to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:02 | 25.11.2021

Κοινωνία

«Καμπάνες» για τα επεισόδια στη Μυτιλήνη κατά την επίσκεψη Τσίπρα το 2018

Ποινές φυλάκισης πολλών μηνών - με ανασταλτικό χαρακτήρα - επέβαλε σήμερα Πέμπτη αργά το απόγευμα το τριμελές πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης σε βάρος τριών εκ των πέντε κατηγορουμένων για τα επεισόδια το βράδυ της 3ης Μαΐου 2018 στο λιμάνι της πόλης, στο περιθώριο του αναπτυξιακού συνεδρίου που πραγματοποιείτο στη Μυτιλήνη με τη συμμετοχή του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου.


Όπως γράφει η τοπική ιστοσελίδα Στο Νησί:

Δυο εκ των κατηγορουμένων καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών ο καθένας κατά συγχώνευση (οι αρχικές ποινές ήταν 10 συν 10 μήνες) για τα αδικήματα της απόπειρας απρόκλητης σωματικής βλάβης κατά συρροή και της διατάραξης κοινής ειρήνης κατά συναυτουργία. Ένας ακόμα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών για διατάραξη κοινής ειρήνης κατά συναυτουργία. Τέλος δυο εκ των κατηγορουμένων αθωώθηκαν για όλες τις κατηγορίες, ένας εξ αυτών κατά πλειοψηφία.

Και οι πέντε κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για το αδίκημα της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς και συγκεκριμένα των αυτοκινήτων της Αστυνομίας αφού κρίθηκε ότι δεν στοιχειοθετείται η αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα ενώ οι καταδικασθέντες μπορούν να υποβάλλουν και έφεση.

Ας σημειωθεί ότι τρεις από τους πέντε προσήλθαν στη δίκη χωρίς δικηγόρο. Όλοι, νέοι ηλικίας 19 έως 25 ετών κατά τα επεισόδια, ήταν μόνοι τους, χωρίς καμία ηθική υποστήριξη από συγγενικά τους έστω πρόσωπα, ενώ κατά τις καταθέσεις τους έπεσαν σε πολλές αντιφάσεις. Μάλιστα κάποιοι υπέδειξαν συγκατηγορούμενους τους ως δράστες επιθέσεων με πέτρες!

Τι είχε γίνει

Τα επεισόδια στο λιμάνι ξεκίνησαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου και της πορείας που πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της 3ης Μαΐου από την πλατεία Σαπφούς με πρόσκληση του συντονιστικού οργάνου των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της Λέσβου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την φημολογούμενη τότε κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου αλλά και με αίτημα τον απεγκλωβισμό των 9.000 περίπου τότε προσφύγων και μεταναστών που διέμεναν σε δομές στη Μόρια και στην πόλη της Μυτιλήνης.

Οι διαδηλωτές έφτασαν στο φραγμό που είχε δημιουργηθεί με κλούβες των ΜΑΤ στην πλατεία μπροστά στο τελωνείο και άρχισαν να αποχωρούν. Τότε εμφανίστηκε ομάδα περίπου 80 ατόμων μεταξύ των οποίων και κάποιοι του ακροδεξιού χώρου, και επιτέθηκαν στις κλούβες προσπαθώντας να τις ανατρέψουν. Η ομάδα αυτών των ατόμων επιτέθηκε με κροτίδες και πέτρες εναντίον ανδρών της αστυνομίας και προέβη σε βανδαλισμούς, ενώ ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό μέσα στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Τελικά, με πορεία και φωνάζοντας συνθήματα, η ομάδα αυτή επέστρεψε στην πλατεία Σαπφούς και κατευθύνθηκε προς τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην άλλη άκρη της προκυμαίας.

Εκεί, όπως είχε καταγγείλει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησαν να εισβάλουν στα τοπικά του γραφεία.

Ας σημειωθεί ότι εκείνη τη μέρα Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ που κατέγραφαν τα γεγονότα αλλά και πολίτες δέχθηκαν επίθεση από την ομάδα νεαρών. Τους προπηλάκισαν, τους απείλησαν και τους χτύπησαν, ενώ προσπάθησαν να αποσπάσουν και να καταστρέψουν κάμερες και φωτογραφικές μηχανές. Κάποιοι μάλιστα από τους δημοσιογράφους κρύφτηκαν σε εισόδους πολυκατοικιών όπου και εγκλωβίστηκαν επί ώρα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες οι νεαροί κατά τη διάρκεια των επεισοδίων επικοινωνούσαν με σύστημα ομαδικής συζήτησης μέσω κινητής τηλεφωνίας ενώ ενήλικες ντόπιοι γνωστοί για τη δράση τους στον ακροδεξιό χώρο, τους προμήθευαν με πέτρες.

Την επόμενη μέρα έγινε γνωστό ότι ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν έξι άτομα, οι πέντε που δικάστηκαν σήμερα και ένας ανήλικος που αθωώθηκε από δικαστήριο ανηλίκων όπου εκδικάστηκε η υπόθεση του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)