to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:23 | 14.02.2022

Διεθνή

Άνοιξε το πέρασμα ανάμεσα σε Καναδά - ΗΠΑ, επιμένουν οι διαδηλώσεις στην Οτάβα

Η πιο πολυσύχναστη συνοριακή διάβαση μεταξύ ΗΠΑ-Καναδά άνοιξε εκ νέου σχεδόν μια εβδομάδα αφότου την είχαν καταλάβει διαδηλωτές κατά των μέτρων για την Covid-19


Κι ενώ χθες το απόγευμα (13/2) η αστυνομία του Καναδά συνέλαβε και απομάκρυνε τους τελευταίους στο σημείο της γέφυρας Αμπάσαντορ, μια μεγαλύτερη διαδήλωση έγινε σήμερα στην πρωτεύουσα, Οτάβα, καθώς οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν για την αδυναμία των αρχών να ανακτήσουν τον έλεγχο των δρόμων.

Οι διαδηλώσεις ενάντια στους περιορισμούς του ιού και άλλα ζητήματα πραγματοποιούνται σε αρκετά συνοριακά περάσματα κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Καναδά και πλήττουν τις οικονομίες και των δύο εθνών. Ενέπνευσαν επίσης παρόμοιες διαμαρτυρίες στη Γαλλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ολλανδία.

Η αστυνομία στο Γουίντσορ του Οντάριο συνέλαβε 25 έως 30 διαδηλωτές και ρυμούλκησε πολλά οχήματα την Κυριακή κοντά στη Γέφυρα Αμπάσαντορ η οποία συνδέει το Γουίντσορ  —και πολλά καναδικά εργοστάσια αυτοκινήτων— με το Ντιτρόιτ. Η γέφυρα, μέσω της οποίας μεταφέρεται το 25% του συνόλου του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, άνοιξε ξανά στην κυκλοφορία αργά το βράδυ της Κυριακής.

Αφού οι διαδηλωτές άρχισαν να εμποδίζουν την πρόσβαση στη γέφυρα στις 7 Φεβρουαρίου, οι αυτοκινητοβιομηχανίες άρχισαν να κλείνουν ή να μειώνουν την παραγωγή σε μια εποχή που ο κλάδος ήδη παλεύει με ελλείψεις σε τσιπ υπολογιστών που προκαλούνται από την πανδημία και άλλες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

«Σήμερα η εθνική μας οικονομική κρίση στη γέφυρα Αμπάσαντορ έφτασε στο τέλος της», δήλωσε ο δήμαρχος του Γουίντσορ, Ντρου Ντίλκενς,  την Κυριακή, μετά την αστυνομική επιχείρηση για τον τερματισμό του αποκλεισμού της γέφυρας.

Περίπου 750 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Γουίντσορ, η διαδήλωση στην Οτάβα έχει παραλύσει το κέντρο της πόλης και αρκετοί κάτοικοι έχουν εξοργιστεί από την αδράνεια της αστυνομίας.

Η πόλη φαινόταν ότι είχε καταλήξει σε μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία οι διαδηλωτές, που έχουν κατακλύσει τους δρόμους του κέντρου της πόλης για περισσότερο από δύο εβδομάδες, θα απομακρυνθούν από κατοικημένες περιοχές, αλλά αυτή η προοπτική γρήγορα απομακρύνθηκε.

Ο δήμαρχος Τζιμ Γουάτσον δήλωσε την Κυριακή ότι συμφώνησε να συναντηθεί με τους διαδηλωτές εάν περιορίσουν τη διαμαρτυρία τους σε μια περιοχή γύρω από τον Λόφο του Κοινοβουλίου και μετακινήσουν τα φορτηγά και άλλα οχήματά τους από τις κατοικημένες γειτονιές μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας. Μοιράστηκε μια επιστολή από έναν από τους διοργανωτές της διαδήλωσης, την Tamara Lich, στην οποία είπε ότι οι διαδηλωτές «συμφωνούν με το αίτημά σας» να επικεντρωθούν οι δραστηριότητες στο Κοινοβούλιο.

Αλλά η Lich αργότερα αρνήθηκε ότι υπήρχε συμφωνία, λέγοντας σε ένα tweet: «Δεν έχει γίνει καμία συμφωνία. Τέλος στις εντολές, τέλος στα διαβατήρια. Γι' αυτό είμαστε εδώ».

Σε μια επιστολή που έγραψε ο Γουάτσον στους διαδηλωτές, είπε ότι οι κάτοικοι είναι «εξαντλημένοι» και στα όρια τους λόγω των διαδηλώσεων και προειδοποίησε ότι ορισμένες επιχειρήσεις βρίσκονται στα πρόθυρα του οριστικού λουκέτου.

Ένας δικαστής διέταξε την Παρασκευή τον τερματισμό του αποκλεισμού της γέφυρας Αμπάσαντορ και ο πρωθυπουργός του Οντάριο Νταγκ Φορντ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέποντας πρόστιμα 100.000 καναδικών δολαρίων και έως και ένα χρόνο φυλάκιση για όποιον μπλοκάρει δρόμους, γέφυρες και άλλες κρίσιμες υποδομές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)