to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:37 | 25.06.2021

Κοινωνία

Καμπανάκι από τους υγειονομικούς: Επικίνδυνη η απόφαση για τη συντήρηση των ΜΕΘ

Σε μια πολύ επικίνδυνη απόφαση προχώρησε το ΚΕΠΥ - ΕΚΑΒ, καθώς με επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου η συντήρηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Αττικής θα γίνεται μόνο για δύο έως τέσσερις ημέρες, ενώ μέχρι την προηγούμενη χρόνια ήταν δύο εβδομάδες!


Σοβαρά ερωτήματα, αγανάκτηση και θυμό στους εργαζομένους στις ΜΕΘ όλης της χώρας, έχει επιφέρει η οδηγία ΕΚΑΒ -Υπουργείου Υγείας για τις ημέρες ετήσιας συντήρησης των ΜΕΘ Πανελλαδικά.

Μέχρι το 2020, οι ΜΕΘ έκλειναν 2 Εβδομάδες κάθε χρόνο, για την ετήσια συντήρηση και απολύμανση, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες. Οι περίοδοι και ο σχεδιασμός προγραμματίζονταν έγκαιρα, με στόχο να μην υπάρχουν προβλήματα στη κάλυψη Κλινών ΜΕΘ. Το 2020 οι ΜΕΘ covid, με έγγραφο του Υπουργείου Υγείας (!!)  έκλεισαν για 3 εβδομάδες, οι άλλες 2 εβδομάδες.

Το διάστημα των 3 εβδομάδων, γινόταν απολύμανση των χώρων, των μηχανημάτων, οι αναγκαίες συντηρήσεις  χώρων και μηχανημάτων, αντικατάσταση φίλτρων στους αεραγωγούς , επισκευές και αντικαταστάσεις ξενοδοχειακού εξοπλισμού και κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο που απαιτείται για να είναι έτοιμες οι ΜΕΘ για να δεχθούν περιστατικά. Ταυτόχρονα, οι περίοδοι των συντηρήσεων στις ΜΕΘ, είναι και μια περίοδος όπου στο προσωπικό που δεν συμμετέχει στην Απολύμανση, χορηγείται άδεια, διευκολύνοντας έτσι τον ετήσιο  προγραμματισμό αδειών των Εργαζομένων στις ΜΕΘ. Ιδιαίτερα αναγκαίο μετά τα όσα ζουν  οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ τη περίοδο της Πανδημίας.

Δυστυχώς όμως, το ΕΚΑΒ και το Υπουργείο Υγείας, για  το 2021 αλλάζουν το πλαίσιο που υπήρχε μέχρι σήμερα. Και αντί να προχωρήσουν, με βάση την εμπειρία του 2020, οι ΜΕΘ  covid να κλείσουν για 3 Εβδομάδες και 2 Εβδομάδες οι μη covid, για να γίνει η αναγκαία Απολύμανση και η Ετήσια Συντήρηση, με έγγραφο τους ζητούν να γίνουν όσα γίνονταν σε 2-3 Εβδομάδες σε 2-4 ημέρες(!!), όπως αναφέρει και το σχετικό έγγραφο.

Σύμφωνα λοιπόν με την άποψη του ΕΚΑΒ και του Υπουργείου Υγείας, η Απολύμανση και Συντήρηση των ΜΕΘ από 2-3 Εβδομάδες που χρειάζονταν μέχρι σήμερα και ήταν αποδεκτό επιστημονικά, μπορούν να γίνουν σε 2-4 ημέρες (!) το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου.

«Έκθετη η κυβέρνηση»

Από την άλλη, τονίζει το «Δίκτυο Αυτόνομων Σχημάτων Υγείας», «η απόφαση αυτή εκθέτει πολιτικά την Κυβέρνηση. Είναι δυνατόν, να υπάρχουν 1300 Κλίνες ΜΕΘ, όπως υποστηρίζει η Κυβέρνηση, να είναι καλυμμένες οι 859 ( απλές και covid) και να μην μπορεί να γίνει η Απολύμανση και η Συντήρηση 2-3 Εβδομάδες, όπως γινόταν πέρυσι ή όταν οι Κλίνες ήταν 567 το 2019;». Και συνεχίζει:

Είναι προφανές, ότι η συγκεκριμένη απόφαση ΕΚΑΒ- Υπουργείου, είναι άστοχη και Υγειονομικά Επικίνδυνη και πρέπει να ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ. Και οι Μονάδες να ακολουθήσουν τη πάγια πρακτική Απολύμανσης και Συντήρησης, όπως γίνεται τόσα χρόνια, περιορίζοντας, όσο το δυνατόν, στο ελάχιστο τους κινδύνους και πιθανά προβλήματα για τους Νοσηλευόμενους, δίνοντας και τις απαραίτητες ανάσες στους εργαζόμενους, που τόσο τις έχουν ανάγκη, για να αντιμετωπίσουν το επόμενο κύμα της Πανδημίας.

H αντίδραση της ΠΟΕΔΗΝ

Στην απόφαση του ΕΚΑΒ -ΚΕΠΥ για την καλοκαιρινή συντήρηση και απολύμανση των ΜΕΘ αναφέρθηκε την Πέμπτη και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως επισημαίνει ο Μιχάλης Γιαννάκος, οι κλίνες ΜΕΘ στη χώρα είναι ελάχιστες. Συγκεκριμένα, στα μέσα Μαΐου λειτουργούσαν συνολικά 1.200 κλίνες ΜΕΘ με βάση το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, στον αριθμό αυτό συνυπολογίζονταν και οι 400 προσωρινές κλίνες (χειρουργικές αίθουσες, αίθουσες ανάνηψης, αίθουσες κλινικών, καρδιολογικές μονάδες, αίθουσες κλινικών κ.λπ.), οι οποίες σταδιακά επανέρχονται στην προηγούμενη λειτουργία τους.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ υπενθυμίζει ότι στις ΜΕΘ αποικούν πολυανθεκτικά νοσοκομειακά μικρόβια, κάτι που είναι αρκετά επικίνδυνο για τους ασθενείς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)