to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:18 | 15.11.2021

Κοινωνία

Καμπάνια StopPushbacks: Ποιους προσβάλλει η αλήθεια των παράνομων επαναπροωθήσεων;

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο (στη συνέντευξη στο Μαξίμου στις 9/11/21) ότι οι βίαιες επαναπροωθήσεις όχι μόνο γίνονται, αλλά και αποτελούν κεντρικό πυλώνα της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Στην ίδια γραμμή όπως όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αποφεύγει τη λέξη αλλά διεκδικεί την πράξη», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Καμπάνια StopPushbacks


Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση:

«Η λέξη «επαναπροωθήσεις» δεν πρέπει να ειπωθεί γιατί ως γνωστόν σχετίζεται με την δεσμευτική για την Ελλάδα “αρχή της μη-επιστροφής” της Συνθήκης της Γενεύης καθώς και άλλες θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, όπως αυτό αναπτύχθηκε μεταπολεμικά: την προστασία της ανθρώπινης ζωής, το δικαίωμα στο άσυλο, την προστασία από τα βασανιστήρια και την εξευτελιστική μεταχείριση.

Όπως όμως και να το ονομάσουν – “παρεμπόδιση”, “αποτροπή” ή “φύλαξη των συνόρων μας” – η ουσία είναι μία. Η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πολιτικές εξαίρεσης δικαιωμάτων των μεταναστών, οργανώνει επιχειρήσεις εκτός δικαίου και προσπαθεί να επιβάλλει τη σιωπή με τη συστηματική συκοφάντηση και την κατασκευή διώξεων ενάντια σε όποιον/α αποκαλύπτει την παράνομη δράση της:

– Ανεξέλεγκτοι, χωρίς λογοδοσία και έλεγχο, κρατικοί υπάλληλοι προβαίνουν σε παράνομες πράξεις, πραγματοποιούν απαγωγές, συχνά με αμφίεση κοινού εγκληματία, και απολαμβάνουν κυβερνητική ασυλία, έπαινο και επιβράβευση.

– Η ζωή, η ασφάλεια και η υγεία ταλαιπωρημένων, άοπλων ανδρών, γυναικών και παιδιών τίθεται σε κίνδυνο είτε λόγω της υπέρμετρης βίας είτε της εγκατάλειψής τους. Η ίδια η πρακτική των επαναπροωθήσεων θέτει απευθείας σε κίνδυνο τις ζωές τους: οι κυματισμοί που προκαλούν τα σκάφη του λιμενικού αναποδογυρίζουν τις φουσκωτές βάρκες, ενώ οι φουσκωτές σχεδίες με τις οποίες εξαναγκάζουν τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην Τουρκία δεν έχουν κουπιά και σωσίβια.

– Άνθρωποι παραδίδονται στην Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν χωρίς να εξεταστεί αν υπόκεινται σε δίωξη εκεί, ή αν απειλούνται με μια εκ νέου επιστροφή από την Τουρκία σε χώρες στις οποίες διώκονται.

– Αυτόπτες μάρτυρες στοχοποιούνται και υφίστανται τρομοκράτηση και βία, αναίτιες προσαγωγές, κατασχέσεις και βασανιστήρια (όπως πχ κολπικούς έλεγχους) και ένα οργανωμένο σχέδιο διώξεων και κατασκευής κατηγοριών για διακίνηση, κατασκοπεία, εγκληματική οργάνωση και άλλες αυθαίρετες κακουργηματικές κατηγορίες.

Η αλήθεια όμως πρέπει να ειπωθεί και οι λέξεις να ξαναβρούν το νόημα τους.

Αυτό δεν είναι “σκληρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική”, αλλά ένα κράτος που δεν σέβεται τους ίδιους του τους νόμους. Μια αυταρχική και εκτός δικαίου πολιτική, που αν δεν την σταματήσουμε θα τη βρίσκουμε διαρκώς μπροστά μας.

Η επιχείρηση μετονομασίας των επαναπροωθήσεων δεν είναι απλώς ένα τέχνασμα συγκάλυψης της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είναι μέρος μιας ακροδεξιάς στρατηγικής για τη μετανάστευση που πιέζει για την νομιμοποίηση των επαναπροωθήσεων και έχει γίνει ηγεμονική στην Ευρώπη.

Τη στρατηγική αυτή βλέπουμε σήμερα να εξελίσσεται στη συγκυρία της κρίσης των συνόρων Πολωνίας – Λευκορωσίας, όπως και δύο χρόνια πριν στον Έβρο. Από τα πιο επίσημα χείλη της Ε.Ε. η μετανάστευση μετατράπηκε σε “υβριδικό πόλεμο” και οι μετανάστριες σε απλά μέσα και όπλα διπλωματίας – αντικείμενα που μπορούν και από τις δύο πλευρές να αντιμετωπίζονται χωρίς αναφορά στις ανθρώπινες ιδιότητες τους, τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους, πόσο μάλλον στις αιτίες της φυγής και της μετανάστευσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ηγέτες της Ε.Ε., ο Λουκασένκο και ο Ερντογάν μιλούν την ίδια οργουελιανή γλώσσα.

Είναι υπόθεση της κοινωνίας να αποτρέψουμε να γίνουν πράξη όσα αυτή η γλώσσα περιγράφει και να επιβάλλουμε ότι οι πρόσφυγες/ισσες του πολέμου και της φτώχειας έχουν δικαίωμα στη δημοκρατία, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.


– Αντιστεκόμαστε στις παράνομες βίαιες επαναπροωθήσεις, τις κρατικές και παρακρατικές μεθοδεύσεις σε βάρος των προσφύγων και των ανθρώπων της αλληλεγγύης.
– Παλεύουμε ενάντια στην απαγόρευση της διάσωσης στη θάλασσα. Για να καταργηθεί ο γεωγραφικός περιορισμός στα νησιά και η μαζική 18μηνη (ακόμη και 36μηνη) κράτηση αιτούντων άσυλο.
– Διεκδικούμε πολιτικές υποδοχής, ένταξης και μετεγκατάστασης των προσφύγων – Καμία συνεργασία με αυταρχικά καθεστώτα για τη συγκράτηση της μετανάστευσης.

Καμπάνια ενάντια στις επαναπροωθήσεις
https://stoppushbacks.wordpress.com/

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)