to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:13 | 04.07.2022

Πολιτική

«Καμπανάκι» ειδικών για την πανδημία - Επιμένει στη γραμμή χαλάρωσης η κυβέρνηση

Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού μίλησαν το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης και ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Παρασκευής κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης ενημέρωσης μετά την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.


Αναφερόμενος στην εξάπλωση του ιού σε ολόκληρη την Ευρώπη και την αύξηση του δείκτη θετικότητας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σχολίασε πως η χώρα μας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στις εισαγωγές ΜΕΘ ανά 100.000 πληθυσμού.

Σχετικά με τις δυο νέες υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον, η Ελλάδα είναι πάνω από 50% της μετάλλαξης.

Από την πλευρά του ο κ. Παρασκευής είπε πως οι περιοχές της Ελλάδας που παρουσιάζουν ιδιαίτερη αύξηση στα κρούσματα είναι τα νησιά του Ιονίου, του Νοτίου Αιγαίου και η Αττική. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στις ηλικίες 18 έως 24.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, η πλειοψηφία των κρατών στην ΕΕ αντιμετωπίζει μια αύξηση κρουσμάτων λόγω της επικράτησης των στελεχών Ομικρον 4-5 συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης , ενώ όσον αφορά τις επαναλοιμώξεις και σε αυτές καταγράφεται αύξηση ανά εβδομάδα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, όπως αυξημένες είναι και οι νοσηλείες σε απλές κλίνες.

Σημαντικό είναι για τους επιστήμονες το γεγονός πως η αύξηση των νοσηλειών στις απλές κλίνες δεν μεταφράζεται προς το παρόν τουλάχιστον, σε αύξηση των νοσηλειών σε κλίνες ΜΕΘ αλλά και αύξηση του αριθμού των θανάτων.

Όπως είπε, ο πρόεδρος του οργανισμού, όλη η Ευρώπη πλέον είναι στα κόκκινα όσον αφορά την πανδημία, τονίζοντας ότι είναι συνεχής η αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλες τις κεντρικές, νότιες και βόρειες χώρες της Ηπείρου. Όπως παρατήρησε αυξάνεται σταθερά και ο αριθμός των κρουσμάτων στην ηλικία άνω των 65 ετών, ενώ στις νοσηλείες τα περισσότερα κράτη δεν βρίσκονται στο κόκκινο. Χαμηλός παραμένει και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Σήμα κινδύνου από τους ειδικούς

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ειδικοί για το νέο κύμα της πανδημίας, που δείχνει τα δόντια του με πενταψήφιους αριθμούς κρουσμάτων και αυξημένους θανάτους. Την ώρα που η κυβέρνηση δια στόματος του αρμόδιου υπουργού Θάνου Πλεύρη σπεύδει να εμφανιστεί καθησυχαστική για να μην χαλάσει το κλίμα στον τουρισμό.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν, όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης πως μόνο την προηγούμενη εβδομάδα το ιικό φορτίο αυξήθηκε πάνω από 120% στα τουριστικά νησιά και στα μεγάλα αστικά κέντρα, και συγκεκριμένα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χανιά, Ρέθυμνο και Πελοπόννησο.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι η αύξηση αυτή οφείλεται «στις δύο νέες παραλλαγές της Όμικρον», την Όμικρον 4 και την Όμικρον 5 που διαφεύγουν της ανοσίας, φυσικής και με εμβολιασμό. Για το λόγο αυτό, τόνισε πως «αν θέλει κάποιος να προστατευτεί, σίγουρα θα πρέπει να φοράει μάσκα σε κλειστούς χώρους και σε συγχρωτισμό».

«Βαδίζουμε σ' αυτήν την αυξητική πορεία από τις αρχές Ιουνίου, η οποία περιμένουμε να κορυφωθεί γύρω στις 16-17 Ιουλίου, με δεδομένο ότι δεν έχουμε πάρει κανένα μέτρο για να το αντιμετωπίσουμε πέρα από το να το λέμε και ο κόσμος να συνειδητοποιεί ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό» υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, προβλέπεται ότι τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν τα 24.600, ενώ εξήγησε ότι θα υπάρχει αύξηση και σε διασωληνώσεις και θανάτους. «Θα φτάσουμε λίγο πάνω από τους 210 διασωληνωμένους, αργότερα στο τέλος του Ιουλίου. Αντίστοιχα οι θάνατοι περιμένουμε δυστυχώς να αυξηθούν κι αυτοί φτάνοντας τους 27-28 μεσοσταθμικά, γύρω στις αρχές Αυγούστου», εκτίμησε ο καθηγητής.

Επίσης, τόνισε ότι η πολιτεία θα έπρεπε να μην φοβηθεί να βάλει κάποια υποχρεωτικότητα σε τεστ σε εργαζόμενους και στις παιδικές κατασκηνώσεις «και βεβαίως μάσκα σε όσους εργάζονται σε χώρο όπου υπάρχει συνωστισμός».

Για σημάδια πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έκανε λόγο  η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. «Αυτή την εβδομάδα το ΕΣΥ πιέστηκε. Τα κρεβάτια non Covid αρχίσαμε να τα κάνουμε Covid. Αυξάνεται σε κάθε νοσοκομείο ο αριθμός των κλινών Covid. Δεν είναι τόσο απλά όσο τα νομίζουν όλοι», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε επίσης ότι χρειάζεται προσοχή στις διακοπές, εστιάζοντας στην προστασία που προσφέρει η μάσκα. «Να μην ξεχάσουμε τη μάσκα. Να είναι μέσα στη βαλίτσα μας και την τσάντα μας. Σώζει ζωές», ανέφερε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)