to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:52 | 14.11.2013

Κοινωνία

Καμπανάκι από συλλογικούς φορείς για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης

Έκκληση σε κυβέρνηση και τρόικα απηύθυναν σήμερα σύσσωμοι οι εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών, ιατρικοί φορείς και εκπρόσωποι της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου να μην προχωρήσουν σε νέα μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.


Στην κοινή τοποθέτησή τους, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ζήτησαν εκ μέρους της εφοδιαστικής αλυσίδας, «να μην περικοπεί βάναυσα η φαρμακευτική περίθαλψη» των Ελλήνων, υποστηρίζοντας ειδικά για τον δημόσιο φαρμακευτικό προϋπολογισμό, ότι «τα 2 δισ. ευρώ, που έχουν ζητηθεί για το 2014 από την τρόικα, θα προκαλέσουν νέες, σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια Υγεία».

Το ζητούμενο, όπως τονίστηκε, είναι «να τεθεί ένα όριο αυστηρά στα 2,25 δισ. ευρώ για το 2014 και να διατηρηθεί σταθερό για τα επόμενα χρόνια μέχρι την έξοδο από την κρίση».

Όλοι οι φορείς της αλυσίδας φαρμάκου αλλά και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, συμφώνησαν στις τοποθετήσεις τους ότι η μείωση της δαπάνης φέτος σε επίπεδα χαμηλότερα των 2,37 δισ. ευρώ «δοκίμασε» τις αντοχές του συστήματος και οφείλει την «επιτυχία» της στο clawback (μηχανισμός αυτόματων επιστροφών όταν διαπιστώνεται υπέρβαση της δαπάνης) αλλά κυρίως στην επιβάρυνση των νοικοκυριών και την αύξηση της συμμετοχής των ασθενών για φάρμακα.

Κατά την άποψη των ομιλητών, η δημόσια δαπάνη δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω από τα 2,25 δισ. ευρώ χωρίς να επιβαρυνθούν δραματικά οι τσέπες των ασθενών και χωρίς να προκληθούν αναταράξεις στην αγορά φαρμάκου. Για την ανάγκη περιφρούρησης της φαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων ασθενών ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, Κωνσταντίνος Φρουζής, ανέφερε μεταξύ άλλων ως θετικό στοιχείο ότι η τρόικα δεν θέτει τα 2 δισ. ευρώ ως μια άκαμπτη «κόκκινη γραμμή» και μπορεί να δεχτεί ισοδύναμα μέτρα εφόσον αυτά μπορούν να εξασφαλιστούν από το υπουργείο Οικονομικών.

Όλοι οι εκπρόσωποι της αλυσίδας φαρμάκου ανέφεραν ότι η διαφορά του 12-13% ανάμεσα στον μνημονιακό στόχο και το απόλυτο χαμηλό επίπεδο που εκείνοι θεωρούν ως ασφαλές για τη φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να καλυφθεί, ειδικά σε μια περίοδο που αναμένουμε να εισέλθουμε σε έτη με πλεόνασμα.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Φαρμακαποθηκών, Μανώλης Κάτσαρης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η μείωση των δαπανών υγείας δεν μπορεί να γίνει μόνο από τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Στην κοινή Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα παραβρέθηκαν και μιλησαν οι Κωνσταντίνος Φρουζής πρόεδρος ΣΦΕΕ, Δημήτριος Δέμος πρόεδρος ΠΕΦ, Μιχάλης Βλασταράκος πρόεδρος ΠΙΣ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης πρόεδρος ΦΣΠ, Σταύρος Μπελώνης πρόεδρος ΟΣΦΕ, Μανώλης Κάτσαρης πρόεδρος ΠΣΦ, Γιώργος Καλαμίτσης πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Προμηθέας καθώς και η Ζωή Γραμματόγλου πρόεδρος του Κ.Ε.Φ.Ι.

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)