to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Καμπανάκι» Spiegel για προσφυγικό και χρέος

Η Ευρώπη βυθίζεται στις διαμάχες ενόψει συνόδου κορυφής, αναφέρει δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel (στο τεύχος που κυκλοφόρησε σήμερα) με τίτλο «Ο καθένας για τον εαυτό του»


«Η Ελλάδα τηρεί τις συμφωνίες, τα άλλα κράτη όχι», δηλώνει στο περιοδικό ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, ενώ ο υπουργός Άμυνας της Αυστρίας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ τονίζει ότι η Γερμανία θα έπρεπε να την ευγνωμονεί, καθώς φροντίζει για την «συντονισμένη» κίνηση των προσφύγων προς τα σύνορά της.

«Η Ελλάδα γίνεται ένα μοναδικό μεγάλο hotspot», δηλώνει στο Spiegel Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ντροπιαστικές εικόνες

«Σαν να μην έφταναν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η χώρα επιβαρύνεται τώρα υπερβολικά με τη στέγαση και τη φροντίδα των προσφύγων», επισημαίνεται και περιγράφεται η δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη.

Το περιοδικό περιγράφει ως «ντροπιαστικές» τις εικόνες των προσφύγων να προσπαθούν να φθάσουν με κάθε τρόπο στα σύνορα ή να διανυκτερεύουν στα μπλόκα των αγροτών και σημειώνει ότι τέτοιες σκηνές εκτυλίσσονται πλέον σε όλη τη χώρα, ως «σύμβολα μιας ευρωπαϊκής αποτυχίας».

Εικόνα ντροπής στην ΕιδομένηEurokinissi / Τατιάνα Μπόλαρη

Ιδιαίτερα δραματική παρουσιάζεται η κατάσταση στην Αθήνα, με εκατοντάδες ανθρώπους να κοιμούνται στην πλατεία Βικτωρίας. «Οι σκηνές θυμίζουν την κατάσταση στα σύνορα της Ουγγαρίας το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο πρωθυπουργός Όρμπαν άφησε την κατάσταση να γίνει τόσο ανυπόφορη που η καγκελάριος Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα (της Γερμανίας)», αναφέρεται.

Σενάριο έκτακτης ανάγκης

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού, η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ζητήσει βοήθεια από την Ε.Ε. Ως τώρα η κυβέρνηση έχει για πολιτικούς λόγους απορρίψει αυτή την επιλογή, διευκρινίζει το περιοδικό και προσθέτει ότι το σενάριο της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να παρακινήσει τώρα τις χώρες της Ε.Ε. να συμπεριφερθούν αλληλέγγυα στην προσφυγική κρίση.

Άνγκελα ΜέρκελAP Photo/Michael Sohn

Όλα αυτά μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι για τη σύνοδο κορυφής της 7ης Μαρτίου, με τη στάση της Γερμανίας (η οποία επισήμως στηρίζει την Ελλάδα) να προκαλεί ερωτηματικά.

«Από τη μία πλευρά το Βερολίνο ασκεί κριτική στα μέτρα κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού, αλλά επωφελείται από τη μείωση των αριθμών για την οποία φροντίζουν άλλοι. "Εμείς κάνουμε τη βρώμικη δουλειά για τους Γερμανούς», λέει Ευρωπαίος διπλωμάτης της Ε.Ε.

«Χρεοκοπία ήδη τον Μάρτιο;»

Άλλο δημοσίευμα του ίδιου περιοδικού, το οποίο επικαλείται εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφέρει ότι από τα τέλη Μαρτίου η χώρα μας δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη της.

Γκράφιτι για την οικονομική κρίση σε κεντρικό δρόμο της ΑθήναςAP Photo/Yorgos Karahalis

«Το Ταμείο ανησυχεί ιδιαίτερα η προθυμία πολλών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ισχυρότερες παραχωρήσεις προς τους Έλληνες σε ό,τι αφορά τους όρους λιτότητας στο πλαίσιο του γ' προγράμματος, λόγω της επιβάρυνσης από την τρέχουσα προσφυγική κρίση», σχολιάζει το δημοσίευμα και επισημαίνει ότι αυτό θα μπορούσε για παράδειγμα να αφορά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

«Το ΔΝΤ επιμένει στις υποσχέσεις μεταρρυθμίσεων των Ελλήνων και μπλοκάρει την εδώ και καιρό εκκρεμούσα έκθεση αξιολόγησης, που πρέπει να δώσει το πράσινο φως ώστε να συμμετάσχει το Ταμείο στο γ' πακέτο διάσωσης. Οι ειδικοί του επισημαίνουν ότι οι Έλληνες έχουν υποσχεθεί μόνιμα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ το έτος. Επειδή δεν καταφέρνουν να φορολογήσουν επαρκώς τους εύπορους, πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις», καταλήγει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)