to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Kαμιά ελευθερία στους εχθρούς της

Δημοσιογράφοι και τεχνικοί μαζί με τις ενώσεις τους οφείλουν να εμποδίσουν όσα ΜΜΕ επιχειρήσουν με πρόσχημα τον πλουραλισμό και τις επιταγές του ΕΣΡ να προβάλουν υποψήφιους της Χρυσής Αυγής.


Τι οφείλουν να κάνουν κατά την επίσημη προεκλογική περίοδο και έως τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ σε σχέση με την παρουσία εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής ή των τοπικών παραρτημάτων της στους δήμους και τις περιφέρειες; Εως σήμερα -μετά τις βιαιότητες Κασιδιάρη, τα «εγέρθητω», τους προπηλακισμούς και τους ξυλοδαρμούς εργαζομένων στα ΜΜΕ και ιδίως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τις κατηγορίες περί εγκληματικής οργάνωσης και τις προφυλακίσεις των ηγετών της οργάνωσης- τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, τοπικά ή εθνικής εμβέλειας, τα οποία θεωρητικά ελέγχονται από το ΕΣΡ, είχαν στην πλειονότητά τους αποφύγει τη φιλοξενία χρυσαυγιτών. Σημειώνουμε βεβαίως τις θλιβερές εξαιρέσεις των περιπτώσεων Τράγκα (στο E-TV, πρώην 902 του ΚΚΕ), Μπογδάνου (στον ΣΚΑΪ TV), Πορτοσάλτε (στον ΣΚΑΪ FM), Μ. Τριανταφυλλόπουλου («Ζούγκλα»), Στ. Χίου, Ακη Παυλόπουλου, Extra, Kontra κ.ά.

Πολυκομματική άρνηση

Πολιτικά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΔΗΜΑΡ, οι Οικολόγοι, το ΠΑΣΟΚ και άλλα μικρότερα αριστερά και οικολογικά σχήματα έχουν ήδη τοποθετηθεί, απ’ ό,τι γνωρίζουμε, με σαφήνεια εναντίον της παρουσίας εκπροσώπου της υπόδικης εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει σε κανάλι ή ραδιόφωνο ή επίσημο ενημερωτικό ιντερνετικό Μέσο «στρογγυλό τραπέζι»-πάνελ με τη Χρυσή Αυγή (ή «ανεξάρτητο» υποψήφιό της σε δήμο ή περιφέρεια), με τους υπόλοιπους πολιτικούς σχηματισμούς του συνταγματικού τόξου. Αν ένα ΜΜΕ επιμείνει να δώσει φωνή στους χρυσαυγίτες, επικαλούμενο προσχηματικά τη συνταγματική πρόβλεψη για τον «πλουραλισμό» και σχετικές παλιές οδηγίες του ΕΣΡ, τότε ενδέχεται να προκύψει πρόβλημα με τους δημοσιογράφους (αλλά και τους τεχνικούς), οι οποίοι ασφαλώς μπορούν να αρνηθούν να παίξουν ρόλο κονφερασιέ των ναζιστών.

Η άποψή μου είναι ότι οι δημοσιογραφικές Ενώσεις και όλα τα σωματεία του Τύπου και ΜΜΕ οφείλουν να υπερασπιστούν σταθερά τις θέσεις που ήδη έχουν δημοσιοποιήσει σε σχέση με την παρουσία των χρυσαυγιτών στα Μέσα Ενημέρωσης, όπως λ.χ. αποτυπώνονται σε ένα προφητικό κείμενο του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ μετά την είσοδο των ναζί στη Βουλή (8/5/2012): «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και όλους τους πολίτες της χώρας να μην υποτιμήσουν -ως δήθεν γραφικό- το φασιστικό φαινόμενο και να αγωνίζονται κάθε στιγμή για την προάσπιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων τους κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους. Οι δημοσιογράφοι δεσμεύονται μόνο από τους συνταγματικούς κανόνες της χώρας μας, τη δημοκρατική τους συνείδηση και τις Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος. Στην απειλητική κραυγή του κ. Μιχαλολιάκου “ερχόμαστε”, απαντάμε: Δεν σας φοβόμαστε. Αποκαλύπτουμε τον ρόλο σας. Δεν θα σας περάσει».

Και αργότερα -και πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στην Κοκκινιά από το Τάγμα Εφόδου της Χρυσής Αυγής- με αφορμή μια σχετική δημοσιογραφική αθλιότητα του Γ. Τράγκα -τότε από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ TV- το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ σημείωνε ότι «η προβολή θέσεων ρατσιστικού, φιλοναζιστικού και αντιδημοκρατικού περιεχομένου δεν είναι δημοσιογραφία. Δεν μπορεί να γίνεται μονόλογος με ανθρώπους, οι οποίοι είναι αρνητές του Ολοκαυτώματος και εμφορούνται από φιλοναζιστικές απόψεις. Δεν αποτελεί “ενημέρωση του λαού” η παράθεση παρόμοιων απόψεων. Αλλωστε, σε πολλές χώρες η ύπαρξη τέτοιου είδους κομμάτων είναι εκτός νόμου. Αντίθετα, η παρουσίαση της Χρυσής Αυγής με το πέπλο της “δημοσιογραφίας χωρίς προκαταλήψεις” δεν αποσκοπεί παρά στη νομιμοποίηση των θλιβερών απόψεών της και στην παρουσίαση της συγκεκριμένης οργάνωσης ως ενός ακόμη “δημοκρατικού κόμματος”».

Με κάλυψη των συνδικάτων

Είναι επομένως απαραίτητη η επαναδιατύπωση αυτών των θέσεων και η απόλυτη συνδικαλιστική κάλυψη και στήριξη των συναδέλφων οι οποίοι ακολουθούν τις αρχές των σωματείων τους αλλά πιέζονται από τους ιδιοκτήτες και τους διευθυντές των Μέσων να φιλοξενήσουν την προπαγάνδα φανερών ή «ανεξάρτητων» εκπροσώπων των ναζί.

Η υπεράσπιση των δημοκρατικών αρχών της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) είναι υπέρτερη υποχρέωση (και) των δημοσιογράφων, έναντι κάθε ρύθμισης του όποιου ΕΣΡ ή της όποιας επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών. Η προβολή του ρατσιστικού μίσους, η θεωρία της «ανώτερης φυλής μας» και η άρνηση της ανθρώπινης υπόστασης και της ζωής των «Αλλων» δεν μπορεί να υποτιμώνται εν ονόματι του δήθεν πλουραλισμού.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)