to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:57 | 25.02.2021

Πολιτική

Καμιά συγκάλυψη της υπόθεσης Λιγνάδη δεν είδε ο Κυρ. Μητσοτάκης, καλύπτει ξανά τους χειρισμούς Μενδώνη

Υπερασπίστηκε και πάλι την υπουργό Πολιτισμού o πρωθυπουργός στην ομιλία του σήμερα στη Βουλή, φτάνοντας στο σημείο να ισχυριστεί ότι δεν υπήρξε καμία συγκάλυψη - Αφιέρωσε τη μισή του ομιλία στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για «αριστερόχρωμο τραμπισμό» (!)


Με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απαντήσει στη σφοδρή κριτική που δέχεται ο ίδιος και η κυβέρνησή του στην υπόθεση Λιγνάδη. Ο πρωθυπουργός αποποιήθηκε πλήρως των δικών του ευθυνών, ενώ κάλυψε την υπουργό Πολιτισμού - στην οποία βρήκε μόνμο «επικοινωνιακή απειρία», γιατί «δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός» - αν και θέλησε να διαχωρίσει τη θέση του υποστηρίζοντας ότι εκείνη επέλεξε τον Δημήτρη Λιγνάδη για καλλιτεχνικό διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο.
 

Μιλώντας στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη Λίνα Μενδώνη «αποτελεσματική και καλή» υπουργό, που ωστόσο «επειδή δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός» και επειδή «ήταν φορτισμένη» έκανε το «μεγάλο λάθος» να αποκαλέσει επικίνδυνο άνθρωπο τον Δ. Λιγνάδη.

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως «δεν υπήρξε συγκάλυψη», καθώς ο Δ. Λιγνάδης «οδηγήθηκε σε παραίτηση πέντε ώρες από τη δημοσίευση της πρώτης καταγγελίας», όπως είπε αδειάζοντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρ.Ταραντίλη που είχε μιλήσει «παραίτηση για προσωπικούς λόγους». Αρνήθηκε κάθε σχέση με τον τέως διευθυντή του Εθνικού, υποστηρίζοντας πως «ζήτημα να τον είχα δει ως ηθοποιό μια ή δυο φορές». 

Αμετανόητος για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενος ότι μετέτρεψε το κίνημα MeToo στην Ελλάδα «σε ύπουλο αντικυβερνητικό χτύπημα». Είπε δε χαρακτηριστικά: «Επιλέξατε να επενδύσετε στην υπόθεση Λιγνάδη ποντάροντας σε ένα θέμα γνωρίζοντας καλά τον λαϊκισμό που θα μεταμορφώσει τους γερμανοτσολιάδες του 2011 στους παιδεραστές του 2021».

Έκανε λόγο για «αριστερόχρωμο τραμπισμό» και «σπέκουλα από τα τρολ του διαδικτύου που πρόσκεινται στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ επιτέθηκε σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ζητώντας την παραίτηση Πολάκη -  καθώς και στην «Αυγή» και το Documento. Με απίστευτο θεατρινισμό, για να καλύψει τις δικές του ανεπάρκειες, έφθασε δε στο σημείο να ανασύρει μέχρι και φωτογραφία του Στάλιν.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και αυστηροποίηση ποινών, αναστολή της παραγραφής των αδικημάτων σε βάρος ανηλίκων μέχρι την ενηλικίωση του θύματος και εκδίκαση των υποθέσεων κατά προτεραιότητα. Ανέφερε ότι δημιουργείται ιστοσελίδα metoo.gov.gr, μέσω της οποία θα μπορούν να γίνονται καταγγελίες σε πραγματικό χρόνο μέσω chat, μητρώο για όσους επαγγελματίες έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους (π.χ. προπονητές, εργαζόμενους σε κατασκηνώσεις). Ανακοίνωσε τέλος επέκταση από τον Σεπτέμβριο σε όλα τα σχολεία του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Η δευτερολογία Μητσοτάκη

Ξεκινώντας τη δεύτερη τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως η συζήτηση δεν τοποθετήθηκε στο σωστό της πλαίσιο, τονίζοντας ότι τουλάχιστον τρεις αρχηγοί δεν αφιέρωσαν τον απαιτούμενο χρόνο στην ουσία του θέματος.

Ανεβαίνοντας για δεύτερη φορά στο βήμα της Ολομέλειας, κατά τη συζήτηση προς ενημέρωση του Σώματος για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημοσίου Διαλόγου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας εμμέσως τα λεγόμενα του κ. Βαρουφάκη που μόλις είχε ολοκληρώσει την πρωτολογία του, απευθύνθηκε στον κ. Τσίπρα και του είπε ότι είναι αυτός που τον είχε υπουργό κι ας μη γελά κάτω από τη μάσκα του. Απευθυνόμενος επίσης στον επικεφαλής του ΜέΡα25, είπε «δεν ξέρω κ. Βαρουφάκη πότε είστε χειρότερος, όταν μιλάτε εντός ή εκτός κειμένου».

Γιατί το #MeToo ξεκίνησε στην Ελλάδα τώρα και όχι πριν από κάποια χρόνια και γιατί η κ. Μπεκατώρου μίλησε σε μια συζήτηση όχι τυχαία αλλά οργανωμένη από την κυβέρνηση, ρώτησε ο πρωθυπουργός τους υπόλοιπους αρχηγούς. Απαντώντας ο ίδιος τόνισε ότι το έκαναν τώρα γιατί τα θύματα «αισθάνθηκαν ότι έχουν τη δυνατότητα και την ασφάλεια να πουν την ιστορία τους και δεν το έκαναν νωρίτερα γιατί αισθάνονταν αδύναμοι απέναντι σε κάποιους ισχυρούς».

Τόνισε ότι ως κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα πως καθένας μπορεί να μιλήσει με ασφάλεια, να αντιμετωπίσει, με το τεράστιο θάρρος που χρειάζεται, το θύτη του και να πάψει να αισθάνεται ενοχές. Επεσήμανε πως για τους λόγους αυτούς ακριβώς η κυβέρνηση κατέθεσε μία σειρά από προτάσεις. Ένα πλαίσιο εννέα προτάσεων για το οποίο όπως είπε περιμένει παρεμβάσεις και από τους υπόλοιπους συνομιλητές του ώστε να γίνει καλύτερο. Αποκάλυψη υπάρχει, δεν υπάρχει συγκάλυψη τόνισε.

Στη συνέχεια απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ζήτησε να δώσει σαφή απάντηση για το ποιο είναι το ένοχο μυστικό το οποίο συνδέει τον ίδιο με την κ. Μενδώνη που δεν του επιτρέπει να την αποπέμψει.

«Να πάρετε κ. Τσίπρα διακριτές αποστάσεις από τις χυδαιότητες μέρους του δημοσίου λόγου, για τις οποίες υπήρχε σαφώς υποκίνηση από τον δικό σας χώρο» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος επίσης στον κ. Τσίπρα. «Περιμένω να το κάνετε στην δευτερολογία σας» τόνισε και συμπλήρωσε: «έχετε τη δυνατότητα να πάρετε αποστάσεις από τέτοιες πρακτικές, ή μήπως είστε δέσμιος μιας πολιτικής, από την οποία δεν μπορείτε να ξεφύγετε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε ανάρτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μακάριου Λαζαρίδη. «Ζήτησα προσωπικά από τον κ. Μακάριο Λαζαρίδη να ανακαλέσει για την αναφορά του περί κίναιδων και ανακάλεσε γιατί αυτή η κυβέρνηση τιμά τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Εσείς θα ζητήσετε από τον κ. Πολάκη να ανακαλέσει για τις αναρτήσεις του; θα αποδείξετε επιτέλους πως Τσίπρας και Πολάκης δεν είναι το ίδιο; Εδώ είμαστε. Κάντε το», είπε.

«Στις 6 Φεβρουαρίου 13.42 δημοσιεύεται η καταγγελία του Νίκου Σ., ανατριχιαστική, γροθιά στο στομάχι στο 2020mag.gr. Η παραίτηση του κ. Λιγνάδη έγινε δεκτή από την υπουργό Πολιτισμού πέντε ώρες μετά αν και η καταγγελία ήταν ανώνυμη» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε στη συνέχεια πως από τη στιγμή που η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη η ανάμιξη των πολιτικών σταματά.

«Η πολιτική ευθύνη για την παραμονή της κ. Μενδώνη στην κυβέρνηση είναι δική μου κ. Τσίπρα αλλά θα ανέβετε σ' αυτό το βήμα και θα μας πείτε ποιο είναι το ένοχο μυστικό που μας συνδέει», πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα του 2021 δεν είναι ίδια με την Ελλάδα του 2011, ή του 2016 και τόνισε πως «κανείς στην Ελλάδα του 2021 δεν δικαιούται να ζει στο φόβο και στη σιωπή κι αυτό είναι το μήνυμα που θα βγει απ' αυτή την αίθουσα όταν θα σβήσουν τα φώτα και καταλαγιάσει η τραχύτητα του πολιτικού διαλόγου.

Τόνισε όμως κλείνοντας και την αποτρεπτική διάσταση της προσπάθειας που γίνεται επισημαίνοντας: «και στο μέλλον όποιος σκέφτεται να ασκήσει εξουσιαστική βία αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο. Εάν διανοηθεί να προβεί σε τέτοιες πράξεις θα αναμετρηθεί με τις συνέπειες του. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος για την χώρα».

(εδώ η απάντηση από τον Αλ. Τσίπρα: κ. Μητσοτάκη, είχατε την ευκαιρία να αναλάβετε στοιχειώδη πολιτική ευθύνη, δεν το πράξατε)

Πληροφορίες από Αυγή - ΑΠΕ/ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)