to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:46 | 26.03.2018

Διεθνή

Καμία ένδειξη για αποκλιμάκωση του πολέμου στην Υεμένη

Καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης δεν υπάρχει στον πόλεμο στην Υεμένη τρία χρόνια μετά την επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, η οποία έχει οδηγήσει τη χώρα στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως.


Οι σιίτες αντάρτες Χούτι, που φέρονται να στηρίζονται από το Ιράν και ελέγχουν την πρωτεύουσα Σανάα, εκτόξευσαν χθες Κυριακή το βράδυ επτά πυραύλους εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, για να σηματοδοτήσουν την «αντίστασή τους έναντι στην επιθετικότητα» του Ριάντ.

Οι πύραυλοι αυτοί αναχαιτίστηκαν, όμως τα συντρίμμια ενός εξ αυτών έπεσαν σε σπίτι στο Ριάντ με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν ακόμη δύο.

Στη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου οι γραμμές του μετώπου στην Υεμένη ουσιαστικά δεν έχουν μετακινηθεί, με τη Σαουδική Αραβία να προσπαθεί να διασφαλίσει τα χερσαία σύνορά της και τις δυνάμεις που στηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να εξακολουθούν να είναι στόχος των τζιχαντιστών στον νότο.

Αυτό που άλλαξε, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι η σταθερότητα του συνασπισμού υπό το Ριάντ, την ώρα που κατηγορείται για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αμάχων που έχουν σκοτωθεί στις αεροπορικές επιδρομές που έχει εξαπολύσει στην Υεμένη.

Εν μέσω πολιτικού και στρατιωτικού αδιεξόδου, 22,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη βοήθεια και 8,4 εκατομμύρια βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού σε αυτή τη φτωχή χώρα, όπου οι ανθρωπιστικές οργανώσεις πασχίζουν να παράσχουν βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στις 26 Μαρτίου 2015 η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν την επιχείρηση «Αποφασιστική καταιγίδα» για να βοηθήσουν την κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι που είχε εκδιωχθεί από τη Σανάα λίγους μήνες νωρίτερα.

Σε διάστημα τριών ετών περίπου 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, 53.000 έχουν τραυματιστεί και ο πληθυσμός απειλείται από τον λιμό, τη χολέρα και τη διφθερίτιδα.

Αν και ζητούν από το Ριάντ να εργαστεί για μια πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης, οι ΗΠΑ συμφωνούν με τη Σαουδική Αραβία κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι δίνει πυραύλους στους Χούτι.

Οι συνομιλίες που έχουν διεξαχθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ έχουν αποτύχει και ο μεσολαβητής Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο. Αντικαταστάθηκε από τον Βρετανό Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος έφτασε το Σάββατο στη Σανάα.

Οι Χούτι ελέγχουν την πρωτεύουσα και μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης, ενώ ο νότος είναι επισήμως έδαφος της κυβέρνησης Χάντι, όμως στην πραγματικότητα ελέγχεται από αντίπαλες δυνάμεις.

Οι Χούτι ενίσχυσαν την εξουσία τους τον Δεκέμβριο μετά τον θάνατο του πρώην συμμάχου τους και πρώην προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

«Ακόμη κι αν ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός προχωρήσει κατά μήκος της Ερυθράς Θάλασσας (…), το μέτωπο των Χούτι δεν θα καταρρεύσει», εκτιμούν ο Ρόμπερτ Μάλεϊ και η Έιπριλ Άλεϊ του International Crisis Group.

Τελικά οι Σαουδάραβες θα βρεθούν μπλεγμένοι σε έναν «παρατεταμένο ανταρτοπόλεμο» στον βορρά, προπύργιο των Χούτι, προσθέτουν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο συνασπισμός υπό το Ριάντ φυλλορροεί. Επισήμως η Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα στηρίζουν τον Χάντι που ζει εξόριστος στο Ριάντ.

Όμως εσωτερικές εντάσεις ξέσπασαν τον Ιανουάριο όταν μια μονάδα του στρατού, με την ονομασία «Ζώνης Ασφαλείας», που στηρίζεται από τα Εμιράτα και επιθυμεί την απόσχιση της νότιας Υεμένης, συγκρούστηκε με φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στο Άντεν, αποδυναμώνοντας περαιτέρω τον πρόεδρο της Υεμένης.

Σαουδική Αραβία και Εμιράτα πέρα από τους κοινούς τους εχθρούς, το Ιράν και τους Χούτι, βλέπουν διαφορετικές απειλές και έχουν διαφορετικούς στόχους στον πόλεμο στην Υεμένη, εκτιμά ο Κρίστιαν Κόους Ούλριχσεν του πανεπιστημίου Rice.

«Αυτό δημιουργεί ξεχωριστές συμμαχίες με τοπικές δυνάμεις, με τους Σαουδάραβες να στηρίζουν τον πρόεδρο Χάντι και τα Εμιράτα να στηρίζουν διάφορες ομάδες στη νότια Υεμένη που απορρίπτουν την ηγεσία του», προσθέτει.

Βασικός στόχος των Εμιράτων είναι να κρατήσουν μακριά τους τζιχαντιστές και να ενισχύσουν τη ναυτική τους παρουσία στην Αραβική Θάλασσα και στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο συνασπισμός θα κρατήσει απέναντι στο Ιράν και στους Χούτι. «Υπάρχουν προφανείς πολιτικές διαφωνίες (μεταξύ του Ριάντ και του Αμπού Ντάμπι), όμως αυτό που τους ενώνει είναι η κοινή ανάγκη να διαχειριστούν την περίπλοκη στρατιωτική κατάσταση επί του πεδίου», επεσήμανε ο Μάζεντ αλ Μαντζάζι, αναλυτής από την Υεμένη.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)