ.

«Κανένας πια σε αυτή την πόλη δεν θα ξανακοιμηθεί. Είναι τρομοκρατημένοι με την ιδέα ότι θα πρέπει να ανοίξουν την πόρτα τους», δήλωσε η Ρούμπι Γουόρκς, που ζει στο Γουέλντον, μιλώντας στην εφημερίδα Saskatoon StarPhoenix.

Σύμφωνα με την αστυνομία, που δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για την ταυτότητα των θυμάτων, κάποια από αυτά ήταν στόχος των δραστών, ενώ άλλοι δέχθηκαν επίθεση τυχαία. Ανάμεσα στα πρώτα θύματα που κατονομάστηκαν από τις καναδικές αρχές ήταν μια μητέρα δυο παιδιών, μια 77χρονη χήρα, ένα αγόρι 14 ετών κι ένα μέλος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών.

Η πλειονότητα των θυμάτων είναι αυτόχθονες. Στον Καναδά οι αυτόχθονες αποτελούν περίπου το 5% των 38 εκ. κατοίκων και ζουν συχνά σε κοινότητες όπου η φτώχεια και η ανεργία είναι μεγάλες.

 what we know so far about the attacks in Canada |  Canada | The Guardian

«Ανυπολόγιστο στρες και πανικός»

Χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα μηνύματα αγωνίας και συλλυπητηρίων ήταν πολλά.

Ο Μπόμπι Κάμερον, επικεφαλής της Ομοσπονδίας των Αυτόχθονων Λαών (FSIN), που εκπροσωπεί τις κοινότητες της επαρχίας, παρακάλεσε «όλους τους κατοίκους της Σασκάτσουαν να μοιραστούν οποιαδήποτε σχετική πληροφορία ενδέχεται να έχουν».

«Η αβεβαιότητα εξακολουθεί να προκαλεί ανυπολόγιστο στρες και πανικό στις οικογένειές μας, τους φίλους και τους γείτονές μας. Έχουν υποφέρει ήδη αρκετά», πρόσθεσε.

Τα τελευταία χρόνια στον Καναδά έχουν σημειωθεί μια σειρά επεισοδίων σπάνιας βίας για τη χώρα.

Τον Απρίλιο του 2020 ένας άνδρας που υποκρινόταν ότι ήταν αστυνομικός σκότωσε 22 ανθρώπους στη Νέα Σκωτία. Τον Ιανουάριο του 2017 έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν σε επιθέσεις εναντίον τεμένους στο Κεμπέκ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)